• Home
  • Годжи Бери/Лиций
0 0
Годжи Бери/Лиций

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Годжи Бери/Лиций

Directions

Share

Лиций или Годжи бери (както го наричат по света) са плодовете на Lycium Barbarum или Lycium Chinense. Годжи Берито е азиатско растение, член на семейство Solanacea. Името му – “Годжи” идва от китайския език – “gouqizi”. Тези плодове са били използвани още в древни времена. Според старата китайска медицина, лиция способства обогатяването на ИН (ИН/ЯН), тонизират черния дроб и бъбреците, подхранват кръвта и овлажнява белите дробове. В химичния състав на плода са включени 8 жизненоважни аминокиселини (общия им брой е 18), както и редица жизненоважни микроелементи – фосфор, цинк, калций, желязо, мед, калий, магнезий, натрий и селен. От гледна точка на витамините, годжи берито съчетава витамини B1, B2, B6, A, E, C. Според последните проучвания, количествата витамин C в лиция са приблизително 500 пъти повече от тези в портокалите. Смята се, че това е плодът с най-големи количества витамин C сред всички познати такива до момента.

Едни от най-характерните свойства за този плод са регулиране и подобряване работата на имунната система, значително забавяне на процесите на стареене на тъканите, както и предпазване от злокачествени заболявания. Регулярна консумация на лиций спомага работата на черния дроб като го предпазва от затлъстяване и способства неговото по-добро функциониране. Благоприятния ефект при различните проблеми на хранителния тракт го прави често препоръчвана храна от гастроендокринолозите. Също така Годжи Бери активно участва при борба с диабета, хипертонията, алергичните реакции и астмата.

Поради приятния и нежен вкус, плодът бива консумиран както директно, така и като добавка към много рецепти (предимно в суров вид). Препоръчваната дневна доза е около 20-30 грама преди хранене.

Ако се чувствате уморени или отпаднали, имате болка в очите или зрението Ви изневерява, чувствате се недоспали след дълъг сън и нямате желание за нищо, главата Ви боли и можете да чуете ускорения пулс в ушите си, податливи сте и към най-безобидните настинки, сексуалната Ви потентност е намаляла и виждате новодошлите бръчки по лицето и кожата си, която незнайно защо е започнала да старее, то тогава не се чудете, а започнете плодова лиций терапия. За не повече от 2 месеца редовен прием всички по-горе описани симптоми ще са само лош спомен и добрите стари дни ще се върнат отново във вашето ежедневие, още по-енергично от преди.

(Visited 593 times, 1 visits today)

admin

previous
Неангажираща пъстра салата
next
Истинска “Филаделфия”
previous
Неангажираща пъстра салата
next
Истинска “Филаделфия”

177 Comments Hide Comments

Прелитащ,
карате ме пак да редактирам коментара Ви.
Не Ви разбирам честно…
колко пъти ще правите опити за реклама?
Четете коментарите!

Не бях чувала много за тази плодове терапия с лиции.Но от известно време където й да отида все чувам за него и ми стана доста любопитно.Виждам, че хората са доволни, четох на няколко места мнения и коментари и на повечето доста положително им е повлияло.Специално за лошият сън и трудното заспиване имам тази диагноза още от малка.Интересно ми е от къде мога да си взема това растение и какви грижи трябва да полагам за него, дали е по капризно?

Прелитащ,

Системата отчита коментарите като опит за спам/съобщения с рекламна цел поради почти 100%-ната идентичност на съобщенията с линк към сайт за туризъм. Всички последвали опити за подобна дейност ще бъдат автоматично блокирани и докладвани във всички спам-сървъри и услуги.

Ценно е мнението на всеки, но рекламата си има свои условия, цени, планове и др.

Лек ден!

Да си призная не съм много наясно с този вид плодове.Колкото повече се интересувам от видовете в целият свят, то толкова повече разбирам, че нищо не знам и че има уникални плодове които с техните съставки биха ни помогнали да бъде малко поздрави и да водим по здравословен начина на живот.Хубаво е при всяка една почивка човек да опитва някой под от страната.Не знаех, че този дори регулярна консумация на лиций спомага работата на черния дроб като го предпазва от затлъстяване и способства неговото по-добро функциониране. Специално за това затлъстяване имаме нужда гледайки как от малки днешните деца страдат от това.

Екзотичен туризъм, не само, че това плодче е известно в България, ами ако прегледаш коментарите, ще откриеш контактите дори на производители в България. Дай боже здраве на тях и всички, тръгнали да го търсят (здравето де.. 😉 ).

Честно казано за първи път чувам за подобен плод, но като се замисля още за колко не знам дори и че съществуват.Има толкова много екзотични страни където и плодовете и дърветата на които се радва са такива, но явно са твърде скъпи и няма как да доставят това в нашата страна.Не знаех, че той регулярна консумация на лиций спомага работата на черния дроб като го предпазва от затлъстяване и способства неговото по-добро функциониране.Според мен ние българите имаме нужда от подобна консумация която да ни помогне при затлъстяването,понеже по последните данни се вижда че процента с този проблем се увеличава и то още от при децата,което е тревожи.Благодаря за статията.

Здравей, Мария!
Отговарям на този въпрос:
“Може ли да навреди на бебето при кърмене?Благодаря!”

Тъй като не съм консултант по кърмене или специалист в тази област, давам една статия, която много ми допадна:
http://xedra.wordpress.com/2013/11/04/special-diet-1/

Сигурна съм, че ще е полезна и за други кърмещи жени.
А аз лично на база опита ми не мога да се изкажа в посока, че годжи берито вреди на бебето при кърмене.

Поздрави! 🙂

Здравей, Мария!

Въпросът е доста интересен, но вместо да отговоря с да или не, по-скоро ще ми е по-лесно и приятно да споделя своето лично виждане и как бих реагирал аз в такава ситуация (в каквата и сме си в момента 😉 ). Нашият дечко също се кърми и макар след някой и друг месец да навършва годинка, все още не сме го “запознали” с годжи-берито, най-вече поради факта, че дечко има едва 5 зъбчета и едва ли би успял добре да сдъвче полуизсушената храна. Да, може да се накисне, пасира и т.н. но нашето захранване е малко по-различно, т.е. ние решихме да въвеждаме храни, които ние консумираме без да се притесняваме от тяхната цялост, форма, размери и т.н. Разбира се, режем по-големите продукти на по-малки, но разчитаме на дъвкателния рефлекс на детето да пребори и да се започне началния навик за продължително дъвчене и наситняване.

От друга гледна точка, нашите зверчета цял живот ще имат време да въвеждат (евентуално елиминират 😉 ) храни от своето меню и дневен рацион, така че не виждам проблем да се втурваме да ги запознаваме с всичко неизвестно за тях. То като се погледне реално все още има какво нас самите да удиви на продуктовия пазар (и едва ли това ще свърши скоро), та какво ли остава за малчуганите.

Дали ще навреди на бебче по време на кърмене – не мисля, но не бих го давал цяло, тъй като плодчетата обикновено се срещат добре изсушени, а дори и накиснати те имат семенца и ципа, които едва ли ще бъдат сдъвкани добре и няма да бъдат елиминирани без да се усвои необходимото. Ако имате желание за въвеждане на годжито бери според мен по-добрият вариант е да е пасирано или най-малкото добре накълцано.

Здраве и безброй усмихнати мигове с бебчето 🙂

П.С. Надявам се скоро да можем да сменим снимката с такава на нашето собствено дръвче, което доста дълго време се “бори” с местните метеорологични условия, но най-после успяхме да нацелим среда близка до родната му и започна да се “радва на дните си”. А кой знае, някой ден може и то да ни зарадва с някое и друго натурално и еко/био/органик 😉 годжи бери, макар за момента такива планове да са доста ранни и би следвало да минат поне 2 годинки преди да видим цветче и “последствията” от него 😉

Може ли да навреди на бебето при кърмене?Благодаря!

Благодаря ви,Милен!
Изобщо не сте ме разочаровали с това,че не ми давате конкретна рецепта,даже съм очарована от всичко,което ми пишете,защото не сте написали нищо конкретно,а в същото време “улучихте право в целта”.Ще се възползвам от всички съвети и напътствия.Определено прехода ми от един хранителен режим към друг ще трябва да е плавен,като съм малко затруднена в избора на храна,тъй като на този етап стомаха ми не обработва добре сурови плодове и зеленчуци,затова и все още хапвам месо всеки ден,но се надявам в най-скоро време нещата да се променят и месото да присъства все по-рядко в менюто ми и най-вече стреса,защото при мен той май е на първо място.

Здравей, Валя!

Разбира се, че не е проблем човек да реши да почете и да опита нещо ново и/или по-различно и в това аз лично не виждам проблем. Нормално е също така при нововъведенията да възникват поредица от въпроси. Ако това ще Ви успокои, не сте първата, а едва ли ще сте и последната, така че смело напред.

А сега относно вашите въпросчета за витамините. За жалост никой не е открил все още “вълшебна пръчица”, която да оправи здравето ни само с един замах. Причините за дефицитите може да са стимулирани от едно не много правилно и балансирано меню, но не бих се осмелил да заявя, че те са в резултат на консумация на готвена или “мъртва” (както напоследък става модно у по-новата генерация вегани)храна.

Процесът на храненето е жизненоважен за нас – в това спор няма, но има една огромна броеница от фактори, които също така оказват влияние на цялостното състояние на тялото. Затова ми е много трудно да споделя опит или съвет как можете да оправите здравето си без някакви по-особени промени. Ние самите сме тръгнали в същата посока преди повече от четири години и до момента не съм убеден, че сме открили своя път на 100%. Това, което бих Ви препоръчал е да се постараете да консумирате натурални храни, а не да се впускате в морето от добавки и “супер храни”, които буквално заляха както отвъдокеанския, така и българския пазар с огромна сила. Промените в храненето са един доста дълъг и понякога труден за всеки от нас път, така че всеки от нас е добре да търси своята истина.

Твърдите, че консумирате животински продукти, бих Ви препоръчал на първо време да ги понамалите (според вашите виждания и разбирания за количествата) и да увеличите свежите зеленолистни култури, зеленчуци и плодове.

Отделно от това се опитайте да стоите настрана от компютри, телевизори, Интернет и др. по време на хранене, както и да се постараете да дъвчете по-продължително и да мислите само за храната си и как тя ще помогне на тялото Ви да си възвърне частично загубения баланс. Наличието на стрес, притеснения, раздразнителност и цялата останала гама негативни чувства ще способстват за задълбочаването на проблемите в живота и здравето, така че усмихвайте се и обичайте храната си, но не като лакомство, а като жизненоважна необходимост, която ще Ви позволи да посрещнете утрешния ден с усмивка.

Надявам се, че няма да Ви разочаровам с това, че не предлагам конкретна рецепта, но приемането на една или друга група хранителни продукти невинаги е ключът на загадката. Не е важно какво влиза през устата ни, а какво достига до всяка една клетка на тялото ни и дали това помага или пречи.

