• Home
  • Вредата на хлебната мая
4 0
Вредата на хлебната мая

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Вредата на хлебната мая

Directions

Share

Доста пъти сме обсъждали с екипа въпроса защо много суровояди отричат консумацията на хлебна мая. Неведнъж сме получавали мнения и от Вас – потребителите, за което сме Ви изключително благодарни. Не е много лесно да се намери достоверна информация, която да бъде проверена от няколко различни източника, сортирана и представена в удобна за вас форма. И за нас самите е интересно да узнаем какво причиняваме на организма, дори не подозирайки…

Нашите прадеди са казвали: “Хлябът е дар Божи”. Но със сигурност не са месили тестото си с термофилни дрожди. Този вид набухвател се е появил още преди войната. Учени, занимаващи се със изучаването на този въпрос са попаднали на документи от Хитлериска Германия в Ленинската библиотека, където се споменава, че тези бактерии са се отглеждали върху човешки кости и ако Германия не успее да превземе Русия, тогава тя ще бъде унищожена от този вид мая. Както винаги става в секретните документи на учените, е било забранено да се публикува информация за оригиналния документ, както и те да бъдат фотокопирани. Още на другия ден документите са изчезнали, а информацията е била засекретена и класифицирана…

И така, ако термофилните дрожди са се появили наскоро, то с какво се е приготвял квасният хляб в дълбоката древност и преди това? Добре познатите селски закваски са се приготвяли от ръжено брашно, овес, ечемик и пщеница. И до наши дни се е съхранила традицията в много селца, изолирани от съвременното кулинарно влияние. Именно тези видове природни закваски обогатявали организма с органични киселини, витамини, минерални вещества, ферменти, пектинови вещества и биостимулатори.

Изпичането на хляба в народната кухня е бил своеобразен ритуал. Тайната рецепта на неговото приготвяне се е предавала от поколение на поколение. На практика всяко семейство е имало своя рецепта за хляба насъщни. Обикновено се е пекло хляб веднъж на седмица, за което са били използвани различни живи закваски: ръжена, овесена, ечемичена и т.н. Макар хляба да е бил по-груб, използването на пълнозърнести и неизбелвани брашна е способствало съхраняването на всички полезни вещества, съдържащи се в зърнените култури. А при изпичането му в традиционните руски пещи хляба е имал незабравим вкус и аромат. Такъв хляб не е мухлясвал с месеци и дори години.

Но ето че вече няколко десетилетия хлябът се пече по друг начин. Използват се за това не природни закваски а изкуствено създадени за целта термофилни дрожди (захаромицети). Технологията на завъждането им може да се нарече направо чудовищна и неприродна. Производството на хлебните дрожди се основава на размножаването им в течни хранителни среди. За целта меласата се разрежда с вода, обработва се с хлорна вар, окислява се със сярна киселина и т.н. Странни методи, трябва да си признаем, се използват за приготвянето на хранителен продукт, още повече когато в природата си съществува естествена закваска от полезни дрожди като хмелевите и др.

Отдавна вече е забравена тревогата на учените от цял свят. Разкрити са механизмите на негативното въздействие на термофилните дрожди. Нека да се опитаме да внесем яснота какво представляват тези дрожди-захаромицети и каква роля играят те във влошаването на здравето на консуматорите на продукти, които ги съдържат.

Дрождите-захаромицети (термофилни дрожди), които се използват в спиртоварната промишленост, биреното производство и хлебопекарството не могат да се срещнат в природни условия. За голямо съжаление захаромицетите са много по-устойчиви от клетките на тъканите. Те не се разрушават нито в процеса на приготвяне, нито от слюнката и стомашните сокове в организма. Дрождите клетко-убийци унищожават чувствителните и по-малко защитени клетки на организма чрез отделяне на отровни вещества с малка молекулярна маса.

Токсичният белтък действа на плазмените мембрани, увеличавайки тяхната проницаемост към патогенни микроорганизми и вируси. Дрождите попадат първоначално в клетките на хранопровода, след което и в кръвта. Попаднали в благоприятна среда, те се размножават в геометрична прогресия и позволяват на патогенната микрофлора активно да живее и да се размножава, тровейки нормалната такава, благодарение на която в стомаха могат се изработват витамини от групата B и незаменими аминокиселини при правилно хранене. Под въздействието на хлебните дрожди по най-груб начин се нарушава дейността на всички органи на храносмилането:  стомаха, задстомашната жлеза, жлъчката, черния дроб и червата.

Стените на човешкия стомах са покрити със специфична лигавица, която е устойчива към киселините, използвани за преработката на храната. Обаче, ако човек злоупотребява с консумацията на кулинарни продукти, съдържащи хлебни дрожди и киселинообразуващи храни, тогава стомаха не може дълго да се противопоставя на този тормоз. Едно такова изгаряне на стените ще доведе до образуването на гастрит (прерастващ в язва), което ще доведе до силен дискомфорт в коремната област и нарушено храносмилане.

Консумацията на продукти, съдържащи термофилни дрожди, способства образуването на твърди съединения, които на по-късен етап се превръщат в камъни в бъбреците, жлъчката, черния дроб и задстомашната жлеза (панкреас). В стомаха нарастват процесите на гниене, в следствие на което се развива патогенна микрофлора, травмираща ресничните ивици. Забавя се изхвърлянето на токсичните маси от организма, образуват се газови джобове, където се залежават твърди образования (камъни). Постепенно те нарастват в слузести и подслузести слоеве на стомаха. Секретите на храносмилателните органи загубват своята защитна функция и снижават храносмилането. Усвояването и синтезирането на витамини е в недостатъчни количества, нарушава се усвояването на микроелементи в необходимите количества (най-важния от които е калция.)

Съвременната медицина с огромно съжаление отбелязва критично понижаване на нивото на калций в кръвта на децата. Ако по-рано той е бил 9-12 единици (в нормалните граници), то сега той не достига и 3 единици! Патогенните микроорганизми проникват чрез стените на стомаха и попадат в кръвоносните съдове. Микробната, гъбична, вирусна и паразитна флора лесно се внедрява в организма. Нарушават се обменните процеси на клетъчно ниво. Изменя се биохимичният състав на кръвта. В плазмата на кръвта се появява своеобразна тиня. Забавя се движението на кръвта по кръвоносните съдове, образуват се микротромби. Износва се лимфната система. Нервните тъкани претърпяват всевъзможни дистрофични изменения.

Още едно сериозно заболяване – ацидоза (нарушение на киселинно-алкалния баланс). Нараства умората, раздразнителността, появява се бърза физическа и умствена умора, гадене, парене в гърлото, сив налеп по езика, гастрит, тъмни кръгове под очите, болки в мускулите и загубата на тяхната еластичност (в следствие на повишената киселинност). Организмът се бори с ацидозата, губейки огромни количества енергия за възстановяване на баланса за сметка на собствените нужди. При такъв опит за възстановяване организмът започва масово разграждане на редица жизненоважни елементи – калций, магнезий, желязо, калий, натрий. Изземването на тези минерални елементи от костите на човека неизбежно води до тяхната болезнена чупливост, която се явява една от главните причини за остеопороза в произволна възраст.

Естествено всички по-горе споменати промени водят и до анатомични нарушения. При нормално функциониране на организма сърцето, белите дробове и всички по-ниско разположени органи получават мощен масов енергиен стимул от диафрагмата, която се явява главния дихателен мускул, издигащ се до 4то и 5то ребро. При развитието на дрождите в стомаха диафрагмата променя своя ход и не достига до нормалния си ход, тъй като заема принудителна друга позиция в следствие на надутия стомах. Сърцето се разполага хоризонтално, долните дялове на белите дробове и всички органи на храносмилането са силно притиснати от стомаха, който постепенно се деформира под влиянието на газообразуването. Не са редки случаите, в които жлъчката излиза от своето “легло” и дори изменя формата си. В нормално състояние диафрагмата извършва колебливи движения, способстващи появата на всмукващо налягане в гръдния кош, което притяга кръвта от долните и горните крайници, главата за да може тя да се пречисти в белите дробове. При ограничаване на нормалното функциониране на диафрагмата се намалява и ефективността на този процес на пречистване.

Всичко това довежда до подуване на долните крайници, малкия таз, главата и довежда в крайна сметка към варикозно разширяване на вените, тромбообразования, трофически язви и понижаване на имунитета.

Интересен и достоен за внимание опит е провел френският учен Етиен Волф. Той в продължение на 37 месеца е култивирал злокачествен тумор в епруветка с разтвор, в който се е съдържал екстракт от хлебни ферментиращи дрожди. В същото време 16 месеца е култивирал при същите условия стомашно-туморни клетки. В резултат на този експеримент е станало ясно, че в такъв разтвор размерът на тумора се е удвоявал и утроявал в течение на една седмица. Обаче, ако от средата се премахнел екстракта от хлебните дрожди, туморните клетки умирали. От там бил и направен извода, че в бактериалния екстракт се съдържа вещество, стимулиращо растежа им.

Не бива да се пренебрегва и отовора на въпроса: “Къде изчезна пълнозърнестото брашно, от което са пекли хляб нашите деди?”. Само пълнозърнестите брашна съдържат витамини от групата B, микро- и макроелементи, както и зародиш, който има фантастични лечебни свойства. Рафинираното брашно не съдържа зародиша и обвивката на зърното. Тези природни “лечители” се заменят с всевъзможни хранителни добавки и изкуствено синтезирани техни подобия, които никога няма да успеят да изпълнят това, което е създадено от самата природа в процеса на милиони години еволюция.

Рафинираното брашно се превръща в слузообразуващ продукт, който се натрупва на дъното на стомаха и затлачва нашия организъм. Рафинирането е скъп и необратим процес, при което се убива живата сила на зърното. Рафинирането на брашното е измислено единствено, за да се удължи неговия срок на съхранение. Пълнозърнестото брашно не може да се съхранява толкова дълго. Съхраняването на брашно изобщо не е наложително, тъй като много по-лесно, евтино и ефективно е да се съхранява зърното, което при нужда да се смели.

За да се възстанови здравето на идните поколения, трябва да се върнем към изпичането на хляб с помощта на естествени природни дрожди. Хлябът с хмелна закваска съдържа всички необходими аминокиселини, въглероди, витамини B1, B7, PP; минерални вещества: натриеви соли, калий, фосфор, желязо, калций, както и микроелементи: злато, кобалт, мед, които участват в образуването на уникални дихателни ферменти.

Хлябът с хмелна закваска активно извлича от панкреаса, черния дроб и жлъчката ферментите и другите необходими за пълноценното храносмилане вещества, подобряващи моториката на стомаха. Човек, употребяващ такъв хляб се зарежда с енергия, престава да боледува от простудни заболявания и грипове, възстановява си деформираната осанка и имунитета.

Все повече и повече хората осъзнават грешката на поколенията да игнорират старите рецепти за сметка на новата мода и се завръщат към традиционния вкусен и благоухаен домашен хляб от пълнозърнести брашна и природни закваски. В заключение искаме да се върнем към поговорката: “Всичко ново е добре забравено старо!” – с това може да се обясни защо в наши дни черния хляб, пълнозърнестите брашна и техните производни са доста по-скъпи от белия хляб, белите теста и всички останали кулинарни творения, съдържащи хлебни дрожди, независимо от факта, че за рафинирането на брашното вече са били направени редица разходи.

Не е никак трудно да си набавим зърно (най-добре е ако то е био), да си го смелим в домашни условия, да си приготвим домашна закваска и да си изпечете (ако консумирате) хляб. А ако не Ви се занимава, можете да погледнете тук за алтернативни предложения за различни видове крекери и сурови сушени пълнозърнести хлябове и теста.

Тази статия не е “скалъпена” от екипа а се явява превод от руски. Оригиналната статия можете да прочетете тук.

Бъдете здрави и ако все още Ви е трудно да се откажете от хляба, поне се опитайте да си го печете в къщи с домашни закваски. Така ще можете винаги да имате прясно изпечен хляб и да сте наясно какво се съдържа в него.

(Visited 24,104 times, 19 visits today)

admin

previous
Кремче На бързо
next
Протеинки
previous
Кремче На бързо
next
Протеинки

150 Comments Hide Comments

Абе на времето работих с хмел и идваха чак от Габрово да си копувал хляб.
Рецептата я помня горе – доло понеже ми беше предадена по задължение преди 26/7 години. Става дума за 1992/3год.
Работих в хлебозавода като месач, има – няма 6 год. Ей, ако щете вярвайте, йдваха чак от Габрово до нашия град 20/25км да си копуват Добруджа хляб. Помня пеща на която печахме беше от тия изтеглящите с лагерни колелета, голяма хамалогия беше. Може би от втората световна беше. Тач искам да кажа че от 1998 забелязах че нещата с производството започнаха да не вървят. С всеки ден производството спада, днес/утре, днес/утре и ми падна желанието за работа, самочувствие и т-н. Та от нова година на1999 до ден днешен карам само на содени питки и смея да кажа, че нищо не може да даде тазй плътност на хляба като сода за хляб. А относно хмела, мога да кажа че това си беше едно ГЕНИАЛНО решение който и да го е измислил. Целият град миришеше на пресен хляб.

Браво! Благодаря ви за хубавата статия! Все още са останали хора в българия, които казват истината!

Нищо вярно няма. Маята не е вредна. Прочете малко повече научни факти и тогава пълнете с глупости главите на хората.

Здравейте!

Някой знае ли сухата и активната мая към кои спадат?
А и тези по био махазините също?

Искам да ви споделя моите наблюдения. Аз приемам написаното в статията за вярно. Не ми трябват научни трудове за целта, понеже имам лични наблюдения по темата. Както знаете туморните болести са един бич в последните години. Имам над 10 познати,от които една част все още се борят с болестта, друга част вече не са сред живите за съжаление. Търсила съм кое е общото между всички тях. И знаете ли кое е то? Хлябът! Това е единственото общо нещо между всички тези мои познати, болни от рак. Така, че ако някоя част от вас чака “научни доказателства” – продължавайте да чакате. За мен повече от 10 довека представителна извадка е повече от доказателство!

Цитат:“Дрождите-захаромицети (термофилни дрожди), които се използват в спиртоварната промишленост, биреното производство и хлебопекарството не могат да се срещнат в природни условия.“ПРАВИЛНО!!!Те са селектирани от природните (диви) дрожди,които всички ние всекидневно си хапваме с всеки зеленчук или плод на трапезата ни.Цялата идея е да се използва най-доброто от природата-дивите дрожди произвеждат около 15% алкохол и спират,а “винпромските“-18%.Да не си мислите,че в кваса не присъстват Saccharomyces cerevisiae?:)В хлебопроизводството е селектиран клон на въпросните,който позволява хлебните изделия да втасват по-бързо от нормалните диви.Това изпадане в крайности става смешно на моменти-това много вредно,онова много вредно,както в случая са намесени и хитлерови нацисти:)Почетете малко,информирайте се,но не едностранчиво.Ако потърси човек в интернет достатъчно,може да намери за всеки един плод и зеленчук,че е ужасно много вреден:)))

И днес стигнах до момента на истината! :D:D Хлябът ми е опечен, завит с кърпа и почива на една скара.

Преди това, обаче, да споделя: първият квас не ми се получи. Не знам защо, вероятно заради високите температури. Направих си втори, а междувременно замесох ръжена содена питка, за която не бях сигурна дали ще се получи, но стана страхотна. Та, направих за втори път квас и стана. Вчера замесих хляб, втаса, премесих, пак втаса и пак премесих.. Всички тези процедури след щателен преглед на интернет пространството. Опекох и извадих. И понеже нямам търпение да изчакам мъжо, опитах. И.. кисел е. 🙁 Доста. В едни руски статии, човекът слага мед и в хляба. И по малко по-различна технология е самото замесване. Аз мед или захар не съм слагала нито в кваса, нито в тестото. Но си е кисел.

След около седмица ще правя нов хляб, този път по руската технология, а малко по-късно и квас от хмел ще спретна. 🙂 Много ми е интересно какъв хляб ще стане, но навсякъде чета само хубави неща за него.

Ще пиша пак за резултатите!
Поздрави!

Вери написа: “Ако ни се прияде, си правим със сода.”
Аха някой се е светнал каква е разликата м/у кваса и маята:)

Все пак ето нещо по издържана за кваса(sourdought)от превода на руска статия написана по спомени на немски учени от втората световна:):):)

http://comenius.susqu.edu/biol/312/thesourdoughmicroflorabiodiversityandmetabolicinteractions.pdf

и още едно малко бонусче на езика на лошият чичко сам относно кваса и страхотните дрожди от които е направен, за разлика от онази лошата мая.

yeasts – дрожди
yeast – мая

Поздрави на всички,
бъдете усмихнати!

Лисана, после да се похвалиш какви си ги сътворила. 🙂
Дано да се все успешни!

Напоследък съм решила да правя квасен хляб, събирам информация засега! 😀 Изчетох много статии, тази е една от полезните за мен, благодаря! 🙂

Един д-р,
благодаря за включването!

Любен,
благодаря и на теб за безценния съвет! Взимам го под внимание. 🙂

Ева,
предполагам сте разумен и зрял човек и като такъв можете сама да прецените на какво да вярвате, какво да купувате, правите и решавате.

Може би съм писала и по-рано в коментари, но ние дилема с хяба нямаме. Можем да живеем и без него и хич не ни липсва.
Ако ни се прияде, си правим със сода. Вече няколко пъти имахме успех и с домашен квас. Случвало се е да купим хляб последните 5 години, но пак е бил с квас.

Поздрави

Много съм доволна че попаднах на тази статия и се надявам да ни пишете пак.Дори не знае че е възможно да бъде вредна тази мая , тъй като хляб ядем всеки ден, но май нищо не трябва да ни учудва, все вредни химикали поема нашият организъм, то затова и смъртността започна да идва на все по млада възраст,докато бабите и дядовците по селата са здрави и дано да са все така! А пък иначе този хляб когато е топъл е уникално вкусен , а когато изстине става стегнат и накиселява приятно, но пък не ни пречи и тогава да го ядем.

Аз съм купувала от фурната до нас хляб правен с мая, но без подобрители, само брашно , сол и вода, печен на пещ и не мухлясва. Става като камък , но без мухал. Стига с тези глупости, че хляба с мая мухлясва. Аз лично изобщо не намирам,че хляба с квас е по-вкусен от този направен с мая. Според мен най-важно е какво брашно се използва, а не каква мая. Има си и био мая междудругото. А и наиситна , като се изпече хляба на 180-200 С нищо не остава от “живия” квас или мая….
Тази статия ми е като онази за пастите за зъби..Навсякъде в нета беше плъзнала статия, в която се казваше , че цветните квадратчета на опаковката на пастата за зъби показвали дали мастата има използвани химикали или е само натурални съставки. Накрая се окача, че това е пълна глупост. Ама доста хора се бяха вързали :))))

Хора преди да публикувате подобни статии, моля ви прочетете малко научна литература! Маята е направена от живи клетки ДРОЖДИ! ДРОЖДИТЕ не са БАКТЕРИИ! ДРОЖДИТЕ умират при печенето! Ако има вторична ферментация, то тя се дължи на остатъчни захари и последващо замърсяване отново с ДРОЖДИ дължащо се ниска хигиена в производствените помещения!Това, че ползват сярна киселина при производството на мая, далеч не значи, че тя стига до нас! Вери почети малко научна литература! така малко ще си разшириш мирогледа и ще можеш да стигаш сама по-лесно до истината!

Здравейте, доста внимателно изчетох всичките коментари по темата, някои ми се сториха прекалено надъхани със злоба- нещо което стана вече ежедневие в нашите краища, модно ако щете, все някой за нещо ние виновен.Авторите сами казват, че статията е превод- 1 за тези които не знаят руски, да ,защото има много такива които не могат да четат в оригинал на славянски, ЗАБЕЛЕЖЕТЕ, славянски език, да не говорим , че е и най-близо до нашия!или поне да го разбират на 70%!Че то всеки славянски език без да го знаеш. а само да го слушаш и ще разбереш повече от половината!!!!!Но не това е проблема, такъв какъвто го виждам аз, проблема е злобата и най=вече факта , че неща които се учат във ВУЗ се приемат за истина без колебание. Добре питам аз- къде са учили древните преди появата на съвременната медицина?????Да имало е знахари, билкари , шамани врачки както и да ги наречете, по-различни от останалите, но що се отнася до ежедневната храна= то там съгласете се никой на никого не е давал съвет че виж само месото печено на камък от Занзибар е най- вкусно, или жито мляно с хромел не става за ядене понеже може да си строшиш зъбите от праха от камъка , с който се мели,а няма зъболекар!!!Древните са имали едно неоспоримо пред нас предимство= живели са в хармония със заобикалящият ги свят!!!!Учил съм и все още уча медицина-професията на медика е такава ,че трябва да учи постоянно, но ми прави впечатление колко се отдалечаваме от основното което е за медицината- сега трябва да си в крак с най-новите лекарства, най-новите фармацевтични постижения за да ” лекуваш” слагам го в кавички защото от досегашният ми опит вече се съмнявам дали наистина лекуваме хората или сме само посредници между тях и аптеката/фармацевтичната компания, без значение дали името и е българско или чуждоземно!!!!!!Защо се появяват все нови и нови лекарства а хората мрат от модерни болести???Защо самата СЗО/ световна здравна организация/ предрича ръст в раковите заболявания и предвижда милиони да са мъртвите, а не излекуваните?!??!?!?ЗАЩО?????Отдалечих се малко от темата, за което се извинявам,но разликата е точно там- вярваме сляпо на химията която ни обрича на бавна , но сигурна и в много случаи мъчителна смърт!!! защото химията която не е жива е пагубна за организмите!!!Кваса е живот,не съм опитвал да го правя, но сега се сещам защо прабаба ми на село поддържаше един корен хмел- а съседите всячески се опитваха и тогава както и сега да го унищожат защото пълзи и сваля керемидите от кошарата им!Хмела го е ползвала като помощ за ферментацията, сега се радвам ,че не се подведох и не изкорених този, “плевел”, при първа възможност ще опитам да си направя квас за хляб, не знам дали някой, изключая тези които са живели или били на гости в СССР или сега Русия дали са опитвали питието “Квас” което се продава за дребни на улицата в повечето градове на бившия СССР?!Аз лично съм го опитал и смея да ви уверя че не само утолява жаждата, но дава и ситост, няма по=ободряващо питие за лятото!!!!!Кваса е смес от живи микроорганизми, жива химия- за това е полезен.
Не дипломите и сертификатите ни различават от животните- сега няма изложба за домашни любимци на която да не се дават дипломи:-)))а факта че сме ХОРА! малко проява на човечност не ни струва нищо, но за отсрещната страна е с цената на златото!!!!Авторите на статията/ превода: благодаря Ви за информацията!!!Противници на написаното- винаги ще има!Но главно е не да се нападаме!Поне според мен!Не ангажирам никого с мнението си!!!!Още веднъж благодаря за инфото!!!!

