• Home
  • Домашно кокосово масло
0 0
Домашно кокосово масло

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Домашно кокосово масло

Directions

Share

Здравейте, Приятели! Днес ме осени идеята да се позаинтересувам каква е технологията на кокосовото масло и дали не може да се приготви в домашни условия, тъй като в България цената все още е шокираща и не е много финансово изгодно да се използва във всекидневието. Оказа се, че не е толкова трудно човек да си го направи сам стига да има желание. Тъй като току що открих тази рецепта, не мога да гарантирам успеха, но още утре ще си накупя няколко стари кокоса и ще опитам да си приготвя маслото.

Съществуват няколко начина за приготвяне на този вид мазнина:

1. Рафинирано масло – това е мазнина, която се рафинира, избелва и парфюмира с кокосов аромат. Този вид мазнина се добива от месото на узрял кокос (кафява черупка) и включва в себе си загряване и избелване на мазнината от хигиенна гледна точка (да се премахне неприятния мирис и тъмния цвят от изсушеното или пушено кокосово месо).

2. Хидрогенирано масло – тъй като кокосовата мазнина се състои от 92% сатурирани мазнини, 6% моносатурирани и 2 процента полусатурирани мазнини, за да може крайния продукт да се превърне изцяло в сатурирана мазнина и да се оставят само средно верижните триглицериди в него трябва да премине през мачкане под високо налягане, което технически погледнато му осигурява огромен срок на съхранение. Хидрогенизираното кокосово масло се приготвя чрез използването на високо налягане (не температура!), за да се получат водородни балончета. Тази технология значително подобрява стабилността на мастните връзки, което от своя страна намалява рисковете от гранясване и увеличава срока на съхранение. Тук има едно огромно ОБАЧЕ!!! Не бива да се пропуска важният факт, че при процеса на хидрогениране се създават транс мазнини, които са ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ОПАСНИ ЗА ВАШЕТО ЗДРАВЕ и по-специално за ВАШЕТО СЪРЦЕ!

3. Чисто кокосово масло – това е най-висококачественото кокосово масло, което се произвежда чрез естествени природни процеси, без да се използват живото застрашаващи химикали, избелващи препарати и т.н. за да се получи висококачествена мазнина. Отделно от това, този вид мазнина може много лесно да бъде приготвена в къщи.

Предполагам, че вече се досещате на кой метод искам да обърнем внимание в тази публикация. Ако все още се чудите, заложете на третия вариант и няма да сбъркате. Защо? Ами при първия вариант за приготвянето участва половината Менделеева таблица, което не го прави много привлекателно. При втория вариант хидрогенирането се прилага за да се удължи живота на мазнината, което крие ОГРОМНИ ЗДРАВОСЛОВНИ РИСКОВЕ. Мислите ли, че ако имахте едно бурканче мазнина би издържало в хладилника Ви повече от 1-2 седмици максимум преди да сте си приготвили поредната сурова тортичка, супичка, салатка, пастет и т.н.? А дали имате достъп до рафинираща установка в къщи?

Та да караме по същество. За да си приготвите кокосово масло в домашни условия първоначално ще трябва да приготвим кокосово мляко. За целта ще са Ви необходими кокосови орехи (не мога да кажа от 1 брой колко мазнина излиза, но тези дни ще добавя повече информация по случая след като опитам рецептата).

Внимателно отворете кокосовия орех с тъпата страна на тежък нож/ сатър или малко чукче (не е нужно да го пускате от 9тия етаж, защото се отваря изключително лесно, като човек се запознае с техниката на отваряне).

Когато всички кокоси са отворени, изкарайте месото с помощта на лъжица и/ или нож, като отделите кокосовата вода в дълбока купа. Не бързайте да я изпивате/ изливате, тъй като тя ще ни е необходима. Вземете месото и го настържете или пасирайте в блендер на максимална скорост. Изсипете полученото пюре в тензух или марля и започнете да изстисквате кокосовото мляко (стискайте колкото се може повече, защото всяка капка е важна за вкуса на вашите ястия!) Можете да увеличите количеството мляко, като накиснете месото в тензуха в кокосовата вода и повторите изстискването. Когато приключите с изстискването, остава да се отдели водата от мазнината и да си консервирате готовото масло в подходящ съд. Има два начина да се осъществи последната стъпка:

