• Home
  • Как да заобичаме зеленчуците
0 0
Как да заобичаме зеленчуците

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Как да заобичаме зеленчуците

Directions

Share

В наши дни не е рядкост да срещнеш хора, които са развили “алергия” към зеленчуците. Мисълта да ги ядат често, да станат вегетарианци или още “по-зле” – суровояди ги ужасява. Когато ние променихме нашия начин на хранене и станахме суровояди, хората ни смятаха за странни и “луди”. В продължение на много години, вегетарианството и суровоядството са се доказали най-малкото като здравословен начин на живот, което за нас беше достатъчен стимул да изпитваме новите рецепти и да се наслаждаваме на невероятните вкусове и аромати на суровата храна.

Доста време беше необходимо, докато хората започнат поне малко да разбират вегетарианството и най-вече суровоядството като негова по-висша форма и да прибягват към тези “диети” при лечение на различни здравословни проблеми. Сега ние не само съветваме хората да увеличат количествата зеленчуци на своята трапеза, а също така и да ги ядат сурови. За някой хора, това е прекалено крайно. Такива дори мразят вегетарианците.

Съгласно Научния медицински център за изследвания на произхода на болестите в САЩ, около 75% от населението на страни като България, Русия, Америка и Англия не консумират препоръчаните 5 – 9 порции плодове и зеленчуци на ден. Това от една страна си е аларма да се “събудим”, като се има предвид факта колко важни и необходими са зеленчуците на нашата трапеза, но от друга страна това не удивява никого, след като много от хората приемат кетчупа като една порция зеленчуци!

Когато влезнете в бюфет, Вие предпочитате ли шоколадовата тортичка пред бейби морковчетата, дори и да знаете, че морковчетата са източник на енергия, витамини и минерали? Пропускате ли салатата в ресторантите и заведенията за хранене? Идеята да похапнете нещо зелено, сурово кара ли Ви да настръхнете? Е, не сте само Вие. Много хора, които са нови вегетарианци и/или суровояди конфронтират едно такова “предизвикателство”. Те не са заинтригувани от суровоядството, защото храната е вкусна, а просто защото са с наднормено тегло или са болни. За някой дори това е като последно предупреждение на съвременната медицина. Обикновено така хората избират “доброволно” суровоядството. Такива хора обикновено се информират доста добре относно другите, на които това “новаторство” е помогнало да преодолеят всичките си болести и здравословни проблеми, но и това не помага. Зеленчуците още са на противоположния фронт за тях.

И ТАКА, ЗАЩО НЯКОЙ ХОРА МРАЗЯТ ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ И КАКВО МОГАТ ДА НАПРАВЯТ ЗА ПРОМЯНАТА

Ако зеленчуците не бяха добри за нас, просто щяхме да ги елиминираме от своята диета без никакви последствия. Всъщност, това е нещото, което много хора в наше време са направили – и това е довело до едно общество с повече болести от всякога – от наднормено тегло, диабет към епидемии, ракови образования и сърдечни заболявания. Как стигнахме до тук?

Как преобърнахме природните вкусове, които ни помагат и с които сме еволюирали в зависимост към нещата, които по никакъв начин не са полезни за нашето тяло – и дори напълно противоположни? Отговора е прост – ПАРИТЕ. В продължение на повече от 100 години ние предадохме нашата отговорност към храната в ръцете на големи корпорации. В допълнение, ние предадохме правото на избор на хранителните продукти във вериги, които поставят печалбата пред здравето – така че те бяха тези, които преобърнаха разбиранията за вкусове и полезност. В момента заведенията за бързо хранене могат да Ви нахранят за лев-два (образно казано).