Успех и крепко здраве. Ако не смятате релаксациите и медитациите за “врели-некипели” можете също да опитате в подходящо за вас време и място. Верно е, че това са едва първите стъпки, но все отнякъде трябва да се започне…

Здравейте!
По здравословни причини съм на хранителен режим,като тези дни чета много из сайтовете за здравословно хранене,какъвто мисля,че е и вашия!Поради това,че получих нещо като хранителна алергия тези дни хапвам около два три различни продукта и това от около 3 месеца,това много ме притеснява,защото имам недостиг на много витамини,а от два дни много ми се увеличил косопада.В този смисъл искам да ви попитам има ли храна,която може да ми препоръчате.Правих си тест и ми липсват голяма част от вит.група Б,фолиева киселина.Вие от кои продукти си набавяте тези витамини,също и цинк и магнезий.Като цяло ще се радвам да ме насочите към статия ,ако има такава кои храни какви витамини имат и с какво да ги съчетаваме ,за да се освоят правилно от организма ни.И само да уточня,че все още консумирам месо,надявам се не е проблем да пиша в сайта

Здравейте!
Предаването е качено на http://www.gojiberry.alle.bg
Надявам се да ви е интересно и полезно като информация.
Вери мерси за поздравленията!
Надявам се,да съм се представил добре!
С Уважение към всички посетители на сайта!
Калин Иванов

Здравейте!
Отдавна не съм влизал в сайта.
Подкрепям колегата/kalin/,че има много измислени растения и много лошо качество на сушените плодове.Тези които се занимават с това да не забравят ,че го предлагат на хората за ЗДРАВЕ!!!
Разгледайте и моите растения и продукти които предлагам,претендирам че са с високо качество и с необходимите документи.
http://www.goji-berry.bg
В Неделя 24,03,2013 от 9,00ч по БНТ 1 ще има хубаво предаване Годжи Бери.
Здраве и Късмет на всички!

Здравейте, както казах по-долу предлагам едногодишни,двугодишни растения от китайски лициум с оригинален сертификат който може да се види както и тазгодишни растения -от началото на другият месец,,,,,,за контакти и цена запитване за налични бройки на имейл……..kals79@abv.bg………

Смятах да си поръчам храст годжи бери от един разсадник в България,но като видях снимките на храста ми прилича на жив плет.Има ли нещо общо?

Здравей, Ванина! 🙂
Как така си го пиела? Под каква форма е било?
За антиоксидантите – то много храни са такива, но не мисля, че трябва да се ограничават заради кърменето. Аз също съм кърмеща майка и го консумирам, но не всеки ден. Прибавям го към различни ястия/рецепти.
Нямам задълбочени познания за годжи бери все пак.

Поздрави

Здравеите,
пиех годжи но забременях и го спрях защото прочетох че може да предизвика контракции сега вече родих и искам отново да го приемам но кърмя и не знам дали е полезно за бебето все пак нали освен всичко друго е и антиоксидант и отровите да отиват в кърмата и дали няма да превъзбужда бебето, моля ако някой е наясно или има опит нека сподели ,защото докато го пиех се чувствах много добре и пак искам да започна да го пиемам

Здравей, Годжибери! 🙂
Не съм гледала предаването все още, нямам почти никакво време покрай бебето.:)
Ще го направя в най-скоро време.

Румяна, привет и на теб! 🙂
Може би ще намериш търсената инфромация тук:
http://www.gojiberry.alle.bg/
http://lycium.alle.bg/

Поздрави

За качествата на лиция се пише много, но къде мога да прочета за изискваните от растението условия за отглеждането му – вид почва (кисела, алкална..), поливане, подрязване, до каква минусова температура издържа, на слънце или на сянка вирее…? И от къде може да се купи – семена, разсад? Четох за това, че не всички сортове под това име носят така желаните здравословни качества. Необходим бил сертификат за посадъчния материал гарантиращ качеството му.
Много ще съм благодарна да прочета отговор на въпросите си ту!

Здравейте,приятели Фенове на Годжи Бери!
На 15 11 2012 имаше много хубаво предаване по БТВ.
На моя сайт http://www.gojiberry.alle.bg съм сложил видео с предаването.
На които му е интересно може да го види.
Приятно гледане!

Irena,

На много места препоръчват консумацията на тези червени плодчета да е по 20 бр. дневно. Аз лично не мисля, че би имало значение дали ще се почива или не, защото това технически погледнато си е обикновен плод, който е изсушен, за да се запазят неговите хранителни качества и да се съхранява по-дълго, разбира се.

Все едно да попитаме някого дали може да се хапват домати или чушки всеки ден. (разбира се, това е мое лично мнение и на мен също ми стана интересно дали има противопоказания, защото на практика витамин Ц не може да се предозира, колкото и да ни се струва това възможно).

Ще се поразровя по-обстойно да проуча въпроса и ще видим какво ще изскочи, а дотогава хапвайте спокойно, но не се увличайте…

Привет, Ирена! 🙂
Аз лично не съм проучвала толкова дълбоко растението/плода годжи бери.

В нашето семейство не се яде всеки ден от него, но не защото сме внимателни и предпазливи. Просто така се случва в зависимост от настроения, желания…

Може би ако се приема с лечебна цел, е хубаво да има някаква схема.
Но ако се консумира в малки количества всеки ден, не виждам проблем.

Дано се включи някой по-запознат с годжи бери и да разясни..

Поздрави! 🙂

Здравейте,
Искам да попитам дали годжи бери може да се яде всеки ден, без да се правят почивки /примерно за 2 месеца с почивка от 1 и т.н./?

Не си досаден, спокойно! 🙂
Нали сме за това – да си споделяме.
Погледнах снимката – как да не ти е кеф! 🙂
Голямо богатство си имаш, ГоджиБери! 🙂
Като знам аз тук как се радвам на един босилек понеже няколко пъти го съсипвам…
Може да позлваме твоята снимка за статията, когато качим новата платформа на сайта (надяваме се на есен всичко да е тип-топ). Разбира се, ако разрешаваш.
Поздрави!

Здравейте!
Може да ставам много досаден ,но ми е много кеф!ВЕЧЕ имам и зрели плодчета.може да ги видите на http://www.gojiberry.alle.bg
Ако има и други , да покажат снимки?
Вери мерси за пожеланията!

Много хубави новини, Годжибери! 🙂
Все така да е – да се радваш на добра реколта и усилията да не са напразни! 🙂

Здравейте приятели!
Нямам търпение да ви споделя,че вече имам реколта от Годжи!
Четири годишните ми усилия вече дават плод.
Растенията ми са осеяни с малки плодчета и цветове.Ще ги снимам и ще пусна снимки на сайта – http://www.gojiberry.alle.bg
Благодаря на всички които ми се довериха и им пожелавам скоро и те да имат реколта!

Привет, Мария.
Знаем за акая и сме го ползвали. Но той наред с каму каму и не само са от нещата, които рядко купуваме. И на нас ни се случва да не залитаме по екзотичните продукти. Факт. 😉 И шегичка, разбира се. Но напоследък чета разни тези и твърдения, та колкото и да ми се иска да седя настрана, не мога. Дет’ се вика чувствам се отговорна и длъжна. Но по тази тема има много много да се пише. Всеки случай няма да оставим нещата така. 🙂

Да се върнем на акайчето.
Нямам особени впечатления. Храна като храна. Може би се дължи на това, че не сме го консумирали дълго и редовно.
По магазините и онлайн такива можеш да го намериш като acai berry.
Ето един онлайн магазин в Щатите. Мисля, че съм ти го давала и друг път:
http://nuts.com/driedfruit/acai/powder.html

Ние също сме го взимали само на прах. Също така и на капсули.

Пепи, благодаря за споделеното! 🙂

Всичко най-хубаво Ви желая и на двете! 🙂

Zdraweite!
Ne jiweq w bg.Polzvam postoqno goji i sam mnogo dowolna.
Kato si bqh w bg mi se swarshi godjito,tarsih po magazinite i ne ostanah mnogo dowolna ot kacestwoto.Predi da si tragna si poracah po internet i ostanah priqtno iznenadana ot tova koeto polucih,a si bqh poracala i Chia ,i aloe.Kacestvoto beshe na niwo.
Spodelqm tova,zashtoto vijdam tozi sait i tuk,a wie se cudite ot kade da si kupite kacestweno goji.Tozi sait e: http://www.gojiberry.alle.bg
Izwinqvam se ce ne pisha na kirilica,prosto nqmam.
Zdrave i Kasmet

Здравей, Kalin!
Нещо съвсем ориентировъчно, като цена и други условия по доставката не би ли споделил тук, за да ориентираш /поне схематично/ наведнъж всички, които четем.
Благодаря ти предварително!

Zdraveite, Veri i Milene,

toku-shto prochetoh informacia za AKAI/s ikrstks/ BERI.
ili oshte “plodat, koito plache”
silno sam vpechatlena.

vaprosat mi e – polzvali li ste go, sreshtali li ste go iako otgovora e da ,,pod kakva forma.
tuk se spomenava, che se vnasia ot brazilia , izsushen ili zamrazen.
-kakvi sa vashite vpechatlenia
– kakvo e targovskoto mu ime,/na angl.imam predvid/.

blagodaria vi predvaritelno

Здравейте, както казах по-долу предлагам едногодишни растения от китайски лициум с оригинален сертификат който може да се види както и тазгодишни растения -от началото на другият месец,,,,,,за контакти и цена запитване за налични бройки на имейл……..kals79@abv.bg………

Здрасти, Калине!
Не пишеш в кой град си, но за София, по-долу препоръчах откъде да се купува. Според не малко хора и родното бери/отглежданото тук/ е с не по-лошо качество и приложение/резултати.
http://www.dnk.bg/contacts.php
Успех и много усмивки!
Не забравяйте – сърцето страда от липса на радост :)!

Привет, Калин!
Ние сме купували различно по размер и вкус годжи бери (едно е по-сладко, друго по-кисело).
Ако питаш за България от къде да купиш на едро, не мога аз лично да помогна.
Дано се включи някой друг.
Поздрави 🙂

Здравейте,

С приятелката ми редовно го купуваме, но винаги е различно на вкус и имам чувството, че е различен.Понеже можем да купувам и по-на едро откъде можем да го купим на най-добра цена?Благодаря за отговора, предварително.

Поздрави

Важно!
Растенията Годжи бери които предлагам всяка година,Ще бъдат готови след 01.05. 2012
Ще може да направите заявка след тази дата на телефоните за контакт или на е-майла на http://www.gojiberry.alle.bg
Ще ги изпращам по реда по които се обадите ,до изчерпване на количествата.
Предварителни заявки не се приемат,понеже няма да баде честно спрямо всички останали!

Kalin, някаква цена ще споделиш ли тук, за да не те питат всички поотделно по пощата /за едногодишните растения и за разсада/ ?
Благодаря предварително !

Продавам едногодищни растения от китайски лиций с оригинален сертификат който може да се види ,както и разсад от тази година който ще е готов до месец,,,,,,,,,,,,за контакт на имейл kals79@abv.bg..

