• Home
  • За или против какаото
0 0
За или против какаото

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

За или против какаото

Directions

Share

cacao-crackao
Напоследък доста се говори в медийното пространство за ползата и/или вредата от суровото какао, наричано “crackao” от английско говорящите (crack – дрога, опиум). Твърди се, че какаото е една от съставките с най-голяма степен на пристрастяване, която човечеството употребява с такава лекота. Доста вериги, заели челни места в редиците на суровото сладкарство, са заменили какаото с неговия подобен по вкус събрат – брашното от рожкови (carob powder). Брашното от рожкови придава много по-приятен и фин вкус на вашите шоколадови лакомства и позволява да се използват по-малки количества подсладител в рецептите поради не толкова горчивия вкус. Един от проблемите при употребата на какао в сладкарството е съставката “теобромин”, която има токсичен ефект в нашия организъм и води до пристрастяване. Не може да се каже, разбира се, че теоброминът, съдържащ се още в кафето и редица чайове, има само негативен ефект върху нашия организъм. Учени са установили, че консумацията на какао и други култури, съдържащи теобромин, могат да намалят кашлицата (теоброминът значително увеличава концентрацията на капсацин, което от своя страна води до намаляване на кашлицата).

Но ако трябва да сме откровени със себе си, не е ли по-добре да не насилваме късмета си, консумирайки продукти и съставки, които има вероятност, макар и много бавно, да доведат до отклонения от идеалното здраве?!

Редица проведени изследвания през 1983, 1986 и публикувани през 1993 година свързват теобромина с увеличаването на риска от рак на простатата в по-напреднала възраст при мъжете.

Други странични ефекти при консумацията на теобромин под формата на шоколад и други кулинарни произведения са безсънието, повишена мозъчна и нервна активност, силна раздразнителност, чувство на безпокойство, тревога и депресия, увеличаване на урино- производството, загуба на апетит и гадене.

За домашните любимци, консумация от 100гр за по-малките и около 400гр за по-едрите може да доведе до сериозни здравословни проблеми поради забавения метаболизъм у тях.

В заключение бихме желали всеки от вас да си зададе сам въпроса дали има желание да продължи да консумира какаото (сурово или печено) или желае да се опита да използва алтернативата – по нищо не отстъпващо на вкуса и аромата брашно от рожкови, в което количествата теобромин са в съотношение 20:0-0.504 мг/гр.

Ние лично избрахме второто. А вие?

(Visited 1,354 times, 1 visits today)

admin

previous
Био VS Домашно
next
USDA под съд
previous
Био VS Домашно
next
USDA под съд

30 Comments Hide Comments

Здравей, Ахиле.

Струва ми се прекалено емоционално да се отправят подобни твърдения за злобен и глупав народ тук. Всеки има правото да сподели своето мнение докато търси истината за себе си.

Нека не забравяме, че всички сме различни и няма универсално лекарство, с което да се третират всички наши проблеми.

Прекрасно е, че теб какаото те е излекувало, но ще си позволя да поставя малко под въпрос твоето твърдение или по-скоро да ти дам тема за размисъл: А дали наистина е било какаото или твоята вътрешна сила на волята, мисълта, вярата и убеждението, че ще поправиш нещата. А може би удоволствието от факта, че държиш живота си под контрол също е допринесло за “излекуването”.

Нека всички се научим да мислим и да не корим и упрекваме онези, които според нас са на грешен път. Понякога за да достигнеш от точка А до точка Б се изисква да минеш през множество заобиколни и/или трудни пътеки, но важното в крайна сметка е да стигнеш!

Много глупав и злобен народ има тук, обаче аз пък ще кажа от личен опит – какаото ме излекува от депресия и замаяност + виене на свят за много кратко време. Пих и антидепресанти, които бяха с малък ефект и сега ги спрях. Пия си редовно какао.

П.С. Редактирано от Милен (големи букви!)