На мнение съм, че големите компании през периода на вечното преследване на Бога на Печалбата, прекараха последните 100 години в търсене на начини да продадат повече от своите продукти на пазара, да намалят тяхната себестойност и от своя страна да максимизират приходите! Резултатите са на лице: хората са дотолкова зависими към изкуствените консерванти, подсладители, генетично модифицирани храни и много много други, че консумацията на зеленчуци ги отвращава. Големите бизнесмени разпространяват учение, според което “Великата фармацевтика” ще ни лекува при проблеми и и ще ни помогне да доживеем до дълбока старост и не е необходимо изобщо да присъстват зеленчуци в менюто ни.

Една от най-големите зависимости на човечеството е към захарта. Днес в почти всеки един комерсиален продукт има изкуствено добавени подсладители. Това не е просто тръстикова захар, за която всички знаят че трябва да се избягва, а всички подсладители – някой със съмнителни имена, за които дори не подозираме, че означават “захар”! Един от най-лошите подсладители е “високо фруктозен царевичен сироп” (отбелязван във съдържанието с HFCS в повечето вносни продукти). “Царевица? Че какво лошо има да консумира човек царевични продукти?” – ще попитате Вие. Е има много лошо всъщност, след като HFCS в наше време се произвежда от различни сортове генно модифицирана царевица, която не е предназначена за консумация от хората дори. Това не е същата царевица, която може да си купите в  магазина и сладко да похапнете. Това е царевица предназначена за производството на горива и захар. Получената захар е дори по-сладка от обикновената захар.

Този странно звучащ продукт беше свързан със затлъстяването и 2-ри тип диабет. Превърна се може би в един водещ източник на добавяна захар в нашата диета. Има подсладители дори в храни, които не са сладки на вкус. За какво става дума? Всичко това е с една единствена цел – създаване на зависимост… защото зависимите са най-добрите консуматори на всичко. И сега, когато вашият вкус за сладост е правилно програмиран, естествният вкус на органичните зеленчуци няма да задоволи сетивата Ви. Дори напротив, ще ги приемате като безвкусни. Нещо повече: тъй като те са силно алкални, може да имат кисел и горчив вкус според вас и да попаднат моментално в групата на забранените храни. Колкото по-здравословен е един зеленчук, толкова “по-неприятен” е вкусът му. Какво можем да направим по въпроса?

ЕТО 12 СУРОВОЯДИ СТРАТЕГИИ ЗА ХОРА, КОИТО МРАЗЯТ ЗЕЛЕНЧУЦИ

1. Настройте се към промяна

За да започнете, трябва да вземете решение и да сте настроени за промяна, приемайки, че няма да е лесно началото. И първото нещо, което трябва да промените, е вашето мнение за зеленчуците преди да ги консумирате. Ако гледате зеленчук и си мислите “Ужасно е” преди дори да сте го поставили в устата си, няма начин да Ви хареса, колкото и да опитвате. Трябва да се научите да пренебрегвате първата реакция при вида на зеленчуците. Ако може да направите това, ще може да препрограмирате сетивата си и да ги върнете в нормалното им състояние до момента на захаро-зависимото програмиране.

2. Тренирайте сетивата си

Ние сме еволюирали през милионите години и сме се научили да се наслаждаваме на вкуса на полезните за нас храни. Отнело е по-малко от столетие на “Големия Бизнес” да ни накара да изпитваме наслада от вредните за нас храни като обърнем гръб на “еволюционния ни избор”. Те успяха да постигнат това като доведоха вредните храни до вкусове сходни със полезните. Много добри храни имат малко захар в тях. Няма нищо лошо в това. Доста от полезните храни имат добавени биологично чисти подсладители. Така големите компании, стоящи зад “сетивното програмиране” се научиха да произвеждат по химичен път подобия на тези подсладители, които смело да добавят в новите си линии от калорични продукти, за да имат по-добър вкус. Добрата новина е, че всички тези имитации са взаимствани от природните източници на захари, така че не е много трудно да се научим да обичаме естествените захари в плодовете, както сме го правели преди. Вашите вкусови рецептори не са повредени за щастие, те просто се нуждаят от привикване към “новите стари вкусове”. Чрез избягване на продукти, съдържащи изкуствени подсладители и имитации на плодови захари, ще помогнете на сетивата си по-бързо да се възстановят и така от своя страна ще успеете да се насладите нстински на “захарта” в необходимите за организма Ви количества.