1. Естествена ферментация – Кокосовото мляко се смесва с кокосовата вода в прозрачен буркан или бутилка и се оставя на стайна температура за 20 часа (не повече!). Този процес ще позволи на протеините (белите съставки), мазнината и водата да се разделят на отделни пластове – протеина остава на повърхността, мазнината плува по средата, а водата пада най-долу. Съберете само мазнината (средния слой) като внимателно отделите протеина и отлеете вече най-горния слой. Прецедете мазнината през тензух или марля. В крайна сметка трябва да се получи безцветна до бледожълта мазнина, която в хладилник ще се стегне и ще заприлича на свинска мас.

2. Нагряване на млякото – Кокосовото мляко се нагрява на тих огън за да се изпари водата и да остане само мазнината и протеина, като в последствие протеина много лесно може да се прецеди

Сигурно се питате на кой от двата варианта бихме се спрели ние за пробата? Имам идеи и за двете технологии на отделяне:

1. За този вариант бих използвал някакво пластмасово шише (например от кола 2литра или минерална вода). След ферментацията и отделянето на трите слоя бих направил дупка в най-ниската точка на средния слой (малко по-високо от мястото на допира на водата и мазнината), като така през нея ще излезе всичката мазнина и известна част протеин, който може лесно да се отстрани.

2. За този вариант бих използвал дехидратор и подходяща температура – 46С (115F). Макар това да отнеме повече време, ми се вижда малко по-лесно. Така хем ще имате време да прочетете още някоя хитрост или рецепта на сайта докато мазнината се де хидрира.

За да мога да кажа, кой от двата описани метода ще използваме ще трябва да видя колко мляко излиза от един кокос, лесно ли се установява къде е мазнината и водата и т.н. Но ще ми бъде изключително интересно и приятно да опитам, защото така ще мога да гарантирам на семейството си абсолютно натурално кокосово масло на цената на няколко кокоса, които със сигурност ще са по-евтини от маслото в готов вид.

Очаквайте коментари какво се е получило, както и видео клипче как се отваря кокоса с голи ръце и нож. Още утре ще си набавим кокос за видеото и приготвянето на тази интересна рецепта-трик.

Надявам се, че много скоро ще спрем да се питаме откъде да си купим кокосово масло и как да си го позволим за рождения ден и/или партито по различните поводи, като използваме за целта домашното нерафинирано студено пресовано кокосово масло.

(Visited 4,103 times, 1 visits today)

admin

previous
Ябълков чийзкейк с боровинки
next
Канелен крекер със стафиди
previous
Ябълков чийзкейк с боровинки
next
Канелен крекер със стафиди

43 Comments Hide Comments

Здравей. Велислава.
Радваме се, че са Ви допаднали идеите и предложенията.
Относно кокосовото мляко и масло – и двете са прилично трайни в хладилни условия, но не бих препоръчвал да се съхраняват повече от 3-4 дена, защото в стареещо състояние кокосовите продукти придобиват един леко неприятен сапунен аромат/привкус. Ако се приготвя олио, обаче, то може да трае и по-дълго, защото е само мазнина (стига да сме сигурни, че в нея няма остатъчни количества влага). Масло и мляко може да се използват в различни видове напитки, да се добавят към кремове, сосове и където още ни се струва естественият аромат на кокос подходящ.

Малко е трудничко да се остави мляко и масло да се развалят, защото добивите обикновено не са толкова високи (за сметка на уникално свежия вкус), та бързизчко се изчерпват количествата 😉

Относно музикалния фон, малко ми е трудно да споделя имена без да знам за кои видео материали става дума…

Здравейте,страхотни съвети ,изгледах и видеата!Още утре ще си купя кокосови орехи и ще го направя!Зачетох се малко по-надълбоко за начините на добиване на маслото и ми стана много интересно 🙂 Имам някои въпроси само :))) Самото мляко как може да го използваме в кулинарията и колко време са трайни в хладилник,както и маслото? А също така моля ви споделете ми песните от клиповете ,направо са страхотни !!!Поздрави ,Вили :)))

Здравей, Драго!

Наистина в действителност маслото би следвало да е отгоре, а водата отдолу в резултат на различните плътности. Но ако в твоя случай няма странична и неприятна миризма, не виждам причини за притеснение. Може би “маслобойната” е пропуснала микро парченца от месото на кокоса, което е довело до тежестта и утаяването на част или цялото на дъното.