Здравейте, A RI VE (хмм, така и не успях да разбера какво би следвало да означава прякора, дали с български букви нещо от сорта: АРИ ВЕ! или пък Arive от английски…).

Относно вида на бактерията в купешките дрожди, правилно сте разбрали, че е Saccharomyces cerevisiae, но наскоро открих, че същата или подобна бактерия се използва и в маята за бира и вино. Не съм сигурен дали е същия щам, защото в хлябът насъщен не знам да се образува алкохол, но все пак може и да го има.

Относно вида на бактериите във въздуха, там вече не знам дали ще има някой, който конкретно да уточни кои точно видове се “загнездват” в нашата домашна брашняна закваска. Със сигурност присъства отново и споменатата по-горе бактерия, но е редно да се отбележи, че количествата изобщо не може да се сравняват в концентрираната (купешката) мая и ПРАВИЛНО ПРИГОТВЕНАТА домашна закваска. Не напразно квасеният хляб изисква по-продължително време на втасване, а и самата закваска отнема 5-10 дена до достигането на своите оптимални качества (ако, разбира се се спазят хигиенните и температурни изисквания 😉 ).

Относно мнението на вашата позната-микробиоложка, не ми се иска да се впускам в подробности или каквито и да било спорове, защото има твърдения за едното и другото. Не напразно сме приложили източниците на тази статия, та всичко вече остава във ваши ръце да прецените на кого и дали изобщо да вярвате/обръщате внимание.

Едно е сигурно, ако опитате поне веднъж квасен хляб или пък описаната тук при нас содена питка, има голяма вероятност вкуса и леснотата на приготвяне да Ви допаднат доста повече. Все пак със содата не се налага първично и вторично премесване и бухване и не само 😉

Надявам се, да съм бил полезен, макар да не съм в сила да дам по-конкретна информация от това, защото сами (надявам се 😉 ) разбирате, че не сме микробиолози, а специалисти кулинари 🙂

Здравейте,
нов съм в тази материя на здравословното хранене, ако въобще може да се каже, че съществува такова при наличието на фоново замърсяване, но???
Основният съставът на маята, която описвате като много вреден продукт явно са дрожди на Saccharomyces cerevisiae, а какви са дрождите които се завъждат в кваса за хляб, които правят кваса толкова “….употребяващ такъв хляб се зарежда с енергия, престава да боледува от простудни заболявания и грипове, възстановява си деформираната осанка и имунитета.”, не са ли същите?
Нещо не схващам, моля, някой който поддържа мнението от темата че хлябът с мая е вреден а с квас е полезен да каже, кои точно са дрождите на кваса???
И дори да приемем че са различни, моля за информация(визирам тези които са защитници на темата)кои микроорганизми/дрожди при каква температура умират, защото аз имам позната биоложка която твърди, че при 10мин. на 80градуса протича стрилизация, т.е. вече няма лоши или добри микроорганизми които да помагат или да вредят?

Рантора, Петя, благодаря за включването!
Пенка Александрова, много сте права! Бъдете нащрек! В днешно време всеки както си иска се вихри в нета. 😉

Здравейте!!!
Бих желала да изкажа своето мнение относно хлябът и причините за неговото бърза развала. На първо място е суровината. Още при самото съхранение на зърното ,а в последствие и на брашното започва развитието на различни плесенни гъби и бактерии.Има си точни изисквания за относителната влажност ,проветривостта ,на каква повърхност е добре да се държи брашното вече смляно и в чували,неоходимото време за зреенето му,но уви, това рядко с спазва.Второ още при самото смилане на брашното ,тъй като то често е с не добри качества му се добавят различни подобрители ,които са си запазена марка във мелниците и се пазят в тайна смесите от тях както и количествата. Сладваа закупуването на партиди с брашно от хлебозаводи. По технологията и по рецептура ,тъй като нямат информация от мелницата за количествата подобрители в брашното биват добавяни нови такива.Пропуснах да кажа че по принцип разрешена практика е смесването на партиди брашна-заразени и здрави такива в съотошения.Последните години качеството на хляба рязко падна.По-горе прочетох и мнение за икономическата страна на нещата -закупуването редовно на хляб,поради бързото му ставане на негоден за консумация и споделм мнението.
Сега няколко думи за квасеца.Навремето какъвто хляб са правили бабите и дядовците ни няма как да ядем.Дрождите и бактериите които са си съществували естествено в средата са потиснати или въобще липсват такива.Днес в замърсените градове ,изгорелите газове от колите ,прахът и други фактори оказват огромно влияние върху тяхното съществуване (потискат го).
Но каквото и да говорим хлябът си остава оснновна храна и ще продължава да се произвежда.Предполагам с добавянето и откриването на все повече консерванти,избелващи ,подкисляващи и т.н. адитиви с цел да се подобрят хлебопекарските му свойства,водещи до понижаване на органолептичните му показатели.
Успех и здраве на всички !

Единственото смислено, което прочетох тук е коментара на д-р Йорданов…
Поредната масова психоза за прехваления квас и ужасните дрожди…
Това интернета не прощава на по-доверчивите.

Да, така е, Ради. И се нарича квас, а не промишлена мая. 😉
Явно не си чел коментарите под статията, където обсъждахме този казус вече.

Лъжлива е историята за изкуствено създадените термофилни дрожди. Мая може да се прави и от събрано от полето или хамбара зърно. Изпробвал съм го лично.

Здравейте мили хора!
Четох, четох и въпроси в главата ми много…
Правя квасен хляб от месеци – много е вкусен и не мухлясва! Съхне, става на камък, но не мухлясва. Преди това съм правила хляб с мая в машина за хляб, но какво да ви кажа…на втория ден, особено, когато е топло той е мухлясал…
Питам се – хубаво разказва доктора, че бактериите и дрождите умират при високата температура на печенето, но за вредата от последствията на тези термофилни дрожди няма никакъв коментар. Безспорен е факта, че много зависи от какво ще бъде направен хляба за здравето на тялото.
Чудя се защо се наложи промяната на рецептата на едновремешния заводски хляб, който също се правеше с мая, но нямаше подобрители, имаше съвсем друга структура и плътност и не мухлясваше бързо?
И друго се чудя – закваската изобщо не е капризен продукт – има условие за съхранението й – в хладилника, когато е горещо, но и маята се държи там, нали /хайде ще изключим сухата, която изисква допълнителни добавки, които ядем, за да запази живи дрождите/…
Според мен няма нищо трудно да се направи заводския хляб с квас – той е по-стабилен като продукт при втасването от маята!!!
Та в рамките на моите разсъждения хлябът, който се продава по магазините е бързомухлясващ /трябва да се изяде бързо, за да си купиш нов утре = дай пак пари/, никак не полезен, защото не съдържа пълнозърнесто брашно = болести за милионите хора, защото ще се тъпчат с хляб редовно и отново – пари за лекарства.
И аз съм на мнението, че институциите не мислят за нашето здраве и благоденствие – на народа, а за доброто на бизнеса, за доходите на политиците, за играта “Власт”, на която играят и т.н.
Всеки сам отговаря за всичко онова, което приема тялото като храна и напитки. Всеки сам има възможността да потърси, прочете и пречупи през своята призма информацията, която получава. Всеки сам, нападките и емоционалните споровете са безсмислени…
Желая градивна критика и ЗДРАВословен разум от тук нататък!
Успех!

Господа, разбирам и подкрепям вашето мислене, но нека все пак елиминираме моментите на нападки. И едните и другите си мислим, че правим добро на хората, но кое ще се окаже добро в много от случаите разбираме след време. Лимон и г-н Радев изказват своите пристрастия към медицината и заблудите, които съвремието ни налага. Аз ще споделя и своето виждане – понякога имаме нужда от медицината, но не от таблетки и прочие, а от елементарни превръзки, гипсиране, и други леки травми. Да, и в такива случаи може да се прилага “нетрадиционно лечение”, но да речем, че тук все още медиците имат с какво да помогнат.

Не мога, обаче да се съглася, че начинът за помагане на повече хора да открият истината е чрез агресия. Сигурен съм, че лицата, към които се обръщате са не по-малко добри личности и си имат своите причини да вярват в друга система. Нека си подаваме ръка, вместо да се нападаме, защото кой знае, може и това да се окаже в крайна сметка нечий коварен план, а ние – човеците се водим (уж, де 😉 ) цивилизовани същества, различаващи се от приматите и останалие “по-нисши” същества по това, че можем да водим смислена двустранна комуникация.

Както се казва в един прост физичен закон: Всяка сила има равна по величина и обратна по направление противосила. Та колкото повече едните натискат от едната страна, толкова повече ще срещат отпор от другите. Ако се комуникира на едно приятелско ниво лишено от директни нападки и обиди, убеден съм, че резултатите ще задминат очакванията на всички дръзнали да опитат.

Мир, здраве и светлина на всеки един четящ или просто наминал през темата!

Към “Лимона”: Поздравявам те за казаното.Изобщо голямата истина е толкова лесна за разбиране а толкова трудна за приемане.Изобщо тази статия е капка в океана.Всеки който се интересува от тайни общества,нов световен ред и контрол,намаляне на населението и т.н,много лесно и врднага би се съгласил.Всички останали задръстеняци с дипломи,дето ги използват за да объркват и лъжат хората,могат да си ги вземат и хвърлят в кофата.Всичко от което човек има нужда го има е природата и всичко до което се е докоснал само разваля и разрушава.И като стана въпрос за химеотерапии,знаете ли че има витамин б17, който лекува рак за дни.Съдържа се в горчивите бадеми за които много успешно са ни промили мозъците че горчивия вкус всъщност е отровен цианид.Лъжа!! Защо ли- фармацевтична индустрия за милярди.Това е само един прост пример как ни имат за овце.
Пийте си флуориранта вода и кока колата,,яжте си белия хляб,продукти с канцерогенни захарини и разни високо глюкозо-фруктозни лайна и отрови,всичките им там “Е”-та и каквито си искате там продукти,само ще ви помоля едно: наврете си дипломите отзад и си махнете капаците от очите и излезте от кръгозора си.Живеете в матрицата!

Добър ден на всички,

Искам първо да се обърна към автора на статията и да му кажа Благодаря за стремежа му към Истината, а тя е една–че 99% от нещата, които ни учеха в училище е вече време да изхвърлим в кошовете за боклук. На запад и плъховете вече знаят за вредата от хлебната мая и другите елементи набутани в хляба – емулгатори, подобрители, набухватели и бели-избелени брашна. Ако обаче попиташ някой учил по разни там университети, той ше стиска здраво дипломата и ще защитава със зъби и нокти това, дето го е учил в класните стаи.
Искам да обърна специално внимание на два от коментарите, които заслужават нашето НЕ!доверие.

Коментар първи – към Полина Митова.
Злобата и високомерието ти, скъпа, е вече получила справедлив отговор. Аз ще наблегна на един факт, който не го знаеш за себе си. Знаеш ли си анаграмата, скъпа? Ами да ти я кажа : ‘polina mitova’ – ‘I am pivotal no.’ Искаш ли превод? Веднага ти го давам – ” Аз не ставам за нищо” Язък ти за Убразованието! Тая агресия си я остави за в къщи, като си разголваш вечер пред огледалото маската на ”начетена висшистка”, аз бих прибавил и едно-фашистка.

Коментар втори – към човека с титлата Д-Р.
Докторе, време е да пуснете тая стегната хватка с титлата Д-Р. Те докторите обясняват на хората за ползата и от химиотерапиите, та хайде не ви е чак толкова безценно и точно мнението.

А за хляба, какво да ви кажа. Най-добре яжте сварено жито. Нали всъщност това е основата на хляба? За какво са ви разни там гъдели на небцето-печения, рецепти за хлябове… Е, днешното жито е генно модифицирано, но поне да изберем от двете злини по малката. В Южна Корея имах възможност една година да наблюдавам какво ядат корейците. Техния хляб, знаете, е сварения ориз. Та тея хора живеят до сто години и умират усмихнати в съня си просто от старост, не от болест. А тука българите мрат като мухи с по няколко инфаркта и язви, щото муат хляб с мая като за последно, както и меса, баклави, сирена и прочие отрови.
Изобщо…яжте проста храна с възможно най-малко подобрители, овкусители, иман баялди и термични обработки.
Нека Светлината да Огрее всички висшисти и доктори, че те са най задълбали в тъмната материя и имат нужда от нашето състрадание.

Мерси за Вниманието.

Здравей, Дими. Мерси за милите думи. Не мисля изобщо (аз лично 😉 ), че звучиш крайно, защото аз самиат съм изпитал на плещите си “магията” на лечебните заведения много преди да достигна до истинската магия, т.е. тази на веганството и суровата храна като цяло.

До преди известно време аз също бих се афектирал от преки и/или косвени “нападки” относно мои или нечии писания, които сме публикували в портала, но желанието за “война” и доказване кой е по- по- най отдавна у мен лично утихна и в момента само мога да се усмихна и да се надявам всеки за и против публикациите в нашето кътче да е открил за себе си идеалното здраве и как да го поддържа дълги години. Всички сме ценни за някого без значение от възгледите и възприятията. Наличието на несъгласия и оспорване довеждат човечеството до истината (понякога по-бавно, но и там важи мъдростта: “По-добре бавно, отколкото никога!”

За никого предполагам не е тайна, че в детството си съм “прекарал” хепатит (ако не бъркам тип ‘В’). След като се “излекувах”, същите медици, които ни учат как да се храним (месо, мляко, яйца и прочие) ми предназначиха диета за хепатито-болни (мисля, че беше 9та, но мина много време и е възможно да Ви подведа..). Интересното в тази диета бе съвета да се избягват тлъсти меса и да се консумира най-вече телешко и то само варено или печено със зеленчуци и други, но без грам сол. Свинско, пуешко, пилешки кожи, бутчета и дреболии бяха повече от табу през 6те месеца режим, който се води ЩАДЯЩ. Всичко е добре, когато свършва добре, но анализирайки фактите и съпоставяйки предписанията стигнах до извода, че въпросният режим е целял да намали натоварването на черния дроб и да му даде възможност по-бързо да се възстанови, след което да мога отново да се върна към “безобразното” си хранене.

Сигурно си мислите, че съм се отклонил малко от темата, но всичко си има умисъл. Та въпросът, който си задаваме всеки ден е следният: Нужно ли е да се храним безразборно и след време да си плащаме за грешките само защото някой не е знаел, не ни е казано, умишлено е крито и т.н. Верно е, че информационният поток се мени (особено с навлизането на технологиите), но нещата в самолето/ракето-строенето и всеки един отрасъл са в пъти по-изучени от нашето БЕЗЦЕННО здраве. Има техники, има технологии, начини и способи, но няма как да знаем защо част от информацията не достига до нас, или поне не в истинския и неподправен вариант. Вместо това в повечето случаи получаваме или откъслечна или манипулирана информация описана в дебели томове, сборници, рецептурници и др. Никого не съдя за това, защото аз самия съм възпитаник на ТОХ и съм готвил по начин, който противоречи на всички настоящи ми кулинарни принципи (поне в 90% от случаите), но не махам на всичко с лека ръка и да си правя онова, което са ме учили да правя. Може да е трудно да загърбим егото и старите си знания и опит, но понякога е добре да сменим очилата и погледнем по-надалече от носа си, защото може да открием истини, на които до момента не вярваме или не откриваме каквато и да било логика и/или научна обосновка.

Бъдете здрави, а щастието само ще ви “сполети” 🙂

Здравейте мили хора, прекрасен сайт, още по-прекрасни статии.

Като се зачетох в коментарите ми направи впечатление желанието на хората с тежки дипломи и бели престилки всякакви да натрият носа на авторите на тази статия, защото не е доказано научно, нямало как да е истина. Та мението ми може да се стори доста крайно за тези особи но… откъде сме сигурни че в медицинските факултети ни учат истината, или хайде поне цялата истина? Това не знам на 100 %, но съм сигурна в друго: НИКОЙ няма за цел ние да сме здрави!!! Днешната модерна медицина има за цел да скалъпи неспокосана превръзка върху пораженията от нездравословното ни хранене, липса на движение и стрес. Нима има още хора които вярват че институциите ни желаят доброто??? Хайде стига. Да рекламират чисти отрови като полезни продукти и после болестите се появяват от нищото. Маргарина, месото, така наречените полезни бисквити за закуска, хилядите видове консерванти, подобрители, овкусители, оцветители…

Доскоро аз също си мислех че приготвяйки вкъщи хляб с мая е най- здравословния избор. Оказа се че не е така. Веднъж зад печката ми падна хавлиена кърпа с която съм покривала готовото тесто с мая докато втаса. Открих я чак след 2 седмици. Беше изцапана на 2-3 места с малко тесто. Колкото и да се опитвах с всякакви препарати на висока температура не успях да премахна слузестото покритие което се беше впило в самата тъкан и беше започнало да я уврежда. Тогава ми просветна – няма от какво друго да е освен от маята! Ако парче тесто може да причини това на текстил, то какво се случва със стените на храносмилателната ни система след години, години консумация???

Тогава спрях да използвам мая и се научих да приготвям квас.

Галя, не съм запознат дотолкова с хлябопроизводството, но през последните няколко седмици си търсех откъде да си закупя малко дунапрен за личен проект, та сега вече ще знам да взема да попитам в хлебозавода 😉 (това, разбира се, в кръга на шегата).

Изключвайки факта, че хлебните изделия в повечето случаи са неправилно консумирани и в прекомерни дози, маята е само още един тормоз за нашите клети душици, които само един Бог знае на какво са подлагани ежедневно 😉

Здраве, здраве и пак здраве ВСЕМ!

Здравейте, Ани. Много от нещата в живота ни не са доказани или научно обосновани, но това не означава, че те не съществуват или не се прилагат в една или друга отрасъл.

Дали статията е превод от руски или скалъпена – хммм.. мисля, че всеки разумен човек би могъл да провери източниците, които са приложени в края на публикацията, както и (при желание и интерес) да се поразрови и открие въпросните материали.

Има една стара индийска поговорка: “Само слепият “вижда” онова, което другите виждат, но всячески игнорират”. Надявам се, сте разбрали, че целта на тази статия изобщо не е да всява каквито и да било страхове, предлага маркетингови заместители и други продажни техники за повишаване на нечие финансово благополучие. Ако Ви се струва всичко тук нелепо, глупаво, лишено от всякаква логика – това е ваше мнение и ние го уважаваме, но с риск да се повторя ще кажа следното: ако има и най-малката вероятност част от тази “скалъпена история” да е вярна, не бих желал да подлагам на такъв тормоз тялото си. А Вие?

Скалъпена или преведена от руски – няма значение – статията НЕ съдържа научно доказани факти и очевидно е писана от неспециалисти.

Азодикарбонамид, който е основната съставка на белия хляб.
Азодикарбонамид- За какво се използва той? За създаването на дунапрен!

Благодаря за подробната информация. От малка не ям хляб, по усещане, че нещо ми пречи.. а от няколко години консумирам пълнозърнест замесен с квас. Много ми е вкусно дори и само това да ям. Мир и Любов 🙂

“Защо тестото продължава да набухва при висока температура, след като бактериите би следвало да измират и да си изчезнат напълно като популация в хляба насъщни”
Един от възможните отговори е: Газът въглероден диоксид се разширява при нагряването на тестото.
Горното предположение може да се изпита, ако се използва само бакпулвер.
При използването на квас и истинско пълнозърнесто брашно също се наблюдава допълнително набухтване, въпреки по-малко.

Поздравления за написаното !
Вие не пречите на никого да си вреди ! Това е личен избор !
Написното ще помогне на много хора да проумеят от къде идват голяма част от проблемите им ,НО само ако ТЕ САМИ пожелаят да си напарвят добро !
Бог с вас !

Наско, има много нъдрост в думите Ви. Ще си позволя само да Ви посъветвам да не се ядосвате, защото както един велик е казал (за жалост забравих на кого принадлежаха точно думите, но като проверя и го открия ще споделя името му): “Никой не е толкова достоен човек да му обръща внимание и да се ядосва на делата му.”

Убеден съм, че и Полина си има своите доводи и причини да напише своя последен коментар, както и че зад това име се крие една интересна личност със своите странности и причудливости (всички сме странни за себе си и останалите).

