Здравейте, Приятели!

В един от последните коментари потребителка на портала ни зададе интересен въпрос :  как така се смятат едни крекери (същото важи и за всички останали дехидрирани ястия/продукти) за сурови, при положение че в повечето рецепти предлагаме първоначално температурата на сушене да е около 50-55С (130-150F) за първите 30-60  минути.

Доколкото си спомням, неведнъж сме обяснявали причината да прилагаме тази техника, която ние нарекохме “разумно сушене”, но тъй като нямаме спомен дали сме писали подробно причините, решихме да затвърдим материала и да Ви предложим своето логично обяснение.

Както всички вече знаете (надявам се), за момента основното мнение е, че оптималната температура за максимално запазване на ензимите в продуктите е 42-46С (110-115F). Не може да сложим всички ензими под един знаменател, защото има и такива, които издържат и на по-високи температури. Логически приемаме, че загубите са минимални, ако се придържаме в упоменатите по-горе граници.

Тогава обаче възниква въпросът защо се използва по-висока температура през първите 30-60 минути и отговорът е лесен и еднозначен: има разлика между температурата в сушилната камера, на повърхността на сушените изделия и във вътрешността им. През първите 30-60 минути от сушенето по-високата температура способства за по-бързото и равномерно нагряване на въздуха в дехидратора, както и подготвя продуктите за сушене като ги загрява до 40-42С. Разбира се, ако забравим да намалим темпертурата в сушилнята/дехидратора, тогава няма как да си гарантираме максималните количества ензими, защото те постепенно ще започнат да се разпадат, започвайки от повърхността на продуктите и продължавайки към вътрешността. Именно по тази причина Ви предлагаме да стартирате сушенето в среда с малко по-висока от допустимите температури, след което да я намалите до стандартната за сурово сушене.

Прилагайки този малък хитър трик, си гарантирате не само по-бързото сушене на продуктите, но и малка икономия на финанси, тъй като в резултат на правилно прилагане на “разумното сушене” продуктите изискват по-малко време за достигането на желаната консистенция/твърдост.

Няма абсолютно никакво значение дали ще опитвате да сушите сурови лакомства в дехидратор или фурна, стига да имате реалната възможност да си гарантирате постоянна температура, която да не надхвърля 55-60С през първите 30-60 минути и 42-46С (110-115F) след това до края на сушенето.

В случай на прилагане на естествено натурално сушене  на слънце, опасността от прегряване на сушените ястия е минимална, освен ако не се намирате в някоя от пустинните области, които са лишени от влага. Ако Ви се случи подобно нещо, вземете си повечко вода със себе си или се оглеждайте за кактуси и/или агаве 🙂

Еми това е от нас. Надявам се вече да е станало ясно защо, кога и как да прилагаме “разумното сушене”. Опитайте и не забравяйте да споделите. Ако има нещо неясно, питайте смело и безотговорно.

(Visited 1,156 times, 1 visits today)