1 0
Селъри

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Селъри

Directions

Share

celina_strykove

Селърито трайно си извоюва място на нашата трапеза заедно с морковите, репичките и пипера. Неговата хрупкава структура и слабият аромат го превърнаха в популярна добавка към редица салати, сосове и смутита. Селърито може да се консумира целогодишно, макар че през летния сезон то е с най-приятен вкус и фин лек аромат (тогава му е и сезона).

Селърито расте на височина до 30см. В края на стъблата има малки листенца. Видът наподобява “архитектурни колони” съединяващи се в долната му част. То е двугодишно растение, принадлежащо към семейството Umbelliferae, чиито други членове са морковът, резенето, магданозът и копърът. В наши дни селърито намира приложение и в медицината.

Защо да консумираме селъри?

Селърито съдържа големи количества витамин C и редица други активни съставки, укрепващи нашето здраве. Една от тях – Phthalide, активно регулира нивата на холестерола, а Courmarins предотвратява появата на ракови клетки. Големите количества витамин C в селърито предпазват организма от простудни заболявания. Доказано е, че витамин C помага при борба с инфекциозните заболявания, което прави селърито любима храна на много хора.

В китайската медицина селърито от дълги години се използва като регулатор на кръвното налягане. Активната съставка Phthalide помага на мускулите около артериите да се отпускат и позволява на тези съдове да се разширяват. Увеличеният обем на артериите позволява на кръвта да тече при по-ниско налягане. Phthalide също така участва в намаляването на стрес хормоните, които се явяват причина за стесняването на кръвоносните съдове. Селърито има и други съставки, участващи в понижаването на кръвното налягане- Калций, Калий и Магнезий и никой не може да отрече ползата от консумацията му.

Селърито има и диуретичен ефект благодарение на калия и натрия – жизненоважни минерали, участващи в регулирането на течностите в организма. При повишени количества течности в организма, селърито стимулира производството на урина, като му позволява да изхвърли чрез нея отпадъчните продукти.

Магическите стръкове съдържат съставка Courmarin, която не позволява на свободните радикали да увреждат клетките. Намалявайки клетъчните мутации, се предотвратява появата на ракови клетки. Courmarin-ът също така увеличава активността на определени бели кръвни телца (имунните защитници), целящи да унищожават мутирали (ракови) клетки. Открита е и друга съставка – Acetylenics, която спира нарастването на туморните клетки.

Как да избираме и съхраняваме селърито?

Избирайте стръкове, които са крехки и лесно се чупят при опит за огъване. Съответно трябва да са със светлозелен цвят без видими наранявания. Листата на върха на стръковете трябва също да са с бледо-зеленикав цвят без жълти оттенъци. Понякога селърито може да има черна сърцевина, което е причинено от инсекти. В такива случаи не се препоръчва консумацията му. За да се установи наличие на черна сърцевина, по възможност проверете стрък на ярка светлина за наличие на тъмни сенки. Ако откриете повърхностни наранявания, имайте предвид, че тези стръкове ще са с повишена киселинност.

За да съхранявате селърито, поставете стръковете в затворен контейнер/кутия или ги увийте в прозрачно фолио, след което ги поставете в хладилник. Ако искате да съхранявате нарязани/накълцани стръкове, убедете се, че няма влага и водни капки по стените на опаковката, тъй като това ще допринесе за влошаване на вкуса и понижаване на хранителните стойности. Избягвайте дълбоко замразяване, тъй като след размразяване селърито няма да запази крехката си структура и ще омекне. Все пак, ако желаете да използвате селъри в бъдещи рецепти, замразяването няма да понижи хранителните му качества.

(Visited 2,202 times, 1 visits today)

admin

previous
Шарена салата
next
Торта “Шоколадова Магия”
previous
Шарена салата
next
Торта “Шоколадова Магия”

22 Comments Hide Comments

Простено ти е, Владо. 🙂

Не знам хората на какво точно имат право…
Аз лично съм против англицизмите, които буквално са затъмнили богатия и хубавия ни български език. Съгласна съм с теб, че е грозно и жалко. Да, вярно тук сме писали селъри и живеем в чужбина. Но на мен не ми харесва думата. Стръкове или стъбла целина. Май и по магазините в България така я виждам изписана. Малко по-дългичко, но какво от това.
Хайде достигнахме консенсус. 🙂
Всичко най-добро!

Съжалявам, простете за невежеството и за избирателното четене. И за това, че се заяждам.
Аз все пак се ровя в Интернет с цел да разбера наистина ли се налага употребата на тази дума, дали е уместна, имат ли право хората да я използват. Разбирам, че е удобна дума, но звучи доста грозно и е жалко, че набира такава популярност. Утре пък ще започнем да викаме СИЛЕРИАК на целината, защото така е по-правилно според други някои. Ако трябва да се правят уточнения, защо трябва това да става посредством английски наименования? Това е смешно.
Разбирате ли, трябва да се говори на български, не на българо-английски, българо-турски, немски, руски и т.н., така както не ползваме и латинските имена на растенията, които пък са най-точни. Защото иначе се стига до изводи, че трябва да се пренаписват речници. Наистина, липсват наименования на български за много култури, но “селъри” дори не е заемка.