Поздрави и на теб, Росене!
Ама за платеното леко си объркал мястото.
Нищо, простено ти е.
🙂

Здравейте,
изумен съм от пълните глупости в които се опитват да убедят хората в тази платена статия от вносителите на рошкови . Теобромина е полезен за човешкото здраве и доказателства за това има в безброй много статии от руски ,немски и американски учени.Доказано е лечебното му действие при толкова много болести ,че е безсмислено да се впускам в подробности. Единственото вярно нещо тук е че въздейства зле на кучетата и котките
Поздрав на всички вносители на рошкови –

Привет, Ирина! 🙂
По принцип това брашно от рожкови, което се продава масово, не е сурово. Суровото е много по-светло и с не така наситен вкус.
Но те разбрах какво искаш да кажеш.
Благодаря, че сподели.

Поздрави

Привет! Поздрави за вдъхновяващия сайт!

По въпроса за или против какото няма да взимам страна, но пък ще споделя моя опит.
От няколко години не консумираме какао, защото се лекуваме с хомеопатия. Брашното от рожково ми помогна да не усещаме липсата на какото на прах в кухнята ни,въпреки че ми трябваше известно време, за да открия най-апетитния начин за използавнето му. Сурово не ми хареса особено, а и на децата също. Предпочитаме го леко затоплено, примерно в напитки, или сготвено, в печени сладкиши и кремове, а ароматът на шоколад постигам с помощта на каково масло.

Здравей, Марияне!

Със сигурност какаото както и повечето сурови продукти могат да допринесат за по-доброто човешко здраве, но не е редно според мен да се гледа само на ползите или само на вредите, а да се разглеждат комплексно всички страни на една култура/продукт. Дори и зеления чай, който е изключително богат на витамин С и други вещества има негативно въздействие в определени случаи. Не може никой да отрече, че какаото е енергостимулант и особено ако се консумира в по-големи количества, това ще форсира жизнените функции на организма, но въпросът е дали имаме нужда от излишен тласък след като сме се настроили на една вълна и сме си добе.

Не ме разбирай погрешно, никой в нашето семейство не е противник на какаото, но не приемам за редно то да се употребява ежедневно и в големи дози. През последната година всички дотолкова свикнахме с брашното от рожкови, че понякога го добавяме към рецептите, в които по принцип се използва само чисто какао.

Ако се внимава с количествата и човек не го използва като заместител на кафето, тогава всичко е прекрасно.

Поздрави и благодарности за ценната информация!

Суровото какао е най-богатият източник на антиоксиданти и превъзхожда по минерално съдържание всичко останало в света . Той е най-големият източник на магнезий ,манган , хром , вероятно и желязо. Един от най-големите източници на мед и цинк; всички ко-фактори, необходими за добрия метаболизъм са в какаовите зърна.Какаото е един от най-богатите източници на витамин C в природата .

Здрасти, Juleto, и мерси за полезното инфо. Целта на тази статия е да даде малко яснота, както и да дадем възможност на всеки да сподели своето мнение и да направи своите изводи. Със сигурност нямаме за цел да пропагандираме “яжте” или “недейте” този или който и да е продукт, защото всеки е различен и всичко действа по уникален начин за всяко конкретно тяло. Също така ако някой има нужда от шоколадовия вкус, има и брашно от рожкови, което за момента е по-здравословна алтернатива. Да не говорим за това колко си прав/а, че всичко, когато е в норма е добро – теоброминът има не само полезно действие в/у зъбите, а и някои негативни страни при храносмилането. Но в природата има баланс, който ние се опитваме да нарушаваме. Ако успеем да поддържаме равновесието, всичко ще е наред.

Поздрави и приятен остатък от уикенда!

Juleto, благодаря за информацията! 🙂
Аз пропаганда и реклама не виждам. А ако прочетеш коментарите, ще разбереш и нашето мнение към момента относно какаото. И разбира се, че шоколадът не е само какао.
Поздрави!

