• Home
  • Пролетна свежест
1 0
Пролетна свежест

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Пролетна свежест

Directions

Share

Или накратко казано нашите супер храни отгледани с много любов, старание и внимание. В същото време неизискващо много грижи, време и финансови възможности. Качеството на храната, нейната жизненост, произход и всички останали наболели точки относно здравето и храненето са гарантирани.

(Visited 224 times, 1 visits today)

Вери

previous
Административни промени
previous
Административни промени

23 Comments Hide Comments

Здравейте, Дима.

Тъй като семената за покълване имат своя енергиен запас, не е необходима наторена почва, компост и др. Ние лично ползваме такава от кокосови стърготини, тъй като цената е удобна, а и все пак подпомагаме безотходното стопанство. Различните семена изискват различна влажност, но добрата новина е, че при приготвянето на поници в пръст, влагата се разпростира равномерно. Добре е покълващата тавичка/съдинка да има дупки за да може да се задържи влага според задържащата способност на почвата без да остават излишъци, които могат на по-късен етап да удяват пониците или да доведат до тяхното линеене.

Друг интересен факт е, че семената нямат нужда и от светлина, тъй като в природата те попадат в почвата, където няма особен достъп до слънце, лампи и др.

Поливането – за целта използваме малка спрей бутилка с която внимателно напръскваме повърхностния слой докато не забележем, че влага покапва през отходните дупки. Разбира се, под продупчената тавичка слагаме друга здрава, та в нея се изтича ненужната влага.

Здравейте,дали е възможно да ни дадете малко препоръки относно технологията по отглеждане на поници?Като каква почва,влажност,поливане…Много благодаря 🙂

Отец Николай, спрявяме се отлично с ваксините, не ни мисли 😉 . Не сме точно в Америка, но сме по съседство. Ще си позволя, обаче, да споделя за още една голяма вреда освен бялото брашно и захарта – безсънието. Като гледам и на вашите ширини се наблюдява това явление, та горещо препоръчвам посещенията в Интернет да са разумни, защото сънят е най-важното нещо в живота на човека (колкото и да не ни се вярва и иска да го приемем). Относно солта – всеки си има своя гледна точка и за мен лично, ако тя се консумира в разумни количества, оказва положително влияние. Все пак причината за консумацията на сол не е случайна и се използва от тялото като регулатор на водното съдържание в нас.

За много години !!!

Така е Милене но нали за това правите цялата, тази физкултура … за здраве !!!
Разнрах че сте в америка, лошо дано да са ви здрави децата, че като знам колко ваксини им правят ( около 20 докато станат на 16 г. кофти) мисля беше, както и да е останете ми със здраве 🙂

П.П.Да не забравяме и трите бели отрови захар, брашно бяло и солта !!!

Здравей, Отец Николай.

Питаме се и знаем за ГМО 😉 Всичко, което не произвеждаме/приготвяме сами, се стараем да си набавим от сигурни източници. И все пак животът е за това – да се живее, а не да се прекарва във вечни страхове и хранителни мании.

Поздрави и за много години!

Здравейте Българи !!
Всичко това е повече от чудесно,комплименти, но ,,, питали ли сте се, колко от тези семена са ГМО и знаете ли колко е вредно ГМО то ???

Dima, извинявам се за дооста закъснелия отговор. Както обичам да заявявам, най-постоянното нещо в живота на човек са промените, та и при нас промените се позасилиха и това ни държи доста настрани от сайта и не само. За сметка на това, пък, “преинвестирахме” времето си в градината, която все пак ни храни не просто с душевна, а с истинска храна и си иска своите грижи, без значение колко точно, правилно и стриктно се прилага пермакълчър техниката 😉

Подготвяме доста материали по темата, така че когато сме готови, ще разберете за това на обичайното място (е, само времето няма как да е обичайното, но това е то – риска на живото предаване 🙂 ).

Здравей,Милене,
Поздравление за чудесното видео,което сте направили заедно с Вери.Искам по-сериозно да се заема с отглеждането на поници,но не разбрах как става точно поливането и как се контролира влажността,за която пишеш,че е много важна.Благодаря

Милен, благодаря за отговора 🙂
Успокоих се. Тези не ги ядохме, защото бях малко притеснена. Ще направя пак, но по-малко. На терасата ги държа, защото там е най-слънчево, но само до обяд. Поливам ги с лейка…може наистина да не ги поливам достатъчно. Вие как ги поливате?