Благодаря за справката. Естествено, че не ги знаех тези неща за целината, celery и celeriac. Заслужено е да те подиграват, щом се заяждаш 😉

И нищо оригинално не съм казал 🙂

Весело лято също пожелавам на всички :)))

Забелязала съм през годините едно от многото явления в интернет…човек като няма какво да каже, започва да се заяжда, напада и оригиналничи около правописа.
Celeriac е на английски това, на което ние казваме целина. Аз лично дори съм го писала тук в коментарите. А и други…Но явно отново се чете мноооого избирателно. Може да се нарече и celery root. Но предполагам, че Владимир като образован, начетен, ненаивен и невярващ на простотии човек, прекрасно го знае това. :):);)
Поздрави и спокойни, слънчеви летни дни!

А интересно как е английската дума за това, на което ние казваме целина, щом има разлика меду селъри и целина.
Аз предлагам: Нека си викат “селъри” или “селари” наивните, тия, които вярват на простотии и тия, които пишат “копувам” и или тия, които просто не могат да пишат.

Стръкове целина видях също така в Карфур и Пикадили (пролетта в Бургас).

Скоро няма нова информация относно къде може да се намери селарито.
Аз го копувам от Кауфланд с днешна дата беше 1.99лв. Ползвам го за фреш. Има по лек вкус от целината и е по сочно. От един стрък една ябълка и два моркова става 250мл. сок

Живка повече не се включи, но аз намерих това:
http://rudocs.exdat.com/docs/index-530382.html?page=16

Според статията има 3 вида целина – главеста, листна и дръжкова ( за която ние сме писали тук).
Иска ми се да и сложим българското наименование и да не виси и буквално “крещи” 🙂 английското ” селъри”. Първо, че аз лично хич не обичам англицизми и второ – много хора се дразнят, а аз ги разбирам защо. 🙂
Единственото, което ме обърква сега е написаното от Живка: “селърито се различава от нашета дръжкова целина по хрупкава е и по слабо мирише.”

Драго, навремето, преди 5-6 години, имаше в Метро от въпросния сорт целина. Сега като се поразрових в интернет, срещнах мнения на хора, че и на обикновения пазар може да се намери.

Здравей, Драго!

Малко съм затруднен да Ви упътя откъде може да си набавите селъри, защото за последен път бях в столицата (и като цяло в България) преди повече от 5 години, но съм убеден, че няма да е трудно да се намери по здравословните магазини, както и по по-големите търговски хранителни вериги.

Ако някой може да ориентира по-точно момчето и няма нищо против да сподели, ще сме благодарни 😉

Здравейте,интересува ме от къде мога да си купя celery в София.

Милене, Живка пише, че има разлика между дръжково-главестата, която отглежда и селърито. 🙂

А листната е тази, която знаем от край време в България.

Живка, може ли да споделиш ботаническото название на дръжково-главестата целина?
Благодаря

Здравейте, Живка!

Особено ни е приятно да открием земеделци в редиците и Ви благодарим за ценната информация. В действителност селърито намира толкова широко приложение именно поради по-слабо изразения му аромат. За мен лично вкусът е почти като на краставицата, а стръковете са сочни, хрупкави и лесно се дъвчат.

Аз за пръв път преди години опитах селъри в Англия, когато бях там на специализация и по онова време ми се струваше много странно как може хората да хрупат някаква си там имитация на краставицата. В последствие, обаче, вкусът на селърито толкова ми допадна, че понякога хрупах само него като заместител на хранене, защото хем е лесно транспортируемо, хем и не изисква особени усилия да се кълца, реже, пасира и т.н. (измиваш и хрупаш за здрави зъби и усмивка 🙂 ).

прочетох коментара ви и реших да се включа аз съм зеленчуко пройзводител ние имаме целина дръжкова главеста и листна но селърито се различава от нашета дръжкова целина по хрупкава е и по слабо мирише

Ами да celery е целина, но много по-различен вид от тази, която се отглеждаше традиционно в България до преди години (сега не знам какво е положението). Просто става дума за 2 различни неща. Иначе си права, Ема, че е дразнещо да навлизат англицизми в българския език. Аз лично се опитвам да я наричам въпросната селъри стръкове целина с риск някои хора пак да не ме разберат. Защото целината, която ние българите ядем много повече, също има стръкове (тъмно-зелени и много по-тънки от светло-зелената, дебела и месеста селъри), където можем да открием вкусни и ароматни листенца целина. Традиция беше у нас лятото да се овкусят печените чушки с накълцани листа целина, чесън, сол, оцет и олио. 😉
Това, което администратор е показал, е celeriac ( наименованието на родната ни целина, чиито глава и листа се ядат) и celery (целината, за която става дума в статията). Готова съм да се обзаложа, че тук няма снимки на РЕЗЕНЕ. Защото fennel не е копър, а резене. 😉 Снимката, която си дала, е на fennel/резене, да.