3. Разберете защо не всички зеленчуци са създадени равни

Като дете си мислех, че мразя зеленчуците. Всъщност не мразех зеленчуците, а онези, които ми се сервираха изкарани от фризера и/или от прясно отворена консерва. Сега разбирам, че онези зеленчуци не са били “истински” а просто нещо друго, подобие на предишното им състояние. Важно е да се разбере, че когато се готви, замразява дълбоко или генетично модифицира един зеленчук, той се превръща в нещо друго, нещо различно от първоизточника. Полученото вече не може да се смята за зеленчук. И наистина промените във вкуса, цвета и всичките му останали качества го доказват. Всъщност този продукт не може да има добър вкус без да се добавят доста допълнителни овкусители като сол, захар и/или аромати, които пък от своя страна не са добри за вас. От друга страна, пресните органични продукти имат прекрасен вкус дори без да се добавя нищо към тях. Аз лично много обичам да хрупам пресни броколи и карфиол, моркови като десерт и авокадо – ммммм…

Но пък опитайте да вземите пакет замразени броколи или грах, варете ги докато избледнее цвета им и формата започне да се разпада, добавете обилно маргарин и сол отгоре за да прикриете този не дотолкова приятен вкус (не помага много при аромата)  и не се учудвайте, че не обичате после зеленчуците. Така че, за да промените мнението си отново за зеленчуците, трябва първо да проумеете, че вкусът им се променя драстично в зависимост от това как са приготвени (при мен сурови). Вкусът на суровите зеленчуци е невероятен за моето семейство и такъв ще бъде и за вас. Това Ви го гарантирам! За да направите първите крачки, може да избегнете готвенето на зеленчуците, като го замените с варене на пара. След което да овкусите леко със зехтин екстра върджин, примерно.

4. Придържайте се към програмата си

В епохата на готвените храни и захарната зависимост, бедните зеленчуци не могат да оборят вкуса на “апетитния хамбургер”, който е бил тестван от маркетингови ескперти и психолози. Които от своя страна владеят “пулта за управление” на вашето тяло. Преходът от готвена храна към истинска (сурова органична) не може да стане за 1 ден. Така че, като преминете периода на първичното разочарование от вкуса на зеленчуците, продължете да ги консумирате. В последствие ще започнете да ги оценявате и дори да жадувате за още и още. Понякога ще трябва и да отстъпите малко. Не се предавайте лесно, но и не бъдете безпощадни към себе си.  Като за начало, дори и пицата със зеленчуков топинг може да бъде напредък пред сочния шницел или пържения бекон. Вероятно след зеленчуковата пица Вие отново ще се “качите на своя кон” и ще продължите да яздите към страната на суровите зеленчуци.

5. Яжте зеленчуците си с други храни

Когато решите за започнете консумацията на зеленчуци, в началото “замаскирайте” вкуса им. Вашият любим салатен дресинг ще помогне на салатата да добие приятен за вас вкус. Ако сте пристрастени като мен към солта, можете да поръсвате салатите си със морски продукти (водорасли, алги и т.н) или поне да използвате нейодирана и нерафинирана сол (обикновена морска кристална сол).

