СОКОИЗСТИСКВАЧКА (JUICER)

Сокоизстисквачка, която извършва допълнителни функции освен производството на сок е много по-добър вариант от първата. Причината за това е, че вторите работят на по-ниски обороти и не отделят толкова големи количества топлина. Много суровояди препоръчват сокоизстисквачките-преси, които не прецеждат продуктите през дребна въртяща цедка, а я прекарват през пресоващи валяци. Така не само се намалява топлоотделянето, ами се и гарантира едно по-качествено изцеждане.

БЛЕНДЕР (BLENDER)

За разлика от сокоизстисквачките, блендера работи на много по-големи скорости и не отделя фибрите от сока на суровите хранителни продукти. Той се използва за приготвянето на сосове, дресинги, супи, пудинги и смутита. Доказани марки на европейския пазар и Америка са блендерите на Вита-Микс (Vita-Mix) и K-Tech Champ HP3. Те ще Ви служат вярно и ще направят вашият суровояден живот много по-лесен и приятен. В тях можете дори да мелите подправки и ядки за секунди, като пасираните смеси ще са винаги фини и много добре омесени.

КУХНЕНСКИ РОБОТ (FOOD PROCESSOR)

Този кухненски уред се основно се използва за накълцването или комбинирането на гъсти смеси като салса (raw salsa), различни видове сирена и пастети (raw spreads), както и сосове (raw sauces). Кухненският робот е идеален инструмент за приготвяне на по-гъсти сосове, в които се изисква съставките да са накълцани на по-едро, но в същото време добре омесени. Съществуват различни видове приставки към кухненския робот, с помощта на които ще може лесно да режете и стържете различни видове продукти. Повечето модели са подходящи за вашия здравословен начин на живот, изпълнен с прекрасни сурови рецепти, но тук е добре да добавим две неща, които според нашия екип са от голямо значение – остротата ножовете и капацитета. За едно средночислено семейство, идеален вариант е робот с капацитет 11 чаши. Разбира се колкото по-голям, толкова по-добре.

ДЕХИДРАТОР (DEHYDRATOR)

Макар и не изключително важен, дехидратора ще Ви помогне да останете на сурова храна. Той ще добави към насладата Ви от суровата жива храна един по-различен вкус, консистенция и цветове. Основното предназначение на дехидратора е да извлича водното съдържание от продуктите. Промените, които може да очаквате у продуктите при сушене са смаляване на обема, концентрация на ароматите и вкуса, плътна или хрупкава структура, удължен срок на съхраняване на дехидрираните продукти и блюда, както и по-тъмни цветове. Също така дехидратора може да придаде на вашата храна готвения вид, който на моменти може да Ви липсва. Особено важно е температурата на сушене да не надвишава 46С (115F), тъй като тази температура ензимите не се унищожават и технически, макар и сушена, храната си е все още сурова. Просто за проба, ако накиснете бадеми, след което ги изсушите при температура не по-висока от по-горе указаната, макар те да имат приятен хрупкав вид, ако ги посеете ще поникнат.

МЕЛАЧКА ЗА ПОДПРАВКИ (SPICE GRINDER)

Мелачката за подправки (кафемелачката) е полезна за смилането на цели подправки, малки дози ядки и редица семена (лен, сусам и др.). Притежавайки мелачка, ще може да си приготвяте дори различни видове домашни брашна от покълнали и изсушени зърнени култури и семена. Макар по-горе да споменахме, че и блендера може да бъде използван за производството на брашна и мелене на подправки, установено е, че кафемелачката ще консумира много по-малко електроенергия и ще образува много по-малко топлина. От една страна ще подпомогнем екологията и семейния бюджет, а от друга страна по този начин ще запазим витамините и ензимите в максималните им количества. С две думи, мелачката е необходима в случай на необходимост да смелите малки количества продукти/подправки, както и за приготвянето на любимата ми сол от селъри. Нея може да я намерите почти във всеки магазин и модела, мощността и капацитета оставяме на вашия избор.

УРЕД ЗА СПИРАЛИ (SPIRALIZER)

Уреда за спирали е още един инструмент, който не е жиззнено необходим, но защо пък да изпускате забавата, когато се храните! Ако и Вие като нас сте били любители на спагетите и макароните, тогава със сигурност ще Ви трябва този малък но ценен кухненски уред. Всеки един зеленчук и/или тиква можете да превърнете в спагети за не повече от 5 минутки. Различните модели може да Ви предлагат различни подобрения от класическия уред, като например различна дебелина на спагетите/макароните, рязане на големи спирали, рязане на чипс и др. Разбира се, колкото по-функционална е вашата машинка, толкова по-скъпа обикновено би струвала, така че оставяме изцяло на вас да си прецените размерите, модела и функциите удобни за вас.

КУХНЕНСКИ ИНСТРУМЕНТИ (UTENSILS)

Острите ножове, с които Ви е удобно да работите ще Ви достави много по-голямо удоволствие суровото готвене. За предпочитане са керамичните ножове поради по-чистите остри ръбове, тяхната много по-малка тежест и повишена устойчивост. Употребата на керамични ножове ще намали също и разхода на витамините, тъй като се избягва допира им до метал. Естествено, ако нямате финансовата възможност да си набавите такива ножове, бихте могли да потърсите в местните вериги магазини за пластмасови ножове, които вършат не по-лоша работа, но не се справят много добре с по-меките продукти. От гледна точка на витамините, те ще си останат също толкова непокътнати, както ако бяхте ползвали керамичните им събратя.

ДРУГИ ПРЕПОРЪЧАНИ АКСЕСОАРИ (RECOMMENDED GADGETS)

Сито – за прецеждане на смеси с течна и твърда част, както и за изплакване на кълнове и продукти
Дълбоки купи – за приготвяне на различните видове кулинарни блюда, както и за сервирането им в готов вид
Картофобелачка – за отстраняване на люспите и кожите на някой продукти, както и за производството на домашен чипс.
Мерителни чашки и лъжички – за едно перфектно дозиране на продуктите във вашите ново изпробвани блюда
Голяма дъска за рязане – за удобно и бързо рязане на няколко различни вида зеленчуци едновременно с едно зареждане
Силиконова шпатука – за разбъркване на различни видове гъсти теста в блендер, както и за размазване на смесите за сушене в дехидратор.
Стъклени буркани с винтова капачка – за съхраняване на суровини и вече приготвени блюда, сосове, пастети и др.
Преса за чесън – В някой блюда се изисква да се счука 1-2 скилидки, което сами разбирате не е удобно нито в блендер, нито кухненски робот.
Марля, тензух или торбичка за цедене – за отделяне на фибрите от сока, както и за прецеждане на различни видове консерви

(Visited 302 times, 1 visits today)