Относно удължаването на трайността – зависи какви количества се приготвят. Защото ако ви трябва мъничко, най-добрият вариант е маслото да се изцеди непосредствено преди употреба, като така се запазват най-вече етеричните масла в него в максимални дози, което ще подсили кокосовата жилка. Ако обаче се цели приготвяне на по-големи количества (поне 1 бурканче), може да изсушите предварително кокоса на слънце, в сушилня или във фурна на ниски градуси, след което да извлечете само мазнината. Отсъствието на влага в този конкретен случай ще доведе до удължаването на трайността.

Добре е да се отбележи, че прясно изстискано масло от неизсушен кокос съдържа известни количества влага. Така че ако маслото не се употреби до ден-два, то замирисва на сапун за пране и се превръща в негодно за консумация (може би ще става за миене на ръце и посуда 😉 )

Здравейте! Първо искам да Ви поздравя за изключителното полезна информация, която ни предоставяте и за видеата, които правите. Искам да Ви попитам за кокосовото масло. Изцедих млякото от кокоса и го оставих в едно пластмасово шише в хладилника, но преди малко забелязах че маслото се утаява отдолу, а водата отгоре. По принцип трябва да е обратното. Та въпроса ми е аз ли правя нещо нередно и дали по този начин пак ще стане същото масло? Имам още един въпрос. Как мога да съхраня маслото да издържи повече време, за да не се развали, след като отделя водата и остане само маслото. Няколко съвета ще ми бъдат изключително полезни. Благодаря предварително. Поздрави!

summersunset,
и зрелият и младият кокос е желателно, направо задължително, да имат вода.
В противен случай се увеличава вероятността да е развален.

Здравейте! Много ме заинтригуваха материалите Ви за кокоса, непременно ще пробвам да си направя мляко и масло 🙂 Искам да попитам, нормално ли е зрял кокос да не съдържа вода? Или само незрелия съдържа вода? Успех 🙂

Здравей, Христо! 🙂
Става дума за цял неотворен кокос ли?
Ако да, боя се, че избива мухъл и в този случай кокосът не е годен за употреба. Когато го купувате, следете да няма пукнатини; при разклащане да има вода вътре в него.

Здравейте.искам да ви попитам случвало ли ви се е след като престои един два дни кокосовият орех да почервенее.Червени точици които са лепкави или по-скоро като лак.какво е това и може ли да се яде кокоса.

Привет, Манева! 🙂
Благодаря за хубавите думи!
Да сте жива и здрава и вие, да вървите с успех по здравословния път и да откривате с радост натуралните алтернативи! 🙂

Олио от авокадо – не знам как се добива и не сме правили. Тук в магазините сме срещали и е скъпичко: 10-11 долара за 500мл.
Взехме само веднъж, когато Милен беше на разтоварване със зелени сокове за 3 месеца – прибавяше си от олиото към тях.
Ще потърсим информация, тъй като въпросът е интересен.
Поздрави

Здравейте отново!(първият път съм пропуснала да ви поздравя от радост)
Сега си мисля дали по-този начин не може да си направим и масло от авокадо?Знаете ли нещо по въпроса?
За съжаление скоро ви открих и още не съм разгледала всички ваши идеи!
Успех!

😀 Да сте живи и здрави!Току що се сдобих с натурално кокосово масло и съм невероятно щастлива!Няма повече да давам пари за скъпи кремове пълни с химия!И това,благодарение единствено на вас!Иначе и идея си нямах,че е възможно да си го приготвя сама!Много благодарности също за клиповете,понеже само с описания е доста по-трудно!
Да кажа мъничко и за маслото.Суших кокоса на 100 градуса,2 часа.След което просто го пуснах във сокоизтисквачката.Исках да го мина втори път,защото всяка капчица е ценна,но то вече беше се втърдило в улея,от който изтича и не пусна да премине повече!…Все още съм в такава еуфория,че вероятно писах малко объркано!
Благодаря ви още веднъж!Желая на прекрасното ви семейство много сбъднати мечти!И разбира се да продъжавате да ни учите полезни неща! :*

Да, нормално е да мухлясат, тъй като съдържат влага. Или ги изсушаваш, за да можеш по-дълго време да ги съхраниш или ги прибираш в хладилник и до няколко дни се консумират.