6. Пийте зеленчуците си

Плодови барчета/десертчета се предлагат навсякъде като една вкусна алтернатива пред порция зеленчуци. Не забравяйте, че дори и пресните сокове са мощни, концентрирани храни. Някой от комерсиалните продукти съдържат добавки като подсладители и аромати и дори млечни производни. От своя страна, зеленчуковите сокове не съдържат фибрите, които си набавяме от пълната гама алтернативи. Препоръчва се “да се дъвчат соковете и да се пият твърдите храни”. Това звучи малко объркващо, затова ще поясня какво се има предвид като идея. Когато поемаме твърда храна, в устата ние се опитваме да я раздробим на дребни части и да я втечним. Когато вече получим желаната консистенция на храната подсъзнателно, ние я омесваме със ензимите от устната кухина и я поглъщаме за преработка. Дори по-удобно е да си набавим домашна сокоизстисквачка, за да си правим сами пресни зеленчукови сокове или хубав блендер за смутита. 🙂

7. Трансформирайте зеленчуците си в сосове, супи, топинги и гарнитури

Доматеният сок, както и някои сосове, салатни дресинги, са малка част от идеите как да превърнем зеленчуците отново в желана храна. Можете дори да си направите вкусни сурови супи. На нашият сайт ще намерите множество подходящи за целта идеи. Не се притеснявайте да изпробвате всяка рецепта. Опитвайте смело, променяйте и нагаждайте към своите вкусови рецептори предложенията. Смесвайте зеленчуци със джинджифил, ябълков оцет и сусамово масло, за да получите вкусни вариации на салати. Все още мразите зеленчуците? Ако не сте 100% суровоядец, може да добавите зеленчуците си към други ястия. Добавете пресни броколи като топинг към любимата Ви пица. Не ги отхвърляйте преди да ги вкусите. Разбира се, може да използвате и спанак, гъби и пипер, но ги добавяйте сурови !!! Поръсете малко пресни кълнове и доматени резени върху прясно изпечена пица или ги добавете в сандвич, за да получите приятен за окото цветови контраст и много по-изтънчен вкус.

8.Опитайте нещо, което не сте пробвали досега

Много хора не обичат да ядат зеленчуци, поради простата причина, че никога не са опитвали нищо по-различно от моркови и грах. Опитайте да обогатите менюто си с нови зеленчуци. Никога не може да знаете какво ще Ви допадне. Ако Ви омръзнат доматите, марулята или айсберг салатата, дайте шанс на патладжана и руколата. Всички зеленчуци са различни по състав и форма и всеки от тях обогатява менюто ни с безценни за вида си аромати, витамини, минерали и мазнини. Ако разбира се, решите да експериментирайте, не се притеснявайте да помолите продавача в местния супермаркет да Ви препоръча някой вкусен и нов за вас зеленчук. Може също така да надникнете в раздела с рецептите, за да се запознаете с идеите на световни кулинарни майстори в “суровия свят” както и да пробвате споделените от другите потребители рецепти. Станете част от дискусиите на тема зеленчуци, участвайте във форуми и мейлинг листи, питайте всичко, което Ви интерисува. Не сте само Вие, има и други начинаещи, напреднали и 100% суровояди.

9.Придържайте се към сурова храна

От много сурови зеленчуци може да се получи прекрасна закуска само с добавяне на малко хумус, салатен дресинг или пресен сос. Винаги поддържайте асортимента и наличните количества. Почиствайте зеленчуците след прибиране от магазина, като по този начин ускорявате времето Ви за достъп до тях, в случай че Ви се прияде в по-късен час или в “неподходящ момент”. Нарязвайте по-едрите на по-малки части (хапки, цветчета) и ги съхранявайте в специалните торбички, които може да си набавите в био магазините. Поставете ги на нивото на очите, за да може зеленчуците да са първото нещо, което виждате с отварянето на хладилника. Броколи, карфиол и моркови отлично се комбинират с почти всички останали видове зеленчуци, а био бейби морковчетата могат да се хрупкат сладко сладко без нищо дори.

10.“Яжте от дъгата”

Когато си мислите за зеленчуци, по всяка вероятност очаквате подсъзнателно да видите зелен цвят. Това, разбира се, не е верно, защото зеленчуците колкото са разнообразни, толкова са и разноцветни. Някои варират от червен до виолетов, други от жълт до оранжев цвят. Не забравяйте, че всеки цвят внася в менюто ни различни видове витамини, минерали и вкусове.