Здравей Деси!
Като махнем всички полезни свойства които притежава годжи бери,то регулира храносмилателната система и теглото.Така че може само да спомогне за борбата с целулита.Аз Бих препоръчал и семена от Чиа.

znam,4e celulita na moje da se premahne kato sas valshebna pru4ica,misalta mi beshe dali v kombinaciq sas neohodimiq rejim v kombinaciq sas gojiberry moje da se ulesni premahvaneto mu:)))

Целулитът сам не може да се махне, колкото и вълшебни съставки да пием. Трябва промяна на храненето и според мен задължително да се спортува. За да се натрупа целулит си трябва време, както и за неговото премахване.

Здравей, Деси!
Пречистването на кръвта е само един от елементите на цялостния подход в борбата с целулита.
Храненето, и по-скоро на първо място начинът на живот – душевният е от първостепенно значение по въпроса.
Добро средство е онзи интензивен масаж /примерно/ с кафе-захар-растително масло!
Друг добър елемент е качествената детоксикация /почистването на токсините/ – сериозен въпрос за всеки! При възможност, ползвай медни масажи, твърдо в съчетание с добро хранене и адекватно движение – резултатът е гарантиран!

Здравей, Деси!

Аз лично нямам информация за това му свойство. Не съм се интересувала.
Дано някой друг помогне.

Поздрави!

iskam da popitam,poneje toku 6to pro4etoh v edin sait,4e gojiberry sposobstva za premahvaneto na celulita.Ne iskam da zvu4a glupavo ,no se interesuvam dali e vqrno:))))Predvaritelno blagodarq

Здравей Силвия!
Годжи наистина е сладко ,но не чак като малина.Исушава се до 22%влажност и така е най-приятно за консумация и съхранение.
Пакетира се в специални алуминиеви опаковки.Според мен може да се продава насипно ако това количество от 10 кг се продава за два три дена максимум.Проблема с твойто годжи е че не е съхранявано по правилният начин.Препоръчвам да си купувате опаковки по 200гр максимум,това е дозата за месец време и винаги да се затваря плика с някаква щипка и да се държи на тъмно в някои шкаф.
Съжалявам,че ще трябва да си направя самореклама,но не понасям некоректни търговци,сребролюбци и мърлячи.Щом ще предлагаш продукт и то свързан със здравето на хората,ще направиш необходимите усилия каквото и да ти струва.Които прецени може да си поръча на http://www.gojiberry.alle.bg Продуктите които предлагам са със гарантиран произход и евро сертификат ,винаги качеството и на ниво,клиентите които са предпочели моите продукти са останали доволни.
За мен Годжи Бери е панацея,то ме е спасило от гадна болест и това е причината да се занимавам с доставката му.Малко ми е като мисия и не си позволявам компромис с качеството му.

Силвия, според мен нещо не е както трябва. Моето годжи никак не горчи и си е сладко. Аз го купувам от билков магазин и там разфасовките са от 1 кг. Ако искам по-малко ми отмерват желаното количество.

Да ви попитам и за Годжи берито. Купих си го от онлайн био магазин. Но като ми го доставиха се оказа насипно. Както и да е. Но ме тревожи вкуса му. Навсякъде чета че трябва да е сладко на вкус, едва ли не на вкус като малина. Но това не е такова, съвсем малко е сладко, но преобладава горчивия вкус, като същевременно има и особен дъх, който не мога да го опиша, може би на застояло. Какво е мнението ви? Чудя се дали да не го изхвърля.

Здравей,Милене!
Издържа и на по-ниски темпиратури от -10 градуса.Аз съм на 1000 метра в балкана и температурите падат много под -10 градуса.Що се отнася за къщният варянт на отглеждане е възможен,но трябва да се засади в кофа най-малко,защото на втората година достига до 2-2,5 метра.Без проблем е да се гледа на терасата отвън през цялата година,само не му понасят много високи температури лятото и затова нетрябва да го грее слънцето през целия ден.

Извинявам се за закъснелият отговор.
Най-добрия варянт е да го засадите ранна пролет.
Ако вече сте го засадили ,няма лошо,то е доста устойчиво и упорито.Издържа на по-ниски температури от -10 градуса.

Адмирации за отношението, което се е отразило много добре и на направеното от вас! 🙂

Бъдете сигурни, че ще бъде оценено достатъчно от хората, които имат нужда, както и желание да се учат. А да се угоди на всички нито е възможно, нито е необходимо. Игнор, игнор…;)

Здраве и благополучие! 🙂

И обичащи. 😉
Прав си, Иво, за личния пример. Това мисля, че правим и ние. Досега не е имало скрито покрито при нас. 🙂

Иво, 100% си прав и именно по тази причина от доста отдавна споделяме личния пример с онези, които имат желание да слушат и се интерисуват, а не да “проповядваме” вижданията си дори и да сме сигурни в силата им. Понякога, когато човек се пребори с проблемите, му се иска всички да изпитат това или подобно удовлетворение. Но ако не срещне хора, които да имат нужда от подобно усещане, то той по-скоро ще се изправи пред невежество, неразбиране от другата страна и може би причисляване към фанатизъм, лудост и др. Когато обаче, срещнем човек в нужда, който е поел по здравословния път и търси ако не помощ и подкрепа, поне приятна компания, то тогава нещата са коренно различни и всичко е приятно както за едната, така и за другата страна.

Бъдете здрави и обичани, защото това са едни от най-важните ценности в живота ни!

Най-доброто обогатяване според скромния ми опит е по пътя на личния пример. За съжаление не винаги ни е ‘удобно’ да даваме пример.
Много пъти вече ми се е случвало да зная добро решение за нечий здравен проблем и да се сблъскам с крайно твърдото, но грешно становище на другата страна.
Здраве и усмивки на всички!

Не, Milen-е, нямам намерение да използвам тинктурата за заобикаляне на домашния “сух режим”. 😉

Поздравления за сайта, впрочем! 🙂 Ще го проуча внимателно, че имам намерение постепенно да обогатявам моя и в тази област.

Здраве и благополучие! 🙂

Комит, надявам се, че не възнамерявате да се тинктурирате доста честичко 😉 Нека все пак не забравяме, че алкохола ОТЛИЧНО разтваря един от жизненоважните за телата ни елементи – витамин Е, който е мастнорастворим. Предложената от gojibery рецепта ми заприлича на домашната вишновка, която едно време се сервираше на гости почти във всяка къща, само че този вариант е доста по-модернизиран 😉

Благодаря, gojiberry, за информацията! 🙂

Едно време имаше житна водка, каквато скоро не съм виждал, но не съм и търсил все още. Вероятността да намеря “житна или оризова ракия” не е голяма, но се надявам да стане и с гроздова.
Или може би ще е по-добре да използвам 40-градусов спирт от аптеката?! И без това не може да се вярва много-много на написаното на етикетите…

Здравей Комит!
Наистина това е един от начините за консумация на годжи-спиртен извлик.
Пропорцията е 100гр годжи на 1 литър

Здравейте! 🙂
Май съм закъснял за дискусията, но чак сега ми попадна Годжи бери, сушени, внос от пров. Дзилни – Китай. Та на опаковката има и друг начин на употреба, освен като чай. Накисва се в оризова или житна ракия за 10 дни и после се приема по 25 гр. вечер “за прочистване на организма”. Няма обаче никакви пропорции, т.е. колко грама плодове в колко ракия се слагат.
Не виждам някой да е споменал за този способ, но ако е изпробван, моля да споделите.

Здравей, Gojiberry!

Ние с Верка сме виждали Мерджан, но само сушен, защото при нас в някои китайски магазинчета в ЧайнаТаун се предлага Мерджана като Годжи бери, макар да не са абс. еднакви. Важното в случая е, че ако въпросните плодчета са ядливи и не са неприятни на вкус, то те със сигурност ще обогатят трапезата с витаминчета, минерали и не само.

Доколкото разбирам, Годжи берито не е много претенциозно към температура и това го прави още по-ценно, защото щом издържа на по-ниски температури, значи е доста устойчиво и съответно богато на хранителни вещества, които да поддържат растението живо през “по-трудните” етапи. Наскоро бях открил онлайн магазин в Америка, според който растенията издържали до -10С, което ако е верно (Gojibery, разчитам на теб да споделиш дали е истина) би превърнало това растение в едно прекрасно домашно цвете през първите 1-2 години докато не започне да дава плодчета. Понеже в къщи едва ли ще има достатъчно пчелички и други твари да опрашват цветчетата, може да се заемем ние да помагаме на клетото растение като разнасяме прашеца на ръка. Ще видим де, още не сме решили дали да си набавим такова или не.. 🙂

Здравей Вили!
Разгледах снимката,това растение прилича на Лиций и плодчетата са горе долу такива.Аз имам растения от два района от Хималайте те са с малко по-издължени листа.Може да погледнеш мойте растения на http://www.gojiberry.alle.bg
Това може да е някой подвид на Годжи Бери или така нареченият Мерджан.
Но Мерджан не съм виждал на живо и само коментари съм чел.

Елеонита, редактирам ти коментара, тъй като смятам, че не е уместно така да си даваш телефон и адрес във виртуалното пространство. 🙂
Оставям мейл за връзка към теб като преди @ има интервал нарочно, за да не ти хванат мейла разни ботове.
iskam da si zakupja 1 hrastche za zasajdane i 1 paket ot 100gr susheni plodcheta.
el.mircheva @abv.bg

Здравейте,прочетох ,че имате годжи бери и сте абсолютно запознат.Аз от днес имам такова растение и ме е страх да го засадя от вън на двора.Има цвят,какво да правя да го оставя ли да презимува в къщи или направо да го садя вън.Ще съм безкрайно признателна,ако ми дадете съвет

кога започва да плододава,,,,,,,,,,,,разкайете моля янка 45,,,,,,,,,

Здравей Милене!
Проблема на годжи бери растенията е, че до първата годена ,ако са поникнали от семена,оцеляват само 5% от тях.Презимуват ли са много устойчиви и могат да достигнат до 2-2,5метра на следващата година
.Имам малка плантация от около 100 растения и доста експерименти съм направил.Имам растения най -вече от тибет,но имам и от Нинг ся и още няколко разновидности /лициум чинезе/нямам само от Монголия.Има малко разлика в самите растения.До година ще трябва вече да дадат плод и ще мога да сравня самите плодове.
“Лициум Барбарум е уникално растение което коренно се различава от под видовете му, Лициум Чинезе,Мерджан и други, на които плодовете са оцветени в оранжево (на годжи са червени) и плодовете са значително по дребни и имат леко горчив вкус(на годжи са сладки) и се използват в козметичната индустрия. ”
На http://www.gojiberry.alle.bg може да видите мойте Рестения Годжи Бери

Сандра, препоръчвам ти пречистване на дебелото черво, като начало. Не едно и две, подобни ‘неудобства’ изчезнаха при мен /като болки в кръста и лесно възпаление на челните синуси/.
Доволен съм от пречистващата за кръвта схема с активен въглен /на 10 кг. тегло, по една таблетка – всяка сутрин на гладно, натрошени/смлени на прах, с малко вода, 40 дни/. Казвам го във връзка с темата, понеже в крайна сметка директния резултат с императорското плодче е на първо място за кръвта.