Здравейте има достра пропаганда и реклама по-горе…но нека хората да са информирани, та за това искам да кажа: Какаовите семена съдържат 3% фосфати, 5% гуми и нишесте, 50% липиди (глицериди на палмитиновата, стеариновата и олеиновата киселина), стероли (витамин В), 8—10 % протеини, до 10% катехини, 1—2% алкало¬иди, антоциани и др. След ферментацията семената се преработват фабрично, като се отстранява семенната обвивка, в която алкалоидът теобромин е 1%.Теоброминът въздейства върху кристалната структура на зъбите и ги предпазва от киселините. По този показател той е по-добър от равна концентрация натриев флуорид, който съдържат повечето пасти за зъби. Това означава, че теоброминът може да намали пораженията от киселите бактерии, които са отговорни за по-голямата част от кариесите.Та в заключение ще кажа че всичко в определени количества е полезно, точно като виното и много други естественни храни и напитки.А сега в бързане да са “маниаци” някои хора се тъпчат с ГМО-соя и химикали скрити в “полезните” заместители на естествените храни,и отровени с торове растения.Последо:не забравяйте, че шоколадът не е какао!!!

Здравейте и от мен, Марина!

Искам да Ви благодаря за откровеноста и да добавя към казаното от Вери, че целта на тази публикация не е да пропагандира или убеждава хората в ползата и/или вредата на какаото, а да им помогне да се замислят и да решат сами за себе си дали искат да го консумират или елиминират. Има доста известни за момента сурови кулинари, част от които не толерира консумацията на различните разновидности какао, тъй като то е ферментирало, енергостимулант и т.н., докато другата част е на мнение, че в рамките на допустимите дози, какаото си е наистина супер храна.

В началото на нашето сурово пътешествие, когато опитахме брашно от рожкови с Вери бяхме на едно мнение, че няма нищо общо с какаото, и че има дори странен вкус. Сега, опитвайки какаото откривам доста прилика, защото вкусовете са се променили и дори на моменти предпочитаме брашното пред какаото.

Както писа половинката, и ние от време на време употребяваме какао, когато рецептата го изисква, като умишлено избягваме рецепти, в които дозата е над 1/4 чаша (има рецепти с по 1-2 чаши какао, а това според нас е скъпо и не сме убедени, че е в рамките на нормалното). Шоколадовите трюфели обаче, приготвени с какао имат доста по-различен и фин шоколадов вкус 😉

В заключение оставяме на вас изцяло да си прецените дали да използвате какао или не. Ако го използвате, постарайте се то да е с доказан произход и качество.

С какао или не, най-важното е тялото Ви да одобрява вашето решение и Ви желаем изборът Ви да е правилния. Приятен уикенд и тонове емоции!

Здравей, Марина!
Статията е само информативна. Всеки сам да си прецени. Да, какаото е в групата на супер храните. И да, ние ползваме какао. Всъщност това сме го писали и по-горе и никога не сме крили нашата истина.

Доколкото знам какаото е една от супер храните.Не съм съгласна с горенаписаното.Защо не си зададете въпроса защо за  Маите това е било дар от боговете.

Здравей, Val!

Има толкова различни мнения за и против какаото, колкото са и зърната в едно зряло дърво. Въпроса е Вие как го чувствате. Ще бъда откровен с теб – ние си го ползваме, като добавяме по лъжица-две като ни се похапва шоколадово кремче. Има много приятен аромат и ние сме убедени, че ако не се прекалява едва ли е толкова лошо, колкото го описват.

Ако не чувствате желание да похапнете трюфели, домашен шоколад и т.н. сладкарски шоколадови изделия, тогава не Ви и трябва. Но ако и Вие като нас обичате да експериментирате с различни вкусове, комбинации и т.н, ще трябва да си решите сами за вас си дали да го ползвате или не.

Каквото и да е решението Ви, желаем Ви от все сърце да е най-правилното!

Поздрави и пожелания за един СУПЕР МЕГА ХИПЕР щастлив ден!

За пръв път днес реших да си купя нещо сладко. Аз не обичам сладко по принцип, но реших ей така за разнообразие да си взема нещо и в здравословния магазин попаднах на суровото какао.Като прочетох материала, обаче реших категорично да не го консумирам!

