0 0
За нас

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

За нас

Directions

Share

Здравейте, приятели!

По една или друга причина, Вие сте попаднали на нашия скромен интерактивен рецептурник и сте добре дошли! Този проект не е нов, а просто изграден отново. През лятото на 2005 година назря идеята за кулинарен сайт, който да предлага на хората по-нестандартни рецепти, базирани на личния ни опит през годините, нашите приятели от други страни, безбройните количества изчетена и налична литература и много много други причини. Тогава се налагаше да работим по сайта през свободното ни време, което беше доста оскъдно и може би това беше една от причините да изтече домейнът ни през 2006 година в търсене на подходящата платформа, събиране на идеи от познати и приятели, както и желанието да се изгради не просто поредния сайт в Интернет пространството, а един лесен за работа, удобен и приятен за всички потребители рецептурник (както ние обичаме да го наричаме).

Изминаха 2 години докато идеята за проекта бъде възстановена, както и изтеклия вече домейн. На много хора ще им се стори странно какво общо има между RecipeMagician.com и сайт за суровоядство, затова нека да обясня. Първоначално името беше избрано колективно, като самата идея беше то да води към вълшебния свят на кулинарията и безграничните възможности на нашата фантазия. В последствие, благодарение на поредица от стекли се благоприятни за мен обстоятелства, реших, че вече стандартната кухня не е “водещото колело” в нашето хранене и е време да се взема в ръце най-вече заради самия себе си, близките и роднините.

Не сме сами на този свят и самият факт, че се отнасяме с пренебрежение към собственото си здраве, показва колко държим на хората около нас. Това беше причината аз лично да се променя… За да живея един по-добър и пълноценен живот и да покажа на близките си, че мисля за себе си, както и за тях. Така станах “СуРоВоЯдЕц” (за онези от вас, които се запитват що е то, това е комбинация от човек и марсианец във човешко тяло 🙂 ). Шегувам се, разбира се! Това не е поредния вид диета или режим, а един начин на живот, който всеки избира сам за себе си. При мен това решение се появи с желанието ми да се отърва от приличните 105 килограма, които за ръста ми (1.78), не са много много в нормата, да не кажа изобщо!.

Та започна се всичко с една “обикновена” диета с плодове. Идеята беше от 04.00ч. сутринта до 12.00ч. на обед да не се храня с нищо по-различно от плодове. Само да доуточня, че за мен преди началото на тази диета, плодовете бяха като един “не толкова вкусен десерт”, който може да се замени с нещо подобаващо. Реших се на тази крачка, за да задоволя желанието на половинката да ми помогне да се променя. Оказа се, че не беше никак трудно, дори напротив. В последствие приятели суровояди ни въведоха по-навътре в “суровия свят на храната” и така захапахме здраво цялото семейство.

Не мога да не изкажа своята благодарност към половинката, която от момента на нашето запознанство до сега, ме съветваше да се храня малко по-здравословно, да не смесвам видовете храни в едно ядене и много други. Тогава не слушах какво ми се говори и го приемах като някаква трудна промяна. Днес като се замисля какви усилия й е коствало на моята многообичана съпруга да стои до мен и да ми помага, в мен се събужда един истински респект. Благодаря ТИ !!!

Та това е в общи линии причината да се зароди този проект. Има още няколко прекрасни уеб сайта в пространството, които ще публикуваме (естествено с разрешението на техните автори) в нашият сборник Полезни линкове.Искам да изкажа също благодарността си на автора на “Земя на заем”, която разреши да се публикуват статии от техния сайт за суровоядство, разбира се, като се добави линк за обратна връзка. Сигурен съм, че има и други интересни сайтове. Затова, ако попаднете на такъв, или пък сте автор, винаги сте добре дошли в нашия сборник.

Нямаме за цел да се конкурираме с никого, дори напротив. Отворени сме за всякакви предложения и партньорства с различни сайтове, споделящи вижданията ни. Можете да се свържете с нас, използвайки формата за контакти по всяко време. Разбира се, като един нов проект имаме доста работа по реализацията му, което може да доведе до забавяне на отговора ни, но това в НИКАКЪВ СЛУЧАЙ не означава незаинтересованост. Гарантираме Ви отговор и помощ при първа възможност.