Аз имам въпрос към по-запознатите с този плод Лиций и ще съм благодарна на отговорите.

Колко вида годжи бери се срещат?
И по специално въпросът ми е дали на пазара се среща Kei Tze? Питах тук в няколко китайски магазина и те ми отговориха, че това е просто едно от наименованията на годжи бери в Китай.
Общо взето ми казаха това, което после прочетох и в нета:

“Goji berry is a small red berry known as Fructus lycii and wolfberry in the West, and Kei Tze and Gou Qi Zi in Asia”

Една моя позната се интересува от Китайска Медицина и тя сподели с мен за видовете годжи бери.

Благодаря предварително! 🙂

Sandra, аз по принцип много обичам да си хапвам годжи бери и се надявам скоро да си го отглеждам в домашни условия, защото знам, че то е много студоустойчиво. Преди време ни дадоха коренче за разсад, но за жалост след 10-20 дена отличен растеж и развитие изведнъж то просто реши да вехне и го загубихме. Този път съм решен да опитаме да си набавим готово растение, за да нямаме подобни проблеи. Не знам дали нещо с енергиите на дома беше объркано или какво, но почти всичко зелено в къщи не прокарваше макар да не обичаме жегата, но и да не живеем като моржове. С две думи имаше си нещо, но сега вече всичко е история, защото както тревицата от пшеница, така и разните кълнчета си растат и весело се подготвят за следващата салатка 🙂

Пацко, няма за какво да ни благодариш наистина. Можеш само да си благодарен на разума и тялото си, че са те довели тук да четеш и да се информираш по важни за теб въпроси. Идеята на сайта не беше за чест, слава и благодарности, а именно да можем заедно да изградим бъдещето си – дни в които ще сме по-щастливи, усмихнати и най-вече доволни от всичко постигнато и смело крачещи напред към утрешния ден.

Поздрави на всички годжи консуматори и не само. И да попрекалите с това плодче понякога, не е кой знае колко фатално. Ако усетите прилив на повечко енергия, поспортувайте по-активно. Спортът укрепва тялото, а именно в здраво тяло се крие здравия дух 🙂

благодаря ви за всичката тази информация

Здравей Сандра! Няма проблем да приемате това количество непрекъснато .Когато е превантивно за профилактика може да се консумират по 20 плодчета сутрин.Ако почуствате свръх енергия просто намалете дозата до 5 плодчета на ден за седмица-две и после се върнете на нормалната доза.Мъжете го разбират /сутрин/когото се е натрупало свръх енергия,за жените незнам.Попадал съм на коментари ,че е възможно да се появи леко главоболие,процедурата е същата-намаляване на дозата.Препоръката ми е да го вземате сутрин-не вечер.Ефекта от Годжи е в постоянството-не в голямо количество еднократно.Не препоръчвам консумацията на повече от 40 плодчета на ден!!!Коментара ми е на личен опит .

Благодаря на Вери и Иво за отговорите! Аз приемам наистина минимално количество бери, не прекалявам и, според мен, действа добре, защото се храня здравословно, спортувам редовно и така:) Разбрах, че бери ми действа през зимата, когато принципно лесно настивам – тази зима я изкарах без никакви проблеми. Естествено, че няма панацея, но съм сигурна, че укрепва организма, ако, както казва Иво, не се прекалява с други неща.
Бъдете здрави и усмихнати!

Според мен, нищо, действащо стимулиращо в съществена степен, не може да се приема/ползва непрекъснато. Ако го ползваш в по-малки количества е съвсем друго. Остава да разбереш коя е границата за теб. По малко, всеки ден, …. Както консумираме почти ежедневно всякакви други плодове и зеленчуци, съдържащи ред полезни за нас съставки. Ако задълбочим – да, с плодовете може да се прекали. Или както казва древната медицина – отровата е в количеството. Но е хубаво да знаем, примерно за лиция – как по-точно ни помага, върху какво по-конкретно от орагнизма въдейства пряко и на първо място…

Здравей, Сандра!
Аз лично нямам точен отговор на въпроса ти, тъй като ние консумираме лиция като храна и когато ни хрумне, а не с цел профилактика. Не виждам причина да не е включено всеки ден в менюто.
Дано някой по-запознат и проучил нещата се включи.
Поздрави!

Здравейте всички. Моля за съвет:) Приемам годжи бери /оказва се правилно:)/, но искам да знам дали по принцип може да се приема профилактично без прекъсване…като средство за протекция на организма. Аз вземам по 15 плодчета сутрин на гладно, понякога и вечер по 10 плодчета. Нямам оплаквания, чувствам се добре и започнах годжито с цел профилактика. Затова питам дали може да се приема непрекъснато. Благодаря предварително!

Предлагам 30 сантиметрови растиния на годжи бери /lycium barbarum/
Растенията са презимували,готови за засаждане.
1бр-10лв
Предлагам и сушени плодове на годжи бери
100гр-5лв
1000гр-40лв
gojiberry@abv.bg

Мисля, че точно като храна е супер храна. Жалко, че не можем да си го позволим в произволни количества, по обектини причини. Но определено е грешка да се приема, като панацея. Жалко е и друго – успоредно с приемането на нещо толкова полезно, повечето хора продължават стария си живот – с всичките му вредни съставки и прочие. Промяната в правилната посока, съчетана с подобни помощни средства води до уникални, за официалната медицина, резултати. Личната ми лекарка, с подчертано богат опит, почти с неохота призна някои резултати, доверявайки в последствие нашия опит на нейните пациенти… Императорското плодче изобщо не е за подценяване. Да не забравяме мъдростта на древната медицина – отровата е в количеството.
Бъдете здрави и много, много усмихнати!

Здравей. GojiBerry!

Не мисля, че тук някой отрича полезното му действие. Въпросът е как може да се консумира това плодче, че да му се запазят максималните хранителни стойности, като в същото време не се набляга на това, че някой го е приел за супер храна и задължително трябва да се пръскат луди суми за набавянето му. В много от случаите годжи берито в България идва от далечен Китай и никой не може да гарантира неговото сурово състояние.

Ако случаят обаче е като при вас – домашно отгледано, то в такъв случай дори и най-обикновената тревичка обгрижена с много любов и положителна енергия ще се превърне моментално в “супер храна” за тялото.

Ще си позволя само да Ви посъветвам нещо от личния опит. Ако някой твърди, казва или пише нещо, което не Ви допада, не се палете много много. Най-важното е да успявате да помогнете на хората, които имат нужда от опит, промяна и т.н., а останалите очевидно все още не са готови да открият нови истини. Всичко с времето си и колкото повече положителни резултати се забелязват, толкова повече хора ще “дръзват” да опитат.

Поздрави и успешна седмица!

Да ,най добре е да се консумират директно.Но аз имах впредвид, когато се приготвя чай от годжи плодове и листа/сушени/-много полезен за проблеми с храносмилателната система,а и трябва да се има впредвид,че и по-възрастни хора го консумират,а те обикновенно са със служебни зъби.
Благодаря ви за коректното отношение към този невероятен плод,мен ме е отървал от страшно много дискомфорт/да не употребявам по тежки думи/и ходене на хирург почти всеки месец.Разбирате защо имам такова отношение към Годжи Бери и негудувам като прочета по форумите врили-некипели.
Имам контакт с доста хора които ползват Годжи,незнам дали на всички е помогнало,но повечето от тях са ми споменавали ,че се чустват добре и имат подобрения,а понякога ме и изненадват.А ми се обаждат и за ужасни неща.
Повярваите това страшно те натоварва,особенно когато си опитват да се хванат като удавник за сламка.Надявам се да помага на максимално много хора!!!

Gojiberry,

Прав/а сте, че да се отгледа това плодче в къщи не е толкова лесно. Ние имахме готово клонче с издънка дори, което по незнайни причини тръгна да расте добре и след известно време изсъхна макар да нямаше никаква промяна в условията му на растеж.

Не мога обаче да се съглася с вас за едно – попарването. Годжи берито е известно със завишените си количества витамин C, който на всеки е пределно ясно какво се получава ако се изложи на въздух, светлина, топлина, камо ли комбинация от вода + температура.

Най-оптималния вариант според мен е дас е накисват сушените плодчета и да се използват за директна консумация в мюсли (накиснати овесени сурови ядки + малко плодове (сушени или пресни) + аромати по вкус) или като добавка към кремове, крекери, сладка, палачинки и т.н.

Не искам да ви пробутвам търговски трикове,но се намевам само защото се пишат врели -некипели.И за да ви бъда полезен с нещо ще ви дам схемите по които се консумира Годжи Бери-за хората които го взимат по различни поводи.

Дозировка за прием на Годжи Бери

Сушените плодове на годжи може да си приемат в сурово състояние като се ядат сушените плодове или се прави чай (запарете дневната доза годжи в 250мл кипяща водата за 5 минути при стайна температура. Пие се водата и се ядат плодовете ).

1.За профилактика и за общо засилване на организма се приемат по 20 бр. плодчета на ден.Препоръчителен прием за 3месеца,за утвърждаване на постигнатите резултати може да се приема по продължителен период от време като се намалява дозата постепенно.По принцип няма проблем да се приема постоянно малки дози 5-10 бр.

2.За атакуване на болестни състояния в по начален стадий се препоръчва следната схема:1-ви месец се приемат по 40 плодчета на ден,2-ри и 3-ти месец се приемат по 30 плодчета на ден, 4-ти,5-ти и 6-ти по 20 плодчета,за утвърждаване на постигнатите резултати може да се продължи като постепенно се намалява дозата.

3.За атакуване на болестни състояния в напреднал стадий се препоръчва следната схема:1-ви ,2-ри и 3-ти месец се приемат по 40 плодчета на ден, 4-ти,5-ти и 6-ти по 35 плодчета, 7-ми,8-ми и 9-ти месец се приемат по30 плодчета на ден,10-ти,11-ти и 12-ти месец по 20 плодчета на ден,за утвърждаване на постигнатите резултати може да се продължи като постепенно се намалява дозата.

Забележка:
Дневните дози може да се раздели на два пъти,сутрин на гладно и вечер преди храна. Като може един път да се яде и един път да се консумира на запарка.
Сушените плодове на Годжи Бери не се мият или накисват те имат влажност 22% ,която е оптимална за консумация.Ако са Ви много твърди може да ги сложите за кратко на водна баня.
Не забравяйте, че Годжи Бери е билка. Необходимо е постоянство, а резултатите идват с времето!Дори да не се усеща в началото видим ефект от приема, Годжи Бери действа благотворно на целия организъм, което му позволява да се бори успешно с болестите.
Информацията, поднесена тук е създадена с общообразователна цел. Тя не е предназначена да се използва за самолечение и подмяна на добрите медицински практики.
Г

Здравейте,
На някои хора много им работи фантазията.
За да поникне годжи ,плодът трябва да е сушен по естествен начин и да не е обработван с химикали,а такиви са повечето които се продават по китайските магазини.
Второ-цъфти на третата година и евентуално дава плодове на четвъртата.
Казвам ви го от опит,имам такиви растения и се занимавам с дистрибуция на годжи бери.
Ако имате въпроси може да ги зададете на -gojiberry@abv.bg

От тези мъници есента засадих в земята няколко … това което е било от лани е много малко , сегашните леторасти са вече по около метър високи и наистина много се надявам по-към лятото да цъфнат поне

ами аз те намерих в скайпа … но няма проблем ето ми и мейл-а teodora.mihova et gmail.com ( et =@ )

Теди, къде да ти дам координати за адрес, дай ми поне мейл.