Поздравления за сайта и от мен, въпреки че моето  суровоядство се изчерпва само до рецептите с ядкови млека и пастети, но се надявам след време да пробвам и др. вкусни неща. Най-вече десертите ви:)
И искам да добавя за рожковото брашно. Освен в диетичния на Шишман 20 в София вече има био рожково брашно и в БиоМаг-те на пл. Журналист и Дойран и в Био Вариант на ул.Деян Белишки.
ПС:Рожковото брашно идеално  замести какаото в летните шейкове, които правих с ядкови млека от накиснати ядки и всякакви плодове, но според мен и  с него не трябва да се прекалява, защото става тежичко на стомаха. а може би не трябва са се  смесва с каквото и да е…аз го консумирах най-вече в шейков с банани и бадеми:)

Мерси, Twitfreak!

Има още много да се работи по сайта, и всеки изминал ден се подобрява кода и функционалността. За жалост това изисква доста време да се преправя всичко за нуждите на потребителите, но се надявам да се справяме и за в бъдеще.

Поздрави и бъди здрав и усмихнат!

admin, za da nastroish avatarite mojesh sled kato vlezesh v dashboard-a na wordpress da otidesh na Settings > Discussion > Avatars

Много добър сайт! Продължавайте в същия дух!

Здравей, Stela!

Искам да ти благодаря от името на всички потребители, търсещи за момента от къде да си набавят брашно от рожкови в България. Благодарение на теб вече има по-силна светлина в тунела и това не е насрещния влак 🙂

Поздрави и крепко здраве!

Здравей, Sisi!

Проверих в Гугъл и открих няколко здравословни магазина в София, където се продава 100% натурално рожково брашно. Един от тях е веригата Здравница. Не знам в кой град сте Вие, но със сигурност трявба да се търси по здравословните и диетичните магазини. Брашното от рожкови не изисква накисване (така както и какаото не го изисква). Той се прилага като натурален заместител на какаото в рецепти, където употребата на какао е противопоказна или нежелана.

Комбинацията от брашно + вода ще доведе до тесто или “какаова” напитка.

Къде в Б-я мога да открия Брашно от рожкови,проверих в 1-2 здравословни магазина -няма.Кои други брашна могат да се консумират сурови?И трябва ли брашната да се накисват както зърнените ,а може би ще станат на тесто….

Здравей, nonik!

Малко ще ни е трудно да Ви информираме точно от къде бихте могли да си закупите брашното от рожкови, но можем да Ви помогнем с някой идеи за онлайн магазини в Холандия. За повече информация, кликнете тук.

Брашно от рожкови на английски език се превежда като “Carob Powder”. На холандски все още не го знам как се казва за съжаление. Може би ще споделиш с нас и останалите потребители как го наричат местните като го откриеш.

Поздрави и бъдете здрави!

Здравейте,живея в Холандия и ако можете да ми кажете как мога да се снабдя с брашно от рожкови ще ви бъда безкрайно благодарна.

Понеже ни беше странно да открием колко много опити се правят по света да се промотира суровото какао, продължихме да се ровим из цялата налична информация, за да извлечем поне нещо полезно. Оказа се, че суровото какао наистина има и полезен противовъзпалителефн ефект, НО САМО КОГАТО СЕ КОНСУМИРА САМОСТОЯТЕЛНО!!! Това казано с по-прости думи ще рече, че при смесването му с различни подсладители и други съставки усвояването е многократно затруднено и забавено и именно тогава започва негативното му въздействие.

Друг иинтересен факт се оказа полезната за човек самостоятелно приета доза какао – не повече от 8 зърна на ден, което според мен се равнява на 1 чаена лъжица. Разбира се не бива да се сумират количествата неизползвано какао през останалите дни от седмицата 😉

Ако въпреки всичко имате желанието да използвате какаото, нашият екип Ви съветва да го използвате по-скоро като ароматизатор и в никакъв случай като основна съставка на вашите десерти, колкото и да Ви се струва за момента фин вкуса.

Има много хора по света, които предлагат суровото какао и говорят за ценните му противовъзпалителни качества, защото това е нещото в което наистина вярват, но за съжаление има и такива, за които всички факти относно какаото са ясни, но промотирането продължава, защото бизнеса им е базиран именно на него.

Moжете да споделите своето мнение тук в коментарите или в групата ни в Facebook.

Много благодаря за този публикуван материал.Аз също съм за второто.

Add Your Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kayseri escort aydın escort denizli escort çanakkale escort bursa escort