Нека заедно да се обединим и да направим света по-красив! Нека заедно да положим минималните усилия, които се изискват от нас, за да опазим Земята за идните поколения! Промените в човечеството започват с всеки индивид поотделно! Да започнем сега! Да започнем заедно!

Чрез този проект ще се постараем да Ви предлагаме избраните рецепти, които сме пробвали лично или са ни били препоръчани от приятели и близки, както и да Ви държим в течение с новините на “хранителния фронт”. Възможно е някои от функциите на сайта да не работят временно, за което се извиняваме. Все още сме в процес на доизграждане и промените не са рядкост. Благодарим Ви предварително за разбирането.

С обич,
от екипа на
RecipeMagician.com

(Visited 91 times, 1 visits today)

admin

previous
Доматена супа с резене
next
Сурово Тирамису Тускани
previous
Доматена супа с резене
next
Сурово Тирамису Тускани

13 Comments Hide Comments

Благодаря Ви много за изчерпателния отговор. Вие сте едни много мили хора с добри сърца. Бъдете живи и здрави.

Привет отново, Марийче! 🙂

“имате повече опит за начина на храненето и как влияе той на организма”
🙂
Да ти кажа мога да говоря единствено и само за моя организъм. 😉
Ние също не сме пълни суровоядци, даже досега смея да твърдя, че никъде не сме се анонсирали или афиширали като такива. Имали сме периоди на сурово, но хапваме и термично обработена растителна храна.
Връзка между студ и суровоядство – много хора твърдят, че този начин на хранене изстудява тялото и човек не можело да бъде цял живот напълно суровоядец; можело дори да ни разболее дългото суровоядство. Аз не вярвам в такива твърдения, тъй като 3 месеца 2011-та година бяхме само на сурова храна и то февруари, март, април, когато тук си е студено. Вярно, не е дълъг периодът, но за тези месеци не сме изпитали никакъв дискомфорт. Та ако ядем готвено, то не е защото ние студено. Има и други начини да се стоплим. 😉 После след този период, бяхме месец май на зелени сокове. След това дойде лятото. 🙂
Както вече много пъти пиша: не всичко е храна; важна е, но не е най-важното.

Сега за теб: питай, щом имаш такова желание. Пък после ще видим с какво и как да помогнем.

Здравей, Мария!

Според мен личната нагласа към конкретен вид храна ни кара да се чувстваме по един или друг начин. Не са малко твърденията, които човек може да срещне в Интернет относно суровата храна – тя охлажда и не е за зимата, тя е за разтоварване само, тя довежда до дефицити и т.н., но според нас с Вери ако човек подходи сериозно към избора на продуктите и ястията си, суровата храна не само няма да доведе до дефицити, ами може не по-зле да Ви сгрява. Ще дам един много простичък пример, който не е единствен, но е доста показателен: опитайте се да изядете едновременно 3-4 люти чушлета наведнъж без хляб, вода или нещо друго, след което дайте на тялото десетина-петнадесет минути и спокойно излезте на много студено (навън или на балкона). Със сигурност ще Ви трябва известно време докато тялото Ви започне отново да усеща студа, защото чушката ще Ви сгрее доооста сериозно. Има много продукти и подправки, които са сгряващи и ако човек ги познава и комбинира правилно и най-вече БЕЗ ДА СЕ ПРЕКАЛЯВА, нещата се променят постепенно. Преди началото на промените Верка си беше супер мега зиморничава и сме имали случаи, в които тя е ходела в топла стая с 1-2 чифта чорапи и се е завивала със завивки за да се стопли. Сега ела я виж – не само че си ходи леко облечена в по-хладно време, ами на всичкото отгоре с усмивка си спомня старите дни и съжалява хората и най-вече децата, които тук малко да подуха ветрец и обличат и обуват в сериозни зимни “доспехи”.

Ако човек под сурова храна има предвид само зелени салатки, моно-ядене на плодове и зеленчуци, то тогава наистина по-хладните времена ще си кажат своята дума, но ако човек отпусне малко въобръжението си и не се спира пред първите неуспехи в кухнята, то тогава много неща и Вие ще посрещате с усмивка.