11.Хранете се според сезона

Пресните домашно отгледани сезонни зеленчуци предлагат най-пълната гама от аромати и минерали за нуждите на нашия организъм през дадения сезон. Например, аспержите са идеални за през пролетта. Руколата, царевицата и доматите са нашите предпочитани зеленчуци за през лятото. Броколите, карфиола и тиквата най-лесно могат да присъстват на трапезата ни през есента. От своя страна пък голяма гама от зелени зеленчуци могат да бъдат нашия енергоизточник за през зимата.

12.Отглеждайте си ги сами

Опитайте се да си отглеждате самички някой зеленчуци във вашата мини био градина. Много е трудно да не харесваш зеленчуците, които лично сте отгледали от семенце и кълнче. В крайна сметка съм сигурен, че ще се убедите, че изобщо не мразите зеленчуците, а те просто не са Ви допадали по начина, по който са били готвени и обработени. Така че, продължавайте да експериментирате. Нека разума Ви поведе към необходимите и предпочитани от вас зеленчуци. Колкото различни са хората като индивиди един от друг, толкова различни са и вкусовете и предпочитанията към храната. Послушайте тялото си и нека то Ви “поговори” от какво имате нужда на зеленчуковия фронт. Вие не сте врагове, а най-добрите приятели. Постигнете ли хармонията с тялото си, всички покрай вас ще забележат промяната. Приятно е да Ви питат какво се е променило и защо изглеждате така добре.
ОПИТАЙТЕ !!!

(Visited 176 times, 1 visits today)

admin

next
Сурово сирене Нюанс
next
Сурово сирене Нюанс

24 Comments Hide Comments

Благодаря ви за отговорите, Вери и Вили!
Това е чудесна новина 🙂 Ще ги опитаме скоро 🙂

Мисля, че листенцата на глухарчето са най-полезни по време на цъфтежа (четох го някъде) т.е. точно сега. Ние го хапваме в общата салата, но може да се изсуши и да се прибавя смляно на брашно към салати, шарена сол и всякакви ястия.

Здравей, Ивелина! 🙂
Ядат се и листата на глухарчето. Тук се продава даже по магазините.
Ние сме си правили салатки с него. Има малко горчив вкус, но като е с други листа и/или зеленчуци, не се усеща чак толкова много.
Също така е участвало като съставка на зелените ни сокове. В тях разбира се има и други зеленолистни, краставица, стръкове целина, цвекло или морков.

Поздрави 🙂

Здравейте!
По повод последните коментари – глухарчето яде ли се? И аз на село обърках листенцата на глухарчето с рукола. Не съм ги пробвала, защото не съм сигурна, че са ядливи.

Аааа, моля моля. Никой нищо не забравя.. Поне не тук. Всички сме поели по пътя на “припомнянето” и това не е никак малка крачка, която “причиняваме” на себе си и на околните 🙂

Любовта, хармонията, добрината, скромността, подадената ръка- все хубави и необходими неща. Но често ги забравяме в този забързан живот. 🙂

Съгласна съм, разбира се, че са навързани нещата. А всеки човек е отговорен за своето тяло и трябва да се грижи за него с любов 🙂

Аси, със сигурност не бива да подценяваме мисловния модел, емоции, възприятия…Не може само да “виним” храна, лекарства, ваксини.
Но пък за мен са навързани нещата.
🙂

Благодаря ти, отново за отговора Вери! 🙂
Аз хомеопатията я използвам от няколко години и дори, докато бях бременна, бебка не искаше да се обръща в корема ми и един познат хомеопат на майка ми забърка няколко гранулки за това. И съответно на следващия преглед, тя беше застанала в правилната поза, за да мога да я родя по естествен път :)) Знаеш ли, откакто ми светна лампата за ваксините, благодарение на вас при Гала, положението с обрива се подобри от самосебе си и е факт, че вчера, като бяхме на разходка не се появи нито една пъпка! Вярвам, че няма нищо случайно на този свят и съм ти много благодарна, че ми помогна!
Поздрави!

