• Home
  • Вълшебството наречено Папая
0 0
Вълшебството наречено Папая

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Вълшебството наречено Папая

Directions

Share


Днес ще си поговорим за един плод, който за жалост в България, а и не само, не е кой знае колко често употребяван. Откривайки всичките полезни страни на консумацията на този природен дар, нямаше как да останем безпричастни. Няма да Ви държа повече в неведение и ще Ви кажа направо, че става дума за папаята. Макар плодовите дръвчета да са много лесно отглеждащи се и издръжливи на климатични промени, любимата им среда са тропическите страни. Там те виреят буквално навсякъде по улиците както е у нас с липата, шипката, черницата.

В България може да се срещне най-вече плода, макар той да не е единственото нещо, което може да се консумира и значително да подобри здравето ни. Освен сладкият плод с приятно наситен оранжев цвят, широко приложение, както в кухнята така и в медицината, намират листата и семената на папаята. Защо споменах медицината ли? Ами защото плодовете на това дърво са изключително мощна защита срещу рак и имат ефективни лечебни свойства. Напоследък започна да се разпространява доста информация за “постигнатите чудеса” при консумацията на папаята и в наши дни благодарение на Интернет тя достига и до нас.

Папаята съдържа ензима “папаин” (papain), който е разновидност на протеино-разграждащите ензими, произведени от панкреаса. Тези протеино-разграждащи ензими могат да разтварят протеиновия слой, който се образува около раковите клетки и помага на имунната система да ги унищожи значително по-лесно. Друг ензим, намиращ се в папаята, е “химопапаин” (chymopapain). И двата вида са силни протеолитични ензими, които помагат да се превърнат протеините в храната в аминокиселини. Последните може да бъдат повторно комбинирани за производството на лесно усвоим за човешкото тяло протеин. Те имат свойството да унищожават отбранителните щитове на вирусите, туморите, алергените, дрождите и различните форми на гъбички. След като тези паразитни защити са елиминирани, имунната ни система с лекота може да балансира средата в организма. Папаинът и химопапаинът предпазват организма от различни видове възпаления и помагат при лечението на изгаряния и намалявания на белезите по кожата. При открити рани папаята наистина ускорява оздравителния процес.

Без адекватни количества ензими, осигуряващи необходимите ежедневни дози аминокиселини в тялото ни, ще настъпи увеличаване на неусвоения протеин. Това ще доведе до утежненяване работата на имунната ни система, тъй като тя ще третира тези протеини като чужди нашественици. Честият сблъсък с такива “протеино-вредители” ще намали силите на имунната система при борбата с истинските виновници. Недостатъчните количества аминокиселини също така ще доведат до натрупване на бактерии в чревния тракт.

С възрастта хората произвеждат по-малко и по-малко от необходимите за ефективно разграждане на протеините в аминокиселини ензими. За да се поддържа отличната форма и нормалната работа на храносмилателната система, възрастните хора е добре да хапват повечко от този гален от слънцето плод.

Друго вещество, което е открито в папаята е “фибрин”. Той намалява риска от образуване на кръвни съсиреци, подобрява състоянието на кръвните клетки и запазва плавния поток на кръвта в кръвоносната система. Фибринът може да предотврати инсулт. Протеолитичните ензими, съдържащи фибрин са полезни за хората заседяващи се дълго време на едно място (пред компютър, машина и т.н.), намалявайки риска от образуване на кръвни съсиреци в крака. Хората, които често предприемат по-дълги пътувания, както и онези, чиято работа е на бюро, е добре да не обръщат гръб на този вкусен и приятен плод.

Оранжево-розовият цвят на папаята се дължи на наличието на каротиноиди, особено бета-каротин и ликопен. Това са видове антиоксиданти, които са ефективни за борба с рака. Ликопенът може да намали риска от рак на простатата предизвиквайки смърт на раковите клетки, повишава анти метастазното действие и укрепва защитните ензими.

Изследване проведено в Китай е установило, че приемът на зелен чай и храни, богати на ликопен, осигурява трайна защита срещу рак на простатата.

Списъкът с полезните вещества далеч не свършва до тук. Установено е, че съединение наречено “изотиоцианат” съдържащо се в папаята е в състояние да възпрепятства формирането и развитието на раковите клетки. В резултат на редица научни изследвания и експерименти, е доказано, че изотиоцианатите са ефективно средство за борба с рака на гърдата, белия дроб, дебелото черво, задстомашната жлеза (панкреас) и простатата, както и левкемия.

Ето още няколко полезни свойства на уникален дар от Майката Природа:

* Папаята е богата на антиоксидантни хранителни вещества, а именно каротин, ликопен, витамини С, Е и А, флавоноиди. Тя също така съдържа витамин от В групата: фолиева(B9) и пантотенова киселина (B5); минералите калий и магнезий; фибри. Всички тези съставки поддържат сърдечно-съдовата система в отлична форма, както и защитават човешкото тяло от образуване и развитие на ракови клетки. Те също така помагат за поддържането на здрава имунна система, с което предотвратяват повтарящи се ушни инфекции, настинки и грип.

* Тъй като папаята е богата на фибри, оказва благоприятно въздействие за снижаване на високите нива на холестерол. Влакната имат свойството да обвързват канцерогенни токсини в дебелото черво и да ги държат далечe от здравите му клетки. По този начин се намалява риска от рак на дебелото черво.

Тъй като в природата всичко най-ценно за продължаването на новия живот се съхранява в семенцата, нека обърнем малко внимание и на тези мънички черни топченца, наподобяващи черен хайвер, които най-често свършват в кофата за смет заедно с корите по време на консумацията на папая.
Семената имат остър и пиперлив вкус, което ги прави почти неприятни за консумация. Въпреки това те имат по-силни лекарствени стойности от месото на папаята.

* Имат антибактериални свойства и са ефективни при борбата с Е. коли (Е. Coli), Салмонела (Salmonella) и стафилококови инфекции (Staphylococcus).
* Предпазват бъбреците от токсино-индуцирана бъбречна недостатъчност.
* Премахват чревните паразити.
* Активно стимулират и подпомагат детоксикацията на черния дроб.
* Действат успокояващо при възпалени хемороиди, като регулярната консумация на папая довежда до тяхното частично смаляване или пълно изчезване.
* Стимулират сексуалната активност и действат като афродизиак.
* Подпомага балансирането на завишената киселинност в организма при хранене с готвена храна, животински продукти и различни видове захари.

Интересно е да се знае, че количеството бета каротин в папаята е повече от това в морковите. Витамин C пък се съдържа повече, отколкото го има в кивито. Освен изброените витамини, папаята е богата на калий, магнезий и калций и се явява един от най-алкалните плодове, познати на човечеството в наши дни. Папаята също така съдържа аргинин – жизнено необходима аминокиселина,която активира HGH хормона, участващ във възстановяването на увредените тъкани, както и при образуването на нови клетки в черния дроб, мускулите и костите.

Вече няколко пъти попадаме на рецепти, в които участват семките на папаята. Даже вече има публикувана една такава на сайта ни.

(Visited 469 times, 1 visits today)

Milen

previous
Антипаразитна лютивка
next
Суров спаначен пай “Попай” – част 1
previous
Антипаразитна лютивка
next
Суров спаначен пай “Попай” – част 1

2 Comments Hide Comments

Здравейте, бих искала да изразя благодарността си затова, че сте дали много научна информация, подробно и щателно проучена /така изглежда/ и сте я поднесли на достъпен и разбираем език. Дори след 3 години всичко звучи актуално.

Add Your Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here