Мога като съвет само да предложа в периода на “кулинарно прохождане” да преминавате плавно от по-простички и лесни ястия към по-сложните и, разбира се, първоначално да си приготвяте малки дози за да си изясните сами за себе си кое Ви харесва/допада и кое не. Ако приготвяте големи дози и не Ви допадне вкуса, вида, аромата и др. ще се наложи или да се насилвате дълго време да си изядете творението или да се разделите с известна част от вложените за продукти финанси.

Нека всичко е плавно, постепенно и без грам угризения, процентни гонитби, укори, мисли за прегрешения и прочие. Всички сме тръгнали от някъде и всички продължаваме да вървим (без значение кой колко бързо и стремително напредва).

Бъдете здрави и щастливи!

Да Вери съгласна съм с теб, че не сте лекари, но все пак имате повече опит за начина на храненето и как влияе той на организма. Аз все още не мога да кажа, че 100% се храня със сурова /непреработена/ храна, тъй като се храня и с храни, които се преработват / постни ястия/. Искам повече от храната, която консумирам да е сурова, но това го правя лятото, защото има много плодове и зеленчуци и е топло. На мен винаги ми е студено, особено пък зимата се сковавам от студ и не знам дали суровоядството не влияе на това.

Мария, зависи личният въпрос колко е личен. 🙂
Ако не искаш да е публично, пиши тук:
http://www.recipemagician.com/contactus/
Вече работи формата.

Ако няма проблем да е публично, пиши във форума:
http://recipemagician.com/forum/

Имай предвид също така, че не знам доколко ще можем да помогнем, бъдем полезни или дадем съвет, щом става дума за здравето. Не сме диетолози/специалисти/лекари.
Казвам ти го най-откровено. 🙂

Поздрави засега!

Благодаря Ви Вери и Милен! Ако искам да питам нещо лично, което е свързано със здравето, къде мога да си задам въпроса.

Привет отново, Мария! 🙂

Не, не е това новият изглед на сайта/новата платформа.
Бяхме с него може би до пролетта, когато го сменихме уж за повече функции. Даже ако се загледаш, ще видиш, че в логото се кипри коледна украса. 😉
С изгледа, който карахме досега ( допреди 2-3 дни), на мен лично хич не допадаше и харесваше. Трябваше да е улеснение за потребителите, но стана точно обратното. Не се виждаха снимки, не бяха удобни повечето категории, не беше подредено и приятно за посещение…
Затова решихме да върнем старата версия, докато стане напълно готова най-новата. 🙂
От коментарите всичко се пази. Само забелязах, че не са видими за потребителите тези, писани в “За контакти” (сега няма възможност там да се оставя коментар, а и самата секция е за редакция, защото контактите виждам не функционират). Не знам дали ти там си се включвала. Всичко се пази и ще го оправяме. Трябва да имаме търпение – най-важното.

“всичко е описано подробно как трябва да се приготви”
Няма как да се случи противоположното тук на сайта. 😉
Стараем се да сме сериозен кулинарен такъв за сурови рецепти. А не просто да е тип тефтер, да нахвърляме там нещо. 😉
Във форума ни в темата, където описвам менютата вече 3-ти месец, наистина само нахвърлям съставките на ястията. Не давам количества и не описвам подробно. Но винаги съм готова да помогна, стига някой да пита и да се интересува. 🙂 Само не знам как ще стане откъм яснота и подробност, когато реша да ги прехвърля тук на сайта дневните менюта. Но ще ги оправям, това да е проблемът. 🙂

Във фейсбук имаше един период, когато споделях снимки и обяснявах подробно кое как се прави. Но всичко до време, Милен е обяснил защо. Сега ако пусна снимка, или само пиша какво е или изброявам набързо продуктите. 🙂
Писали сме заедно с Милен и може би се повтаряме на места.

Поздрави и от мен!

Здравей, Мария!

Това все още не е новият сайт, тъй като последната версия ще бъде изцяло нова платформа и в момента се прехвърлят всички коментари от този сайт ръчно, както и ще бъдат редактирани голяма част от рецептите съгласно потребителски препоръки, коментарите, както и натрупания през годините опит и знания.

Този вариант според нас беше по-удобен и функционален от последната версия и затова за момента се върнахме към него, след като редица потребители споделиха за своите затруднения по време на работа с последната версия.