Благодаря ти и на теб Милене за отговора 🙂

Честно казано аз вярвам, че една болест се отключва в едно човешко тяло, когато има някакъв погрешен мисловен модел, който ни дърпа назад. И съответно тялото реагира, за да ни покаже, че нещо не е както трябва. От малка съм фен на Луиз Хей и не веднъж ми е помагала, както на мен, така и на мои приятели. Със сигурност никой не е застрахован от постоянния стрес от ежедневието ни и най-вече от зомбираното ни общество. И със сигурност боклуците във ваксините спомагат да рухнем при някакъв проблем по-лесно. Въпреки всичко за това всеки си има свободна воля и право да бъде щастлив, за да решава какво да прави с живота си. И в случая аз с детето си, да направя всичко, за да предотвратя слагането на нови ваксини, защото засега аз отговарям за нея, Чувала съм за доктори, които записват в картоните, че детето е имунизирано, въпреки че не е. Не знам дали моята педиатърка ще е съгласна, но ако не е ще дам всичко от себе си, за да намеря такава 🙂

Поздрави!

Аси, знам как ви извиват ръцете в България с тези имунизации- детски надбавки, детски градини и ясли…Надявам се скоро да се промени положението.
Дъщеря ни има всички задължителни ваксини според имунизационния календар в България до 2 годишна възраст. 2-3 месеца след последната ваксина започна сериозно да кашля. Не помня колко време се влачихме по доктори, купувах какви ли не лекарства, вкл. и Фенистил (за алергии), а тя ставаше все по-зле. Накрая не знам какво не накара да “превъртя” :), когато поредното лекарство беше Бисептол. Нито го купих, нито го дадох. Дъщеря ни беше почнала да кашля и през нощта, не спеше спокойно. Тогава беше първата ни среща с хомеопат. Всичко мина точно за едно денонощие. Е, имаше остатъчна кашлица,но не беше вече така сериозно. От този момент вече нямаше никакво лекарство в дома ни и така е вече 5 години.

Милене, нали знаеш, че всичко се случва с причина. 🙂
А иначе то да беше само живака в състава на ваксините, който да ни вреди…

Аси, майка ти е мъдра жена и със сигурност се е опитала да направи всичко по силите и за да предпази и теб от безпокойство и проблеми, както и внучето си. Понякога наистина на всички ни се иска да сме се вслушвали повечко в думите на по-мъдрите, но на моменти е толкова трудно да разберем кое е мъдро и кое е в резултат на стари учения, навици и привички, че се объркваме. Важното е, че сега вече си запозната и с книжката и с проблемите при ваксинирането, а дали ще позволиш това да се случва занапред ще решавате семейно, но поне ще сте наясно какви са не само плюсовете, а и големите минуси, които има вероятност да причинят временни или перманентни увреждания. Както неведнъж сме споделяли, нашата кака също е ваксинирана, но тогава сякаш бяхме като роботи-зомбита, които вършат всичко, което им се казва, че е полезно. Сега и с двамата нямаме проблеми (слава богу!!!), но ако можех да върна времето назад, нямаше да се поколебая нито за миг дали да позволя подобно нещо да се случи на детето ни. За жалост може да изминат доста години, докато се отключи алергична или друг вид реакция в резултат на поставяни някога ваксини. Аз лично често се замислям какво се случва с живака, който се използва в по-голямата част от ваксините и попада “доброволно” в невинните детски тела. Моето мнение е, че той се складира някъде прилично oпакован да не вреди на тялото, но в един момент ако въпросните запаси започнат да се изхвърлят от тялото, тогава може да се получи нещо нежелано. Един господ знае дали съм прав или бъркам, но ми се иска да вярвам, че всички, които са или не са ваксинирали своите деца са направили правилния избор за тяхното оптимално здраве. Все пак всичко е въпрос на индивидуално мнение и преценка на положителните и негативните страни на ваксинацията.