Теди, много съм ти благодарна мила! Хайде да пишем в скайп, намери ме – temenuga2

ами то не е разсад според мен … защото вече е презимувал успешно и се оказва доста устойчив – дай някакви координати … с куриерите е за една нощ при теб (на следващият ден в 9 са в офиса) ако си от БГ.. ако не си – ще му мислим

Много ще се радвам да ми изпратиш от твоят разсад Теди, но дали няма нещо да се повреди.

Моите си ги купих директно от китайски в пресечка на “Пиротска” в София … поникнаха на 100 % почти и в един момент изпаднах в ужас къде ще ги сложа – разпределих ги в малки саксийки …. презимуваха на открито и нямах жертви – ако искаш да ти пратя едно?
Аз очаквах, че е както пишеше в нета трябва да се стратифицират – ами нищо подобно – точно като пипер – на разсад и то дружно -явно са били пресни и сушени на слънце, а не в сушилня – може би имах късмет – незнам! А може и после Китайцит да са решили , че е по добре да си пазят вида за тях си и да го продават … знам ли?

Пред блока, където живеех са се разлистили и са точно, като на снимките. Иде реч за Добрич. Сред гора от други храсти и плевели си се бяха натъкмили, като … и никой не им обръщаше внимание. Просто плевели. Опитах ги /не помня точно по кое време на годината беше/, точно, като бяха узрели. Приятно сладнят. На мен много ми допаднаха. Предполагам, за да се добият достатъчно за редовна употреба ще е добре да се поразсадят в по-сериозни количества. Моя позната сподели, че по същия начин са се развили, като жив плет в къщата и, във Варненско. Месеци наред съм ги консумирал, купувайки си от вносителите, тук, в Сф. Ефектът е безспорен. Но поне на вкус, нашите определено са същите /поне за моя вкус/. Казвам го във връзка с публикации, в които се твърди, че се срещат на по-високи места. Добруджа не е сред високите, но твърдо е сред тези, в които ги има в изобилие и в които явно растенията ‘се чувстват’ съвсем нормално – виреят толкова успешно, колкото и плевелите.

Теди, моите плодчета си имат семенца, даже доста, но не поникват. Китайски са, видях опаковката от която ми претеглиха в магазина.

Вероятно да, защото на мен ми бяха дали едни, в които много трудно се откриваха семенца (старателно изчистени) и явно и видимо термично обработвани – беше си ги купил през нет-а много скъпи; от тях нищо не поникна! С купените от Кит. магазин обаче ми провървя 🙂
Растенията са изключително устойчиви (сложих си буквално клечки в земята миналата година в средата на лятото (в най-големите жеги; почти без поливане) и всички се хванаха дори цъфтяха)… Лошото е че тези растения бяха от местните форми, които не плододават обилно и ги унищожих с надеждата , че китайските са от по- родовитите (както са на снимка). Имало и една тънкост при плододаването – през пролетта се режели до дъно и младите леторасти израствали буйно и в последствие се отрупвали с много плодове (дано да е така) буйните леторасти са налице орстава да чакам цвят и плодчета (от растения от миналата година).

За трети път опитвам да направя разсад на лициций – не става и не става…Дали пък плодчетата не са сушени при по-висока температура?

Здравейте, Daniela!

Опасявам се, че годжи берито за момента не е много добре познато на българското земеделие и предполагам, че информация за отглеждането му ще може да откриете най-вече на английски и/или други езици. Това, което знам е, че то е доста термоустойчиво, но не мога да дам по-обстойна информация. Проверете в гоогле за детайли и подробности.

Приятен ден!

Здравейте. Интересува ме от къде мога да взема материал да засадя лиций?

Ако някой планира да ходи до Тибет, да се обажда и да не забрави да набере малко “истински” плодчета за разсад 🙂

Да съглагласна съм с теб правили сме си сладко като на 1ч.ч. ягоди се слага 1кг захар и става срахотно; но не мисля че важи за това растение и все пак се заех да си посъбера екземпляри от цяла БГ ако ми прилегне да разбера състава , ще е добре

Тези моичките идват от Тибет, а и аз не съм срещала в нет пространството сортове … само се набляга , че са от тибет 😉

Теди, важното е, че ги има. Когато растенията са в дива форма, моето лично мнение е, че те са много по-богати на ценни за нас съставки, тъй като “питомните култури” сякаш са по-изнежени. Можем много примери да приведем, макар от детството да си спомням за вкуса и аромата на мъничката и трудно откриваема дива горска ягода. Буквално 5 ягодки ухаеха като цяла щайга нормални такива 🙂 И не само при тях е така 🙂

В Добрич видях в тревната площ пред блока лиций. Опитах го в пресен вид. Есента. Същия вкус, същия външен вид, но свеж, разбира се. Говорил съм с познати във Варна и околностите – също свидетелстват, че го има на доста места. Расте и вирее с пълна сила. Вярвам, че го има в достатъчно количества за всеки желаещ. От всичко прочетено, смятам, че явно е достатъчно устойчив точно за нашите природни условия. А че е изключително полезен за тялото – надявам се не са останали съмнения за никой от тук ‘присъстващите’. Както и по-рано споделих, в последно време зачетох забележителни трудове по въпросите за здравето на не един и двама изследователи и лечители. Пак ще спомена Ниши, Малахов, Пол Брек, Неумивайкин… /Един малък пример – годишния оборот /лекарствае и мед.грижи за деиабетиците е 10-11 цифрена сума. В същото време, лечители, като проф.Неумивайкин лекуват тежка форма на диабет за броени дни – не се и надявайте за срещнете лъскави реклами на този човек./ Аз лично съм безкрайно впечатлен от изследванията им. В крайна сметка истината е че който търси – намира. Но ценя много високо подобни възможности да си споделим различни опитности и търсения. в тази връзка – поздравления и голямо Благодаря преди всичко на админа – Милене, да си жив и здрав и все така изпълнен с много надежда, от която, видно е, черпят не малко хора, вкл. и аз!
Търсете истинското и отбягвайте лъскавите реклами и красивите опаковки! Отговорите са покрай нас и в нас! Не забравяйте – алчните фармацевтични търговци и производители на радеят за здравето, а за портфейла ви! Отсявайте житото от плявата!
Дано не съм прекалил с търпението Ви!
Успех и много усмивки!

Даже ги очаквам, тази година с първите плодчета – поне така се надявам;
Наистина е много разпространено в БГ, но са дивички форми и почти нямат плодчета

Теди, тази новина е супер! Благодарим ти за безценното инфо, защото сега всеки, който има желание може да си отгледа една скромна плантацийка, от която не след дълго да жъне тези малки ценни плодчета.

Да поникват дужно и получените растения презимуват успешно – вече го пробвах!

Вили, мерси за ценното инфо. Ако някой има затруднения да си намери тази култура, която както се вижда си расте спокойно и у нас, може да си закупи една мъничка доза и да си го захване. Така хем ще си имате чудни ухания, хем и ще хапвате своята БИО ОРГАНИК и т.н. продукция отгледана с любов.

Привет! Когато чух думата “лиций” за първи път, реших, че това е някакъв минерал. Но като видях цветовете на лиция в интернет, веднага се сетих кое е растението. В градската градина има много такива храсти и никой не им обръща внимание. Цъфтят в бледолилави цветове и ухаят вълшебно. Днес бях в градината и забелязах, че вече са прецъфтели. Остава да дочакам да узреят плодчетата и да си набера. До тогава ще си го купувам. Вчера го открих в един частен билков магазин и купих 100 гр за 8 лв. Много приятно плодче, пък и като зная колко е полезно мисля редовно да го хапвам и аз и половинката. Днес посях семенца и дано да поникнат. Ако това стане веднага ще се похваля. Въпросният магазин изпраща билки в колет, така че, ако някой се затруднява с намирането на лиций ще дам телефон за връзка. 046/663654 и 046/665352 – магазин “СЪНИ” гр. Ямбол

годжи бери в софия се намира най евтино в магазин на сл.редут ул мара гидик/по нагорното отляво-работи и в неделя/100гр. за 2,50лв.

Здравей, Maria!
Въпреки, че от скоро /няколко години, може би/ пародонтозата вече е пародонтит, все още не съм чул някой да дава гаранции за лечение. Съпругата ми е с подобен проблем, на определено сериозен етап. Слава Богу, състоянието е овладяно в голяма степен. Дори лекуващия стоматолог се учуди по моему. Съпгуата ми следваше наставленията му изключително системно и правеше още по нещо, според възможностите си. За София, бих те насочил към въпросния стоматолог. Пиши на мейла ми, за да не заприлича на реклама тук – igochev@abv.bg. Аз, лично, съм много доволен от този човек – от една страна от майсторлъка му, от друга – от отговорността му.
Успех!

Zdraveite, Priateli,

kazvam se Maria i se obrashtam kam vsichki vas  ot tozi prekrasen said, za pomosht – saveti,poznania i pr.
problemat e  – paradontoza,/zaboliavane na zabite i vencite/kato pri men zabite sa zdravi, s leko promenen cviat, no vencite slizat nadolu i ogolvat korenite.
vegetarianka sam ot dosta dalgo vreme, a ot 3 godini  sam v debrite na surovoiadstvoto, kato pravia malki izkluchenia sas sirene, iaica po red prichini.
mnogo dalgo vreme sama se borih s problema/tai kato lekerska pomosht ne poluchih, ne mogat da pomognat/.
shte bada mnogo shtastliva, ako polucha otklik na  moia zov.

predvaritelno blagodaria na vsichki

Здравей, Maria!

По-добре ще е да обсъждаме състоянието, началната фаза и напредъка в лечението във форума, тъй като ще разводним силно коментарите тук и няма да са по темата. За това ти предлагам при желание, разбира се, да отвориш нова тема вър форума, където не само ние, ами и останалите потребители ще могат да проследят и дадат своите безценни съвети при наличие.

Чакаме те на форума и знай, че не си сама!

