Защо ни е нужно суровоядството?

Подобен въпрос, зададен на активен суровоядец, ще се стори най-малкото странен. Разбира се, че ни е необходимо, за да можем нормално да живеем. За суровоядеца норма в живота се явява идеалното здраве, прекрасното самочувствие и устояването на всички видове заболявания. Към хубавото бързо се привиква и именно по тази причина въпроси от сорта на “За какво ни е суровоядството” могат да предизвикат обратен въпрос – “А как без него?” 🙂

Обаче за другите, които за момента не са суровоядци, си струва да се дадат някои разяснения. По-скоро въпросът не е “Защо?”, а “Защо точно така?”.

Като начало трябва да се отбележи, че болшинството човешки заболявания не се появяват в следствие на лошите екологични условия. Разбира се, и екологията оказва влияние върху нашето здраве, но нейното значение е силно преувеличено. Изобщо не е редно да обвиняваме микробите, бактериите и другите подобни дребни организми за нашите болести. Преди всичко ние самите провокираме болестите чрез нашето пренебрежително отношение към собствения ни организъм. Природата ни е дарила с идеално устройство за живеене на нашата планета, наричано “човешки организъм”. Човек е първоначално приспособен да живее пълноценен живот и да му се радва в продължение на повече от сто години, а ние се опитваме всячески да претоварим този перфектен механизъм за няколко десетилетия, като много скоро преставаме да се наслаждаваме на този живот и просто съществуваме.

Основните “инструменти”, с които постепенно се самоунищожаваме са привързаността към готвената храна (“блюдомания” или “хранителна наркомания”) и вървяща след нея медицина, която услужливо ни тъпче с всякакви лекарства. Естествено, в този момент много от вас може да възкликнат: “На къде бият тези думи и твърдения? Как ще живеем без топлата храна, към която човечеството е привикнало от милиони години? А защо да сме против медицината въпреки милионите спасени?” Спокойно, уважаеми приятели, поне прочетете до края тази статия преди да се противопоставяте и може би ще Ви се изяснят много неща.

Всички заболявания възникват в резултат на “правилно” хранене с готвена храна. Преди всичко тук се говори за голяма част от хроничните болести и нарушения на обмяната на веществата. Те се пораждат поради излишека на едни и недостига на други хранителни компоненти. Термообработката и консумацията на X продукти от животински произход водят към повишаване съдържанието на белтъчините и мазнините и към унищожаването на много нужни за нашия организъм елементи. За съжаление, много малка част от тези вещества е открита от науката. Нека обърнем внимание на факта, че колкото повече учените изследват, толкова повече новости откриват. А това може да продължи до без край. Безсмислено е да се делят продуктите на съставни части и да се класифицират по степен на полезност. Произволен жив продукт е ценен сам по себе си и съдържа всичко необходимо за живота. Абсолютно безсмислено е да се пресмята количеството калории, витамини, микроелементи и прочие ненужни информации, интересни единствено за статистиката.

Да поразсъждаваме върху най-разпространения медицински страх свързан със суровоядството: необходимият на човек витамин B12 се съдържа само в месото от животни и без него суровоядите са обречени на ужасна мъчителна смърт. Но да се запитаме: откъде се е взел този витамин? Например в телешкото месо… ако кравата през целия си живот се храни само с трева? Организъм, получаващ храна, която първоначално е предназначена за него, е способен сам да синтезира необходимите му вещества. Как става това все още не е известно, но е факт, който няма как да не бъде признат. Човешкият организъм е най-съвършенния на нашата планета и умее да синтезира всичко необходимо не по-лошо от кравите.

Но да се върнем към заболяванията. Гореспоменатите такива прогресират бавно и незабелязано. Докато болестта не е стигнала до заключителния стадий, докато органите не отказват да работят, човек си мисли, че е здрав. А после се започва: “Имам слабо сърце”, “Имам камъни в бъбреците”, “Отказа ми далака” и изведнъж като по чудо “на помощ” се притичва медицината, но за нея ще поговорим малко по-късно.