Не ме разбирайте погрешно, аз също не бих си позволил да критикувам нечий труд толкова остро, но красотата на природата се крие в нейното разнообразие от форми и палитри. Нека всички погледнем деня си и да му се усмихнем, защото краят му зависи от началото 😉

Искам само да отговоря на Полина Митова.
Ядосах се, защото тук ни се предоставя информация. Вярна или не, най-малко хората са решили да споделят и да помогнат.
Защо трябва да се реагира така грозно?!
Е като сте толкова начетена и интелигентна, това дава ли ви право да се държите така надменно и невъзпитано ?
Благодарен съм за споделената информация, която ме мотивира да си правя домашен хляб, което в никакъв случай не би навредило така или иначе.
Що се отнася за това дали има по-лошо от неграмотен тъпанар – Да има !!!
Арогантен игнорант !
Злото не е нищо друго, освен липсата на добро, любов и благодарност.

Здравей, драга Полина!

Да, наистина сте права, че Вери не е специализирала кулинария, нито е толкова навътре в нещата, колкото твърдите Вие за своето образование. Има няколко мънички детайла, които са Ви убягнали от погледа или пък сте сметнали за ненужно да си направите труда да прочетете преди да се опитвате да ядосвате хората напразно.

Първото и не маловажно нещо е, че моята диплома си пасва точно на това, с което се занимавам и ако нещо Ви се стори нереално, писали сме в ‘За нас’ кой от къде как, кога и защо. Нямам нито желание, нито пък намерение да изтъквам качества и количества на дипломи, сертификати, стажове и опит, защото на никого няма да му е интересно да чете. Който иска, знае къде и как да се информира.

Второто нещо е също немаловажно – Вие пишете за България, а ние сме маааааалко по-надалечко (от съседно село, което някои с гордост наричат Канада). Ако идеята ни е била някога да гоним слава, блясък или да се пъчем пред всички, мислите ли, че за 3-4 години не бихме се появявали по разните предавания, портали и т.н. Да, имахме една поява преди време в предаването ‘На Кафе’, но тогава темата съвсем не беше сурово/веганско/здравословно хранене, а нещо друго, до което вашите дипломи (както и моите) не са от особена полза по сравнение с незаменимия опит.

Аз лично не познавам въпросната личност, за която Вие пишете, но ако трябва да бъда откровен с вас, не бих си позволил да обвинявам или обиждам някого в публичното пространство, още повече, че нападките за грамотност не са много във ваша полза (оставям другите да преценят това).

Вижте, аз напълно Ви разбирам и Вас! Все пак никой не Ви чува, не обръща внимание явно и това (може би…) Ви изнервя или навежда на лоши чувства, спомени и др. Просто споделям, че аз не бих реагирал като вас за нещо, което за мен не представлява интерес, именно защото ако то не ми звучи реално, просто ще го прескоча и няма да си хабя нито силите, нито енергията.

Тази статия е писана от хора, които предполагам са с малко по-завидно дипломно образование от вашето, моето и това на Вери (а може би и не само). Статията е преведена, за да може, ако някой реши да се информира, да знае, че съществува и такава вероятност и възможност. Дали е вярно или не, вашите скъпи книжки твърдят едно, опитът на други – друго.

Едно е сигурно от моите лични експерименти, за което съм убеден, че няма да спорите: хлябът се омесва и оставя да втасва веднъж/дваж с маята, след което като набухне се оформя, поставя във форма и пече. Обърнете внимание, обаче, че именно във фурната при температура 170-250С хлябът (може да е друго тестено изделие) започва активно да набухва и увеличава отново своя обем поне още веднъж. Въпросът, който си зададохме преди време и ни тласна да потърсим информация и преведем тази статия беше: “Защо тестото продължава да набухва при висока температура, след като бактериите би следвало да измират и да си изчезнат напълно като популация в хляба насъщни”.

Не знам дали ще приемете съвет от още един тъпо-упорит неграмотен тъпанар като мен, но ще рискувам.. Живейте щастливо живота си и не сдържайте смеха си, когато нещо Ви напушва на смях. “Светът е оцелял, защото се е смял” – това предполагам, че поне веднъж Ви се е случило да го чуете от някъде, а защо не и да сте преминавали покрай мястото, където е написано.

С хляб, без хляб, с глутен, без глутен, с трици, без трици, с мая, без мая, със закваска, без нея – важното е да откриете своя хранителен ритъм и да опитате да поддържате СВОЕТО ЛИЧНО ЗДРАВОСЛОВНО МЕНЮ, което за ВАС ЛИЧНО да осигурява на 100% (ако не и повече) всичко онова, за което тялото Ви ще Ви бъде благодарно.

Поздрави от слънчев Монреал/Канада.

Драга Вери,виждам че колкото по-неграмотен е човек толкова е по-тъпо упорит.Нямам време да коригирам всички небивалици в статията ви!Само ще кажа да се занимавате с това което можете и за което сте компетентна!Ако изобщо има такова?!
Неграмотността е най-големия бич в нашето съвремие!Особено в България!Май сте на път да вземете приза -Калинка!?/Калина Илиева -знаете ли за нея,предполагам- да ,дано!По лош човек от неграмотен тъпанар няма,драга Вери!!!

Полина, намирам нещо хубаво от цялата работа – разсмяли сме Ви от сърце! 🙂
Преведената статия е публикувана преди почти вече 3 години и това че някой я размята все още из Интернет пространството, най-малко пък ние имаме вина. Публикували сме и други източници – един от последните коментари тук. Четете преди да наречете нещо глупост! Статията е с информативна цел, нашите изводи сме ги направили, когато е трябвало и не виждам как продължаваме да пишем и дълбаем по въпроса. Разбирам, че има и тенденция да се прави сензация от статията, но това не е наш проблем.
А като сте учили 5 години и сте положили 50 изпита, може би ще оборите въпросните драсканици научно? 😉 Сигурно точно за това нямате време – да ни учите… 😉 🙂
Хайде не се опитвайте да прехвърлите отговорността върху нас, за това че на някого му се размътвала главата. Всеки има право да си мисли каквото иска, да вярва на каквото пожелае, да си прави своите изводи. Все пак говорим в общия случай за зрели и трезви хора, надявам се. 🙂
А и не виждам какво има толкова да се чудят за алтернативи на индустриалната хлебна мая – говорили сме вече много за това в коментари под статията.
С пожелание за здраве, по-малко нерви и всичко най-хубаво! 🙂

Изключително неграмотна статия!!!Но няма да ви уча!За това са необходими 5 години следване,взимане на около 50 изпита!Подобни глупости размътват главите на хората и те се чудят какво да правят!Видите ли -вредата от хлебните дрожди колко е голяма!Неграмотност в пълния смисъл на думата!Хайде вече да не пишете за вредата от хлебните дрожди,а!Най-добре ще бъде!И умирам от смях-термофилни дрожди???Е,такова животно нема!

Ето нещо , което давам за пореден път и се повтарям като развалена грамофонна плоча:

Има и учени, има и научни излседвания:

этьен вольф

http://www.premix.com.ua/info/art_010.html
http://www.diet-clinic.ru/articles/art_46/

“Долго сохранялась в народе древняя наука хлебопечения. Приходилось слышать о забавном случае, когда к министру легкой и пищевой промышленности пришли хлебопеки с удивительным подарком, который они принесли завернутым в холст. Показав, что это пышный каравай, они снова завернули и сели на него, потом встали, откинули холст и глазам министра предстала такая картина: хлеб, сдавленный весом крупных мужчин, на глазах расправился и приобрел прежние размеры. Умельцы заметили, что такой хлеб не заплесневеет и не зачерствеет и через год. В это чудо было трудно поверить. Этот хлеб тоже был выпечен не на термофильных дрожжах. Была известна на всю Москву булочная Филлипова, славившаяся своими хлебобулочными изделиями, живы еще свидетели нашего славного прошлого в области хлебопечения.
Но вот уже несколько десятилетий хлеб пекут по-другому. И используют для этого не природные закваски, а выдуманные человеком термофильные дрожжи, сахаромицеты, которые в природе просто не существуют. И технология их приготовления антиприродная.
Давно уже забили тревогу ученые всего мира.
Раскрыты механизмы негативного воздействия дрожжей на организм.
Об этом пишут французский профессор Этьен Вольф, академик Ф.Г. Углов, 13.11. Искаков. П.П. Дубинин (Проблемы статистики и экономического моделирования.Труды ММНХа им. Плеханова),
Розини Джанфранко (“Наличие убивающей особенности дрожжей”.
Канадский журнал микробиологии”, 1983г.. т,29. № 10. с. 1462),
Г.Басси и Д.А.Шерман (Убивающий фактор, – Биохимия, Биофизика, 1973г., № 298, с.868-879),
С.А.Коновалов (“Биохимия дрожжей”, 1962, М., Пищепромиздат, стр. 13-14),
собкор “Известий” Л. Володин, (Париж, 27 февраля по телефону, опубликовано 28 февраля с. 4),
Рубин Б.А. (Брожение, – БМЭ, т. 3, 1976, с. 383-384),
В.М. Дильман (“Четыре модели медицины”, Л., Медицина, 1987. стр. 40-42, 214-215),
Мэрилин Даймонд, Дональд Шнслл, (США “Кислотно-щелочной баланс”),
В. Михайлов, Л. Трушкина (“Еда – дело серьезное” М., “Молодая гвардия”, 1988г., стр. 5-7).
Библиографию на эту тему можно продолжать, но лучше мы посмотрим, что такое термофильные дрожжи – сахаромицеты и какую роль они играют в снижении здоровья тех, кто употребляет в пищу продукты питания, приготовленные с их применением. ”

http://fenixforum.ru/viewtopic.php?f=8&t=66

Който не вярва и ни счита за профани, спокойно може да си намери допълнителна информация. Е, в нета не става; все още не става всичко. 🙂
Ще трябва да се ходи до някоя библиотека. 🙂
Цитираните имена са на учени. Ние не сме, не сме твърдяли подобно нещо и не държим да сме.
За небивалицата(обърквацията) на бактерии с дрожди и гъбички, изключително се извинявам, че сме заблудили народа и сме го натоварили психически. 🙂
Вече ни бе направена няколкократна забележка в по-стари коментари. Взели сме си поука. 🙂

Привет, д-р Йорданов! 🙂
Коментарът Ви щеше още повече да си тежи на мястото си, ако не бяхте почнали с думичката “глупости”. 😉
За справка – тук в Канада се продава хляб с квас и има коренна разлика от другия.
“Хроничният гастрит и язвата на стомаха и дванадесетопръстника си имат доказан причинител и той се нарича Helicobacter pylori”
Да, според официалната медицина.
“Но да се обвинява за всички болежки по света епълна дивотия.”
Грешно сте разбрали. 🙂
И последно – не сте ни обидили с нищо. Ние не сме автори на статията, а на превода. Всеки е свободен да мисли, пише и изказва неща/мнения, погледнати от неговата камбанария.
Поздрави!

Авторите на статията би следвало да имат поне елементарни познания по медицинска микробиология, а не да пишат подобни глупости. Първо с понятието “Термофилен” се означава микроорганизъм, чиято оптимална температура е по-висока от нормалната теласна температура – или иначе казано за термофили се смятат микробите с температурен оптимум 50-60 градуса по Целзий. Единични бактериални (нямащи нищо общо с дрождите) живеят при над 90 градуса. Варенето на 100 градуса убива всички, повтарям ВСИЧКИ микроби, с изключение на спорите на бактериите и прионите (а, ако не ви стана ясно, дрождите НЕ са бактерии, още по-малко пък приони. Дрождите са гъбички. А при гъбичките спорите нямат нищо общо с устойчивостта към високи температури – единственото им предназначение е за размножаването. За ВСИЧКИ, повтарям ВСИЧКИ дрожди температурният оптимум е около 28-30 градуса по Целзий, така че те са мезофили, а не термофили. Ако някой мезофилен микроб издържа на по-високи температури, то терминът е ТЕРМОТОЛЕРАНТЕН! но пак става въпрос са температури доста под стоте градуса. А при температурите на печене на хляба не издържат дори и спорите на бактериите. СЛед изпичането си хлябът е СТЕРИЛЕН. Подлежи на санитарно-микробиологичен контрол, и , ако не е, такава партида се бракува, понеже това означава, че има пробив в технологичният процес и причината трябва да се отстрани. Колкото до това, че Saccharomyces cerevisae не е съществувал като вид преди войната, това е не само невярно, но и смехотворно. Закваските от ръж, ечемик и т.н., които изброяваш, също са захаромицетни. Във всички стари закваски има един основен елемент. Някакъв (най-често зърнен) продукт, който съдържа висок процент на въглехидрати, се оставя да ФЕРМЕНТИРА. А ФЕРМЕНТАЦИЯТА е всъщност развитие на дрожди в съответния продукт. Всъщност захаромицетите са едни от най-разпространените микроби в природата. Да, определени щамове на Saccharomyces cerevisae са се оказали по-лесни за култивиране, по-невзискателни, така да се каже, поради което са навлезли масово в хлебопроизводството. Така както негроидната раса се е оказала по-пригодна за спринтовите дисциплини при човека (примерно). На това му се вика естествен отбор. В случая с дрождите в хляба естествено, че има и изкуствен отбор – насочено селекциониране от страна на хората, но цялото селско стопанство (и не само) се основава на изкуствения отбор от най-дълбока древност.
Сега нямам време да се спирам на многобройните не просто неточности, а направо груби грешки от медицинско естество, които съдържа горния текст. Но не мога да подмина една, понеже е в областта, в която аз като медицински микробиолог работя и се считам за експерт.
Цитирам: “Стените на човешкия стомах са покрити със специфична лигавица, която е устойчива към киселините, използвани за преработката на храната. Обаче, ако човек злоупотребява с консумацията на кулинарни продукти, съдържащи хлебни дрожди и киселинообразуващи храни, тогава стомаха не може дълго да се противопоставя на този тормоз. Едно такова изгаряне на стените ще доведе до образуването на гастрит (прерастващ в язва), което ще доведе до силен дискомфорт в коремната област и нарушено храносмилане.”
Абе, човек, в стомаха клетките секретират СОЛНА КИСЕЛИНА. И ми говориш, че яденето на хляб!?!? можело по някакъв начин да “изтормози” стомаха :О
Хроничният гастрит и язвата на стомаха и дванадесетопръстника си имат доказан причинител и той се нарича Helicobacter pylori – бактерий, който се е приспособил към живот в зверско киселата среда в стомаха, понеже притежава ензима уреаза. Уреазата разгражда уреята, която се съдържа в много храни или е разпаден продукт от други хранителни вещества – до въглероден диоксид и амоняк, Амонякът неутрализира киселата реакция на стомаха в непосредсвена близост до бактериалната клетка. В резултат на това се създават “огнища” в стомаха, където киселина реално няма – и тъкмо това води до язвите. Единствената друга причина за язви е свръхприложението на определени лекарства – например Аспирин.
Съветвам автора наистина да обогати малко медицинската си култура, преди да пише небивалици.
И не ме разбирайте погрешно – в никой случай не искам да кажа, че купешкият хляб превъзхожда као качества “бабешкия”, дори напротив. Но да се обвинява за всички болежки по света епълна дивотия.
Проблемът на “бабешкия” хляб е, че не става за масово производство – ферментацията на хмелните дрожди е капризен процес и по всяко време може да се прецака. Едно е да прецакаш хляб за едно семейство за два дни – съвсем друго – да опропастиш партида, която на нахрани десетки хиляди.
Надявам се да не съм обидил никого; считам коментара си за конструктивна критика 🙂

Здрасти, Пацо.

По принцип това не е наша теория, но колкото и да ни се иска, нито ти/Вие нито аз/ние можем да докажем кое е вярно и кое не, тъй като за да се проведе подобен експеримент се изисква специфично изолиране на щамове, проследяването на популационното размножение при завишени температурни условия и т.н., а както сам се досещаш това може да се извърши в по-специализирани лаборатории и то при желание, възможност и интереси. Както сме писали и преди, във всичко (дори и по тази тема) човек е свободен да предприеме каквото реши за добре – дали да продължи да употребява мая или не, дали да консумира хляб и хлебни изделия или да ги намали и т.н. Важното в случая е да се постараем всички да елиминираме нещата, които наистина въвличат тялото ни в ненужни натоварвания, а правотата на избора ни се доказва с времето и понякога това може да продължи доооста дълго.

Пожелаваме ти здраве и повечко салатки (особено сега – през по-топлата част на годината), защото поне това е нещо, което БЕЗСПОРНО ще поддържа тялото ти свежо, по-здраво и в същото време ще си имаш една сериозна “компания” за по-силните напитки (ако употребявате такива в къщи 😉 ).

Тия дрожди може да са устойчиви, но чак пък да не умират при печенето… Ето тук ви се пука теорията.

Dundaky,

Пожелаваме ти и на теб здраве и дано не се сблъскваш никога със здравословните проблеми до които може да те докарат понякога изброените от теб храни. Наздраве и да ти е сладко!

Като гледам снимката, затвърждавам мнението си, получено от прочита на статията, че авторът е завършен полуолигофрен.
Е, толкова простотии на едно място отдавна не бях виждал. Ама вярно, то суровоядсвото и астралните курcове не прощават.
Ами, останете си със суровоядно здраве, че мен ме зове Облак Двоен и печено агне…Дай, Боже, и на суровоядците.

Здравей, Ново Семейство!

Виждам, че с теб се засичаме за втори път в тези коментари. Както предполагам си разбрал още от първия път – никой никого не цели да убеждава в правота, истинност и т.н. Дали умират милиони хора – в действителност броя им не е никак малък за наше огромно съжаление, но няма как да се изолира само една причина за гибелта на човечеството, защото всичко е много комплексно. Казахме го преди, казваме го и сега – къде се крие истината оставяме на всеки да реши сам за себе си. Не сме опитвали да налагаме статията (както и мнението си) по никакъв начин. Ние просто сме приели на база на лични опити, че за нас магазинския хляб (който е бъкан с мая до безобразие!!!) не ни действа никак добре здравословно. Ако има и 1% истина в цялата статия, предпочитам да не се замесваме 😉 .

Дилян, по принцип ми се вижда малко неуместно подобно твърдение – “Да вярваш като овца”, защото ние човеците имаме още мноого много да учим от животните (вкл. и овцата 😉 ). Не разбирам от какво се притесняваш, след като за теб/вас тази статия е глупост, поредната измишльотина и прочие. Не е ли по-лесно да я игнорирате с лека ръка вместо да и се “връзвате”? В действителност сте страшно прав, че преяждането с хляб води до нежелани последствия, но не веднъж сме се опитвали да натъртим (в буквалния смисъл на думата), че прекаляване и с най-най-най-полезната храна на нашата планета също ще доведе до нежелани усещания и последствия. Аз лично съм провел редица експерименти със своето тяло консумирайки хляб и малки дози мед непосредствено (медът бе приеман като храна за дрождите). Все още не съм успял да установя конкретната причина за лошите ми усещания след такъв експеримент, затова не съм описал нищо все още (или ако съм споделил някъде, то това СЪС СИГУРНОСТ е нещо далеееече далече от агитация, пропаганда, скрита реклама и др. човешки “насадки”).

Силно съм убеден и горещо вярвам, че ако веднъж опитате домашен хляб приготвен собственоръчно с квас (и тук и в Интернет има толкова информация вече за въпросното замесване…) ще разберете какво се има предвид под “биологично оръжие” под формата на купешки хляб.

Кантарини, за мен био или не, маята си е мая. По-скоро бих се опасявал, че някой за пореден път си е играл с думите био, органик и сие само и само за да се “отличи и изпъкне” на пазара. Не заявявам това категорично и нямам за цел да подронвам авторитета на производителите на мая, но ние с Вери като родители на 2 дечица сме решили, че за нас маята не е добре дошла и колкото по-малко се консумират продукти с нея – толкова по-добре е за всички ни.

За вас и всички останали – Вие си решавате и ако нещо в статията не Ви допада – приемете го като скучно четиво и го прескочете. Все пак Вие сте попаднал на тази публикация именно защото нещо е привлякло вниманието Ви (особено след като ние с Вери НИКОГА не сме се опитвали да лансираме писанията си нито през Фейсбук, нито на лични и т.н. – както е “модно” да се прави в наши дни от мнозинството).

Поздрави и здраве, здраве и отново здраве!

Ако беше наистина биооръжие, как не са се нагътали милиони хора от нея за толкова години? Според мен някой може има цел да публикува такива неща. Относно “специалните” кедри и кедрови ядки – ако знаете какъв бизнес става в Русия…

Съвсем друг въпрос е какво още има в повечето от продавания в България хляб по магазините (ако изобщо го пише на етикета…)

Вери, и те не могат да ми дадат отговор. Познавам хора, които ползват био мая, само защото е по-добре от другата, но защо … и те не знаят, Някой някъде чул нещо. Смешна работа.

ДАДАДА Хляба е отрова въздуха също водата също слънчевите лъчи също … значи когато станем от сън всичко е отрова… Сигурно има някакви странични ефекти от всичко това но чак пък отрова много пресилвате нещата и по тоя начин нищо няма да се постигне освен да се стресне населението и да се чудят кво да правят … осъзнаите се малко недейте баш като овце да вярвате непременно на всичко написано. Дори да има странични ефекти от хляба то сигурно според мен се поевяват ако се прекали с него както и се поевяват странични ефекти на всичкко с което се прекалява !!!!!!!!!!!