  Zdraveite, placha i cheta napisanoto – vashiat otgovor.
tolkova sam Vi blagodarna za tozi gest.
Da, takae -logato za parvi pat otidoh pri zabolekar za pomosht/predi 5g paradontozata beshe v samoto nachalo.
ne poluchih nikakva pomosh, a i toi samiat beshe cesten i mi kaza, che ne znae kak da pomogne.
sega – zabite sa zdravi, no vencite slizat nadolu i ogolvat korenite, kato na niakoi mesta 2-3 ogolvaneto e 2-3 mm.
probvala sam mnogo neshta,vkl. i po metodikata na Lidia Kovacheva.
koiato savetva plodovo-cheno raztovarvane./prechistvane/.
no…….
semena, iadki/ vsikakvi vidove/, plodove, zelenchuci, kalnove, tova e  v obshti linii hraneneto, med, a sega i agave nektar/ koito uznah ot vas…../
Spomenah imeto na Ana Uingmar tai kato v statia Vie pishete “lechenie na redica neizlechimi bolesti…” chrez konsumacia na pokalnala pshenica i sok ot psheniv=chna treva.tova beshe motiva mi.
Blagodaria Vi , oshte vednag za otdelenoto mi vnimanie

Здравей, Мария!

За да можем да дадем адекватен отговор и да поставим началото на вашето лично самолечение чрез правилно хранене Ви предлагам да отворите тема във форума, където да можем да споделяме своите препоръки, съвети и прочие. Правейки това, ще дадем възможност на повече хора да прочетат написаното, да споделят своя житейски опит или да се поучат от вашия успех.

Оносно храните, богати на калций мога да спомена много, но най-лесно достъпните и приятни за всички са повечето видове сурови ядки, различните видове семена, киноа, сусам, елда.

Очакваме Ви във форума и ще се опитаме да превъзмогнем заедно проблема. Ще се наложи да дадете малко допълнителна информация, котято ще ни даде възможност да придобием по-ясна представа за проблема, защото и при пародонтозата има различни стадии, фази и прочие, които е добре да се знаят за да се направи цялостната картина.

Не губете кураж, никога не е късно да се започне борбата и да се надвие проблема, стига да бъде осъзнат и да се използва енергията в това направление!

  Zdraveite, otnovo,

propusnah da popitam kade da potarsia otgovora vi i kak shte razbera, che imam znak ot vas!

izvinete me za vaprosa, no za men e osobeno vagno

blagodaria vi

  Zdraveite, prekrasno e , che Vi ima i, che uspiah da Vi otkria!
nishto v gicvota  ne e sluchaino!
ot godini /moge bi 16g sled ragdaneto mi/ sam vegetarianka i do momenta , dokato vi otkrih, polzvah knigite na Ahterov za surovoiadstvoto,
moge da se kage, che sam shtastliva ot moeto otkritie i vi blagodaria, che vi ima.
tova e parvoto mi vkluchvane i mnogo silno gelaia da napravia vrazkata s vas.
razbrah ot saita za Ana Uingmor, pomognala  na mnogo hora s lechenie………
 Molia vi za pomosht –  bihte li me posavetvali kak/ po neinia metod/ bih mogla da si pomogna v lechenie na paradontoza, zashtoto do sega ot nikade ne poluchavam nikakva pomosht!
giveia vav Washington, no pone za sega sam na VIE s angliiskia.

molia vi, ako mogete me posavetvaite po tozi problem,! imam predvid po-gore spomenatoto ime, tai kato drugo ne znaia, razchitam na vas za tova.

i oshte – za zabite triabva mnogo calcii i pr. kato mi preporachvat sirena i iaica/ ot givotinski proizhod sireneta/ a za men tova e prosto ubiistveno.
molia vi, da mi pokagete ot kade ot kakvo moga da gi nabaviam, bez da polzvam givotinski produkti!

predvaritelno Vi blagodaria goreshto  i vi molia za diskretnost.

s uvagenie i blagodarnost

az

Здравей, Mina!

Това плодче ако човек може да си го позволи по цял ден да го яде, няма да сбърка. Много пъти съм си мислил, че природата ни дава безброй мощни хранителни-лечебни средства, само че ние всячески се опитваме да ги заменим с изкуствени аромати,овкусители, да ги подсладим и т.н.

В отговор на чуждестранните плодови антиоксиданти България отговаря с нашенска култура, известна от доста време – шипката. Като малък си спомням как лакомо поглъщах шипковия мармалад (верно, че е бил със захар и консервиран, но си беше вкусен). Тук в Канада не са и чували за такава култура, но съм сигурен, че ако я имахме под ръка щяхме да измислим редица рецепти и с нея 😉

Най-простия и лесен начин е да се изсушат малко шипки на вестник и да се приготвя студен чай от тях (накиснати шипки в хладка филтрирана/минерална вода). За едно денонощие ще имате още един подмладяващ еликсир 🙂

П.С. Не нападайте шипковите храсти в близост до крайблоковите пространства, за да не Ви обвинят във вандализъм 🙂

Иво, на сайта, който си посочил пише “Препоръчителната дневна доза е 10 g (разделена на два приема сутрин и вечер на гладно) за период от 2-3 месеца.”

Здравейте!
От къде мога да си купя годжи бери!?

За пръв път правя опит да го отглеждам, от семена, внесени от Германия. Лициумът традиционно отглеждан у нас от години произхожда също от Азия – Lycium barbarum. Ползван е главно за направа на жив плет по селата и като почвоукрепващо растение. И двата вида се наричат “годжи бери” и са равностойни по качества и използване (в САЩ и Китай) – вижте за сравнение в този сайт http://www.pfaf.prg . Сравнение между двата ще мога да направя когато китайският лициум започне да плодоноси. Иначе другият се среща повсеместно. Отглеждането на китайския с нищо не се различава от отглеждането на разпространения и отглеждан досега у нас лициум.

Здравейте всички!
“Бамес”, можете ли да кажете нещо повечко за разсаждането и отглеждането на този китайски Лиций и разликите в качествата му с родния ?
Благодаря Ви предварително!
Успех!

Здравейте! Преди доста време бях писала, че смятам да внеса семена и да отглеждам китайски лициум. Това вече е факт. Разсадът е 50-60 см висок, в неголеми саксийки. За желаещите да отглеждат това растение, давам координатите на малкия ни разсадник, надявам се да не нарушавам правилата на форума: http://www.zelena-prolet.com

Да аз съм съгласна да участвам и ако трябва още се посея :-)))) … не по темата, но пробвах “млякото от сусам” – много ми хареса!
 

Супер. Преди България се славеше с долината на розите, а сега ще имаме възможността да сме и градина на Годжито 🙂 Много се радвам, че си го захванала това растение и може би ще е добре да пуснем тема, в която да се споделя това щастие с другите потребители. Ако някой е хванал разсадче, да изпраща на другите и в замяна да получава някоя друга култура. Така всеки ще може да има от всичко.

Поздрави още веднъж и успехи в отглеждането. Не знам дали сме споменавали преди, но изсушените плодчета са отличен сладкарски оранжев оцветител. Така че 1 ч.л. смляно плодче ще превърне вашите бели кремчета в пъстро оранжеви. Малко мента за зелено, малко годжи за оранжево, малко какао/рожкови за кафяво и ето Ви една нова рецепта 🙂

Благодаря за гостоприемството!
Да наистина намерих много полезна информация!!!
Да си докладвам опита – дружно покълване на семенцата (с накисването (стратифициране) – 7-10дена) и с листенца като пипер (нали си е от същото семейство) … така , че който иска да пробва – става! и то с почти 100% кълняемост

Здравей, Теди!

Радваме се, че си открила сайта и се надяваме да намериш тук доста полезна информация и интересни рецепти с въпросните мънички но ценни плодчета. Това е прекрасно, че в България може да се намери това съкровище, защото не е много уместно да се плаща за нещо, което евентуално може да расте в градината ти, но да не го знаеш 😉

Поздрави и една супер мега приятна седмица!

Случайно попаднах на сайта ви миналата седмица.
Купих си Лициум от едно китайско магазинче в пресечка до “Жански пазар” София (500гр – 15лв; 250гр – 8лв) 100гр за 3.50лв. И от чисто любопитство “изрових” семенцата на 20-30 плодчета . Сложих ги в едно петри върху добре навлажнена филтърна хартия (в петък) и днес гледам , че някои от семенцата са започнали да покълват, а останалите са добре набъбнали !!!!! Като се прибирах с автобуса (не живея в София) видях растения, които ги “определих” и по спомени от предишни години като храстчета Годжи … остава само да мина с кола и ще разбера дали са точно такива 🙂

Здравей, Иво!

Не исках да се впускам чак в такива подробности, но в действителност всичко в природата се базира на движението. Няма молекула, която да не е подвластна на движението (електрони се направляват в различни посоки и т.н. определяйки твърдостта на материала). Именно по същия начин е и човек устроен. Всичко започва и завършва с тонуса на човека. Не говорим само за храненето, говорим за цялостното състояние откъм енергиен баланс, откъм начин на възприятие на околната среда, откъм начин на избягване и справяне със различните видове стрес и т.н.

Преди известно време например четох книжка за “ползата” от кравето мляко, в която се споменават истински и научно доказани факти от учени от цял свят колко “полезно” е това “природно дарение”. В действителност там никой не отрича ползата му, но не се уточнява за кого е тя. Става дума само за млекопитаещите, за които е предназначена родствената кърма. Та няма да се впускам в подробности по книгата, само ще спомена една цитата от нея, която супер много ми допадна: “Едва 10% от съдържанието на млякото Ви храни, останалото храни вашия фармацевт и лекар!”.

Една от причините, поради която да съм щастлив всеки божи ден след откриването на суровоядството е не толкова самата промяна или вкусните ястия, а най-вече факта и убеждението, че тази промяна ме накара да погледна на света и околните с едно съвсем различно око. Във всеки от нас има несметни количества добрина, просто някой са прекалено предпазливи да я раздават, опасявайки се, че хората или ще ги разберат накриво, или ще се възползват. При едно правилно хранене и разбира се прилично физическо натоварване (РЕДНО Е ДА НЕ СЕ ЗАБРАВЯ И ОНЗИ СИВ МУСКУЛ В ГЛАВАТА, ЗАЩОТО ТОЙ Е ЦАРЯ НА ЧОВЕШКАТА МУСКУЛАТУРА!) всичко в тялото започва да функционира по-добре. Представете си един суровояд, който се храни правилно, но не се движи много и го сравнете с друг, който отделя 10-20 минутки от свободното си време за някой от любимите си спортове или ново начинание. Всяко натоварване увеличава циркулацията на кръв, за да може мускулите да се хранят и да се обогатява тялото с кислород, който се използва за горене на запаси и разбира се “производството” на нова енергия за да можем ние да си продължаваме натоварването. Ако кръвоносните съдове са регулярно подлагани на такива леки или тежки натоварвания, тогава те заемат необходимия размер за да може кръвта свободно да се движи по тях (разширяват се). Дори да погледнем от най-елементарното ниво – в едни по-широки тръби много по-трудно може да се получи задръстване и затлачване от някоя супер фина и тънка тръбичка. Така се получава и с човек при среща с разни тромбити, свободно циркулиращи кристали и др. отпадъци, които трябва да се изхвърлят. Ето едно бързо и лесно обяснение защо човек е добре да танцува, да се смее, да пее, да се весели. Една невинна усмивка (без значение дали тя е кокетна, срамежлива, флиртуваща и т.н) кара повече от 600 мускула да потрепват. А как ни кара да се чувстваме ние самите и как кара околните да се чувстват при вида на весел и усмихнат човек, това е съвсем друга тема.