Креми, мерси за милите думи, но и ние сме човеци като теб и всички останали. Просто желанието да помогнем на себе си прерасна в идея за всеобща ВЗАИМО-помощ. Прекрасни са всички, които имат желанието да споделят своите открития, мнения, съвети и др. дори с риск някой да ги сметне за жалки, нелепи и т.н. Само с общи усилия ще можем да се доближим до истината на човешката същност, здравословното хранене и щастливият безгрижен живот 😉

Здравей, Иве.

Предполагам, че говориш за тънките “мустачки” на граховите. За момента сме покълвали жълт, зелен и пъстър грах и бързам да те успокоя, че и трите вида си имат своите мустачки.

Забелязал съм, че при недостатъчно влага и светлина, стъблата стават по-фибрести и по-трудно се дъвчат в салата и не само, затова мога само да посъветвам да увеиличите светлината и поливанията (не съм запознат с вашият начин на отглеждане, за да продължа със съветите 😉 ).

При нас стъблата са крехки дори и седмица след брането и престой в хладилника в полуотворена кутия за да могат кълнчетата да дишат, но ние използваме или слънчева светлина или качествено пълноспектърно осветление при по-ниски температури (предимно през есента, зимата и пролетта, които в нашия район са доста хладни за жалост).

Здравейте!
Искам да попитам дали всеки вид грах става за поници. Какво искам да кажа – направих поници от грах. Имат по 3 двойки листенца на стъбло и нагоре стъбълцето продължава с много тънки разклонения. На клипчето не видях такива разклонения. На вкус са като суров грах 🙂 Но стъбълцето е доста жилаво. Дали аз нещо обърках…

Здравейте, смятам че сте страхотни и много свежи.
Благодаря ви за ентусиазма с който споделяте всичко което правите. Зарежда страхотно.

Калинче, има още много неща да се правят по домашному, така както има и още много нови хоризонти да се откриват. Да си призная честно, някак си започвам да се замислям кое е по-добре – градинка в апартамента или в природата. Гледано през моята призма, отглеждането на кълнове и поници не е много добра идея да става в земята, тъй като рязането им ще е доста по-трудно, поддържането на добра хигиена, температура и влажност също. В къщи едната стая си заприлича досущ на голяма зелена градина и в нея си поддържам натурално вятърно охлаждане и слънчево отопление, но влажността си я контролирам автоматично, така че всичко си расте супер бързо и се усеща и аромата на свежи растения в целия дом и ако някой реши да релаксира, има къде да се протегне “обкръжен” от зелении.

Поздрави за прекрасната зелена градика,макар и в къщи, радва окото и душата.Пожелавам ви голяма къща с двор,който е пълен с реколта.Всичко, което правите е много вдъхновяващо и въздействащо!!!

Здравейте. Радваме се, че зелените багри са привлякли и вас. Кълновете наистина са една лесна, бърза и вкусна храна, която не се нуждае от особено представяне, макар да подготвяме в момента нова систематизирана информация, която ще внесе светлина над всички етапи на отглеждането, както и на разновидностите.

Деяна, за момента сме експериментирали с над 30 вида различни зеленолистни култури и поници, някои от които се виждат на клипчето. Да си призная честно, кълновете и пониците ги използваме предимно по начините, за които сами сте се досетили – зелени сокове и салати. Не сме приготвяли за момента нещо по-така “засукано”, което да споделим с вас, тъй като какво по-лесно, вкусно, бързо и освежаващо през топлите пролетни и летни дни от една богата на аромати, витамини и минерали свежа домашно отгледана салатка. Не виждам проблеми децата да си похапват кълнове директно или пък сервирани с различни видове сосове, които можете да откриете на сайта в едно скромно изобилие.

Силве, въпросните стърготини, за които споменахме са на практика настъргани на машина и се добавят към пръстта защото имат чудесното свойство да превръщат почвата в една лека и влажна среда, в която семенцата и бъдещите кълнове се чувстват прекрасно. Водораслите ги добавяме за подхранване на кълновете в етап, в който те преминават вече на растеж чрез фотосинтеза (когато се появят зелени листенца). Заривали сме семената с пръст, както и директно в/у почвата, но за момента ни се струва по-логично да покриваме леко семената с пръст, защото в природата те биват именно покривани де с листа, де с нещо друго за да им се гарантира спокойния растеж.