Здравей, Кантарини!
Аз лично не знам каква е точно разликата м/у жива и суха мая. Какво ще рече био такава – също. Всъщност тези, които са се спряли на жива или био мая, може би имат отговора, може би са си проучили и знаят. Ние не ползваме и не съм търсила допълнително информация.
За мен лично, с всичко различно от квас, е хубаво да се внимава.
Поздрави!

Простете невежеството, но има ли разлика между сухата и живата мая?
И какво ще рече био мая?

[…] Внимание – потулените истини за хлебната мая! March 10, 2012By Martina IvanovaТемата за хлебната мая и скрития и забравен убиец в нея ме потресе първия път, когато попаднах на нея. Тъй като няма нужда да откривам на ново топлата вода, директно реферирам към чудесния материал, над който са се потрудили приятелите ни от recipemagician.com. За пътя към соровоядството те ни разказаха в интервюто на Вери, споменавала съм ги и в други материали, свързани със здравословното хранене, а на сайта им ежедневно намирам вкусни вдъхновения.  Не е много лесно да се намери достоверна информация, която да бъде проверена от няколко различни източника, сортирана и представена в удобна за вас читателите форма. Затова пре-публикувам статията от recipemagician.com. […]

Здравей, Манка!

Никак не ми се иска вместо теб да решаваме дали да използваш хлебна мая или не, без значение дали тя е с доказано био качество или от най-обикновена търговска марка. Както се разбира от написаното в статията, проблемът не е толкова в това как е отглеждана културата (дали в био среда или не), а по-скоро се крие във въпроса дали бактериите наистина оцеляват при 170-200С (350-400F), както и дали са реална предпоставка за описаните възможни проблеми…

Знаем, че за някого това са глупости, че няма култури, които да издържат на горещина и т.н. (може и да са прави), но ние лично сме решили, че ако има и минимални рискове това да е така, по-добре е да не употребяваме мая. Отделно от това за момента нямам информация за употреба на хранителна мая като набухвател за приготвянето на сурови крекери и хлябове. Да си призная честно мислил съм да опитам на няколко пъти, но в последствие реших, че не си заслужава вниманието и труда да копирам стандартната кухня само и само да подражаваме. Все пак суровата кухня е в пъти по-вкусна (според нас де 🙂 ) и няма нужда да я затрудняваме и усложняваме с излишни процедури изискващи повече време, внимание и сие. Също така не мисля, че едно дехидриране би било толкова бързо, че да задържи порестата структура на бухналите продукти до пълна готовност.

Дали Вие и семейството Ви ще ползва въпросната мая оставяме изцяло на вас да прецените. Когато на децата им се похапва хляб, ние си приготвяме от любимата и супер лесна содена питка, която е качена тук на сайта. Хем бързо, хем лесно, хем и доста по-безопасно.

Поздрави и лек и приятен ден!

Здравейте 🙂

Бих искала да попитам Био сухата мая и био бакпулверът ок ли са?

Благодаря 🙂

Здравей, Бояне!

Аз лично като бивш възпитаник на руската школа смея да твърдя, че сме изяли в къщи доста хляб без закваски освен ако под закваска не се смята чистата брашняна кашичка, която се оставя на топло за известно време да ферментира. Тогава много голяма част от жителите на нашето китно и забравено от бога кътче (Коми АССР) не харесваха киселия вкус, но аз бях луд по вкусната коричка и аромата на прясно изпечените “тухлички”.

Бихме се радвали ако можеш да уточниш своята позиция относно естествено ферментиралите храни като кисело зеле, туршия, кефир, квас, реджувелак и др., защото от написаното по-горе стигам до извода, че според теб всички ферментации водят в известна степен до повече вреда, отколкото полза. Извинявам се, ако не съм разбрал нещо или интерпретацията ме е подвела.

Това със “сексуално-възбудният паразитизъм в социума” също нещо не успях много много да го разбера, но това или се дължи на моята разсеяност в по-късните/ранните часове на деня или на липсата на такива пориви у мен самия 🙂

Ще се радваме да чуем мнението и на останалите, както и да получим някой от методите на приготвяне на хляб без квас и закваски, а дали ще ни допадне или не ще можем да разберем едва след като опитаме и там вече всеки сам ще си решава за себе си.

Благодаря ти за oтеленото време и труд да споделиш своето мнение и ще очакваме твоето повторно включване със съвети, трикове и рецепта за хляба. Бъди здрав и всявай здраве, любов и разбирателство на всички около теб!

Живот и здраве за вас,

В България, от около 20 години се прави хляб без мая, хмел или други закваски – пълнозърнесто брашно (може и бяло само) и вода. Може да се добавят зърна, семена и ядки, както и парченца или настъргани плодове и кореноплоди, сухи треви – билки и подправки, аромати. Набухвателите са нежелани, поради стимулацията на ферментационни процеси от налични в храносмилателната система на човека микроорганизми (отделеният СО2 от “содената” в контакт с киселина химична реакция катализира обменни процеси на гадинките в нас – вижда се по шупването на хранителната маса при добавяне на вкиснато мляко или други подобни). Но….

Приемането на храни без микроорганизми повишава жизнеността на организма, което води до очистителни реакции – натрупаните трудносмилаеми и непотребни вещества се “вдигат” в подвижния състав и затрудняват нормалната обмяна на веществата, метаболизма. Наслояването на такива вещества е същинската болест на тялото (по нар. бол-ест, много налично). От древни веди наричани “ама”, тези наслойки или отлагания в тялото са психосоматичните следствия на отлагания във времето (ще го направя, амаааа….). И сега, въвеждането на безквасни храни, хляб, вдига утаените, мътилката, “батака” и ….

Днешното хранене на нашего брата е по същество “взривна ферментация” – въвеждане на ферментни смеси в храносмилателната система, с надежда от отпадните продукти на гадинките да се чопне нещичко, да стигне субстрат до клетките. Колкото, толкова….

И още. Възбудата от чистата и силна храна се “прихваща” от група свързани лица и се ползва като източник на възбуда. За? Попълване на огромния дефицит от възбуда – сексуалната незрялост на съвременния човек. И тук – внимание! Към чисти храни, безквасни, силни и “здравословни” стимулират, насърчават (“съърч” – всъщност търсят чрез..) и приканват хора, които търсят възбуда, сексуално дефицитни, паразитиращи върху социалната среда. Ще забележите как тези говорят и дразнят околните към макроергични диети, без самите те да спазват правила по посоката, или прикриват невъзможността за такава технологична дисциплина.

Сексуално-възбудният паразитизъм в социума е довел и проективния гигантски вътрешен паразитизъм. Маята, закваските са хранителна среда плюс микроорганизми, въвеждани по термодинамични съображения в храната с крайна цел – взривна ферментация, от която днес жалко се изхранва човекът. А метаболизмът, обмяната на вещества, се поддържа от система баланси, един от които е станал водещ и задължителен – микробиологичният баланс.

Равновесието при наличието и промените в микробиологията на човека гарантира здравето, но не и живота на човека. Не е кой знае каква тайна вече, че умираме, “изядени живи”. Взривно, ударно, или тихо и затихващо. Немощ, старост, смърт….

За преминаването към безквасно хранене беше създадена специална технология, поради гореспоменатите причини, с помощта на която се избягват кризисните реакции в тялото и социалната среда.

И така. Безквасен, чист, истински хляб има. Но не е за всяка уста. Зтова и въпросите около изхранването или “хляб наш насущний” са толкова неясни и объркващи.

Живот и здраве

Всъщност така преведена статията вече е публикувана къде ли не.
За жалост не всички слагат линк към източника. А би трябвало. Това е като допълнение на изречението ми: Как се разпространява и къде се публикува мен лично не ме интересува.
Поздрави! 🙂

Здравей, Ново семейство. 😉

Тази статия е публикувана във вестник от журналист.
Самият той е писал кои са му източниците.

В статията пише и това:
“Интересен и достоен за внимание опит е провел френският учен Етиен Волф”.

Как се разпространява и къде се публикува мен лично не ме интересува.

Анастасия може и да е сектанство за някои.
Някой може да се осъмни, защото преведена тук е публикувана, а ние за него също сме сектанти. :))))))

Да си резервиран е хубаво нещо. 😉
Поздрави 🙂

тази статия е от някакъв руски сайт свързан с “родовите имения” и “анастасия” (сектантство)
Силно съм резервиран.
Иначе домашно приготвен хляб и аз предпочитам.

Хляб с конопени семена, квас и …спонтанен пълнеж | vanillakitchen says:

[…] Другото, от което се поучих ( макар че този съвет съм го чела в упътванията на Йоана за Хляб от спелта с ръжен квас) е относно времето на втасване на хляба с квас. За разлика от лошата и вредна купешка мая, която втасва за няма и 20 минути, тестото с квас се проявява като изпитание за търпението ви 😉 Поне 3-4 часа втасване преди да го изпечете, а най-добре след като го премесите, отново да го оставите за час-два и тогава да печете. Не че трябва да го гледате как втасва, но трябва да изтърпите до момента с фурната, когато уханието на домашен кисел хляб ще се разнесе из къщата 🙂 А, да- защо аз съм много, ама много против маята, може да намерите на страничката на Вери и Милен, ето и линк ). […]

Здравейте Ивайло,

Напълно Ви разбираме за аромата на хляба и мнението за купешката мая и типовете брашна. Аз като бивш възпитаник на техникума по обществено хранене мога да споделя факта, че аромата на хляба се формира на база на отделяните газове по време на втасване, както и образуването на розовата коричка по време на печене, която е в резултат на карамелизация на въглехидратите в брашното. Ако зърното не е “форсирано” както голяма част от продуктите в промишлеността, то в него са налице всички необходими съставки за получаването на този приятен и незабравим от детството аромат на “хлебарница” 🙂

За жалост избелването на брашното, отделянето на триците и всички други трикове, които се прилагат за “наше добро” и за постигането на идеалния на цвят, но не и на вкус и вид хляб довеждат до получаването на резултата, за който Вие споменахте. Ако човек има възможност да си смели зърно и да използва домашна жива закваска, тогава наистина хлябът не само е по-ароматен, ами и насища в пъти повече без да е необходимо да се “погълне” половин хляб за да достигне човек до блаженото чувство за ситост.

Моето детство премина в Коми АССР, където се приготвяше небезизвестния хляб тип “руски буханки” или тухлички както си им викахме ние. Този хляб когато е топъл е уникално вкусен (разбира се, приготвя се с квас и по онова време с 100% качествено зърно и брашно без добавки, аромати, оцветители и други химии), а когато изстине става стегнат и накиселява приятно. Това, че има слабоизразен вкус си е доказателството за качествена ферментация и го задържаше по седмица-две без да се образуват плесени и мухъл по коричката и вътрешността.

Интересно ми е как се променят интересите на хората, а с тях и ценообразуването. Навремето в къщи поне ръжен, типов и дори “Добруджа” хляб се ядеше в случай, че другия (бял тип “Карина” или “България”) е свършил. В наши дни обаче всичко се преобърна с главата надолу. Има ли трици, фибри, черно брашно и цената му скача значително. Не е рядко срещано явление редица фурни да боядисват бялото си брашно с бирена мая и железни съединения и други само и само той да изглежда като черени да се продава по-скъпо.

Не знам дали всеки може да успее да си приготви домашна закваска, да омеси и изпече наистина ароматен и вкусен хляб, но в едно съм 100% сигурен – суровите крекери ВИНАГИ ухаят по-приятно и са изпълнени с жизненоважните за нашето здраве хранителни вещества, така че горещо препоръчвам на всеки да си заделя 10-20 минутки да забърка малко от любимите си крекери за да им се наслаждава в компанията на подходящи сосчета и зеленчуци.

Бъдете здрав и сурова наслада!

Общ коментар за да обобщим нещата иначе става каша и неяснота за новаците:

Доброто:
Квас се е ползвало от векове, процеса е естествен, няма как да се получат вредни резултати освен ако не прекаляваме. При моите опити с квас, не се получава перфектен хляб. По-кисел е и доста различен. Но има невероятен вкус и мирис само с него се нахранваш, почти не ти се иска друго – хляб сирене и домати 🙂 ех детство и село. Съвсем явно е, че химията на този хляб е невероятно различна от този с купешка мая. Препоръчвам го. Ароматът му е невероятен…

Лошото:
За МАЯТА в магазина: нещо не е вред и то си е ясно този продукт. Първо бързодействието и 100% успех със каквото и брашно да си купиш. Второ няма аромат печеш и после все едно картон ядеш. А преди години от хлебарницата на половин километър се разбираше, че е изкаран хляба и отивахме да купим а то ухае лигите ти потичат с извинение. Сега влизаш вътре и нищо, най-много на канела да ти замирише неизвестно защо.
За изследвания върху маята: При тази промишленост няма как да няма не изследвания а свръх изследвания. По простата причина, че производителите на мая и брашна трябва да се разберат и да оправят химията в продуктите така, че да са съвместими. Но явно тези изследвания не се популяризират. Питал съм хлебари защо хляба не ухае, казват незнам! Слагате ли подобрители – казват не производителите на брашно вече са ги сложили :). Та това е.

Всичко най-хубаво.

Здравейте , вече шест и повече месеца в къщи правя квасен хляб.Още на третия ден хроничния запек чуствително даде “отбой”- това е откъм здравословно състояне . А също не съм завършил хр. вкусова специалност но на принципа много проби и мерак вече нямам или съсвем рядко провалено печене.Мога да дам на останалите ентусиасти съвет печете повече хляб , за да не се налага всеки ден да отделяте часове за тестото.От 2 кг. брашно излиза около 3.5 кг хляб .А не ползвам модерните пекарни за един хляб -просто не е рентабилно-пека във фурната, вярно след два три дни хляба е вече доста твърд но се яде пък и предразполага по-дълго дъвчене на храната което доказано влияе на здравето .Искам още да споделя питките и пиците стават страхотни а козунака да си оближеж пръстите.Все още не съм правил кифлички и погача но вярвам че и те ще стават.
Ако е вярна приказката : Човек е това което яде ,то какви ставаме когато ядем “гъбясъл” хляб?-шегичка
Ами това е от мен -колкото по-малко рекламни боклуци на масата -по-малко болни деца български .Хайде със здраве.
Човек трябва и да е малко луд – иначе ни чака синдрома ” американско зомби”-това е къде на шега къде на истина -вие си решавайте .

Здравей, Мирела! 🙂
Ние хляб с квас все още не сме правили и май скоро няма да направим. Така че личен опит няма как да споделим.

Но ето някои линкове за квас, които са дадени по-рано в коментарите:

http://www.blizodobebeto.com/2008/05/29/surdeig/

http://www.blizodobebeto.com/2009/04/03/bread/

http://glutenfree-bg.blogspot.com/

http://www.sourdough.com/

Поздрави и успех с домашната закваска!
Според мен тя е по-добрия избор от содата за хора, при които хлябът присъства редовно в менюто им.

откаде и как можем да си направим домашна закваска или нещо подобно защото ще си купувам фурна а дали не е достатачна и само содата за домашен хляб????

Една мъъъничка поправка – докато сме на сокове, щем не щем зърнените автоматично се изключват :)))

Mилен не споменава името на този австралиец. Джон Филдър се казва и е суровоядец от 30 години. Доколкото разбрах, има много голяма ферма и отглежда много плодове. Не знам дали следва 80/10/10 диетата. Не е говорил за нея и никой не го попита. Не яде никакви зърнени, не е изключил само глутеносъдържащите. Първото му хранене- плодове, които понякога са стигали и 800-900гр, е в 12ч на обед. След това яде още 2-3 пъти като менюто му включва зеленчуци, зеленолистни, 1/2 авокадо, ядки и семена (за пастети и сосове). Консумира също и кисело зеле. Последното му хранене е в 18ч.
Нашият натуропат пък съм забелязала, че е почитател на макробиотичната диета. Взаимства идеи и правила от Китайската медицина и Аюрведа.
След като разказахме на един наш приятел за срещата ни с Джон Филдър, той ни попита: сега и зърнените ли ще изключите?
Не, няма да ги изключим. Поне не в близко бъдеще, макар че наблягаме от няколко месеца на безглутеновите зърнени.

Деси, след 7-8 години пълно суровоядство (на 100%) двама наши семейни любимци (Кевин Джани и неговата прекрасна половинка Ана Мари) установиха сериозен дефицит на B12 и прочие и то при положение, че и двамата поддържат едно доста богато сурово хранително меню, добра физическа активност, а за продуктовото разнообразие е излишно да споменаваме. Така че просто няма как да не натъртя на факта, че е повече от препоръчително човек да се проверява от време на врем, и това, че някой не прави нищо за себе си не ни е спряло преди да променим храненето си и не мисля за редно да ни спира и сега.

Няма 100% работещи правила за всеки един от нас и ако човек има желание и за в бъдеще да поддържа формата, физическото и емоционалното си състояние, добре е поне в периода на опознаване на тялото си да не се доверява сляпо и безрезервно на всички усещания, които може да са погрешно изтълкувани.

Нямам намерение да агитирам нито теб, нито който и да било, защото смятам, че всички сме достатъчно зрели и разумни хора, а просто се опитвам да споделя нашия личен опит. И при Вери се наблюдаваше необходимост от корегиране на някои жизнени показатели, макар тя да не се е чувствала зле и т.н. Все пак предприетите промени се приемат като начин на живот и дали го искаме или не, тялото ни има нужда от нагаждане. През този период именно ние сме тези, които трябва да сме до него и да му помагаме.

Дори стандартната медицинска практика препоръчва 2 пъти в годината да се прави пълна кръвна картина, която може и да не е съвсем безплатна според правилника на здравната каса, но ще ни “разкаже” много за нашето цялостно състояние и дали вървим в правилната насока. Аз лично предпочитам да знам дали нещата, които правя за здравето си довеждат до очакваните резултати, защото опитът се трупа с годините, а дотогава малки подсказки за правилната насока няма да ни навредят.

След 2-3 месеца ще тествам отново своята кръв и тогава ще мога точно и ясно да установя разликите между своето начално състояние и това в момента. Ако се налага да правя някакви корекции, отново ще съм наясно какво и как да подобря.

Когато попитали Далай Лама какво най-много го изненадва относно човечеството, той отговорил: “Човекът. Защото жертва здравето си, за да печели пари. После жертва парите, за да си възвърне здравето. И след това е толкова неспокоен за бъдещето, че не се радва на настоящето; резултатът е, че не живее нито в настоящето, нито в бъдещето; живее, сякаш никога няма да умре, и после умира, без никога да е живял.”

За зърнените храни съм склонен да се доверя на човека, защото и при мен установявам, че не ми действат кой знае колко положително. Времето ще покаже кога от какво имаме нужда.

Здравей Милен! Това, което ми разказваш за този човек ми звучи като суровоядството 80/10/10. Д-р Грахам го разпространява, но аз лично също не го възприемам. Относно зърнените, имах в предвид глутеносъдържащите. Аз лично консумирам най-вече крекери от покълнала елда, която всъщност е плодно семе и инцидентно сварен басмати ориз. Не мога да ги изключа напълно, защото лесно отслабвам, а не искам да увеличвам консумацията на плодове за сметка на сложните въглехидрати. Но е факт, че съм чела доста по въпроса, че зърнените култури не са храна за човека. В крайна сметка стигнах до извода, да се уча от всеки, но да не следвам сляпо никой, защото от толова много противоречиви теории човек тотално се обърква кое е правилно и кое не. Затова съм си направила някакъв микс от препоръките на всикчи гурута и съм си съставила хранителен режим, който напълно ме удовлетворява. 🙂 А тези тестове може и да са хубаво нещо, но непрекъснато следене на тези показатели е много ангажиращо за мен. Само помисли, хората на стандартно хранене правят ли това. Ние сме направили толкова положителни промени в нашия хранителен режим и не ми се иска да се ангажирам и тревожа с това дали всикчи показатели на кръвта са ми точни. А и май такива тестове въобще не се правят в България. Всичко хубаво ви пожелавам! 🙂

Здравей, Деси!

Няма как да се обобщи такава мащабна тема и да се прецени дали консумацията на зърнени култури е вредна или не. Същия човек, за когото споменах по-горе, например, сподели, че консумира по 1-2 либри плодове като първо хранене около 12 на обяд. На въпроса ми не се ли бои от толкова големи количества захари, той с усмивка отговори: “Не, защото това е моята храна от години, която расте в моята климатична зона, отгледана с моята любов, обгрижвана от моето семейство в собствената ни еко ферма и това за мен е натурална храна, с която тялото ми се справя отлично. Тествал съм се неведнъж през годините и съм разговарял по този въпрос с редица известни личности, учени и ръководители на лаборатории и всички те бяха на едно мнение, че при мен плодовете не са проблем”.

Така че всичко зависи от средата, обстановката, традиционната храна в региона, както и от наследствената информация за храната, предадена ни от предходните поколения. За да установи човек най-добре дали една храна му понася или не трябва първо да се запознае доста добре с тялото си, след което при възможност да изследва състоянието на тялото си поне 2 пъти в годината в началото на промяната, защото именно чрез тестовете (било то кръвни, бактериални, енергийни и т.н.) ще имаме представа каква е реалната ситуация.

Когато бях на соково разтоварване, например, не консумирах никакви зърнени култури за цели 3 месеца и това по никакъв начин не се отрази нито на физическата, нито на умствената и/или енергийната активност (поне не негативно). Сега изминаха 3 месеца без абсолютно никакви захари (освен натуралната зелена стевия) и ако трябва да съм честен се чувствах дори доста по-добре и леко от преди. Моите изводи в никакъв начин не бива да се приемат като стандарт, защото те са нещо индивидуално и ако консумацията и/или елиминирането на един вид храна за мен действа благоприятно, за други може да не действа по същия начин, но това е добре да се доказва при всеки с редица тестове, а не да се базира на чисто енергийното състояние, защото тук не говорим за краткотрайни усещания а за глобални доживотни промени и едва ли би ни било приятно след години да установим проблеми, които са били причинени от неправилно прилагане на промените или от подвеждане от страна на усещанията.