А как да съхраня кокосовите стърготини , който ми останаха. Този път ги изпозвах всичкие, но много бързо потъмняват и мухлясват.

Аз бих го прибрала в хладилник. После на стайна температура ще се отпусне много лесно. Понякога сме слагали бурканчето и в топла вода.

Здравейте, току-що си изцедих един кокос. Въпроса ми е не е ли много горещо за да стои на стайна температура.( Навън е над 30 градуса )Благодаря предварително:)

RooMy, няма за какво да ни благодариш 🙂 Нали затова сме се събрали всички тук – за да си помагаме и споделяме. Ще очакваме да споделиш кой от двата варианта е по-удачен за теб, макар този с дехидрирането да изисква повечко време.

Поздрави и лек и динамичен ден!

Вери и Милен – Благодаря и на двама ви! 🙂
Маслото наистина се получава невероятно вкусно, нищо общо с това с което съм купувала… Скоро смятам да изпробвам и със сушене тогава… а ако и в този случай няма промяна, ще си го правя точно когато имам нужда да го употребявам…
Всичко добро ви желая!!

Здравей, Iagodi!

Ако идеята ти е да си приготвиш по-трайно кокосово масло, оптималния вариант е предварително кокоса да се измие добре и настърже на ренде или в кухненски робот, след което да се изсуши. Така ще избегнеш различните видове цедене и т.н. и ще имаш възможността да не губиш нищо ценно, защото при изливане на водата от изстисканото месо ще елиминираш и част от електролитите, които се съдържат в нея. При сушене обаче това няма да е проблем и всички полезно ще остане вътре в максимално възможни дози.

Кокосовото и какаовото масло наистина действат много освежаващо когато се използват за различни видове кремове и маски. Тези дни експериментираме с приготвянето на домашни и разбира се 100% сурови и натурални кремове за лице и маски. Като сме готови с окончателния вариант ще споделим с вас идеята и технологията.

Поздрави и успешен ден!

Здравейте на всички! Вчера си направих маслото, голямо рендосване падна 🙂 Изчаках да се отделят слоевете и водния го махнах след като сложих буркана в хладилника, маслото стегна и после направих дупки в него, през които изсипах водата. Стана :)) но с протеина нещо не можах да се справя.Стана на мнооого тънък слой, сигурно понеже ползвах 1 кокос. Исках да ви питам има ли значение това? Дали разваля качеството на маслото, вредно ли е? Е, побързах да си намажа лицето с това което имам и ефекта е фантастичен, но все пак …….
И да си кажа: страхотен сайт, допада ми много :)))

Здравей, RooMy!

Със сигурност не бъркаш технологията на приготвяне. И при нас се е получавало маслото да порозовее и придобие един типичен аромат на сапун за пране. Ако искаш да увеличиш трайността на кокосовото масло, ти препоръчвам първо да нарежеш кокоса на тънки парчета или да го настържеш в кухненски робот (ако разполагате с такъв) след което да дехидрираш получените стърготини. По този начин ще успееш да отстраниш влагата от маслото и то ще си трае доста по-дълго в хладилник без да се разваля.

По принцип ние си закупуваме кокосовите орехи непосредствено преди готвене и използваме маслото веднага след изцеждане. По този начин не ни се налага да дехидрираме преди цедене.

Успех и ще очакваме да споделиш има ли подобрение в трайността на полученото масло ако стърготините се изсушат предварително.

Здравей, Roomy! 🙂
Благодаря ти за хубавите думи! 🙂
Мисля, че не е в теб вината относно краткотрайността на добитото кокосово масло. Не смятам, че ти бъркаш някъде.
Но нека и Милен да се изкаже.

Здравейте Вери и Милен!
Първо да ви поздравя от сърце за това което правите и споделяте… Чудесно е и ви благодаря!
И сега към въпроса ми… Два пъти опитвам да направя кокосово масло от стар кокос – на практика ми се получава, но… разваля се, т.е. вкисва изключително бързо… Първия път си помислих, че съм го оставила малко по-дълго извън хладилника, макар че не беше топло времето в тоя момент… Втория път го прибрах веднага в хладилника и о6те на другия ден беше вкиснало… Къде бъркам??

