Най-после успяхме да се организираме за пореден път и да заснемем приготвянето на кокосово масло в домашни условия. Както ще видите от филмчето, за целта не се изискват никакви по-специални инструменти и/или продукти, като единствените неща, от които имате нужда са 10 минутки време, сокоизтисквачка и зрял кокос.

Има две технологии за извличане на мазнината от кокоса. При първата кокосовото месо след отваряне и измиване на течаща вода се поставя в дехидратор да се суши за няколко часа, при което влагата се изпарява и в последствие се извлича кокосово олио. При втората технология (ние лично я предпочитаме като по-лесна и бърза) след отварянето и измиването на кокоса той се нарязва на парчета с подходяща големина да преминат през сокоизстисквачката, след което директно се екстрактира мазнината, която излиза под формата на масло. В този случай се имитира хидрогенизиране, тъй като наличната влага и мазнината се хомогенизират и това придава фин и нежен вкус на извлечената мазнина, която като вкус наподобява кравето масло, маргарина и всички останали заместители, но значително ги превъзхожда по вкус и полезност.

Умишлено не повторихме процеса на отваряне на кокосовия орех, тъй като сме убедени, че Вие вече сте отработили тази техника, но ако това все още Ви затруднява, или не сте видяли предното ни филмче, на този линк ще можете да узнаете как се отваря и млад и зрял кокос.

Еми това е от нас засега, останалото се вижда на клипчето. Какво мога да добавя в заключение, освен че на някои хора явно от малки им отиват мустаци без значение какъв цвят и произход имат те 🙂

Призоваваме Ви да опитате и споделите своя опит!

Успех!

P.S. като утешителна награда за уделеното време за приготвянето на мазнината Ви остава безценната кокосова вода, която е уникална природна електролитна напитка. Насладете и се!

(Visited 182 times, 1 visits today)