Много компоненти на модерната западна диета – месо, риба, млечни продукти, повечето зърнени култури, захарта, алкохола и кофеиновите напитки (всъщност почти всички освен зеленчуците, просото, повечето плодове и ябълковия оцет) – повишават значително киселинната среда в човешкото тяло. Това от своя страна може да отвори вратите на различни здравословни проблеми. Някои от тях, включително артритните оплаквания, са потенциално сериозни, ако тези завишени киселинни нива се задържат с години.

Това се получава в следствие на опита на човешкото тяло да се върне обратно в норма, като за понижаването на киселинността се използват увеличени количества алкални соли. Тъй като тялото ни може да толерира много слаб дисбаланс в кръвната киселинност, то ще заимства алкални компоненти от всички възможни места. Включително и от безценните телесни алкални резерви, за да може да си възвърне киселинно-алкалния баланс в норма. Изчерпването на резервните запаси може да доведе до сърдечни проблеми, храносмилателни смущения, стомашни болки и неразположение, преумора и още много много други проблеми. Един евтин начин да помогнем на тялото е чрез консумацията на хлебна сода (натриев бикарбонат).

Много полезен и удобен начин за поддържане на телесната алкална среда е да се приема 1/2 до 1 ч.л. хлебна сода на ден разтворена в чаша вода. Избягвайте да я приемате по време или 1 час преди хранене, тъй като стомахаът ни има нужда от храносмилателните киселини, които да извлекат полезните съставки ефективно. Дори чешмяната вода както и минералната бутилирана в пластмасови бутилки са учудващо киселинни. Филтрирането на водата ще премахне токсините в нея, но няма да окаже никакво влияние на киселинния баланс. хлебната сода може да бъде използвана за намаляване на корозията на киселинността в общинските питейни резервоари. Това от своя страна ще намали токсичността на оловото и медта, които се разтварят от водопроводите. Всеки може много лесно да си набави домашен комплект за замерване на киселинността във водата (лакмусови лентички) и ако водата, която обикновено пиете е киселинна (с pH по-малко от 7.0), много лесно и евтино можете да подобрите състоянието и чрез добавяне на щипка хлебна сода.

хлебната сода е също така едно много ефективно средство за избелване на зъбите (без да надрасква емайл-гланца), както и за борба с неприятния дъх в устата. За целта поръсете една щипка върху зъбната си четка. Също така може да се опита да се ексфолира проблемна кожа при поява на акне, като за това е необходимо да се поръси намокрено памуче със щипка сода и да се натрият проблемните области. При всички положения ефектът ще е в пъти по-добър отколкото при употребата на комерсиални козметични ексфолианти.

Ако се добави хлебна сода във водата по време на вана след плаж, тя значително успокоява болезнените участъци. За целта е необходимо да изсипете 1 чаша натриев бикарбонат под чучура на течащата вода докато ваната се пълни, за да може тя добре да се разтвори. При напълване на ваната и пълно содено разтваряне можете да се потопите и наслаждавате на тази релаксираща процедура за 20-30 минути след което ще усетите значително успокоение. По този начин ще избегнете и парещото усещане на водата от душа когато струята докосва тялото Ви. Добавянето на сода към топлата вана също така спомага разтварянето на киселинните остатъци изхвърляни от тялото през порите.

В допълнение на всичко по-горе писано, хлебната сода може да бъде използвана в хладка, но не студена, вана за успокояване на сърбежи и парене в следствие на ухапване от различни видове насекоми (пчела, оса, комар и т.н). Със содена паста (приготвя се чрез смесване на сода и вода до гъста смес) може да се намаже ухапаното/ужиленото място. След като се остави да изсъхне тя има свойството да извлича и неутрализира отровата.

Хора с алергични реакции към перилни препарати могат да намалят кожните смущения като след пране накиснат за няколко минути своите дрехи във вода и хлебна сода, а след това обилно да ги изплакнат.

Редица проучвания сочат, че хлебната сода може да намали желанието у пушачите за “приемане” на своите дневни никотинови дози, както и да намали желанието за похапване на шоколад и други сладости. Тя се използва при бъбречна диализа за намаляване на киселинните нива в кръвоносните съдове, както и като консервант, предпазващ размножаването на бактериите в хранителните продукти. За алкализиране на тялото е необходима от 1/4 до 1 ч.л. сода приемана 2 пъти дневно разтворена в чаша вода.

Медицинските свойства на този бял прашец са признати от Американската Фармацевтична Асоциация (АФА) преди повече от 150 години. През годините тя е била препоръчвана при борба със стомашните киселини, които могат да причинят гастрит, язва и стомашен дискомфорт.

По време на прием на сода тя се смесва с хидрохлорните киселини в стомаха и се започва химична реакция, чиито крайни продукти са готварска сол (NaCl или натриев хлорид), въглероден двуокис (CO2) и вода. Водата е безвредна за човешкия организъм, а въглеродният двуокис е газ, който се извежда от организма (този газ е причината за уригване след консумация на хлебна сода по време на киселинната неутрализация).

Ако го нямаше натрия (той поддържа стомашните тъкани в повишена алкална среда), стомашната обвивка би била разрушена от хидрохлорните киселини в стомаха. За да се поддържат в идеална форма стомаха, червата, ставите и сухожилията, те се нуждаят от регулярни количества лесно усвоим природен натрий. Не бива да се бърка с натрия извличан от различните видове избелвана готварска сол, която преминава през редица филтрации и се обработва с избелващи агенти.

Калият неутрализира киселинните отпадъци и в комбинация с натрия поддържа здравословния киселинно-алкален баланс. Тези два елемента почти винаги могат да бъдат открити заедно и осигуряват на организма почти идентични функции. След дишането и регулирането на кръвното налягане на трето място по степен на важност за човешкия организъм е най-важната метаболична функция на тялото – поддържането на балансирана алкална среда. хлебната сода в малки количества значително подпомага тази функция. ПРЕДОЗИРАНЕТО В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЯМА ДА ДОВЕДЕ ДО ПО-БЪРЗО СТАБИЛИЗИРАНЕ НА КИСЕЛИННИТЕ ПРОБЛЕМИ!!!

Източник: NaturalNews.com (http://www.naturalnews.com/021618.html)

(Visited 502 times, 1 visits today)