Опитайте да си пуснете някоя наистина забавна комедия и я гледайте 10 пъти. Повече от сигурен съм, че всеки път ще има моменти, в които ще Ви е много приятно и забавно макар да сте го гледали повече от веднъж. Опитайте се 10 дена да се усмихвате на близки, колеги или познати и ще видите как в много кратки срокове ще Ви попитат какво се е случило, че сте толкова щастлив. Ето къде се намесва правилното и редовно хранене, суровата и пълна с ензими, минерали, витамини, мастни киселини и какво ли не храна – да Ви поддържа весели, щастливи от настоящето и с удоволствие спомнящи си старите мигове, дори те да са били тежки.

Най-постоянното нещо на този свят са промените. Затова ние се оставихме те да ни водят и да ни учат да се заслушваме в това какво иска тялото ни за да му го дадем и да удължим и направим по-приятен престоя си на земята.

Всеки може да опита и съм сигурен, че рано или късно ще открие същите неща, които и ние виждаме и откриваме всеки миг, всеки час, ако не и много повече от нас.

Бъдете щастливи, бъдете спокойни, уважавайте хората и не ги делете на добри и лоши! По-добре един приятел в повече, отколкото без него или с един “враг”. Усмихвайте се и дарявайте хората с лъчезарност, от която всеки има нужда да се зарежда (това включва и вас и нас самите!)

Благодаря за пожеланието!
С времето, някак си, започвам да разбирам и друго – няма да се почувстваме наистина добре, ако разчитаме само на това, което можем да погълнем – лекарства, билки и т.н. Скоро, прелиствайки едно доста добро издание – “Нов атлас по анатомия на човека” се впечатлих от следния факт – лимфата по лимфните съдове се придвижва преди всичко с помощта на скелетните мускули. Какво излиза – организмът няма да се ‘изхожда’ качествено, на клетъчно ниво, без да се движим. Т.е. при застоял, уседнал начин на живот, бързо и качествено се тровим на клетъчно ниво и каквото и да поглъщаме – колкото и полезно да е то,  никога няма да се почувстваме добре. Гладуването на Пол Брег, Пречистването на организма на Малахов, Ниши и дестки други изключителни трудове ни поднасят на тепсия истината по куп здравни въпроси.
С лека ръка отминавах всякакви подобни … преди. Чудех се – какви ги говорят – ако беше така нали така щяха да се лекуват всички, или почти?! После чух, че световната търговия с лекарства е на второ място по оборот, след оръжейната. Това са стотици милиарди на година. За толкова пари, трудно се устоява в мисълта за ближния, а не за портфейла му. Посъбрах малко литературка, сканирах малко полезни книжки, опитах каквото можах до момента и продължавам да опитвам. И съм убеден, че са ни дадени купища природосъобразни  варианти да си върнем или просто да запазим здравето си. Направи ми впечатление, че в болшинството си, авторите на подобни трудове не бяха професори и тем.п., а хора, на които се е наложило да се борят за живота си или за живота на много близък човек. А в последствие до голяма степен или изцяло са посветили своя живот на още и още търсения и синтезиране на ‘намереното’ за по-лесно ползване от сегашните поколения. Попадал съм на невероятни, на пръв поглед,  факти. Как така, за кръговото движение на кръвта се говори за пръв път преди около 2 века в Европа, а в древния изток – 35 века преди това. И т.н. Много интересна е темата за здравето и по лично мое убеждение – далеч не е сред приоритетните за фармацевтичните производители! Прочетох и книгата на Продан Христов – невероятни факти – още дестки доказателства за долно-меркантилното поведение на здраавните търговци. Но … реалността е такава. А ние все още имаме избор как да се съобразим с нея.
Бъдете здрави и усмихнати!

Здрасти, Иво!

Никак не си внушаваш, дори напротив. По принцип консумираната доза се определя само и единствено на база финансовото положение, тъй като до момента не съм чул някой да е предозирал Витамин C, а дори и това да е станало, той моментално се изхвърля чрез урината и потните жлези. Както вече се спомена, може в БГ да се намерят “залежи” на тази култура, от която можете да си я хванете и отглеждате в къщи (двор/градинка). Надяваме се и ние потреблението този път да повиши предлагането, като ми се иска поне веднъж търговците да се съобразяват не с личните интереси, а с малката горница и масовото потребление (според мен това е начина да успееш в бизнеса в наши дни!).

Поздрави и нека не само плодчетата, ами и всички останали покрай теб всячески да подобряват деня Ви!

Току що говорих по телефона с http://www.dnk.bg/contacts.php.
Вносителите на лиций за Бг. Гарантират произход, начин на обработка, на съхранение и т.н. и т.н. Поразпитах, доколкото беше удобно по тел. Работят с куриери/с наложен платеж. Д-р Ван Пеидзю пазарува от тях /би трябвало да означава нещо, знае ли човек/. Дамата доста отзивчиво ми обясни не малко /за краткото време на разговора/ и за действието и за различни начини на приложение. Останах в спечатление, че знаят какво предлагат и как се използва. Дори заговори за ин-ска енергия – във връзка с въздействието върху черния дроб и бъбреците и т.н. Лично на мен ми направи доста добро впечатление.
Реших да споделя, защото срещам наистина много публикации за растението и приложението му, сред които забелязвам драстични противоречия. Освен това и доста сериозни разлики в цените – от 5 до 10 лв за 100 гр. Дамата от ЕТ Д.Кожухаров спомена, че в магазина е на 6 лв. а на адреса – 5.
Някъде прочетох, че има разлика между родния лиций и китайския /от Тибет/, но и нашият ‘вършел’ подобна работа. И тайно се надявам, че на фона на рязко увеличеното му потребление ще нарастне така рязко и предлагането му, в качеството и на родно производство, а защо не и на много повече вносители /което пък си носи неудобствата – в голямата навалица по-трудно се различават ‘пишман’-търговците, но …. пълно щястие няма, разправят хората/.
От съвсем скоро ползвам сушените плодове на това растение и не знам дали си внушавам или не точно, но …. има разлика /за няколко дни само, без да надхвърлям дозата от около 50 плодчета на ден/. Сутрин ги преброявам и ги мушкам в ‘джоба’ за работа.
Успех на всички!

Здравейте! Лиция не расте много бързо (мисля му трябват 2 години минимум за да даде плодчета), а на мен не ми се чака, разбира се. Къде в Софийска област мога да намеря едногодишен разсад  на този храст? И, въобще, търся разсади за по-специфични източни култури, които могат да виреят по наште ширини. Много ми се иска някой да се включи с отговор и пак ще прегледам какво сте писали. :))

Здравей, Nick!

Това е супер новина, че са покълнали малките семенца при теб. Това означава, че доставчикът ти те е снабдил с качествени плодчета, т.е. не са били термично сушени. Ще опитаме при нас с още една партида и ще видим какво ще се получи. За момента не сме успяли…

Zabravih da kaja. Ne sum kisnal semencata vuv voda. Samo gi ostavih na sqnka da suhnat 1-2 sedmici. V ob6ti linii go napravih kakto si pravq razsada za domatito 🙂

Zdreaveite. Iskam da vi kaja 4e uspqh da napravq razsad ot semencata ot su6enite plod4eta. Razsada pokara. No ne sum siguren ot tuka kakvo trqbva da stane tui kato ne sum otglejdal tova naistina neverqtno rastenie. Iskam da vi kaja 4e sum sportist, i efekta koito ima tova plod4e e uduvutelen. Shte vi informiram za razvitieto na hrast4eto. Ako nqkoi ima polezni suveti neka spodeli. V momenta razsada e suvsem maluk – 1-2cm. Poniknaha po4ti vsi4ki semenca !

Дими, със сигурност този плод ще бъде един незаменим помощник не само за вашите родители, а и за вас самите. Богат на витамини, минерали и какво ли още не, не напразно този плод е причислен към групата “СУПЕР ХРАНИ”

Поздрави и бъдете здрави, сурови и обичани!

Az zhiveq v Ispania ot 10 godini i naskoro go vidqh v edin supermarket ot kadeto obiknoveno pazaruvam(Aldi)Struva 2,50€ -125 gr.Prepora4a mi gi edin kolega ispanec,koito ima zdravoslovni problemi.Tezi sa su6eni i dolu-gore imat dobar vkus.Sas sigurnost 6te vzema za maika mi takiva kogato se pribera otpuskata sled nqkolko meseca.

Здравейте!
Аз вчера си купих годжи бери от един китайски магазин. Досега не бях опитвал Лиций и много ми хареса. Ще опитам да си го развъдя – дано покълне, защото ако не покълне това означава сушене при висока температура, а тя унищожава голяма част от полезните съставки. Най-вкусно ми е накиснато от вечерта във вода.

Ivasi, колкото можеш да си позволиш – толкова! Говоря съвсем сериозно без грам майтап. Витамина C (един супер мощен водоразтворим витамин-антиоксидант) не може да бъде предозиран дори и да се изпият огромни количества сок от годжи бери/лиций. Единствената преграда е цената и намирането на плода.

Ако планирате да си приготвите кремче, бих препоръчал накисването на годжи берито във вода за 4-5 минути, като това ще олекоти блендера Ви. В никакъв случай обаче не изхвърляйте водата от накисването защото можете да я изпиете или използвате в рецептите си. Все пак и там ще има разтворена малка доза витамин, а нашата цел е да не изгубим и най-малката част от това богатства.

Бъдете здрави!

Vasko, бих ти предложил да драснеш едно писъмце на qnka45. Ако някой има семенца би било прекрасно да ги споделите един с друг. За вас няма да е кой знае каква загуба 1-2 плодчета, но затова пък ще сторите едно огромно добро.

Също така има информация как да намерите Императорски плодчета в Гугъл, така че имате поле за изява. При нас е малко по-сложен въпроса, защото хем купуваме био и пак не е сурово за жалост (не покъкна нито едно 🙁 ) . Не сме се отказали и продължаваме да търсим. Имаше сайт в Германия, които предлагат семена от Лициум за посаждане, но пак в Гугъл има всичко.

Успех в търсенето!

Знае ли някой по колко плодчета на ден да се вземат – четох някъде 10, това достатъчно ли е . И като са сухи как се вземат – накисват се или се варят? Благодяря предваритело!

qnka45, благодаря ти за безценната информация. Ти направо ме уби с това инфо, тъй като имаме земи именно в него район и съм минавал покрай въпросните плетове, но никога не съм се замислял, че това е плодчето. Ще инструктирам своите познати от Бургас за това безценно находище и с твое разрешение ще публикувам информацията ти във форума също. Така ще позволим на повече читатели и потребители да се ориентират кое, къде, кога и как.

Поздрави и нека здравето никога да не подминава дома Ви!

Здравейте отново,Добавям още малко информация за тези които искат да си поръчат пакетирани сушени плодчета Лиций.Влиза се от Google с Императорски плодчета и в сайта ел магазин.Цените са 500гр Ікач-18.50лв,100гр.Ікач.-4.20 лв. чрез Starlight.Дано да съм помогнала на някой.