Милен, само искам да потвърдя мнението ти за зърнените храни. Аз съм срещала тази информация в стотици източници. На запад много се говори за тяхната вреда, но тук при нас е все още супер непонятно.

Здравей, Йорданка!

Всеки има право да изказва своето мнение и ние с Вери уважаваме именно това право. Има много неща, които в наши дни са “манипулирани научно доказани” да не го казваме по друг начин. Не сме проучвали въпроса из основи, макар както се вижда в края на статията са описани трудовете, на база на които е написан въпросния материал. Едва ли и там хората са били просто група хора, чудещи се с какво да се заемат (макар да не изключваме и там вероятността да има манипулация). Изобщо дали човек да вярва или не оставяме изцяло на личната преценка. Ние за себе си направихме избора и ако трябва да съм честен, не съжаляваме никак за това.

Няма за момента институция или лаборатория/учреждение, която да се занимава изцяло с подобен род изследвания (за наше и не само съжаление). Всеки мачка реалността през своята призма и я “изплюва” в готов за масовото потребление вариант, като в повечето случаи тези действия са лишени от всякаква хуманност и имат един единствено стимул и мотив – огромните приходи.

Наскоро имахме честта и удоволствието да присъстваме на лекция на известен австралийски фермер, който повече от 30 години се занимава с лечение на “нелечимите болести” и се е отдал изцяло на био и изцяло природното отглеждане на висококачествени култури. Причината да загатна за този човек беше твърдението, което много ме впечатли – той от 30 години не консумира абсолютно никакви зърнени култури!?! Разбира се, редно беше да го попитаме защо смята това за грешно, на което той отговори: “Моите лични изсторически изследвания ме доведоха до резултат, че човек в началото на своето “двукрако” развитие е започнал да се храни с месо от различните видове дивеч и птици. В последствие той започва да анализира природната среда, която го обкръжава и забелязва как различни видове животни консумират странни за онова време култури, които днес наричаме плодове. Опитва по малко по малко и установява техния вкус и качества. В последствие забелязва размножителните системи на природата и се опитва да ги пресъздаде. Така човек преминава от месоядство към земеделие. В последствие се откриват зърнените култури и именно в този период започват повечето здравословни проблеми.”

Това изказване наистина ме впечатли, защото е твърдение на човек с един изключителен житейски опит в областта на фермерството, здравето, хомео/натуро-патията, както и на няколко медицински профила, за които той дори не пожела да спомене. Според него, ако изобщо реши човек да хапва зърнени, оптималният вариант е те да са по възможност безглутенови, както и да са покълнали, но и в двата случая не препоръчва зърната да са преминали каквато и да е промишлена обработка (белене, лющене и т.н.).

В заключение ще добавя, че тази статия е чисто и просто един преведен материал, в който се съдържа информация и дали тя ще бъде твърде крайна за едни или логически издържана зависи от нашата цялостна преценка и състояние. Със сигурност ще срещнете и привърженици на белия купешки хляб, които ще Ви оборват постоянно с научно аргументирани факти за неговата полезност, но бихте ли им повярвали сега, когато сте поели по свой, макар и малко по-различен път?

Ако усещате, че имате нужда от хлебния вкус, опитайте съветите на Свилен (така поне наистина ще се избегне онази изкуствено отгледана мая и ще разчитате изцяло на природните сили и колелета да се задвижат). Ако пък Ви заинтригува, можете да опитате различните вариации на суров хляб и/или крекери, или пък да си дадете една мъничка разтоварваща почивка нацяло от зърнените. Има много пътища, по които всеки от нас може да поеме и важното е в края на пътеката да сме по-здрави, весели и щастливи. Ето това желая на всички вас и на останалите, които ще четат тази статия и коментарите.

Вижте явно търсите някое научно изказване по тема но аз не съм човека който да ве задоволи… Никога не съм бил специалист по хлебарство просто знам как се прави най-вкусния и най-истинския хляб ( не съм ги учил тези неща просто ми идват от вътре) … Не съм завършил и средно об. Не обичам институциите а и общо взето не ме интересува цялата система защото тя е фалшива до голяма степен
Но не е толкова трудно да разбереш естествените процеси в природата и аз след като ги осъзнах ви потвърждавам за пети път че приготвянето на хляб с квас е просто и елементарно и е най добрия начин … Какво повече искате сертификат или удостоверение че природата си знае работата .. Или сте на мнение че съвремената наука е по добра и знае всичко ?
Цялата дискусия се появи заради тази статия която гласи че маята е неземно чудовище и сега ще ни утрепе … Ами незнам би трябвало всички да сме тежко болни (то не че не е така до някаква степен) но си мисля че изкуствено е напомпан малко материала и истина е някъде по средата . Бих ви препоръчал да се пробвате поне 10 – 15 пъти да си приготвите хляб с квас и да се оставите на усещането , миризмата , пипането , и чувствата които се сабуждат във вас и само после да пребегнете към учебниците и професорите … Които до ден днешен проповядват бързия комерсиален начин за приготвянето на някакъв дунапрен който го наричат хляб а той мухлясва след 2 – 3 дена … След като се възползвате от нашите продукти сигурно сте забелязали че те не мухлясват (правилно съхранени) …
Чао за сега
Пс
ако някоя само за малко се порови из чичко гугел за историята на хляба ,зърното, закваските … Ще разбере много повече от Българските учебници

При всичките ми уважения към Свилен, “Слънце Луна” и предлаганите артикули, от които се възполвам и аз ;-), но ….какво виждам в случая от неговите постове – абсолютно неаргументирани заучени фрази, написани фрапиращо неграмотно:( адски съм разочарована, честно….иначе лично за мен спорът си остава отворен и би ми било интерсно да науча истината. до момента единствено мнението на лимонада ми звучи аргументирано и подкрепено с научни факти, другото е блабла. апропо, аз хляб не ям, но няма значение;-)

Здравей, Готин!

Убеден съм, че зад този ник-клише стои мъдър, ерудиран и интелигентен човек и това, че имате различно мнение би било доста полезно за всички ни, ако решите да обосновете твърденията си. ВИНАГИ и с огромно удоволствие изслушваме всяко едно мнение и за нас няма значение дали то подкрепя или частично или тотално опровергава нашите разбирания. В крайна сметка всички сме тръгнали да търсим своята истина и колкото повече мнения се събират по дадена тема, толкова по-лесен става окончателния избор за всеки един от нас.

Ще се опитаме да стоим настрана от световната конспирация, защото това е тема, която се мъти от доста години и за нас лично ще бъде пълна загуба на време и енергия да я нищим. Оставяме правото на избор на всеки потребител да реши в каква степен иска да вярва на тази теория (а може и да е реална практика?!).

Ще очакваме с нетърпение вашето наистина обосновано пояснение, защото представеното на представентоо за момента опровержение едва ли някой би обърнал внимание.

Благодарим Ви предварително и Ви очакваме!

Браво на лимонада всички останали писаници са глупости на огромни търкалета! Чудно ми е как може да има толкова мн невежи хора. Включително и статията!!! Хора живейте си живота и не се вживявайте да коментирате неща които не разбирате! Не всичко е световна конспирация с цел да бъдете ликвидирани.Някои екологични практики не са лоши но като не разбирате поне не бъркаите гъби(дрожди) с бактерии.И не отричайте целия напредък на науката и технологиите!

Здравей, Свилене!

Мъдри слова иричаш, направо драго да му стане на човек да почете. И аз съм на същото мнение за ферментациите – има риск в домашни условия, но има го и в най-чистите лаборатории. Тук рискът е да опазим 4-5.000.000 бактрии, а там са с 1000 нули отзад. Отделно от това всичко се учи и човек може да е сигурен в резултатите като види един вкусен и добре набухнал хляб или да промени нещо в средата, ако нещата не вървят на добре при първите 1-2 фурни. За момента нашият режим не включва никакви бактерии (дори и зелевата ферментация, която е с неоспоримо доказан супер благоприятен ефект), но ако някога ни се похапва хляб, със сигурност ще е или със сода или бухнал с домашната закваска.

Благодарности от името на всички ни за информацията и дай ти боже много много здраве!

Здравейте пак …

Хмела е добавка към кваса или такъв подобен ферментационен процес. На мен са ми казвали и билкари и други за хмела че се слага пряко наронен или смлян на дребно към тестото със закваската. Така той ускорява по природен начин всички тези процеси които спомена Милен.
Много е сложно да се обяснява за дрожди, бактерии, фер. процеси … защото първо човека с неговото ограничено възприятие си мисли че каквото излезе в лабораторията това е истината. Да ама Не .. има невидими влияния върху всеки един процес или движение в природата. Понякога можем да отворим третото си око и да ги усетим тези неща.
Второ всички тези дрожди / ензими / бактерии се държат по различен начин тук в града и горе в планината, в стая където има смях … и в офис където има напрежение.
Хмела със сигурност помага и за много други неща в така наречения Течен Хляб – Бирата . и изобщо … аз лично не го ползвам тъй като сме си доволни от резултатите от сегашните ни практики с квас … и то работи на макс, като го разбереш и му дадаш оптимална среда в която да се развива. Бих го препоръчал на всички тъй като е практикуван от стотици години (сигурно) а хората в миналото са били много практични и е нямало реклами които да ги заблудяват.
Много от Храните / Напитките / Билкови извлеци / Лечебни мехлеми / и още много …. Съдържат някакъв ензимен/бактериален ферментационен процес. Това според мен е някакъв вид магия която ни е дадена за прилагане. Умно, Смело и Предпазливо дерзайте да ги откривате всички тези тайни на живота.

Здравей, Георги!

По повод хмелната закваска – няма как да отговоря, тъй като никога не сме си правили такава. Ние дори не сме опитвали и стандартната жива закваска, тъй като в момента прилагаме друг режим, при който печения хляб не е желан (дори и питката с хлябна сода остана на заден план).

Сега се поогледах за Автолизираната бирена мая, защото не бях запознат дали това е същата бирена мая, която се продава по аптеки и магазини или е друга разновидност. Моите първоначални проучвания сочат, че тази суровина за момента няма открити/документирани негативни странични ефекти.

“Автолизат се нарича продукт получен от изходния биологичен материал (пивни дрожди), когато под действието на определена температура обикновено 45?65°С) и ензим става разграждане съдържанието на клетката на моносъединения: белтъка се превръща в свободни аминокиселини, нуклеиновите киселини – в нуклеиди и амини, полизахаридите – в монозахариди. ? – аминния азот (т.нар. свободния азот) характеризира степента (дълбочината) на разграждане на протеина, т.нар. степен на хидролизация”

Това е извадка от Интернет. Не ми звучи плашещо, още повече ако се закупува въпросната добавка от надеждни фирми. Съществува разновидност на автолизираната бирена мая с добавка на витамини А и С, която ще допълнително ще допринесе за по-доброто здраве. Не мога да говоря за цени и къде да се открие, но ще се поразровя по-дълбоко и ще видим какви са надеждните марки и ориентировъчните цени. Ако някой има повече информация по темата, нека не се спотайва и да сподели своя опит и мнение.

Имам няколко въпроса към авторите на сайта.
“Хлябът с хмелна закваска активно извлича от задстомашната жлеза (панкреаса), черния дроб и жлъчката ферментите и другите необходими за пълноценното храносмилане вещества”
От къде купувате тази хмелна закваска? Искам и аз да имам такава за да не меся от магазината мая за хляб . Ползват хмел в производството на бира. Ако хмелната закваска е бирена мая, в статията по горе се споменават бирените дрожди като нежелани и опасни за здравето.
Хвалят автолизираната бирена мая като източник на ценни за човека неща. Може ли мнение на авторите по въпроса ?

Аз преди все си мислех, че спелта и лимец е едно и също, но вече ги разграничавам. 🙂

А към тях бих добавил и:
Спелтата – която се е заселила към студената част на Европа, Еммара – първоначалния вид от който е произлязла “хлебната пшеница”, Твърдата Дурум – която също е позната от хлядолетия на балканите, Тритикале (ръж/пшеница) и още няколко, но трябва да рзганичим Лимеца от останалите според мен.
Това е необикновенна пшеница, може да се яде така без да се кисне, вари и др, тя е много мека. Няма друга такава която е толкова мека. Това че не се е променила с векове и все още може да я намериш диворастяща по Родопите е много фундаментално !!!
и така има и още много други позитивни елементи Лимеца и скоро ще направим кратко филмче …
на английски е Einkorn (Triticum monococcum) ако някой иска да се разрови и да прочете. На български има малко объркваща информация, неприятно но факт.

Приятен ден на всички
Свилен

Да! 🙂 Към лимеца бих добавила и камута.

А ти няма да избухваш, Свилене. 🙂 Това е признак на слабост. Хубаво е, че се усещаш и осъзнаваш.

Хубав ден!

Благодаря ти Вери …

леко бях настроен не толкова позитивно към содата но след вашата статия + мои лични осъзнавания …. започвам да си променям мнението
и така вече виждам и позитивната страна на содата ..

Относно предишния ми комента … малко избухлив и яростен но се надявам всички да са го разбрали.

Днешната купешка мая е доста вредна от само себе си. Аз лично съм замесвал бял хляб с вряла вода (преди 6-7 г.) и той пак се получи – тоест високата темп. не нарани маята, сигурен съм и че след изпичане тя не умира.

Факта че хляб направен с квас (+любов, внимание, смирение) НЕ МУХЛЯСВА. …. мисля че си говори достатъчно.

квас се прави от : ябълки, зелен грах, хмел, нахут, ръж, пшеница, ананас, грозде и др.

това са естествените ферментационни процеси в природата – човека от друга страна трябва да е разумен и да ги контролира за да се получи нещо добро.

и като за последно препопръка : яжте ЛИМЕЦ / хляб/ каша /кълнове – това е пшеница която от стотици, хиляди години назад не се е променила (няма нищо общо с модерните сортове /високо добивни – напомпани с глутен)!!! Здраво и кураво растение което ни храни по невероятен начин.

Поздрави Свилен

Аз също съм ЗА хляб с квас. Не съм правила, но съм яла такъв. И има коренна разлика.

А защо ползваме сода, съм обяснила може би вече няколко пъти.

Нека още веднъж да уточня КВАСА Е ЕСТЕСТВЕНИЯ НАЧИН ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА ХЛЯБ и пак ЕСТЕСВЕНИЯ …..
няма значение в кой век живеем, в кое село и в кой град няма по естесвен начин за оформяне на тесто.
Може всички да ви разказват че края насвета идва и че всичко е отровно на вън, но нека да не изпадаме в психиатриата. Всичко си е наред и зависи от очите но тови който гледа.
От всяко брашно може да се прави хляб !!! Японците правят от Ориз, Нискоглутеново брашно ще направи малко по не надут хляб който ще се усвоии от вашия организъм по лесно. Няма такова нещо фуражна пшеница – има ниско глутенова и високо глутенова. Мека и твърда пшеница. Стъкловидна и бяла.
От всички тези бих направил хляб !!! зависи вече дали трябва да стоя зад щанда на Билла и да го продавам или за вкъщи.
Candida milleri е вид мая която е от семейството kingdom Fungi, затова я наричам гъбична бактерия.

и накратко …. Естесвения начин КВАС сравнен с Изкуствения МАЯ е като да инжектираш Екстази / Кокаин в едно растение защото искаш да расте по-бързо.

никой не умрял от естесвените процеси в природата … но всички сме болни от забързания ритъм който ни диктуват парите.

бъдете щасливи и както казва Оранжадата месете си хляб вкъщи с КВАС ….

Здравейте мили хора,
Отдавна не съм се включвала в разговора тук. Искам да се изясня по някои въпроси. Абсолютно съм съгласна с мнението на админа, относно промяната в средата, където живеем.
На коментарите на Свилен бих казала, че квасът наистина идва от древността и има много положителни неща, но нека не забравяме именно промяната, която е настъпила в наши дни със средата ни за живот- вече нито почвата е същата, нито зърнените култури, нито дори въздъхът, който дишаме. Затова все още смятам такива “експерименти” в домашни условия за неуместни.
Всеки има право на мнение, но моля замислете се колко от нас могат да си позволят да си мелят сами брашното. Дори да го мелят сами- от къде можем да сме сигурни къде и как е отглеждано зърното, а съм сигурна, че по-голямата част от хората не могат да си позволят да си го гледат в задния двор. А дори да имат такава възможност – как може да сме сигурни в качеството на посевния материал (голям % от зърното вече е или генно-модифицирано или “подобрено” с всевъзможни препарати),в чистотата на почвата, въздуха, водата, дъждовете… които за съжаление са така натоварени с тежки метали, нитрати, отровни газове и т.н., че направо ме хваща страх като си помисля.
Хлябът, предлаган в търговската врежа в България наистина е под всякаква критика, затова аз също избирам вариант със замесване в домашни условия, но използвам пресувана мая, за която знам поне, че е преминала през определени изследвания преди да бъде пусната на пазара. Така да се каже, избирам по-малкото зло(поне по мое мнение), тъй като нямам необходимата техника (микроскоп) за да определя какво точно ще се развие в мазето ми (или в килера или където и да е било другаде). Имайте предвид, че е достатърно по въздуха да попаднат 1-2 спори на плесенни гъби, които развивайки се (в доста от случайте невидими с просто око), започват да отделят токсини (афлатоксини, охратоксини и др. от групата на микотоксините), за които е характерно, че са устойчиви на високи температури вещества, които в много малки количества могат да доведат до хранително натравяне, шок и дори смърт. Такъв случай мога да дам за пример преди 2-3 години, когато гледах по новините как семейство в Родопите приготвя от собствено произведената си царевица, смелена в мелница в селото, небезизвестния родопски качамак, след консумирането му попадат в болница с хранително натравяне (именно причинено от токсини в самата царевица, която е била заразена с Фузариоза причинена от плесенни гъби – често срещано заболяване от царевица и ечемик, което ежегодно се появява по посевите, но не всеки може да го различи още в полето).
Както винаги изпаднах в подробности, за което моля да ме извините – такава съм си.. 🙂
И така да си продължа по темата – относно квасът
В Брашното, предлагано в търговската мрежа (а аз нямам възможност да се добера до друго) предварително е намалено съдържанието на микрофлора и затова както преди казах не е гаранция дали ще се получи квасът (божа работа – я стане, я не).
За мен пък вариантът със сода не е задоволителен – не я смятам за безопасна, а и вкусът не ми допада.
Моля ви хора, правете разлика между бактерии, дрожди, плесенни гъби и т.н. Такова понятие като “гъбени бактерии” не съществува. Всички тези микроорганизми са колкото малки, толкова и различни – все едно да кажем на една риба – плуваща птица.
И така всеки има право на мнение и сам избира как да се храни, но не трябва да забравяме, че понякога в стремежа си да избегнем нещо, може да се натъкнем на други – доста по опасни. Това вече е въпрос на личен избор.
За съжаление все по трудно ще намираме брашно, подходящо за месене (защото не всяко брашно е хубаво за хляб – прекалено бялото, лишено от трици брашно не е особено полезно, както се каза и от други вече и освен това е за приготвяне на сладкарски изделия, не за хляб).
И още нещо – аз лично ще ви препоръчам при възможност да месите хляб на ръка- не е трудно, а и не отнема много време. Най-хубав става хлябът омесен с желание и любов 🙂
Желая ви слънчев и усмихнат ден, много здраве на вас и семействата ви 🙂
Поздрави

В керамична или стъклена купа разбъркваме продуктите за кваса, като гъстотата на сместа трябва да е като за кексово тесто. Оставяме на стайна температура за едно денонощие. Може да разбъркваме от време на време. На другия ден добавяме още 1 с.л. брашно и малко вода. Разбъркваме и оставяме. Изчакваме 2-3 дни. През това време се получава нещо като ферментация. Сместа трябва да има балончета. Добавяме още 1 с.л. брашно и малко вода и пак разбъркваме. Оставяме, докато сместа бухне и се появят нови балончета (това може да отнеме 2-3 дни, зависи от температурата в помещението). Сега вече квасецът е готов.
Към пресятото брашно добавяме готовия квас, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. оцет и хладка вода. Месим меко тесто. Оставяме го 20-30 минути. Размесваме отново и пак оставяме да почине около 30 минути. Последно размесване и го поставяме в съд за печене, намазан с мазнина и поръсен с брашно. Оставяме на топло да втаса (отнема около 2-3 часа).
Този начин на приготвяне на хляб е почти забравен, но ако имате носталгия по селския ароматен хляб и нужното търпение може да си го приготвите сами.
Баба приготвяше задължително такъв вид хляб за Бъдни вечер и го наричаше жив хляб.
От приготвения готов квас може да си отделите 1 лъжица и да го подхраните с ново брашно и вода. Така по-бързо ще получите нова закваска.
За размесването на продуктите за квас използвайте дървена лъжица, а не метална.
Източник: http://www.sunmoon.bg/index.php?page=bread_making_sourdough

Елена, здравей! 🙂

Ние хляб с квас все още не сме правили и май скоро няма да направим. Така че личен опит няма как да споделим.

