Най-после успяхме да намерим малко свободно време, за да се организираме и да Ви покажем нагледно как можете да си приготвите изцяло сурова домашна майонеза без абсолютно никакви консерванти, сгъстители, хомогенизиращи вещества, изкуствени оцветители, яйчен белтък/меланж на прах и т.н. Рецептата на майонезата не е нова и сме я публикували преди повече от година, но сега вече ще имате възможност нагледно да проследите целия процес в един по-опростен вариант.

Идеята за тази рецепта се появи спонтанно след като в главата ми изплува спомена за старите времена, когато си приготвяхме в къщи майонеза от яйчен жълтък (а по-късно и от прясно краве мляко) с добавката на мазнина. Замислих се, че след като сме решили да не консумираме животински продукти в нашето семейство, би било добре да се намери алтернатива на това мое старо лакомство. Нямаше откъде другаде да се сдобием с мляко освен да си го приготвим самички от ядки и да опитаме по този начин. Първите няколко опита не бяха много обнадеждаващи и се налагаше да използваме брашно от гуар (guar gum – сгъстител) или хуск, но както предполагам сте разбрали, проблемите не ни спират и следваме смело напред до достигането на крайната цел. Та след около година по-късно се сетих, че на практика ако не прецедим готовото мляко преди да започнем да добавяме мазнината, има вероятност фибрите да объркат цялата работа.

На следващия път приготвихме млякото, изплакнaме добре каната на блендера, след което върнахме млякото и започнахме приготвянето. Останалото е ясно и ще имате възможността да избегнете нашия горчив опит.

Доза: 2 – 2 1/2 чаши (около 400 гр.)
Необходими пособия: блендер или пасатор

Продукти:
  • 1 чаша ядково мляко (бадеми, кашу, лешник и т.н.)
  • 1 1/2 – 2 чаши екстра върджин зехтин
  • 1 с.л. хималайска, келтска или морска сол
  • сока на 1 средно голям лимон

Сега се оттегляме в заслужена почивка, за да Ви оставим да изгледате видео материала до края. През това време мислете какво друго бихте искали да заснемем, за да се убедите за пореден път колко лесно и приятно е готвенето в суровата кухня. Ще очакваме вашето мнение, коментари, препоръки и съвети с нетърпение и както винаги оставаме изцяло на ваше разположение.

Приятно гледане и готвене!

П.С. Добре е да се помни, че и най-полезната храна на света в по-големи количества от дневните телесни нужди може да затрудни усвояването и насладата бързо да премине. Сега вече ще можете да си приготвяте тази рецепта за десетина минутки ,когато имате нужда от майонеза. Така че не се увличайте с количествата без значение колко вкусна.

(Visited 505 times, 1 visits today)