Здраве на дечко, вас и вашите родители!

Много ти благодаря, Вери!

Явно не съм чула добре ваксините и токсините… 🙂 За съжаление съм имунизирала детето си. Досега не е имало алергии към нищо и когато се появи проблемът скоро не бях предлагала нова храна. А днес прочетох, че тази ваксина, която се слага на 13м е доста неприятна и някои деца реагират с обриви, но не като нашия. Със сигурност ще се обърна към хомеопат.
За книгата предполагам, че говориш за книгата на д-р Александър Коток. Много ти благодаря, че искаш да ми я изпратиш. 🙂 Имам я (майка ми се занимава с една библиотека за езотерична литература и още от родилния дом ми я връчи), но ме беше страх да я прочета, защото тук държавата и връзва ръцете и ни насилва да имунизираме децата си, за да могат да ходят на детска градина. Което ми е другия ужас, защото свекърва ми е детска учителка и каза, че не предлагат вегетарианска храна на децата, които не ядат месо, и в последствие всички прояждали! Моля се, с цялата си душа това да се промени до следващата година, когато трябва да тръгва на градина. Днес отворих тази книга и вече определено няма да позволя да слагат ваксина на детето ми.

Хиляди благодарности за отговора и за прекрасния сайт, който поддържате! Изпращам ви много любов и светлина! 🙂

Привет, Аси! 🙂
Много се извинявам за едноседмичното закъснение да се включи някой от нас.
В предаването споменах, че една от причините за честите алергии при деца последните години са ваксините. Които за мен лично са си един сериозен токсин.
Относно банана- възможно е да е проявило детето някаква рекация към хистамина, който пък се съдържа в банана и не само в него.
Как да му помогнеш без лекарства и химии- сещам се за класическата хомеопатия. За друг вариант не мога да се сетя и не бих дала съвет, тъй като засега само с хомеопатията имам опит. Лекувала съм себе си и двете деца по този начин.
Относно промените при теб- щом не се чувстваш сигурна в нещо, по-добре не го прилагай.
Ако имаш други въпроси, питай.
Относно ваксините- мога да ти пратя една книга, ако искаш.
Поздрави

Здравейте, потърсих тема за алергиите, но само в тази попаднах 🙂 Извинявам се, ако пиша на погрешното място… Понеже вчера ви гледах при Гала, казахте, че алергиите се дължат на токсини. Може ли да направите някаква тема за това, защото имам детенце на 1г и 2м, което не е веган, но не яде месо. (Аз клоня към веганка, но не прилагам засега на детето си, защото от скоро почувствах желание да спра млечните продукти и дори да не ям готвена храна и не се чувствам сигурна, а и без това никой край мен не ме подкрепя и едва ли не ме мислят за луда, но това е нормално:).) За съжаление засега и давам само пюрета от магазина и му готвя, защото ме е страх от пестицидите в зеленчуците и плодовете, които бих му взела от пазара. (един път много повръща от едни банани…) За щастие имам и роднини, които отглеждат зеленчуци и плодове, но те не са достатъчни като разнообразие, за да давам само от тях. А от скоро ни се появиха пъпчици, когато излизаме на разходки и като се приберем и измием до 2ч се прибират. Не съм ходила на доктор, знам, че не е от определена храна, защото се появяват само като сме навън. Та въпросът ми знаете ли как да помогна на детенцето си, без да му давам лекарства и химии? Ще съм ви изключително благодарна! 🙂