Но ето някои линкове за квас, които са дадени по-рано в коментарите:

http://www.blizodobebeto.com/2008/05/29/surdeig/

http://www.blizodobebeto.com/2009/04/03/bread/

http://glutenfree-bg.blogspot.com/

http://www.sourdough.com/

Поздрави и успех с домашната закваска! 🙂

Ох много четене…. Ами
МОЖЕ ЛИ ДА НАПИШЕТЕ КАТО НЯМА ОТ КОЙ ДА СИ ВЗЕМА КВАС КАК ДА СИ ГО ХВАНА?

Свилене, разбрах те! 🙂 И разбира се, че си полезен. Не се притеснявай.
А моят мъж ако се добере до микроскопа, ще е само от любопитство, а не да доказва на някого нещо. Той си е такъв, жаден за информация. 😉 И ако се сдобие с нова такава относно маята, съм сигурна, че ще я сподели. В никакъв случай не е с цел да променяме някого. Всички статии тук са само за информация. И в тази връзка има една за ползата на содата. 🙂 Както знаеш, винаги има 2 страни. Въпросът е ние коя ще изберем. 🙂
Благодаря за препоръката ти относно това да поддържам активна квас у дома. Ще гледам да я спазя. По принцип съм отворена към всякакви теории, методики, лечения близо до природата. Но всичко с времето си. Едно по-рано, друго по-късно.
Благодаря за съветите и включването!
Прекрасни дни ти желая!

Писали сме заедно с Милен. Извинявам се, ако се повтарям.

Здравей, Свилене!

Отново мъдри приказки пишеш, които с огромен интерес прочетох. Наистина си прав, че всеки човек открива своята истина, но едно със сигурност е ясно – за много хора има истина, която е близка. Въпросът е дали сме готови да я научим и приемем за своя.

За маята – целта ми изобщо не е да доказвам на света кой крив, кой прав, а най-вече да знам за себе си на 100% отговорът на противоречивия въпрос: “Да, или Не”. Някой беше писал преди теб, че приготвянето на квас в къщи също крие рискове.И това разсъждение не е лишено от логика, защото в действителност благоприятната бактериална среда способства развитието не само на “добрите агенти”, а и на тяхните коварни събратя. Това вече зависи от правилната технология на приготвяне, качествените брашна, хигиената на помещението, в което се приготвя кваса, чистотата на съдовете и помагалата, както и редица други фактори. Тук обаче възниква другия въпрос – защо едни си приготвят квас в къщи и се радват на истински и неподправен вкус, а други хапват раз-два и се оплакват от болки, дискомфорт и др. Отново опираме до онзи фактор, който е играел роля от момента на нашето създаване до ден днешен – СРЕДАТА. Ако СРЕДАТА, в която попадне въпросния хляб (и не само хляба) може да “филтрира” добрите от лошите, тогава всичко е наред и проблемите моментално се свеждато до нула. Ако обаче средата е “отворена за всички” (висока киселинност, отслабнал организъм неспособен да се бори с “лошите гости” и т.н.), то тогава нещата придобиват един нов и неочакван обрат.

Нашето решение да намалим и/или елиминираме нацяло консумацията на хляб ИЗОБЩО не е породена от страха от вредата на маята, а сме водени само и изцяло от решението да променим старите си навици, които са ни довели до състоянието, което искаме да подобрим и променим към по-добро. Всичко казано до тук не се постига за един ден, месец, година, но в крайна сметка всеки трябва да започне някога, да постави основата и да започне да “гради конструкцията на своето ново амплуа”. Не мода, следване на групата, желание за известност и т.н. ни поведоха по тези пътища, а именно желанието да помогнем – на себе си на първо време, а в последствие и на всички останали, които се интерисуват.

Благодарим ти за ценната информация! Макар вече да избираме прясно сушените крекери пред хляба, ако някога усетим желание и нужда от хляб, със сигурност ще опитаме и квасения хляб.

Поздрави и супер крепко здраве на теб, семейството и всички около теб!

Здравете мили хора …

има няколко фундаментални разминавания в нашите подходи към живота но общо взето мислим ПОЗИТИВНО И ПРИЕМАМЕ другия както трябва ….

много се радвам че има хора като вас с такъв прекрасен сайт и много полезно инфо как да живеем по-добре и здравословно, грижа за хората и позитивност всеки ден….

но … едно от най-интересните за мен неща в живота е че ние сме същества с ограничени сетива (и още много други ограничения … ) и затова според някой култури по света ние живеем в “Голямата Заблуда” или както го казват на Сансктир МАХАМАЯ .. за щастие само на скоро успях да разбера малък процент от това нещо и какво точно имат предвид .
и то е … нещата които виждаме и чуваме и пипаме и т.н. не са каквито са наистина!!! и това е фундаментално …всичко което знаем и си мислим нещо за него НЕ Е така …. . тоест ако ние видим нещо и си помислим че сме го разбрали …. може би сме в Заблуда. ок. малко сложно да се обясни това нещо тук пред бутоните и ще се надявам всеки един да си го усети в правилния момент. та така …
след много много тестове, изследвания и експерименти … учените още немогат да обяснят комплексното нещо което ни държи живи …
и ние няма да можем … не с микроскоп .. не в лаборатория на БАН … не и в НАСА .. нещата са много финно и приятно скрити и нашия път е да ги откриваме пъзел по пъзел. Според мен няма да има много смисъл в този експеримент който си наумил. всеки ще си консумира това което му допада до момента докато не осъзнае друго яче.
разликата между ком. мая и квас са огромни и всеки когато стигне до този път ще го разбере … содата за съжеление е едно малко по не вредно нещо от ком. мая … но тъй като не правите много хляб може би е ок за вас. аз бих ви препоръчал да правите ХЛЯБ и то точно с тази магия КВАС … защото това е прекрасен начин да се интегрираш в процес който зависи от вишите енергии (на човека който го прави) …
бих ви препоръчал да си подържате един активен квас в къщи той помага за кожни заболявания, ревматизъм, главоболие … за компоста в двора .. .и още много … това са живи бактериии …който работят с твойта енергия … за съжеление не може да се опише колко е магично това нещо и защо е толкова забравено в днешните времена. това нещо насъщен има стойност само ако е направен от човешка ръка и с много внимание=любов …
може да му се развалят всички витамини, мазнини, белтъчини когато се пече …но може и не …може да сме в заблуда … тъй като материята и реалноста не са едно и също и ние не се храним с материя .. а с нещо друго
елемента огън има според мен важна игра в човешкия свят и не трябва да се отрича а да се внимава с него. той е много силен.
та така … не знам дали много ясно се изразявам все пак с писането и Българския не съм на ти .. но надявам се да съм полезен на някой
приятна вечер …

Здравей, Свилен!

Със сигурност мислим по един и същи начин и никой не отрича приготвянето на хляба по традиционните руски и не само рецепти – с квас. Аз обожавах като малък да хапвам “киселите буханки”, които стояха с дни без абс. никакви проблеми.

В момента се опитвам да организирам провеждането на един експеримент, който да докаже нагледно кой крив, кой праз за термофилните дрожди и т.н. За целта ще изследваме под микроскоп изолирани бактерии от домашна закваска и стандартна мая, след което ще погледнем под микроскоп бактериалното съдържание на изпечен хляб също под микроскоп. Не мога да гарантирам дали ще успеем да проведем експеримента, тъй като нямаме налична подобна техника у дома и се налага да разчитам на лабораторен анализ, но с огромно удоволствие бихме доказали/опровергали твърденията си при реализирането му.

Едно обаче е сигурно, и няма човек, който да го отрече – печенето на зърното/брашното води до необратими деструктивни процеси, меланоидинообразуване, пресичане на белтъчините, загуба на витамини, промяна на мазнините (съдържащи се в хляба) и т.н. Ето тези неща са причината да сведем консумацията на хляб (и то САМО с квас или хлябна сода) само в краен случай.

Благодарим ти за информацията, и ти желаем оптимално здраве и безгрижни дни!

Здравей, Свилен! 🙂

Мисля, че малко грешно си ни разбрал. Нашата (на нашето семейство)алтернатива е содата при правенето на хляб, тъй като изключително рядко приготвяме такъв, по обясними причини.

Именно за закваската става дума в статията като алтернатива. Това е едно от последните неща:
“Не е никак трудно да си набавим зърно (най-добре е ако то е био), да си го смелим в домашни условия, да си приготвим домашна закваска и да си изпечете (ако консумирате) хляб.”

woow … трудно ми е да възприема колко невежество има по света и как големите фирми и така наречени “Лекари и Учени” успяват да вкарат още малко заблуда така че да има невежество …
първо … аз съм от Слънце Луна … http://www.sunmoon.bg
меся хляб от 8-9 г. от прясно смляно брашно на каменна мелница това е единственото нещо което мога да призная за брашно по подробно инфо защо САМО ТОВА Е БРАШНО тук: http://www.soilandhealth.org/06clipfile/Nutritional%20charateristics%20of%20organic%20freshly%20stone%20-%20ground.htm
второ комерсиалната мая наитина е МНОГО вредна … тази статия малко прекалява с нещата и ако наистина беше вярна досега всички да сме с хронични заболявание и да не можем да дишаме. Но не е така и затова не взимайте всичко на сериозно …
Квас или Мая има от времето на Египет там са открили първо течния хляб – Бирата a после и Хляба
Квасът е естесвения процес за набухване на хляб, древната и първоначална форма на маята, открита от времето на Египтяните и използвана масово по цял свят до преди 70г. В него съществуват и млечни бактерии и гъбени бактерии. Квас е брашно замесено с вода на гъста каша. В тази гъста смес се активират много ензимни и бактерийни процеси както и най-важния симбиозата на Лактобациликус бактерия (Lactobacillus sanfranciscensis) и гъбичната мая (Candida milleri). В днешната пресирана/купешка/комерсиална мая “учените” са оставили само гъбените бактерии и затова хляба мухлясва често и няма живот както хлябът с квас.
Процеса на приготвянето на хляб с квас е малко по дълъг от този с комерсиална мая и затова в днешното забързано ежедневие е оставен на страна и се търси най-бързо приготвения хляб. В Англия към 1960 изобретяват машина с която замесват тесто за 3-5 мин. много бързо въртене + топлина + огромно количество мая прави съкратен процес и това чудовище произвежда хляб за 40-70 мин горе долу. (за сръвнение хлаб с квас е готов след 4-5 ч.) Всички днешни заводи за хляб из целия свят са оборудвани с таки чудовища.
Самото нещо квас е вълшебство това е нашата енергия приела физическа форма и готова да нахрани всички наши сетива. Нищо не може да я замени нито сода нито бакплувер радвам се Admin че се опитваш да дадеш алтернатива на сегашния дунапрен но това не е със Сода тя е химия, а квас е брашно и вода … няма нищо опасно в него (пълни глупости от страна на Лимонадка) може да се отглежда навсякъде в мъзе, на таван, в къщи, на село в апартамент и където си помислиш това е вълшебното нещо в него … трябва ти да го съживиш. от вкиснало брашно да направиш активен квас. по-подробно инфо може да прочетете на нашия сайт.
още глупости от Лимонадата е че не е сигурно втасването с квас … абсолутно сигурно е!!!!! в сайта на тези колеги или по точно в този форум ще откриете много проблеми и тяхното решение http://www.sourdough.com/
хляба с квас ако се приготви както трябва изобщо не е кисел .. даже на следващия ден .. той не мухлясва (ако се съхранява на сухо) аз лично съм ял такъв хляб след месец и е прекрасен.
хляба с мая мухлясва ЗАЩОТО природата се опитва да ни каже че това не е добре за нас. и никаква среда при опаковането му не можа да го запази, нито консерванти химии и подобрители не помагат .. това просто си е НЕЗДРАВОСЛОВЕН продукт.
охх … още много мога да разкажа за всички тези неща но да не прекалявам ако имате въпроси пишете …

мда , 70% брашно грахам и 30% бяло брашно ,за да може да бухне иначе става дребен 🙂 и на вкус всякви ядки семена а у … :П

САМО ДА СПОДЕЛЯ … 🙂

1-во Хляб правя само домашен (фурна за хляб 99 лв.)
2-ро ползвам само домашна закваска…
3-то ако наистина държите да храните себеси и децата ви с хубав хляб помислете за такава фурна веднага ще усетите разликата !!! 🙂

П.С. проявете въображение … ползвайте различни семена ( слънчогледово, ленено…маково семе) и ще си имате лесна диета аз лично ям по 1 филия ,2 максимум понеже доста ме засища ,а не ям малко:)

Ванн, предполагам, че и Вие сте отвъд океана, след като споделяш за възможността си да се любуваш на “прелестния местен хляб-кифла” (за по-кратко козунак”. Спокойно можеш да се възползваш от услугите на местните хлебари и да си купиш един хляб за великден вместо да даваш луди пари за същата продукция, но с друго име.

Сега малко за маята и за брашната, че наистина темичката се позастоя без активност. Напоследък ме гложди една идея, и мисля да поговоря с терапевтът, който направи на Верка кръвния тест. Идеята ми е да вземем една прясно изпечена франзела или някакъв друг хляб, да го разтворим с малко вода или друг разтворител и да погледнем под микроскоп дали има бактерии от маята живи в него след печенето. На практика съм убеден, че ще има много бактерии, въпросът е да намерим начин да изолираме само онези, които са дошли именно от маята. Затова ще взема и малко мая, която ще погледнем също под микроскопа и ще установим реалната ситуация, макар за себе си аз да знам отговорите.

Ако искате вкусен хляб – намерете си руски магазини, където се произвеждат знаменитите руски “буханки”. Особено ако хляба е пресен можете да сте сигурни, че ще си спомните детството покрай приятната миризма и вкус (разбира се, ако братушките не са решили да хитруват по местните стандарти). Ако хлябът престои един ден той придобива характерния кисел вкус, което се явява естествен консервант и така той може да се съхранява в платняна торбичка за 3-4 дена без да плесеняса. Аз нали съм възпитаник на руската школа и само като се замисля за този хляб и ми се пълни устата със слюнка, но това отново ми напомня какво нещо са спомените 🙂

Брашното ако искате да е оптимално полезно – има много лесен вариант. В Интернет се продават машинки, с помощта на които можете самички в домашни условия да си смилате био зърно по ваш избор, както и да си приготвяте домашни овесени и други видове пресовани ядки. Верно е, че и тя струва парички, но в крайна сметка ако консумирате хляб и различни видове мюслита, инвестицията си заслужава. Съвременните брашна премахват именно онези части на зърното, от които ние най-много имаме нужда, като ни оставят “бялата илюзия”, която е бъкана с въглехидрати и ни кара бързо да огладняваме и жаднеем за още. Един домашно-приготвен суров хляб от покълнали зърна може да го ядем 2-3 дена по филийка на човек, докато от другия сам преди изяждах поне по 5-6 филийки за да се наям. В Канада (явно и в Америка) хляба е като едновремешния оризон, който се продаваше – лапаш нещо, няма нищо 🙂

Здравей, Ванн!

И в Канада хлябът е като гъба. Нормален хляб и със закваска има по руските и полските магазини. Макар че пък в някои има захар и се усеща. По здравословните магазини също може да се намери с квас и с всякакви зърна. Там поне е био.
Ние в началото също сме купували от този пухкавия и лекия. После си купихме машина, но пък ползвахме суха мая. Сега вече машината я няма, а откакто голяма част от менюто ни е сурова, много рядко си приготвяме хляб. В тези случаи правим содената питка. Брашно купуваме био и пълнозърнесто. Иначе в другите слагат фолиева киселина.

Форум имаме, да. Но там разискваме други неща. 🙂
Поздрави!

Може би имате форум някъде, та са замрели коментарите, но искам само да споделя, че не мога да си обясня, защо един пакет около 250 грама гръцка суха мая струва само около $3, а 100грама, така наречената органична мая на … не ме питайте за фирмата, струва повече от $10.
Мисля, че мненията на хората се базират най-вече на това, къде живеят в момента. Защото, ако в България все още нещата са добри, то в страната на възможностите, хубав хляб за десет години ядох един единствен път и то като ходих до Уошингтън. Хляб, дето ми напомни уханието и вкуса на Крандилските питки на времето.
Децата се “наядоха’ с хляб и само за дядо си си спомняха.
В Америка, продават хляб, дето като го вдигнеш, можеш и да не забележеш, че държиш нещо. толкова е лек. Какви набухватели използват? И ако не го препечеш на тостера, по-добре не го купувай. Точи се като селска седянка. Затова си купих машинка за хляб. Да, ама не, ……
Оказа, че брашната или са ИЗБЕЛВАНИ, или са ,,,, сега е късно да търся точно уточненията и… накрая отидох и си купих СКЪПО брашно. Та на опаковката, какво ли не шишеше, та без това, та без онова, така се ограмотих и за брашната.
И фактът, че цената на брашното варира от $1 до $10 не е ли малко претеснително?
Когато се върнах преди едно лято в родния си град, се озадачих, че хлябът мухлясва. Аз не помня, да е мухлясвал хляб в моето детсво..
Какво е тотално променено?
Така, че тази статия си е добра, вярна невярна, който може и иска , да се замисли.
Аз накрая започнах да си купувам литуенски или украински хляб, дето май точно без мая е черен и вкусен.

Много ми хареса статията . Това е самата истина . Предлагам Ви и приготвяне на Домашен квас,за тези ,които не могат да консумират мая. Прави се от 2-3 с.л. безглутеново брашно и хладка вода. Това стои на топличко 3 дни и се добавя всеки ден по 1 ч.л. брашно, като се разбърква. След 3-тия ден – трябва да има мехурчета – се отделя 1/3 за следваща захранка, а 2/3 от кваса се слага в брашното вместо мая. Хляба се прави по стандартна рецепта, само втасва за двойно по-дълго време.
Рецептата за домашния квас съм взаимствал 1/1 от http://glutenfree-bg.blogspot.com/

Еее, Ивчо,

Всеки има право на мнение, и ако трябва да сме честни във всяко едно от тях има доза истина. Въпроса зависи изцяло от гледната точка.

Поздрави на всички, и ако по една или друга причина не Ви притеснява консумацията на хлебна мая, можете поне от интерес да опитате питката. За нас тя е лесна за приготвяне, не се налага да се омесва, втасва и т.н. и е перфектна рецепта за всеки мъж, решил да изненада близките. До момента не познавам човек, при котото да не се е получила 🙂

Към Нина (която и да е тя)
Цитирам:”Важното е да се намери не “своята” истина,а истината-защото тя е само една и въпроса за маята май остана висящ?”
… както живота, вселената и всичко останало 😀

Нина, тук вече ще си позволя да не се съглася. Колкото са звездите на небето, толкова ще бъдат и мненията по този и всички колебливи въпроси (ако мога да се изразя по-така 😉 )

Всеки знае за вредата от цигарите, например, но винаги има хора, за които те помагат за понижаване на стреса и т.н. За тях без значение колко са доказателствата, тяхната теория ВИНАГИ ще е най-вярната именно поради факта, че те са открили сами своята истина (под това имам предвид възможността на всеки да прецени дали иска да се съобразява с личното си мнение и да обърне гръб на научните и други видове доказателства или да се довери на интуицията и разума си).

За момента няма нито достоверна информация, че бактериите не оцеляват, нито пък такава, в която да се доказва обратното. И преди сме го казвали, ако в някое твърдение има дори минимална вероятност истината да не е много приятна, предпочитаме да сведем консумацията до минимум. До момента не познавам нито един, който да използва хлебна мая в суровите рецепти (по една или друга причина). Има толкова много полезни дрожди, които могат да заредят телата ни с минерали, витамини и други полезни съставки, че ако трябва да сме честни не ни липсва “бухналия хляб”.

Още веднъж искам да посъветвам всеки да си прецени сам дали за момента иска да продължи консумацията на мая или да опита алтернативните методи, които бяха любезно предоставени от някой потребители.

Най-важното е да сте здрави, красиви, млади и обичани. Това е нещото, което желаем на всеки от все сърце с или без въпросната мая!

Важното е да се намери не “своята” истина,а истината-защото тя е само една и въпроса за маята май остана висящ?

Здравей, Людмила!

Благодарим Ви за направеното уточнение. Абсолютно сте прави, че в случая не става дума за задбъбречна жлеза, а за задстомашната или още наричена “панкреас”.

Не се притеснявайте за тона си, всеки има правото да коментира каквото пожелае и по начина, по който желае да го направи. Както винаги сме казвали: “Малко критика никому не вреди!” 😉 (още повече, когато е оправдана!. Със сигурност тук не говорим за користни цели, престъпна небрежност и т.н. Целта на всяка една от публикациите на сайта изобщо не е да пропагандира и/или тласка потребителите към насадени решения, а именно да им помогне да открият сами своята истина. Бихме се радвали и били благодарни, ако и за в бъдеще продължавате да ни съветвате в случай на неточности, именно защото ценим Вашето и на всички по-компетентни в медицината лица. В крайна сметка всички сме хора и едва ли някой някога е живял безпогрешен живот.

Желая Ви огромни успехи в медицината или сферата, към която сте се ориентирали и най-вече крепко здраве на вас и вашето семейство!

Здравейте, admin!
Не мога да остана безучастна към темата. Аз самата съм съпричастна към природосъобразния начин на живот и мислене. Но като човек,  практикуващ медицина и учил анатомия и микробиология съм потресена от откровената некомпетентност на статията! Добре е да правите разлика между бактерии и дрожди. Редно е да знаете, че в човешкото тяло няма “задбъбречна жлеза”. В случая става въпрос за “задстомашна жлеза” или “панкреас”.И това не е просто грешка на преводача. Това  престъпна небрежност ли е или откровена лъжа!? Не подценявайте аудиторията и , моля, осъзнайте отговорността на действията си. С две думи:Препроверявайте източниците си! Съжалявам за назидателния тон, но не мога да съм равнодушна към безотговорни писания. Желая Ви успех!