Здравейте на всички проявили интерес към лиция.След като го отгледах тази година и разбрах какво представлява ми беше много лесно да установя ,че Годжи берито се среща на много места в квартал Банево,Бургаско.Изсползват го като жив  плет.Когато попитах жената,тя ми отговори ,че  и направило впечатление че на есен птичките много обичали плодчетата,а през лятото младите зелени клонки давали на кокошките които много обичали,разбираемо защо.В предишното ми включване писах ,че аз посадих семенца които отделих от плодчета поръчани по ел.поща и от тях си засадих в саксия през м.Януари-Февруари и в началото на лятото отидоха в градината на вилата а излишните раздадох . Наши приятели направиха същото с изпратени от Англия плодчета,абсолютно същите и те хния резултат е същия. Моята ел.поща е – plamak92@abv.bg

Здравей, Daniela!

Предвид започналия вече от мен 30 дневен маратон за пречистване с чайове, сокове и вода, днес проучих всички възможни видове чайове и се постарах да опиша основните им свойства във тук.

Приятно четене и бъдетео здрави

 

Здрасти, Nada!

Аз лично не съм виждал прясно годжи бери, но това, което имаме в къщи е меко и с сравнително големи изсушени плодчета. Проблема обаче според мен е явно по-висока температура на сушене, която е довело до невъзможността да покълнат семенцата. Иначе би било прекрасно, тъй като в едно плодче има над 30 семенца !!! Невероятно, но факт. Иначе, на сайта, който бе любезно предоставен от Бамес там със сигурност ще покълне, защото е отглеждан за това. Дай боже всеки да завъди това красиво и безценно цвете.

Zdraveite pak ! Iskam da spodelia 4e ima ogromna razlika mejdu gojito koito polu4ih ot Livan i tozi koito se prodava tuk. To4no v4era kupih ot kitaiskia magazin na pirotska i mi se vidia mnogo po suh ot tozi koito imam a i plodovete sa po malki.
Jelaia uspeh na vsi4ki koito 6te otgledat tova zdravoslovno sekrovi6te

Бамес, това е прекрасно, че се занимавате с такива дейности. С екипа опитахме неколкократно да разсадим био китайски лициум от различни производители, но за момента нямаме късмет. Според производителите, семената са сушени при ниска температура, но за жалост нито аз нито който и да е от останалите приятели и колеги не успяхме да развъдим растението.

Ако имате по-голям успех, ще се радваме да споделите мнения и впечатления.

П.С. Позволих си да поправя линка, че малко беше пообъркан. Сега вече препратката води директно към цената на Годжи берито (lycium).

Линка не се отваря, въпреки, че е изписан правилно. Само да отбележа, че в България наистина лициума е отдавна отглеждано растение по селата, но аз не съм убедена, че става дума именно за китайския лициум, затова мисля да си внеса семена от споменатата по-горе фирма за професионални семена, която предлага декоративни, но също така и медицински растения и подправки. С внесени оттам семена напр. съм отгледала стевия, блатен аир, анжелика (ангелика) и др.

Смятам да внеса семена от китайския лициум и да пробвам да го отргледам тази година – ето от тази фирма : https://www.jelitto.com  . По принцип с това се занимавам – имам разсадник край София, така че се надявам да имам успех.

Здравей, Nada!

Ефекта на годжи берито за човешкия организъм е наистина много много усезателен дори и за краткотрайна употреба. Като добавим към това и неговите интересни свойства (при замразяване в сладолед става хрупкаво като чипс) както и безценния и приятен вкус и аромат, годжи берито си заслужава всяко едно малко плодче. За жалост все още не сме успяли да си го развъдим в домашни условия, тъй като неколкократните опити на екипа да го захване от семенцата в плода за момента са безполезни. В крайна сметка сме решили да си закупим готово растение, ако не сполучим с развъждането. Все пак има вероятност семената макар да са био у нас, да са сушени при по-висока температура, което да ги е превърнало в негодни за посев. Ако някой има идеи и предложения как можем да си отгледаме този безценен и некапризен плод в домашни условия, ще сме много благодарни ако сподели!

Поздрави и бъдете здрави!

Zdraveite,iznenadah se 4e i tuk se govori za goji berry. poneje sam livanka no jiveia tuk ot dosta godini 4uh za goji berry ot moiata plemen4ka v livan i tia mi izprati poneje ne znaeh 4e tuk moga da go nameria. tia mi go prepore4a i kaza 4e effekta na 10 plod4eta na den za 2 meseca e izumitelen ! po mlada koja,po ve4e jiznenost etc etc a 4etoh za nego i na edin frensi site  mnogo dobri otzivi. Sega znam 4e i tuk moga da go nameria blagodarenie na Vas! blagodaria

Angie, това би било прекрасно ако се открие къде може да се срещне в Бургас. Така ще могат и други потребители да си отчупят едно клонче (повече не е и нужно) и да си го пренесат в къщи. Ние още проучваме въпроса колективно дали да го сеем на нашата ширина и макар всички проучвания да сочат, че е устойчиво до -25, искаме да сме идеално подготвени.

Поздрави и успех с отглеждането!

qnka45, не знам дали е удачно, ако ми кажеш къде в Бургас си виждала лиция, бих помолила леля ми да чупне едно клонче, и да се опитаме да го засадим…или пък да изчакаме докато върже плод, за да използваме семената.. А за колко време расте от семе, докато стигне до момента да дава и плод? Благодаря предварително!

Здравей, Vladot!

Сигурен съм, че много хора ще са Ви благодарни за безценната информация. Аз лично за пръв път чувам такава билка, но моите познания по билкарството не са толкова дълбоки. Мерджан или Лиций или Годжи бери, въпроса е да си я набавим максимално евтино, защото ценния ефект на тези малки червени плодчета за човешкия организъм е безспорно доказан.

Поздрави и бъдете здрави!

В България билката расте и е известна под името мерджан. Има я и по билковите аптеки, но е почти двоино по-скъпа от китаиската, а на вид е по-дребна. 

Здравейте!

Вероника, може би трябва да проверите в други китайски магазини. Сигурни сме, че все един ще има нормално годжи бери (лиций) който да Ви вдъхва доверие.

Ава, благодаря за полезното инфо. Не сме използвали годжи бери за успокояване на болка, но е добре човек да го знае. След като сте си намерили вече плодчетата, има голяма вероятност (макар и сушени) те да покълнат. Опитайте да отворите едно годжи и да изкарате внимателно от там семенцата. Ако плода не е бил подлаган на термична обработка, която да е унищожила семената, много скоро няма да се налага да търсите този вълшебен плод дори по китайските магазини. Опитайте идеята на qnka45. Тя вече е успяла в това начинание. Ние с екипа все още проучваме условията и начина на засаждане и гледане. Когато имаме точна и детайлна информация ще я изложим тук. Днес си набавихме 100% сурови плодчета (изсушени разбира се) и тези дни ще се опитаме да започнем първата плантация в Квебек 🙂

Бъдете здрави и силни телом и духом!

Здравейте, по въпроса за намирането, има го в абсолятно всеки магазин за китайски стоки, само че в България се продава като “Китайско имераторско плодче”. Обикновено пише и на български, на моето има рецепта как да си го киснеш във водка, но оригиналната рецепта е за саке. Миналата година ми трябваше за разтривка /облекчава болката много бързо/ и поради липса на водка си го киснах в обикновен спирт. Иначе понеже досега само сушен съм срещала си го хапвам или си правя настройка, като го кисна във вода за 12 часа.

Аз си намерих лиции, но не посмях да взема, бяха в едно пликче прозрачно с изписани някакви неща на китайски, та не ми вдъхнаха доверия 😕

Здравей, qnka45!

Изумен съм от това твое откритие и бих много се радвал ако споделиш с мен и останалите къде точно си намерила такива “залежи”. Годжи бери плодовете са изключително ценни и богати на минерали и чист витамин C, който е един от най-необходимите за организма антиоксиданти. Родом и аз съм от Бургас и съм живял там над 30 години, но никога не съм го засичал това магическо растение. Иначе наистина в едно плодче годжи има над 30 семенца, които биха изхранили няколко семейства (ако се хванат). А сока от годжи бери е безценно богатство както за деца, така и за големи. Обикновено ще им трябва малко време, докато започнат да дават добра реколта (около 2 години), но ако ти трябва повечко информация, мога да изровя и да изпратя на ел. поща или тук, за да може всеки да я има.

Ще очаквам да споделиш къде си срещала в Бургас, за да може поне човек семенца да си развъди (ако не си намери сушено и да го разтвори…) и ти благодаря за стойностната информация от мое име и името на целия екип и всички заинтерисовани.

Бъдете здрави и вече още по-витаминизирани 🙂

Здравейте,радвам се че проявихте интерес като мен от тези невероятни плодчета.От Плевен ще проверя точно от кой производител на растения получих като услуга и ще Ви подам информацията.Тъй като аз съм от Бургас и мога да кажа че в свободно състоятие на много места се среща но никой не му обръща внимание.Освен това аз изсползвах купените по електронната поща и от тях посях.Развиха се много бързо и още на есен по-буйните дадоха плодчета макар и малко.

Здравей, Вероника!

Сигурен съм, че годжи берито може да се намери и в Плевен, но къде точно за жалост не мога да помогна. Ако не намериш източник, можем да те посъветваме да потърсиш в Интернет за някой онлайн магазин, откъдето да си го набавиш. Може би е добра идея да си го отгледа човек в домашни условия, още повече, че както писа qnka45 растението не е придирчиво към условията и може да расте при температури не по-ниски от -25С. Според мен за годжи-то България ще е рая!

Успех и бъдете здрави!

в България къде може да се намери този плод, по точно в Плевен ?

Здравей, qnka45!

Много се радваме, че си успяла да отгледаш тази култура в домашни условия. Има много източници, които пишат как да си отгледаме това магическо растение. В момента попаднах на един местен доставчик, който ми даде подробна информация за температурата, климата и как да си отгледаме годжи бери (goji berri) в къщи. Заех се да го преведа, понеже е на френски и ще го публикувам на сайта, за да може и другите да се възползват от тази чудесна идея. Само искам да спомена, че това, което най-много ме удиви в текста е идеята как да си набавим семена за посяване – в един плод има около 30 такива семена. Единствено е важно да имаме наистина суров плод и можем да си отгледаме цяла плантация!

Бъдете здрави и очаквайте скоро информацията за отглеждането и правенето на домашен суров сок от годжи бери!

Много хубаво е написано и е истина.Аз от една година консумирам този плод и се чувствам добре за възрастта си.Имунната система е добра и да се разболее човек бързо се възстановява.Тъй като аз проявих голям интерес към това растение си го произведох от семенца и си го отглеждам на вилата.То е устойчиво и вирее при нашите условия.Много обилно цъфти и плододава,но струва ми се,че плодчетата са по-малки от тези които поръчвам и кансумирам.Наверно те са облагородени.Търся информация и помощ за отглеждането на Годжи Бери и облагородяване.

Add Your Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kayseri escort aydın escort denizli escort çanakkale escort bursa escort
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here