И всъщност как се прави това прословуто масло/кокосовото/ т.е. видео има ли и т.н.

Здравей, Рита!

За момента все още не съм приключил с дизайна и тестването на формата за публикуване на потребителски рецепти поради сложността да се прикачи снимка без това да затруднява работата на сървърите. Спокойно обаче можете да публикувате своите рецепти във форума в раздел рецепти, защото там вече си има действаща форма за прикачване на снимките и си работи отлично. С ваше позволение снимките и рецептите ще бъдат публикувани и на сайта, като, разбира се, ще бъде упоменато името на автора (реципрочно Вие) 🙂

Чудесен сайт ! Благодаря за усилието!
Имам въпрос : как да публикувам мои рецепти със снимки във вашия сайт?

Здравей, Милена! 🙂
Честно казано за нищо няма гаранция колко е био и еко. Не се и знае онова кокосово масло в бурканчето от какви кокосови орехи е направено.
Преценяваме и избираме кое е по-малкото зло за нас и дерзаем.
Поздрави

Само да запитам- не се ли притеснявате, че кокосовите орехи, които продават тук в магазините, не са много екологично чисти, а и не се знае кога са набрани? аз много искам да пробвам да си направя кокосово масло и ще пробвам тия дни, само това ме спира за сега 🙁

Благодаря за съветите как да си извлечем кокосово масло:) получи се много добре,от един кокос напълних едно малко бурканче. Държа си бурканчето в хладилника и си мажа лицето:))

Здравей, Teodora!

Кокосовото мало стана много сполучливо и тези дни ще заснемем видео материал за това как се извлича, защото според нас когато човек го види нагледно е много по-лесно да си го представи/обясни, отколкото ако е само написано. От 2 кокоса по време на пробата излезна близо 1 бурканче снежно бяло масло.

Поздрави и лека и динамична седмица!

Админ, дравейте. Стана ли кокосовото масло? Прилича ли на нещо? Искам да опитам, но да попитам преди това? Мерси

Няма за какво да ни благодарите. Винаги сме насреща, когато имате нужда от нас 😉

Здравей, Татяна!

Суровото какаово масло го избиват с преси. Смятам, че ще може да се набави чрез хубава сокоизстисквачка, която да не е центрофужна. Такива са масовите предлагани по магазините. Смятам също така, че ще ти е по-изгодно да си го купиш.

Например тук в този нов онлайн магазин. Желая му успех:

http://store.zemianazaem.com/

Също така тук:

http://www.zoya.bg

Магазин “Зелен”

по аптеките

Другите да допълват. 🙂

 

много се радвам  на практикчните съвети които пишете! Бихте ли ми дали съвет как да си направя какаово масло или от къде се  мога да си го купя. мерси!

Здравей, Мирослав!

На драго сърце ще споделя с вас и останалите потребители рецептата, само трябва да заложа първата доза, защото наистина не искам някой да остане подведен от нашите експерименти. До няколко дена ще изложа във форума пробната технология, а дали ще се получи “чудото” ни предстои да разберем по-късно. Искам само да Ви информирам, че за приготвянето на соса е необходимо по-дълго време (около 14-15 дена доколкото разбрах), но в крайния резултат се получават 2 кулинарни продукта – Мисо и Соев сос. И това ако не е БИНГО!!! Само се надявам да стане, защото и ние използваме от време на време соев сос, а качествените марки струват доста по-скъпо. За момента мога да Ви предложа да си набавите някоя бутилка био соев сос (има дори и сурови варианти), като в последствие ще преминем на домашно приготвяне 🙂

Моля ви да споделите рецептата за соевия сос,пък аз ще експериментирам,4е умира за соев сос а не ми се купуват боклуци.и без това цял живот съм ял такива.Ще съм изключително благодарен.Саита ви е просто невероятен и е една от причините да стана суровоядец.МЕРСИ!!!

Здравей, Fotinaklaros!

Сега вече ми се разясни какво си имала предвид в предния коментар 🙂

За бозата мога само да кажа, че откакто съм почнал суровоядството търся различни начини да се сдобия с рецепта за сурова боза, тъй като стандартната рецепта сме я правили на няколко пъти в къщи едно време и си е ставала вкусна, но помня, че брашното се печеше, после всичко се вари и тогава става добре познатата компания на мазните банички – бозата.