Здравей, Diana!

Със сигурност ще се получи един чуден домашен хляб, който ще ухае приятно и ще има свежа хрупкава коричка. Не напразно хората са казали: “Всичко ново е добре позабравено старо!” Навремето хората така са живеели и готвели, след което технологиите изместват домашното производство, което сега постепенно ще се връща на мода. Старите (мъдрите) хора знаят безброй трикове и здравословни рецепти, само че те не са били наясно защо са го правили, а ние вече знаем кое ни помага, в каква степен, за какво, както и какви са му алтернативите.

Ще очакваме с нетърпение повече информация за крайния резултат от вашия домашен самун без купешка мая.

Здравейте на всички и от мен! Аз също подозирах хлебната мая…и се поинтересувах как баба ми са правили хляба си навремето. Тази статия се появи точно навреме 🙂 – няма случайни неща. Та това, което ми обясни тя е, че когато месят хляба (веднъж седмично) просто в една купичка оставят част от тестото – едно топче, което покриват с брашно и използват при следващото месене и така всеки път. За да започна от някъде смесих брашно и вода на малка питка и сега чакам … ще споделя какво се е получило!
Що се отнася до селския хляб

Limonada, като прочетох постинга ти за хмеловата мая веднага се сетих за невероятния вкус на прясно изпечения руски хляб тип “буханка”, които ядях като малък в Коми АССР (ССР сега май). Верно е, че ден след изпичането хляба беше леко кисел, но това му и придаваше истински и неподправен вкус.

Още веднъж благодаря и Limonada за статията и на Veggy за превода. И тук отново даваме възможността на потребителя да направи своя избор, което е част от нашата всекидневна работа.

Поздрави на всички и нека изборът на всеки да е правилен и оптимален!

limonada:
 
Скъпи приятели, искам да ви кажа, че доста се посмях, когато четох тази статия. Изказаните твърдения в нея са абсурдни и с големи неточности.

Ще започна оттам, че хлебната мая представлява технически чиста култира от ДРОЖДИ (не бактерии) от вид Saccharomyces cerevisiae. Тези култури се използват от векове за производството на хляб, бира и вино. Най-напред искам да ви изясня факта че тези дрожди изобщо НЕ СА ТЕРМОФИЛНИ. Тези микроорганизми са МЕЗОФИЛНИ и ПСИХРОФИЛНИ. За хората,на които това не е ясно, ще кажа че те се развиват при температури 25-35?C, като са много по-способни да понасят ниски температури (дори отрицателни), отколкото високи. Това се отнася за всички родове и видове дрожди, с изключение на тези от род Candida, Torulopsis и т.н., които изобщо не се съдържат в състава на хлебната мая, без значение от това дали тя е пресована или суха (на гранули). Така наречения квас, за които всички питате толкова много, представляла маса ферментиращо тесто или течност (случаи на хмеловата мая) и съдържа същите микроорганизми,както хлебната мая. В производството на хляб и хлебни изделия този квас не се използва вече поради простата причина, че набухването с него не е сигурно!! Искам да ви изясня, че т.нар. дрожди се намират навсякъде в природата – по зърнените култури, по плодовете и зеленчуците, дори в почвата. На това се дължи набухването на домашния хляб, който е правен векове наред. Проблема идва от там, че освен тези дрожди по смляното зърно (брашното) се съдържат много други микроорганизми като патогенни микроби, плесени и актиномицети, които влошават качеството на хляба, а може да го направят и опасен за консумация.
Ще ви разкажа малко история по този повод- болести по хляба познати от векове са т.нар. картофена болест (провлачване на хляба причинено от Bacillus subtilis – съдържащ се в брашното), Кървав хляб (появяване на червени петна по хляба и пелена с ярко червен цвят, подобни на капки кръв, заради което в миналото са избити над 10 000 души, по подозрение в еретизъм и вещерство от инквизицията, защото се е смятало, че този хляб, получен в разични домове е знак от Христос и това е неговата кръв. Тази болест по хляба се причинява от бактерия от род Serratia – съдържаща се в брашното), тебеширена болест, различни плесенясвания и т.н. Всички тези болести по хляба се причиняват от различни микроорганизми (именно термофилни), които идват от зърното и тяхното количество зависи от степента на осемененост на зърното, количеството и видовия състав на микрофлората. Така, няма да се впускам в още подробности по тази тема, ако някои го интересува все пак може да попита нещо.

Сега искам да ви изясня факта, че обикновения хляб, току що изкаран от пещта може да се нарече почти стерилен, освен ако тоя не е осеменен от спори на патогенни микроорганизми – предимно бактерии, защото именно техните спори са устойчиви на температури до 130 ?C, докато така споменаваните от вас дрожди – всички родове и видове без изключение – техните спори се унищожават при температура от 60 ?C !!
Друг факт, който е безспорно грешен е,че дрождите произвеждат голямо количество киселини – до известна степен това е така, но безспорно при използването на хмелова мая и нахутова мая, произведените киселини са много повече, заради видовия състав на микрофлората им. Именно затова с използването на хмелова и нахутова мая се получават (не винаги, защото набухването с тях не е сигурно, тъй като не може да се определи в домашни условия, какво съдържат цветовете на хмела или нахутовите зърна), получават се хлябове със специфичен вкус и мирис, по тъмна хлебна средина и особено в случай на използване на ХМЕЛОВА мая – ПО-КИСЕЛ ХЛЯБ.

Друга глупост,коята прочетох тук е това, че използването на хлебна сода е много по-полезно – това не е така, защото тя изтънява стените на стомаха и именно тя е причинител на някои видове заболявания на стомашно-чревния тракт. Това, че някои хора използват директно хлебна сода , тъй като тя намалява киселините в стомаха е опасна, тъй като прекомерната и употреба води да силно увеличение на pH (намаляване на киселинноста) и разтваряне на мастните съединения, участващи в стената на стомаха, което води до изтъняване на стомаха и дори получаване на язва. Да не забравяме факта,че точно шкембето се чисти със сода бикарбонат.

Содата се използва в производството на сладкарски изделия, именно поради факта, че там тестото е с много висока захарност и хлебните дрожди не могат да се развиват- точно защото те не са устойчиви!
При производството на хлебна мая, както и на дрожди за вино, пиво и спиртопроизводството наистина се използва като основа меласата. Не е лъжа факта,че се използват хлорна вар и сярна киселина, за подкисляване на меласата, тъй като тя е продукт с много високо pH – 7-7.5, при което дрождите не могат да се развиват, именно затова се използва подкисляване, но то не влияе по никакъв начин на самите дрожди, освен че прави тяхната среда на развития по-благоприятна. Освен подкисляване, на меласата се прилага и добавяне на амониеви и фосфатни соли – те са източник на азот и фосфор за организма им, тъй като меласата като хранителна среда е много бедна на тези вещества. И така не си мислете, че тези вещества, използвани при култивирането на хлебната мая попадат във вашия организъм, тъй като се вече стократно преработени и използвани от дрождите и се намират в тях под формата на аминокиселини и белтъци, които са им необходими за да причиня алкохолна ферментация на тестото- защото именно такава ферментация се провежда. По време на нея захарите от брашното – глюкоза, фруктоза и т.н. се разграждат до етилов алкохол и въглероден диоксид – именно този газ е в основата на набухването на хляба.

Само исках да ви поясня факта, че между т.нар. квас и хлебната мая, няма никаква разлика, освен факта, че хлебната мая е чиста култура от хлебни дрожди, с добра ферментативна активност, за разлика от т.нар квас, който е смес от диви дрожди, чийто качествен и количествен състав винаги е различен. Затова именно е много по-сигурно да се използва хлебна мая дори и в домашни условия, за да сме сигурни , че нашия хляб ще набъбне и няма да съдържа патогенни микроорганизми, защото на хлебната мая, преди да се пусне на пазара се правят всички необходими микробиологични изследвания.

Изредените заболявания по-горе, които “се причиняват от дрождите”…нямам думи, повечето от тях са свързани с нередовно и неправилно хранене. Особено в случаи на “ацидоза”, за която се изказват, че се причинява от киселините в хляба…пълни глупости, това заболяване се получава при приемане на киселинни продукти- храните се делят на киселинни и алкализиращи – киселинни са плодовете, зърнените храни, месото, а алкализиращи са зеленчуците, млякото и бобовите култури. Това заболяване се дължи именно на прекомерно поемане на хр. продукти от първата група – предизвиква се “ацидоза” , както при прекомерно поемане на хр. продукти от втория вид може да се получи т.нар “алкалоза”. Тези две заболявания се дължат на понижаване или повишаване на pH на организма, което наистина е опасно, но в никакъв случай не се дължи на хлебната мая. Няма да се впускам в подробности за другите заболявания, голяма част, от които са с наследствена предразположеност, автоимунни или свързани с ензимни нарушения на организма.

Последно ще опиша проблема с плесенясването на хляба- тъй като хляба излиза стерилен от гледна точка на дрожди, плесенни гъби (техните поносими температури са доста под 100 ?C), плесенясването се дължи на попадналите спори след изпичане, повреме на изстиването на хляба. Спорите на плесенните гъби се намират навсякъде около нас, затова трябва да има добри хигиенни условия при производството, на запад в европа се използват различни методи за импрегниране на опаковките на хляба, с цел спирането на развитието на тези микроорганизми. В БГ основния проблем е опаковането на хляба, преди да е добре изстинал – което води до създаване на влага в опаковката, благоприятна среда за развитието на попадналите след изпичане спори на плесенните гъби. Затова не ви препоръчвам купуване на ОПАКОВАН ХЛЯБ през ЛЕТНИТЕ МЕСЕЦИ.

Мисля, че много се задълбочих в темата, но просто нямаше как, тъй като бях ядосана от изложените изказвания. Не искам и да знам какъв е източника на статията – приятели, не вярвайте на всичко, което се пише по форумите и сайтовете, без значение дали са руски, френски, английски и т.н.
Ако все пак имате желание, не е никакъв проблем да приготвите хмелова мая или нахутова мая.
Хмеловата мая се прави от цветовете на растението хмел, чрез запарка с обикновена вода. Тази мая е по-подходяща за приготвяне на ръжен хляб, но той е с доста висока киселинност и по-тъмен цвят от приготвения с хлебна мая.
Нахутовата мая може да приготвите също в домашни условия – смлени нахутови зърна или т.нар. леблебия (сурова), които се заливат с гореща вода. Преди тази мая се е използвала при приготвянето на т.нар. СИМИДЕНИ изделия – като гевреци, симидени питки и т.н.
Единствената причина за спирането от производтво на тези маи (в БГ хмелова мая се е използвла до 1960та, а нахутова до 1950та) е, че те не са подходящи за промишлени условия и не винаги провеждат сигурна ферментация.
И така, искам да ви напомня, че здравословното хранене е много важно, правете си здравословен хранителен режим, яжте разнообразна храна – плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо зърнени и бобови култури, следете енергийноста и съдържанието им на белтъци, мазнини и въглехидрати, пийте много вода и се движете активно…и повярвайте ми, няма да имате никакви проблеми с хлебната мая.

Приятен ден на всички.

Поздрави!

Мнението на limonada ми направи много силно впечатление и ме накара да се замисля. Доводите ? са много логични. За да се получи хубава дискусия,
превеждам написаното от нея с леки корекции.

Лимонада, сега звучите доста по-добре. 🙂 Нямаше смисъл да се ядосвате по-рано. Естествено, че е хубаво да се изказват и пишат различни мнения.
Хубав ден!

Не ме разбирайте грешно, относно факта, че хлебната мая е наложителна за ползване. Не мога да оспоря това, че има много рецепти за получаване на хляб без този вид набухвател, аз лично много харесвам питки от овесени трици и царевично брашно. Просто исках да ви покажа и другата страна на монетата, за да може всеки, имайки предвид и двете положения – за и против, да направи своя избор. Не бих могла да накарам никой да използва хлебна мая, единствено не ви препорачвам употребата на квас, тъй като той би могал да се окаже опасен за здравето, съдържайки патогенни бактерии, а и в домашни условия е трудно да се следи за постоянна (ниска) температура, влага и т.н. По-добър вариант определено остава хмеловата или нахутова мая, прясно приготвени, аз лично ви препоръчвам нахутова, защото хлебчетата стават много приятни на вкус 🙂 С този вид маи не винаги може да се получи добро набухване на хляба, понякога в хмеловата има доста голямо количество млечно-кисели бактерии, които правят хляба доста кисел (поради преработването на захарите в млечна киселина), но все пак остава по-безопасен източник на дрожди, отколкото съхранявания при несигурни условия квас.
И все пак всеки има право на избор 🙂
Поздрави и приятен ден!

Здравей, Limonada!

Може би ще е малко трудничко на някой потребители да четат коментара Ви на латински, но е доста обстойно написан и не можехме да го пропуснем.

Има много информация, която би изглеждала достоверна и може и да имате резон за всичко това, но това в никакъв случай не доказва произхода на вашата информация. Следвайки вашата логика и предложението да не вярваме какво се пише по форумите и сайтовете, защо би следвало потребителите да разчитат на достоверността на вашата информация, която по всяка вероятност е натрупана покрай обучението в специализирано заведение и евентуалния стаж по специалността?

Не ни разбирайте погрешно, нямаме никакви користни цели да “лансираме” или “отричаме” маята, а сме се събрали да си изясним въпроса дали с нея или без нея е по-добре.

Нека не забравяме, че алкохолните ферментации също не са особено желани в едно здраво тяло.

Относно хлябната сода обаче, ще си позволя да не се съглася с вас, тъй като както Вие сами твърдите в своя коментар ПРЕКОМЕРНАТА УПОТРЕБА довежда до изтъняване на червата! Ако хлябната сода се приема (при необходимост) от 30 до 60 минути преди хранене, както и по време на стомашни киселини, това значително облекчава състоянието на организма, както и позволява да се балансират PH нивата. Не мога да не се съглася, че ако човек е решил да употребява сода за щяло и нещяло, то това не би довело до негативни резултати. Тук вече заставам изцяло зад вашето твърдение и именно по тази причина се упоменава кога и как да се консумира содата.

Самият факт, че средата, в която бактериите са расли е високо киселинна (употреба на сярна киселина !?!) ме навежда на мисълта, че за нас тя не е една от най-желаните. Сигурно сте прави, че тази киселина е употребена за синтез на белтъчини, аминокиселини и какво ли още не, но лично мен това никак не ме успокоява. Наскоро се заговори и за “бързата китайска технология” за приготвяне на соев сос, при която също се използва сярна киселина. Не ми се мисли немърливост от страна на производството до какво би могла да доведе.

Благодарим Ви за изчерпателния труд, защото тази информация е грижливо събирана и доста детайлно описана. За жалост няма точни изследвания на хлябната мая, които да докажат или опровергаят твърденията, затова и този път ще оставим решението на потребителите да решат.

Това, което ние си приготвяме като хляб е содената питка по стара ирландска рецепта, която съвсем откровено мога да заявя, че ми харесва в пъти повече от всички набухнали хлябове (особено ако говорим за “козуначените” напоследък хлябове, които при настъпване дори си връщат за няколко секунди идеалната форма).

Не знаех, че симидените хлебчета са се приготвяли с мая от нахут, но в детските ми спомени те бяха уникални (визирам топлите семидени гевречета на Етъра в Габрово).

Откъм храненето и видовете храни – абсолютно точна и достоверна информация. Просто нямам какво да добавя. Прекомерната консумация на каквато и да било храна или продукт би довела до нежелани ефекти при всички положения, дори и да говорим за частичен стомашен дискомфорт.

Бихме били много благодарни, ако можете да ни препратите или препоръчате СЪВРЕМЕННА литература или информация по въпроса, защото не можем да разчитаме на литература, писана от хора, които са искали написаното да е вярно и не се знае дали не са прекрачили границата. Това е все едно в статия за вредата от ваксинирането да се включи медик, който да изкаже гръмки слова за ползата и да вмъква коментари, цитати и т.н. от вече заученото.

Не ни разбирайте погрешно, убеден съм, че и Вие се интерисувате не по-малко от нас за личното си здраве и на околните и това е най-вече важното.

А за потребителите остава да прочетат обстойно информацията и да решат сами за себе си. Аз лично бих посъветвал да не се използват никакви набухватели, защото не виждам особения смисъл в тях, но и там монетата има две страни. Опитвали сме Мана хлябове, които са базирани изцяло на покълнали зърна пшеница, овес и т.н. с леки примеси за да запазят някаква форма. Въпросните хлябове са вкусни и значително по-полезни от всичко, което е печено.

Поздрави и още веднъж БЛАГОДАРНОСТ за предоставената информация. Ще следя темата за допълнителна информация и ще започна своето лично проучване и търсене на съвременна литература по темата. Нека денят Ви бъде такъв, какъвто най-малко сте очаквали някога да бъде в най-положителния аспект. Безброй усмивки, емоции и най-вече спорт и здраве!