Относно притискането – внимавайте, защото не е изключено да се наранят крехките кълнчета, ако не се прилага правилно процедурата.

Успех на всички и най-вече здраве (като резултат от градинарските подвизи 😉 ).

Здравейте. Въодушевих се покрай вашата реколта. Досега поници от слънчоглед не съм приготвяла. Само кълнове. Моля да ме извените за глупсавия въпрос , но след накисване за 8-12 часа , как се постъпва със семената? Закупила съм си тавички,набавила съм си пръст. Взаимствах и елементи от вашия опит -счуках кокосови черупки на ситно и течни водорасли закупих. Въпроса ми е : достатъчни ли са около 3 пръста почва и накиснатите семена в/у почвата ли се разтилат (както си мисля) или се покриват със пръст (т.е. заравят ли се и ако да , то на каква дълбочина) ? Колко често следва да ги поливам след това с вода и през какъв времеви период да ползвам водораслите? Благодаря предварително. Чудесни сте !

Здравейте,
моля да споделите какви поници сте хапвали и кои са ви най-вкусни. За какви “ястия” ги ползвате /освен като компонент на салати и сок от пшенична трева/ ?
Моят опит е съвсем малък- преди месец-два отгледах десетина тавички с разни тревички.
Харесаха ми върху салатата- слънчоглед, синап, листно цвекло.
Правих зелено смути с ечемична трева, цитруси и забравих какво друго- хареса се.
Изхвърлих тикви /много ми загорчаха/.
Просото май пак не ми хареса на вкус.
Краткия ми опит ме научи, че като се слагат покълналите семена в пръстта- трябва да се притиснат, иначе не израстват всички.
Иначе наистина стават лесно и са интересна украса за стаите.
Търся идеи как да нахраня децата с тях /7г и 1г/.

п.п.Чета ви с голям интерес, желая здраве на всички пишещи тук!

Муки, ще отговоря и тук:
Когато правим поници в пръст, корените им буквално я обхващат и “изяждат”. След като са готови за консумация, с корените и малкото останала пръст подхранваме дръвчетата около нас. А от скоро си отглеждаме и червеи за компост.
Пръстта е микс от чернозем и кокосови стърготини.

Тавичките: можеш да ползваш вскякакви съдове, особено ако искаш да рециклираш. През последните седмици видях на снимка какви ли не хрумки: изрязани пластмасови туби от минерална вода, изрязани кутии от плодов сок…

Ивелина, няма значение в какво са (ако ме питаш за съд). Хубаво е все пак да не е много висок и съответно да не харчиш много пръст.
Поливаме ги само с вода. В самото начало понякога ползваме и течни водорасли. Ползваме и тор от червеи.
Синапът е слузообразуващ и затова не се е получило.
Все още не сме го пробвали нито в пръст, нито с марля (каквато се ползва за подобни култури). Не мога да споделя много опит засега.
По принцип Милен е градинарят и обучаващият се, така че ще трябва да му дадем време да се доусъвършенства и да си завърши учебния цикъл.

Много вдъхновяващо видео 🙂 Преди 2-3 седмици се провалих със слънчогледовите поници и не разбрах защо. И друг път съм правила, но този път сложих по-голямо количество и не порастнаха повече от 3-4 см и взеха да съхнат. Има ли значение в какво са и колко пръст има под тях? Вие с какво ги поливате? За пръв път пробвах да правя и поници от синап, но в буркан (както си правя от люцерна). Когато почнаха да излизат листенцата имаше нещо като мухъл, но миришеха добре, след ден-два замирисаха на вкиснало и ги хвърлих. По лесно ли стават в пръст?
Ще опитам и грах, много апетитно изглежда 🙂

ааа видях къде сте писали за уред за покълване 🙂

Вери,търся из сайта , но не намирам за самата конструкция на тавичките и типа пръст,обогатявате ли а,на колко време се изчерпва и подменя,коренчетата в нея как се вадят?

Add Your Comment