Опитвал съм доста варианти, като все не успявам да пресъздам именно този вкус, който помня от детството, но не съм се предал. Преди няколко дена ме осени отново една идея, така че в момента, в който имам приличен вариант на рецепта, ще си първата, която ще го узнае 🙂

Виж за соевия сос обаче няма проблеми да се публикува рецептата, само че искам първо да я изпробвам, да снимам различните етапи и тогава ще я публикувам. Само искам да кажа, че процеса е доста дълъг (10-15 дена) и изисква по-силно слънце, защото соева смес се остава да ферментира на слънце, събира енергия и плесен и т.н.

Обмислям варианти как да заместя слънцето за момента, така че ще трябва да имаме малко търпение до появата на реална и по-улеснена рецепта за този ценен сос.

Искам да добавя само, че в процеса на зреене на соята и след отделянето на соса се получава небезизвестното МИСО, за което много потребители питаха. Така че ще имаме с 1 удар направо 2 заека и отново съкратен бюджет.

Поздрави и бъдете здрави и ТЪРПЕЛИВИ за момента 🙂

П.С. Днес набавих 3 кокоса за пробата, така че очаквайте клипче как лесно може да се отвори кокоса и ще пиша за маслото след като е готово. Предполагам, че за всеки ще е по-добре, ако вижда снимки на отделните етапи, затова още няколко дена ще Ви помоля да изчакате, докато имаме отговор “Да или Не на домашното кокосово масло”.

……..хъс за откриване на нови неща, за подреждане и оформяне на този страхотен сайт…….не съм била ясна…но това исках да кажа.

Милен, мисля, че и на домашно приготвената боза трябва да обърнеш внимание (освен ако има и яз не съм видяла…)……като, че ли и тя има място тук….как мислиш?
погледни тази рецепта, но не се съмнявам, че и тук ще си оригинален……..

http://www.blizodobebeto.com/2008/06/19/boza/#more-81
http://www.blizodobebeto.com/2008/05/29/surdeig/ (по-надолу, търси Димитър…)

…а и още ….ако откриеш как се приготвя и домашен соев сос……..равен няма да имаш…….
поздрави и на Вери…щестливка е……

Мерси за поздравите, само искам да уточня, че това не е хъс, защото кой човек приема начина си на хранене за нещо супер нереално и неестествено? За нас суровата храна е вкусна, приятна за окото и душата и полезна. Свикне ли човек на хубавото, трудно се отказва. Още повече, че покрай сайта открихме толкова много истини, че ние сме тези, които трябва да благодарим на всички потребители за това, че ни помагат да учим нови неща всеки ден като задават въпроси и търсят отговори.

И тук ще вмъкна, че имаме много  неща, които са все още в главата или наполовина готови за реализация, но ще вадим изненадите от торбата една по една, за да не Ви стане скучно 🙂

Поздрави и на Вас!

П.С. За жалост днес не успях да открия кокос в нито един от магазините в района, затова не мога нито да снимам клипчето как се отваря кокоса, нито пък да приготвя маслото, но утре ще разширя диапазона на търсене и съм убеден, че ще успея да намеря орехи.

ей, хора събрахте ми очите…….
Милене, направо ме изуми……..
тъкмо се чудех от къде да си поръчам кокосово масло……
ще чакам с нетърпения да ни “просветиш” в тази тайна….
 
и още……поздравление за новия облик на сайта……..все по-хубав и по-пълен става
кефя ви се на хъса, който имате
дано огънчето никога не угасва……..
благодаря ви, че намирате време и за нас

Здравей, Naddy!

След малко се изстрелвам за “дърт” кокос и запрятам ръкави. До довечера ще има и клипче, в което ще покажем на потребителите колко е лесно да се отвори кокосов орех без да се хвърля през терасата (и такива съвети получаваме отвреме на време, колкото и смешно да звучи). И на нас ни е интересно от 1-2 кокоса колко мазнина излиза, така че ще Ви държим в течение и коя от процедурите сме избрали за приготвянето и.

Бъдете здрави!

Интересно и заинтригуващо !!!
Кога е поместен този материал и кога ще получим резултатите ?

Add Your Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kayseri escort aydın escort denizli escort çanakkale escort bursa escort