Skapi priqteli, iskam da vi kaja, 4e dosta se posmqh kogato 4etoh tazi statiq 😀 Izkazanite tvardeniq v neq sa absurdni i s golemi neto4nosti. 6te zapo4na ot tam,4e hlebnata maq predstavlqva tehni4eski 4ista kultira ot DROJDI (ne bakterii) ot vid Saccharomyces cerevisiae. Tezi kulturi se izpolzvat ot vekove za proizvodstvoto na hlqb, bira i vino. Nai-napred iskam da vi izqsnq fakta 4e tezi drojdi izob6to NE SA TERMOFILNI. Tezi mikroorganizmi sa MESOFILNI i PSIHROFILNI. Za horata,na koito tova ne e qsno 6te kaja 4e te se razvivat pri temperaturi 25-35`C, kato sa mnogo po-sposobni da ponasqt niski temperaturi(dori otricatelni), otkolkoto visori. Tova se otnasq sa vsi4ki rodove i vidove drojdi, s izklu4enie na tezi ot rod Candida, Torulopsis i t.n., koito izob6to ne se sadarjat v sastava na hlebnatra maq, bez zna4enie ot tova dali tq e presovana ili suha(na granuli). Taka nare4eniq kvas, za koito vsi4ki pitate tolkova mnogo predstavlqla masa fermentira6to testo ili te4nost (slu4ai na hmelovata maq) i sadarja sa6tite mikroorganizmi,kakto hlebnata maq. V proizvodstvoto na hlqb i hlebni izdeliq tozi kvas ne se izpolzva ve4e, poradi prostata pri4ina, 4e nabuhvaneto s nego ne e sigurno!! Iskam da vi izosnq, 4e t.nar. drojdi se namirat navsqkade v prirodata – po zarnenite kulturi, po plodovete i zelen4ucite, dori v po4vata. Na tova se dalji nabuhvaneto na doma6niq hlqb, koito e praven vekove nared. Problema idva ot tam, 4e osven tezi drojdi po smlqnoto zarno (bra6noto) se sadarjat mnogo drugi mikroorganizmi kato patogenni mikrobi, pleseni  i aktinomiceti, koito vlo6avat ka4estvoto na hlqba, a moje da go napravqt i opasen za konsumaciq. 6te vi razkaja malko istoriq po tozi povod- bolesti po hlqba poznati ot vekove sa t.nar. kartofena bolest (provla4vane na hlqba pri4ineno ot Bacillus subtilis – sydyrja6t se v bra6noto), Karvav hlqb (poqvqvane na 4erveni petna po hlqba i pelena s qrko 4erven cvqt, podobni na kapki krav, zaradi koeto v minaloto sa izbiti nad 10 000 du6i, po podozrenie v eretizym i ve6terstvo ot inkviziciqta, za6toto se e smqtalo, 4e tozi hlqb, polu4en v razi4ni domove e znak ot Hristos i tova e negovata kryv. Tazi bolest po hlqba se pri4inqva ot bakteriq ot rod Serratia – sydyrja6ta se v bra6noto), tebe6irena bolest, razli4ni plesenqsvaniq i t.n. Vsi4ki tezi bolesti po hlqba se pri4inqvat ot razli4ni mikroorganizmi (imenno termofilni), koito idvat ot zarnoto i tqhnoto koli4estvo zavisi ot stepenta na osemenenost na zarnoto, koli4estvoto i vidoviq sastav na mikroflorata. Taka nqma da se vpuskam v o6te posrobnosti po tazi tema, ako nqkoi go iznteresuv vse pak moje da popita ne6to.
Sega iskam da vi izqsnq fakta, 4e obiknoveniq hlqb, toku 6to izkaran ot pe6ta moje da se nare4e po4ti sterilen, osven ako toq ne e  osemenen ot spori na patogenni mikroorganizmi – predimno bakterii, za6toto imenno tehnite spori sa ustoi4ivi na temperaturi do 130`C, dokato taka spomenavanite ot vas drojdi – vsi4ki rodove i vidove bez izklu4enie – tehnite spori se uni6tojavat pri temperatura ot 60`C !!
Drug fakt, koito e bezsporno gre6en e,4e  drojdite proizvejdat golqmo koli4estvo kiselini – do izvestna stepen tova e taka, no bezporno pri izpolzvaneto na hmelova maq i nahutova maq, proizvedenite kiselini sa mnogo pove4e, zaradi vidoviq sastav na mikroflorata im. Imenno zatova s izpolzvaneto na hmelova i nahutova maq se polu4avat (ne vinagi, za6toto nabuhvaneto s tqh ne e sigurno, tyi kato ne moje da se opredeli v doma6ni usloviq, kakvo sadar6at cvetovete na hmela ili nahutovite zarna), polu4avat se hlqbove sas specifi4en vkus i miriz, po tamna hlebna sredina i osobeno v slu4ai na izpolzvane na HMELOVA maq – PO-KISEL HLQB
Druga glupost,koqta pro4etoh tuk e tova, 4e izpolzvaneto na hlqbna soda e mnogo po-polezno – tova ne e taka, za6toto tq iztanqva stenite na stomaha i imenno tq e pri4initel na nqkoi vidove zabolqvaniq na stoma6no-4revniq trakt. Tova, 4e nqkoi hora izpolzvat direktno hlqbna soda , tyi kato tq namalqva kiselinite v stomaha e opasna, tyi kato prekomernata i upotreba vodi da silno uveli4enie na pH(namalqvane na kiselinnosta) i raztvarqne na masnite saedineniq, u4astva6ti v stenata na stomaha, koeto vodi do iztanqvane na stomaha i dori polu4avane na qzva. Da ne zabravqme fakta,4e to4no 6kembeto se 4isti sys soda bikarbonat.
Sodata se izpolzva v proizvodstvoto na sladkarski izdeliq, imenno poradi fakta, 4e tam testoto e s mnogo visoka zaharnost i hlebnite drojdi ne mogat da se razvivat- to4no za6toto te ne sa ustoi4ivi!
Pri proizvodstvoto na hlebna maq, kakto i na drojdi za vino, pivo i spirtoproizvodstvoto naistina se izpolzva kato osnova melasata. Ne e laja fakta,4e se izpolzvat hlorna var i sqrna kiselina, za podkislqvane na melasata, tyi kato tq e prosukt s mnogo visoko pH – 7-7.5, pri koeto drojdite ne mogat da se razvivat, imenno zatova se izpolzva podkislqvane, no to ne vliqe po nikakav na4in na samite drojdi, osven 4e pravi tqhnata sreda na razvitiq po-blagopriqtna. Osven podkislqvane, na melasata se prilaga i dobavqne na amonievi i posfatni soli – te sa izto4nik na azot i fosfor za organizma im, tyi kato melasata kato hranitelna sreda e mn bedna na tezi ve6testva. I taka ne si mislete, 4e tezi ve6testva, izpolzvani pri kultiviraneto na hlebnata maq popadat vav va6tiq organizam, tyi kato se ve4e stokratno preraboteni i izpolzvani ot drojdite i se namirat v tqh pod formata na aminokiselini i beltyci, koito sa im neobhodimi za da pri4inq alkoholna fermentaciq na testoto- za6toto imenno takava fermentaciq se provejda. Po vreme na neq zaharite ot bra6noto – glukoza, fruktoza i t.n. se razgrahdat do etilov alkohol i vygleroden dioksid – imenno tozi gaz e v osnovata na nabuhvaneto na hlqba.
Samo iskah da vi poqsnq fakta, 4e mejdu t.nar kvas i hlebnata maq, nqma nikakva razlika, osven fakta, 4e hlebnata maq e 4ista kultura ot hlebni drojni, s dobra fermentativna aktivnost, za razlika ot t.nar kvas, koito e smes ot divi drojdi, 4iito ka4estven i koli4estven sastav vinagi e razli4en. Zatova imenno e mnogo po-sigurno da se izpolzva hlebna maq dori i v doma6ni usloviq, za da sme sigurni , 4e na6iq hlqb 6te nabybne i nqma da sadarja patogenni9 mikroorganizmi, za6toto na hlebnata maq, predi da se pusne na pazara se pravqt vsi4ki neobhodimi mikrobiologi4ni izsledvaniq.
Izredenite zabolqvaniq po-gore, koito “se pri4inqvat ot grojdite”… 😀 nqmam dumi, pove4eto ot tqh sa svyrzani s neredovno i nepravilno hranene. Osobeno v slu4ai na “acedoza”, za koqto se izkazvat, 4e se pri4inqva ot kiselinite v hlqba…pylni glupostio, tova abolqvane sde polu4ava pri priemane na kiselinni produkti- hranite se delqt na kiselinni i alkalizira6ti – kiselinni sa plodovete, zyrnenite hrani, mesoto, a alkalizira6ti sa zelen4ucite, mlqkoto i bobovite kulturi. Tova zabolqvane se dalji imenno na prekomerno poemane na hr. produkti ot parvata grupa – predizvikva se “acedoza” , kakto pri prekomerno poemane na hr. produkti ot vtoriq vid moje da se polu4i t.nar “alkaloza”. Tezi dve zabolqvaniq se daljat na ponijavane ili povi6avane na pH na organizma, koeto naistina e opasno, no v nikakav slu4ai ne se dalgi na hlebnata maq. Nqma da se vpuskam v podrobnosti za drugite zabolqvaniq, golqma 4ast, ot koito sa s nasledstvena predrazpolojenost, avtoimunni ili svarzani s enzimni naru6eniq na organizna.
Posledno 6te opi6a problema s plesenqsvaneto na hlqba- tyi kato hlqba izliza sterilen ot gledna na drojdi, plesenni gybi (tehnite ponodimi temperaturi sa dosta pod 100`C), plesenqsvaneto se dalji na popadnalite spori sled izpi4ane, povreme na izstivaneto na hlqba. Sporite na Plesennite gybi se namirat navsqkade okolo nas, zatova trqbva da ima dobri higienni usloviq pri proizvodstvoto, na zapad v evropa se izpolzvat razli4ni metodi za impregnirane na opakovkite na hlqba, s cel spiraneto na razvitieto na tezi mikroorganizmi. V BG osnovniq problem e opakovaneto na hlqba, predi da e dobre izstinal – koeto vodi do sazdavane na vlaga v opakovkata, blagopriqtna sreda za razvitieto na popadnalite sled izpi4ane spori na plesennite gybi. Zatova ne vi prepora4vam kupuvane na OPAKOVAN HLQB prez LETNITE MESECI.
Mislq 4e mnogo se zadalbo4ih v temata, no prosto nqma6e kak, tyi kato bqh qdosana ot izlojenite izkazvaniq. Ne iskam i da znam kakav e izto4nika na statiqta – priteleli ne vqrvaite na vsi4ko, koeto se pi6e po forumite i saitovete, bez zna4enie dali sa ruski, frenski, angliiski i t.nat.
Ako vse pak imate jelanie, ne e nikakav problem da prigotvite hmelova maq ili nahutova maq.
Hmelovata maq se pravi ot cvetovete na rastenieto hmel, 4rez zaparka s obiknovenna voda. Tazi maq e po-podhodq6ta za prigotvqne na ry6en hlqb, no toi e s dosta visoka kiselinnost i po-tymen cvqt ot prigotveniq s hlebna maq.
Nahutovata maq moje da prigotvite sa6to v doma6ni usloviq – smleni nahutovi zarna ili t.nar. leblebiq (surova), koito se zalivat s gore6ta voda. Predi tazi maq se e izpolzvala pri prigotvqneto na t.nar. SIMIDENI izdeliq – kato gevreci, simideni pitki i t.nat.
Edinstvenata pri4ina za spiraneto ot proizvodtvo na tezi mai (v BG hmelova maq se e izpolzvla do 1960ta, a nahutova do 1950ta)e, 4e te ne sa podhodq6ti za promi6leni usloviqi ne vinagi provejdat sigurna fermentaciq.
I taka, iskam da vi napomnq, 4e zdravoslovnoto hranene e mnogo vajno, pravete si zdravosloven hranitelen rejim, qjte raznoobrazna hrana – plodove, zelen4uci, mlqko i mle4ni produkti, meso zarneni i bobovi kulturi, sledete energiinosta i sydyrjanieto im na beltyci, maznini i vyglehidrati, piite mnogo vida i se dvijete aktivno… i povqrvaite mi nqma da imate nikakvi problemi s hlebnata maq 😀
Priqten den na vsi4ki 😀
Pozdravi!

Здравей, Georgi Ivanov!

За жалост не съм запознат все още с технологията на този вид квас, затова не мога и да дам съвет как точно се прави. По принцип ние спряхме нацяло използването на маята, та това е и причината да не съм се ровил за кваса. По-горе имаше няколко линка, които водеха към рецептата за домашен квас, ще ги проверя и ще пиша като имам повече информация. През това време Ви препоръчвам да опитате “хляба за мъже” (или содената питка тук на сайта) защото това е едно супер лесно и приятно занятие за всеки мъж – да омеси хляб за няма и 10-20 мин и да го има пресен и вкусен за по-малко от час.

Поздрави!

Прощавайте, не разбрахме – как се прави селския квас? Благодарим предварително.

Здравей, xNIKOLANx!

Не бих се опитвал да оспорвам твоето мнение, особено когато говорим за набухватели с неизвестен произход, но когато говорим за био хлебна сода, то нейната формула и полезност са неоспорими. Относно лимонената киселина – това лесно може да се замени в рецептите с повечко натурални киселини (ябълков оцет, винен оцет, лимонов сок), като разбира се се премахне дозата бакпулвер. По този начин предполагам, че ще Ви се виждат по-приемливи рецептите.

Без съмнение подкрепям идеята за домашен квас, но и там си има своите подводни камъни.

Ако успеете да реализирате своя експеримент, ще се радваме да го споделите 🙂

Поздрави и лек и приятен ден!

sodata i bakpulwera sa si bash wredni i to mnogo.+tova nqkoi bakpulveri s asi cqla mednileeva tablica. ne si mislete che vsichki bakpulveri sa limonena kiselina i soda. btw limonenata kiselina(sintetichnata) e kancerogenna. Kvasa e dosta dobra alternativa na hlebnata maq, no vse pak e pecheno.az bih jelal da proveda takyv experiments izpichaneto na kfasen hlqb v pustinqta sahara na 60 gradusa temperatura i nagore..za edin hubav sledobed sled 12:00,kato napexche qko slynceto.+tfa slynceto mojebi shte dobavi mn novi vitamini – D naprimer xaxa
 
kfi gi drynkam:D

Пепеляшка, има вече хлебопекарни, които позволяват изпичането на различни видове теста без мая (с хлябна сода, амонячна сода, домашна закваска и т.н). Но предложената по-горе рецепта в действителност не изисква никаква машина! Трябват Ви 10-15 мин, фурна, подходяща форма за хляба и вилица за размесване.

Ако се “престрашите” да опитате, ще ми е приятно да узная мнението Ви за резултата. Успех в хлебопекарството!

Здрасти и от мен!
Много ми беше интересна и полезна тази статия. Ще я прочета още няколко пъти и тогава ще мисля повече по въпроса, макар че съм запозната със същността, но ….ще пробвам този хляб, който препоръчвате.Иначе ползвам в къщи дом.хлебопекарна и без мая май нищо не става. Пак ще пиша…
поздрави
Пепеляшка

Aneta, сигурен съм, че си по-запозната от мен по въпроса за домашната мая и може би имаш право за рисковете, макар в статията да не попаднах на изброените опасности по-горе. Може да се каже, че частично сме колеги, само дето аз съм завършил хранително-вкусова промишленост без да се задълбочавам в химичните процеси освен основните им понятия (меланоидинообразуване, денатурации и т.н).
Предполагам обаче, че не можеш да отречеш, че за да се изолира бактерията не се използват хлор и сярна киселина, защото срещам не една книга, която описва в доста подробности целия процес.
Именно по тази причина семейния съвет реши да прекратим цялостното използване на маята като набухвател и след като опитахме веднъж рецептата за хляб с хлябна сода (натриев бикарбонат) и бакпулвер (смес от хл. сода + лимонена киселина в равни количества), не мисля, че ни трябва друго. Самият факт, че ефекта от термофилните дрожди и неговото негативно влияние към организма  е доказан може би преди повече от 50-60 години и документиран, буквално ми “забранява” да го използвам като набухвател. Да не говорим, че при температура 40-46С (110-115F) не мисля, че ще се получи хляб с маята а именно ще стане прекалено въздушна маса (превтасало тесто). Ако имате 20 минутки горещо препоръчвам да опитате този супер лесен за приготвяне и изключително лесен хляб без мая. Няма нужда от втасване, приготвя се на принципа на мъфините – течни при течни, твърди при твърди и се омесва за 5 минути. С печенето стига до 30-40 минути макс. Така елиминираме и риска от хлебната мая и риска да не сполучим с домашно приготвената закваска (както ти уточни).
Най-важното е да бъдем здрави и да не забравяме, че сме хора и нищо човешко не ни е чуждо. Море от любов и щастие на всички!

Interesna statiq, naistina. Bratqta rusnaci sa napred s materala, no mislq, 4e istinata si ostava nqkyde posredata. Kato specialist v hranitelno-vkusovata promi6lenost, izu4aval dva semestyra mikrobiologiq i sy6to tolkova dylgo biohimiq i s dylgogodi6na praktika,  mislq 4e opitite da se pravi doma6na zakvaska za hlqb v syvremenni usloviq si ostava riskovano. Smqtam 4e podobni neregulirani mikrobiologi4ni procesi mogat da imat mnogo po-pla4evni rezultati i sledstviq ot izpolsvaneto na kupe6ka hlebna maq. V nekontroliruema sreda, kato doma6nata, ne moje da se osigurqt neobhodimite usloviq kato kiselinnost, vlajnost, temperatura, higiena na okolnata sreda i ne moje da se predotvrati razvitieto na gnilostni mikrobi, koito sa mnogo po-toksi4ni i patogenni ot hlebnata maq!!!  Zapoznavaneto sys slednata statiq 6te dade  po-dobra qsnota po vyprosa: http://en.wikipedia.org/wiki/Baker%27s_yeast

Boyo, предлагам ти да опитате този вариант на хляб в който няма грам мая и набухвателя е заменен със сода бикарбонат (хлябна сода) и бакпулвер. Не буква кой знае колко, но пък вкуса е наистина неповторим!!! Естествено ще е добре да се знае как може човек да си приготвя сам квас, така че ще чакаме Деси да сподели 🙂

Поздрави и поздравления на всички, обърнали внимание на тази статия.

Деси, би ли казала по-подробно как точно си правиш кваса.
Относно статията – голямо БЛАГОДАРЯ!

Здравейте >)
Благодаря за труда ,който сте положили в търсене на истината!
Аз отдавна правя хляб с квас,подозирайки че има нещо гнило в маята,но не съм и предполагала колко съм права!
Благодаря за последните линкове !
Има много добри идеи там.

Здравейте!

Не беше по-малка изненадата на целия екип, когато решихме да се поровим из тайните на съвременната кулинария и попаднахме на тази статия, както и на редица други за вредата от купешката хлебна мая. Отнема време да сравним целия поток от информация и да отсеем онази, която базирана на няколко различни източника изглежда достоверна. Сигурен съм, че има логично обяснение за появата на купешката мая, но за момента и нас ни глождят няколко въпроса:

1.) Защо термофилните дрожди не умират при висока температура?

2.) Какво кара сместа хляб + вода + захар да дава нова ферментация (дали това не доказва, че дори и изпечен, хляба съдържа тези все още живи и развиващи се бактерии)

3.) Какви алтернативи може да се използват, за да се забравят изцяло тези хлорирани и третирани със сярна киселина “набухватели-бомби със закъснител”.

Днес попаднахме на друг източник, според който бактериите продължават да живеят в образувалите се мехурчета в тестото дори и след печене, тъй като въздуха е лош проводник на топлина. Достатъчни са малки количества оцелели бактерии за да се възроди изключително бързо цялата колония отново в стомаха.

Доста познати суровояди от Монреалската група са на мнение, че тази мая изобщо не бива да бъде използвана в хранителната промишленост и че според тях описаните в статията факти са много близки до реалността.

Екипа продължава търсенето на истината и при едно такова твърдение за вредата е редно да се потърси информация и за ползата (все пак идеята е да бъдем субективни). За момента не сме попаднали на нито една стойностна информация, което за мен лично си е достатъчна причина да спра използването на мая в семейството до “второ нареждане”.

Замислих се за алтернативните набухватели като хлябната сода и там за сега намирам само добри отзиви. В момента екипа превежда интересна статия, според която питейната сода (сода бикарбонат) не само не вреди на организма, а му и помага в редица случаи.

Навремето не разбирах защо на баба ми питката никога не бухваше като купешкия хляб и тя винаги е използвала содата за набухвател, овкусявайки хляба с различни мерудии и шарена сол. Тогава си мислех, че жената просто така е научена и че за добре бухнала питка се изисква майсторство. Сега обаче разбирам, че именно този вид хляб е довел до нейната дълбока старост.

Убеден съм, че повечето баби и прабаби имат резерви от стари рецепти и трикове за вкусен домашен хляб дори без никакви набухватели. Трябва само да проявим интерес и малко усърдие, за да преоткрием доброто старо.

Ако в момента трябва да се избира между грубия и леко кисел хляб и “вкусната прясно изпечена купешка алтернатива”, със сигурност бих избрал първото. Но за наше щастие кухнята на суровояда предлага различни алтернативи на суров хляб и крекери и си мисля, че ако човек си ги приготвя достатъчно често, много скоро организма сам ще си ги търси и нито вида, нито вкуса ще ни бъдат странни и непонятни.

Бъдете здрави и нека с усмивка посрещнем утрешния ден, защото: “Светът е оцелял, защото се е смял!”

Доколкото знам прясна бирена мая се продава на входа на бирена фабрика Каменица- в пловдив,вероятно и другите бирени фабрики продават,други вариянти са домашна кисела закваска-има доста рецепти в нета,или безквасни хлебчета,правил съм от тях ,но не бях възхитен от резултата,повече ми допадат суровите хлебчета.Благодаря ви за чудесния сайт -и за информацията и за рецептите,доста неща съм харесал да видим кога ще ги правя,че съм малко неориентиран още-новак съм,от 4 месеце вегетарианец,клонящ към веганство и суровоядство и съм възхитен от положителната промяна,следя ви с интерес ,продължавайте все така.

Дали ще могат да се използват смлени на едро зърна като брашно за хмелната закваска? АКО НЯКОЙ РАЗБЕРЕ НЕЩО В ПОВЕЧЕ ДА ПИШЕ.

Много добра статия ,знаех ,че хлебната мая е вредна,доизясниха ми се нещата.

ВИЖТЕ КАКВО ОТКРИХ В ЕДИН ФОРУМ !!!
                                                                                                                                                                                                             Много се радвам за новата тема,с интерес ще я следя и ще се включвам. А сега преди малко попитах баба ми /понеже баща и е бил майстор хлебар/ как са правили маята едно време.Тя каза,че не е имало като сега готова мая и са си я правили сами.Брали са хмел /или сушен/ и са го варили.Правили са такава закваска с брашно по същото време.Отварата от хмела/която била-по-малко течност,повече хмел/ се затваряла в съд със щипка захар да ферментира.През това време ферментира и закваската,като са я подхранвали,както Мамето със брашно.Като почне да става много гъста,добавяли по 1-2 ч.л. от ферментиралият хмел и пак брашно.Накрая го слагали в малки формички или капачки и го сушили.От тези топчета слагали по едно в хляба.Това им е била маята и се надувала по същият начин,както днешната.
И това ще го пробваме.По този начин става суха мая.А ако искаме жива я замразяваме-не я сушим./едно време е нямало как да се замразяват все пак/
Попитах за хмела-може да се намери в билковите аптеки или по пазарите при билкарите.
Ако такава мая се прави и ще се ползва за хлебопекарна по-добре да се суши,а иначе за други цели можело замразена.Аз в хлебопекарната слагам суха мая само.Но една приятелка,каза,че и със жива ставало….вие какво ще кажете?
Преди малко се разрових в домашната библиотека и намерих една руска готварска книга,в която пише,че живата мая ,която купуваме от магазина е 1:1 със тази закваска,която правим.Разликата е в това,че домашната закваска(мая) ,хлябът или питката направени с нея втасват по-бавно от купената,защото в купената има химически вещества,които ускоряват прцеса на втасване.Иначе става въпрос за едно и също нещо.Такава закваска може да се направи с различни видове брашна,според предпочитанията,а може да се добави към нея и дрожди от хмел,пшеница,просо,ечемик и царевица.Дрождите се получават при ферментиране на посочените продукти в стъклен съд с малко вода и щипка захар.Всичко това изисква обаче търпение и време.
Горе долу цитирах най-важното от книгата,дано съм полезна.

О-ле-ле, вярно ли е всичко това !?!? С тази статия направо ме гръмнахте !!! Не мога още да се освестя !!! Виждам някой от заболяванията си в нея !?!? Дали наистина и това е една от причините – ужас !?!?
От къде да се снабдя с хмелна закваска? Или може и в домашни условия да се прави?
Благодаря предварително !!!

Присъединявам се и аз към въпросяа на sisi за домашната и хмелната закваска – как се правят?

Страхотна статия.Аз дълго време подлагам маята под съмнение и се ровя за такава информация,но никъде не съм намирала нищо конкретно,все противоречащи си мнения.Ние вкъщи сме големи любители на хляба,ама много големи.За съжеление нямам никакво време за приготвяне,месене и т.н. ,а и едва ли ще насмогна на количествата.Затова  купуваме от проверени източници, винаги е типов,ръжен и т.н. без набухватели ,подобрители,всякакви такива консерванти…но с мая.не съм виждала такъв без.Къде да търся и всъщност ,ако е без мая с какво трябва да е-домашна квас,сода…
А  можете ли да ми кажете някакви бързи,лесни рецепти за приготвяне на домашна закваска/квас?И всъщност колко вида такива има и от какво,каква е тази хмелна закваска и как се прави?И да ви попитам ,нали няма да излезе сега че и содата е вредна

Add Your Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kayseri escort aydın escort denizli escort çanakkale escort bursa escort