Относно споделянето – за съжаление си е така, но причините са много. Не са малко хората, които буквално се учиха от нашия портал (и все още го правят, но не толкова явно както преди), а сега вече започват да се стремят към популярност, показност и малкия екран, за да заслужат и те своите пет минутки слава. Нямам нищо против подобни хора и изяви,разбира се, но през последната година забелязваме доста странни комбинации от хранителни продукти само и само те да бъдат наречени като сурова рецепта, прекалява се с количествата захари и т.н. Друг тъжен факт е, че мнозина приемат твърдението, че всичко сурово е здравословно и колкото повече човек консумира, толкова по-здрав, извисен, фин, строен, снажен, игнориращ егото си ще бъде и се забравя основната причина за прехода към сурова храна – да се научим да даваме на тялото си от всичко необходимо в правилните дози и форми (къде се налага да намаляваме нещо, къде да увеличаваме и разнообразяваме…)

Приема се, че приготвянето на една рецепта е просто въпрос на смесване на продукти без да се взимат под внимание хранителните стойности на всички вложени продукти, както и да се старае авторът да придаде на своята рецепта не само оригинален вкус, а и вид.

Както и да е, както сама каза – така са преценили. Иска ни се само хората да продължат да размишляват, анализират и адаптират знанията в своя полза, а не да се приемат буквално думите на някой ГУРУ или про-американски настроен автор на книги и подобни. Никой не познава тялото ни по-добре от самите нас и колкото повече се опитваме да гоним нечии стандарти, теории и изследвания, толкова повече се отдалечаваме от идеята да се научим да “слушаме тялото си” и да бъдем в синхрон с него.

Поздрави и ти пожелавам много крепко здраве, баланс и хармония!

Здравейте мили хора! Искам да попитам това ли е новия сайт, защото до преди няколко дни влизах в сайта, но по друг начин беше. Благодаря ви за всички рецепти които ги има в сайта, защото всичко е описано подробно как трябва да се приготви. Много от веганите в България, с които си кореспондирам чрез фейсбук не искат да кажат как се приготвя дадено нещо, което са направили, а само в общи линии изброяват продуктите и толкова. Не знам защо така се получава, но няма значение, така са преценили. Ще продължавам да следя редовно вашия сайт. Бъдете живи и здрави. Поздравления!

И на нас ни е изключително приятно, че все повече млади хора (а и не само млади де) се включват в инициативата “Да променим живота си към по-добро” 🙂 Приемаме чистосърдечно поздравите от Варна, особено сега като сме извън страната 🙂 Във Варна се роди първата ни рожба, макар и двамата с половинката да не сме от там 🙂 Успех със сайта 🙂

Zdraveite!
Ot kakto sym surovoqdna, skaniram neta za vsichko na bg i ne znam kak ste mi ubqgnali. moje bi zashtoto naposledyk sym dosta zaeta sys site i az.
Mnogo, ama mnogo se zaradvah da vi otkriq. Shte se aboniram za vashiq newsletter i shte se radvam da si komunikirame.
Pozdravi ot Varna,
Denitsa (a.k.a Mona)

Mi, много ми е приятно да срещаме всеки ден все повече и повече хора, които са готови на промени към по-добро. С най-голямо удоволствие бихме добавили твоето/вашето блогче към нашите приятели. Идеята на суровоядството е да ни научи на единство, да се радваме на живота и околните. Така че, вече съм добавил линка към сайта, само чакам вашето разрешение, за да се вижда. Относно съмишлениците, приеми всички наши потребители за твои приятели. 🙂

Zdraveite, izviniavaite za latinicata! Izkliu4itelno mi e priatno da vi “sre6tna”! Ot okolo godina-dve sym obyrnala mislite i na4ina si na jivot v posoka “nai-blizo do prirodata”. Za sega tova se izraziava v hapvane na kylnove, surovi plodove i zelen4uci vseki den,
mnogo protiv standartnata medicina sym. Kakto i da e – naskoro i az re6ih da posybera interesnite ne6ta na edno miasto i si napravih blog. Moje da namerite ne6to interesno i za vas tam za vby6te:). I otnovo neka da kaja pozdravi za mnoooogo hubavia sait! Dano ima vse pove4e hora zapaleni po tezi temi, za sega az li4no imam goliama lipsa na symi6lenici!
Hubav den ot men!

Add Your Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kayseri escort aydın escort denizli escort çanakkale escort bursa escort