Още един разпространен вид заболявания са инфекциите. В човешкия организъм съществуват немалко всевъзможни микроорганизми, които при нормални условия изпълняват добра служба и са под контрола на специализирани негови клетки. Но когато, в следствие на неправилно хранене, тези клетки отслабват, то микробите се опитват някак си да оправят ситуацията, като се превръщат в патологични и се явяват причина за всички познати ни инфекциозни заболявания. Истината е, че чрез тези “инфекциозни заболявания” организмът се мъчи да се избави от всичките онези вредности, които са вече в него. Кашлицата, хремата, повръщането – всичко това са отчаяни опити на организма да изхвърли боклуците от себе си. И тук отново “неоценима услуга” ни оказва медицината, която всячески потушава тези опити. Да не забравяме, че лекарите се борят със симптомите на всяко заболяване, но не и със причините за появата му. Болестите са сигнали на организма, че нещо не е наред. Това са опити на организма да се самоизцери. Представете си самолет, на борта на който е възникнал пожар. На пулта светва сигнал тревога, а пилотът просто изгасва лампичката. Включва се системата за автоматично пожарогасене, а храбрият екипаж безмилостно подтиска тази система. Организмът сам прекрасно може да се справи със ситуацията. Най-главното е да не се пречи. Забелязвали ли сте как при болен човек се губи апетита? В такъв момент се включва най-силният механизъм за чистене на организма – гладуването. Въпреки това, много често болният, едва ли не насила, го карат да яде. Ако организмът не иска да поема храна, няма нужда да го тъпчем. Гладуването е мощен способ за очистване на организма, макар че без суровоядство няма да има много смисъл. Какъв е смисъла да се чисти организмът, ако след това отново го задръстваме. Както беше казал някой от класиците: “Чисто е не там, където чистят, а където не цапат”. Именно суровоядството позволява да не се цапа, да не се доведе организма до състояние, в което ще му се налага да се чисти чрез своите методи. Именно поради тази причнина при новите суровояди се изострят стари болки и се откриват нови проблеми, които до този момент старателно са се крили. Причина за тези състояния е пречистването на организма, защото, когато той получава жива храна, изхвърля от себе си всичко онова, което се е трупало с годините. Не пречете на организма си и продължавайте да го храните с жива растителна храна, а ако не усещате глад, не се насилвайте. По този начин след известно време той ще Ви се отблагодари подобаващо с великолепно здраве.

Сега да поговорим относно факта, че “човечеството векове наред се е приспособявало към готвената храна”. Човечеството се храни с готвена храна едва от няколко хилядолетия. Това е незначителен срок, в течение на който не са могли да се случат някакви еволюционни модификации. Разбира се, нашият супер организъм се е опитал да се приспособи, но пожънатият успех е за сметка на болестите. Това без затруднения може да бъде обосновано с факта, че всички заболявания малко по малко изчезват, след като човек промени своето хранене, а организмът се връща към нормалното си функциониране.

Съставящите елементи на храната, без които не е възможна организацията на сложните процеси в клетките, и техните висши специални функции бързо умират под въздействието на огъня. По този начин варените продукти, които във въображението на “блюдоманите” са хранителни, в действителност са лишени от тези елементи, но за сметка на това са претрупани с белтъчини, мазнини и въглехидрати в количества, превишаващи многократно реалната потребност на клетките. Клетките на организма, постоянно лишавани от тези висококачествени компоненти на храната, които осигуряват тяхното нормално развитие, или не се доразвиват за изпълнение на своите функции, или съвсем изгубват способността да ги осъществяват. Освен това, хората, консумиращи варена храна, виждат признак за богатство и хубав начин на живот в многообразието на продуктите, чиято ценност е силно намалена или в някой случаи е почти нула. Това от своя страна довежда (както при умножението) до разнообразие на вредата, непосредствено отражение на което се явява огромното число заболявания, открити днес в света.

Човек се превръща в привърженик на храните, които съдържат вредни вещества (кафе, чай, какао, тютюн, алкохол, опиум,хероин, морфин и т.н). Най-силното влечение към тези храни се стумулира от техните вредности, натрупващи се в човешкия организъм. Варената храна продуцира колосално многообразие от отрови, които с времето се натрупват в разни части на организма ни. Например: по стените на вените и капилярите, в ставите, в коремната област (под формата на отложени мастни клетки) и в много други участъци. Силното влечение към хероина,примерно, не протича в следствие на нормалните физиологически нужди на организма. По същия начин влечението към готвената храна не произлиза от чувство на естествен глад и не се явява изискване на организма. Всички тези потребности произтичат от хранителната привързаност. Това е изражение на импулси, които се стимулират от отровите, натрупани в човешкия организъм. Това е потребност на заболяванията, притаили се в организма и явяващи се най-страшния враг на човека.

Именно по тази причина на много хора им е сложно да се върнат от блюдоманията към нормалното хранене – суровоядството. На хранителния наркоман с няколко десетилетия стаж е трудно да се освободи от тази зависимост. Но сложно не значи, разбира се, невъзможно. Ако се преминава към суровоядство постепенно, то тогава няма никаква опасност за организма и успехът е гарантиран. Резкият преход също не е опасен. Запомнете, че от суровоядство досега нито един човек не е умрял 🙂

Дали сега на всички нас ни стана ясно защо ни е жизнено необходимо суровоядството? Ако трябва да обобщим: суровоядството е необходимо, за да можем да живеем нормално. Първоначално сме били създадени да бъдем супер здрави, супер устойчиви, да се радваме ВИНАГИ на живота!

Тази статия не е мое творение, а е превод от руски с малко подобрения. Споделям вижданията на автора. Иска ми се само да спомена, че през последните 30 години съм се хранил с готвена храна. В един момент искрата пламна и за седмица-две без никакви усложнения преминах към суровата храна. Така че всичко е възможно. Не искам да ме разбирате погрешно. Нашето семейство тепърва има много да учи, не сме 100% суровоядци, не сме идеални. Важното е, че сме положили основите. 🙂

Ако имате нужда от съвет, приятел, учител, пишете е-мейл, абонирайте се за ежедневния бюлетин или оставяйте коментари. Не сте сами. Всеки от нас си има един идеален учител – нашия организъм. Нека всички си научим урока и да продължим да пишем и след 100 години 🙂

(Visited 178 times, 1 visits today)