Как е настроението с всички тези сурови вкусотийки? Готови ли сте за поредната доза хрупкава закачлива закуска в зелен стил? Ако нямате отново нищо против да отделите 20 минутки за да си изцапате ръчичките в кухнята, ще имате реалната възможност да се насладите на още една свежа авторска идея, която ни щукна след като наши близки приятели ни информираха за своето намерение да ни навестят и опитат  знаменития нисуров чипс, който им бил препоръчан от друго семейство. Тъй като да се повтаря човек е скучно и едва ли някой от вас иска готвенето да се превърне в поредната рутина, решихме отново да се развихрим. Сега е момента да вмъкна, че доста често в Интернет се срещат рецепти на чипсове, крекери и друди подобни, в които основната съставка е къдравото зеле. Умишлено го пишем така за да избегнем максимално англицизмите в рецептите, макар да сме наясно, че и в България вече се отглежда на места и е навлезнал под названието “Кел” (произлиза от подобното наименование на английски – Kale). Та въпросното зеле има няколко вариации (една от друга по-вкусни), но ако имате възможност да изберете, бихме Ви препоръчали горещо да опитате “динозавърското зеле” или “dinosaur kale”, което е с по-силно изразен тъмен цвят, малко по-тесни листа и по-богато на хлорофил. В момента подготвяме интересна статия за благинките на тази култура и нейните разновидности (не ми се иска да омаловажаваме абсолютно всичи други видове, защото всяко растение има своя положителен принос за нашето здраве!), така че останете с нас на същата вълна.

И този път щом става дума за нещо хрупкаво, значи ще имаме нужда от нашия верен помощник дехидратора. Знам, знам, някои от вас ще решат, че се опитваме да Ви подразним с подобни рецепти (особено ако нямате сушилня или подходяща фурна), но на практика нашата идея и цел са коренно противоположни. Ние се опитваме да Ви предложим максимално разнообразни начини да увеличите количеството консумирани зеленолистни.  Убеден съм, че ще се съгласите с нас, че  по време на сушене продуктите намаляват своя обем и маса и това ни дава възможност да дарим тялото си с повече микро и фитоелементи, витамини, протеини, аминокиселини и какво ли още не.

Ще спра дотук, защото някой чука на вратата и дано да не са гостите, защото чипса още не е доизсъхнал. Ето я рецептата, а докато ние се порадваме на приятната компания, защо да не опитате и Вие да си приготвите една прилична доза и после да споделите за своите творения в коментарите:

 

  • За да се получи сполучлив чипса е добре сосът да е по-течен, а не гъст като тесто. По този начин разнасянето му ще е равномерно върху цялата продукция, а вкусът ще се засили.
  • Ако приготвяте доза за парти или гости, по-удачно е да се започне приготвянето от предния ден за да имате достатъчно време да го изсушите напълно.
  • Ако някога по някаква причина ви остане чипс, най-дообре се запазва в хартиен пакет или кесия за да не се овлажни и продължи да хрупа.

(Visited 170 times, 1 visits today)

Приятен апетит!

(Visited 170 times, 1 visits today)