Вили, аз малко ще карам на ти, но все пак с всички потребители сме приятели (надявам се, че нямаш нищо против този начин на виртуално общуване). Наистина си е сложничко да се наслади човек на своите здравословни благинки на фона на миризмата и пушека от печени и/или пърлени мръвки, камо ли на някакви остри и специфични лучени и/или чеснови манджи. Наистина те разбирам отлично как се чувстваш, защото по едно време около нас живееха индийци, чиито кулинарни традиции и обичаи са далеч по-ужасни и от най тежките български традиционни готвени гозби. При тях чесъна, джинджифила, дафиновия лис и всякакви други подправки се изсипват в нечувани количества (не знам дали е по-здравословно или не) и когато това започне да се запържва, става нещо буквално взривоопасно. Разбира се, подхождахме с разбиране и търпение и не след дълго те се изнесоха.Сега живеем в изолиран от 2 страни апартамент и единственото ни обезпокоение е когато съседите 2 етажа под нас (на 65-70 годишна възраст) решат да “пърлят”. Но и това напоследък се разреди доста и се надявам, че и на тях им е минало през акъла идеята за веганството 🙂

Пацко, наистина ще останеш учуден от постигнатите резултати откъм нива на енергия, тонус и намалените болестни състояния (грипове, настинки и прочие през зимата). Как да не заобича човек после тази природна храна дори и да си позволява от време на време да консумира животинска храна. Напоследък забелязвам ярко изместване от тежката месна диета към балансирано “червено-зелено” готвене, т.е. месото в една порция е около 20-30%, а останалото са или задушени или сурови зеленчуци и плодове като гарнитура. Дори с един подобен начин човек може да постави началото на едно ново здравословно пътешествие, а какво остава ако се откаже да яде нацяло животинските продукти.

Винаги сме искали да си основем едно местенце, в което да си отглеждаме няколко прасенца, кокошки, патки и прочие, но не за да ги консумираме в последствие, а просто да се радват децата на присъствието им в двора. Ако един ден това стане – всички сте поканени да забележите от какви природни прелести се отказваме в името на своя апетит 🙂

Обичам си и зеленчуците и плодчета си обичкам. От една страна ми е жал за отминалото лято и топли есенни дни, през което време си купувахме хубави зеленчуци и плодове от симпатични бабки от близките села. Обаче се радвам и на вече хладното време и знаете ли защо? Защото от края на пролетта та чак до сега обичаме да държим прозорците отворени и през деня и през нощта. За голямо наше съжаление, ни се налага да ги държим затворени. Защо ли…ето защо! Сутрин се събуждам и излизам на терасата да си направя дихателната гимнастика, поемам дълбоко въздух и…съседката в съседната тераса вече готви и мирише на пържен лук и това в 7ч. сутринта. Друг момент…сервирам вечерята-винаги има разкошна салата като основно ястие и нещо за допълнение от сорта и в същият момен от съседите под нас се разнася ужасната миризма на пърлено месо от скарата на терасата им. Ето, поради тази причина се радвам и на студеното време – прозорците са затворени, а у нас ухае на ябълки и дюли!

Здравейте, Виолета!

Най-добрия консервант на телесната и душевна красота със сигурност си остава веганския режим и най-вече суровата му разновидност като един от начините за максимално здравословно хранене.

Ако някой ми беше споменал преди време, че в Америка и Канада думата “барбекю” означава “празник”, щях да го гледам изумено и с недоумение. Сега разбирам какво имат хората предвид под тези “синоними”. Периодичност и повторяемост при първа възможност, печене на всякакви мазни меса “обогатени” с допълнителен слой “защитна сланинка против изгаряния”, а за гарнитурка в най-добрия случай варени картофи (ако им свършва мазнината и не могат да си ги изпържат). Каквото човек сам си причинява, дори и най-лошия му враг не може да му стори.

Пожелавам на всички да ги питат околните както във вашия случай: “Какви консерванти използвате, за да изглеждате така?!”

Ами как да заобичаме зеленчуците…ще си тананикаме “Зеленчуци, който не яде, той голям не ще за порасте…”
Когато се появих на среща с випуска след 20 години, не ме питаха какво се е променило, а какъв консервант използвам! 🙂
 

Add Your Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kayseri escort aydın escort denizli escort çanakkale escort bursa escort