Здравей, Ема!

Не се безпокой, няма как да пламнат спорове. Все пак всички сме интелигентни хора и целта ни далеч не е да си мерим и сравняваме знанията. В действителност селъри си е целина и това сме го писали неведнъж на сайта. Причината да използваме думата селъри (за стръковете) и целина (за главата) е, че на много места в търговската мрежа стъблата се продават именно под това название. Отделно от това някой потребители изпитват затруднение да открият целина по магазините извън България, като в последствие с радост откриват, че селъри и целина на практика са едно и също нещо, и че го имат в най-близкото до тях магазинче.

Резенето (fenel) за който ти споменаваш е съвсем различна култура и нейния аромат/вкус по-скоро бих го оприличил с този на копъра и анасона, отколкото на селъри/целина. На снимката в началото на статията са показани стъбла на целина/селъри, а не резене. На резенето стъблата са по-бледи.ю

Надявам се с моето и твоето пояснение вече всички да са наясно кое какво е и как/къде да си го набавят. Ако имате градинка, това е най-прекрасния начин да си осигурите винаги пресни селъри/целина и резене/fenel.

Благодаря ти за уточнението и препратките и ти желая лек и динамичен ден (или поне остатъка от него)!

Celery е целина. Не разбирам защо масово започна да се употребява английската дума , след като си имаме българска ЦЕЛИНА.
http://en.wikipedia.org/wiki/Celery
А това, което администратор е показал , за доказване разликата между българската и американската целина са снимки на 2 различни растения. Едното е целина Celery , а другото – големите глави е Копър или на английски FENNEL.
http://en.wikipedia.org/wiki/Fennel

Прилагам линк към wikipedia, за да не пламнат сега едни спорове безмислени.
Просто когато определен вид копър се остави , развива такива големи глави. А целината- не. Тя е на стръкове. Така че да си ядем българска целина и да си мислим ,че е селъри.

Здравей, Muckata!

Малко е трудно да се даде категоричен отговор, тъй като по официалните данни селърито е с по-висок хипогликемичен индекс от общоприетото за диабетиците.

От друга страна обаче, селърито съдържа големи количества натрий, не съдържа транс мазнини и е един прекрасен източник на растителни фибри, рибофлавин, витамини A, B6, C, K, магнезий, калций, фосфор и манган.

Нашето семейство консумира селъри в различните видове рецепти, като най-вече го добавяме към салати, “зелените сокове” (поради електролитните качества), а понякога го хрупаме просто така добре измито и сервирано с различни видове сосове според сезона и настроението.

Еми това е накратко за селърито, надявам се да сме успели да внесем малко яснота. Опитайте да го консумирате, а ако оказва неблагоприятно състояние (за което се съмнявам) можете да намалите или преустановите временно консумацията.

П.С. Някой учени твърдят,че селърито има отрицателни калории, тъй като според тях за да се превари тази храна е необходимо да се изгорят повече калории, отколкото се получават. Това от своя страна довежда до понижаване на телесната маса като желан ефект. Не знам доколко е вярно това твърдение обаче, след като при наличието на ензими в суровата храна, енергия почти не се изразходва. Или пък са имали предвид консумацията на готвени ястия, в които се съдържа селърито като продукт. Вашето тяло най-добре ще знае дали е подходяща храна за вас селърито или не. Опитайте да се допитате до него и ще се радваме да споделите резултатите.

Поздрави и пожелания за една успешна и динамична седмица!

Здравей, Rayna!

Това, че си я отглеждате самички е прекрасно и бихме били благодарни ако споделите малко от своя опит (намиране на семена, покълване, отглеждане). С две думи, всичко, което знаете и можете да споделите за тази невероятно полезна култура, която се явява реален заместител на морската сол ще бъде от полза за всички останали потребители.

Поздрави и пожелания за една супер приятна, вкусна и динамична сурова седмица!

Zdraveyte,radvam se nay-posle mojem da vkusim tasi prekrasna dobavka SELARI.Neveroiatna na vkus,hrupkava,priatna,polezna.Na men li4no mi e liubimka i se radvam,4e si q otglejdam sama i moga da q polzvam kogato mi potrqbva.

Здравей отново Boryana. Поразрових се из архивите ни и открих снимка на известната в България целина. Наистина вкуса е подобен, но има огромна разлика в стръковете. За сравнение, погледни тази снимка (родната целина) и тази (американския и събрат).

Здравей, Боряна. Селъри (celery) е сорт целина, при който стеблата са по-дебели, хрупкави и сочни. Няма го така силно изразения аромат на нашата целина. В много магазини го продават като целина, но сме го срещали в някой направо под названието селъри. Смело може да си използвате целина, ако тя е на стръкове, защото това именно ще е този сорт, придобил популярност в Южна Америка, Великобритания и редица други страни.

Add Your Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kayseri escort aydın escort denizli escort çanakkale escort bursa escort