• Home
  • Инструменти на суровояда
0 0
Инструменти на суровояда

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Инструменти на суровояда

Directions

Share

СОКОИЗСТИСКВАЧКА (JUICER)

Сокоизстисквачка, която извършва допълнителни функции освен производството на сок е много по-добър вариант от първата. Причината за това е, че вторите работят на по-ниски обороти и не отделят толкова големи количества топлина. Много суровояди препоръчват сокоизстисквачките-преси, които не прецеждат продуктите през дребна въртяща цедка, а я прекарват през пресоващи валяци. Така не само се намалява топлоотделянето, ами се и гарантира едно по-качествено изцеждане.

БЛЕНДЕР (BLENDER)

За разлика от сокоизстисквачките, блендера работи на много по-големи скорости и не отделя фибрите от сока на суровите хранителни продукти. Той се използва за приготвянето на сосове, дресинги, супи, пудинги и смутита. Доказани марки на европейския пазар и Америка са блендерите на Вита-Микс (Vita-Mix) и K-Tech Champ HP3. Те ще Ви служат вярно и ще направят вашият суровояден живот много по-лесен и приятен. В тях можете дори да мелите подправки и ядки за секунди, като пасираните смеси ще са винаги фини и много добре омесени.

КУХНЕНСКИ РОБОТ (FOOD PROCESSOR)

Този кухненски уред се основно се използва за накълцването или комбинирането на гъсти смеси като салса (raw salsa), различни видове сирена и пастети (raw spreads), както и сосове (raw sauces). Кухненският робот е идеален инструмент за приготвяне на по-гъсти сосове, в които се изисква съставките да са накълцани на по-едро, но в същото време добре омесени. Съществуват различни видове приставки към кухненския робот, с помощта на които ще може лесно да режете и стържете различни видове продукти. Повечето модели са подходящи за вашия здравословен начин на живот, изпълнен с прекрасни сурови рецепти, но тук е добре да добавим две неща, които според нашия екип са от голямо значение – остротата ножовете и капацитета. За едно средночислено семейство, идеален вариант е робот с капацитет 11 чаши. Разбира се колкото по-голям, толкова по-добре.

ДЕХИДРАТОР (DEHYDRATOR)

Макар и не изключително важен, дехидратора ще Ви помогне да останете на сурова храна. Той ще добави към насладата Ви от суровата жива храна един по-различен вкус, консистенция и цветове. Основното предназначение на дехидратора е да извлича водното съдържание от продуктите. Промените, които може да очаквате у продуктите при сушене са смаляване на обема, концентрация на ароматите и вкуса, плътна или хрупкава структура, удължен срок на съхраняване на дехидрираните продукти и блюда, както и по-тъмни цветове. Също така дехидратора може да придаде на вашата храна готвения вид, който на моменти може да Ви липсва. Особено важно е температурата на сушене да не надвишава 46С (115F), тъй като тази температура ензимите не се унищожават и технически, макар и сушена, храната си е все още сурова. Просто за проба, ако накиснете бадеми, след което ги изсушите при температура не по-висока от по-горе указаната, макар те да имат приятен хрупкав вид, ако ги посеете ще поникнат.

МЕЛАЧКА ЗА ПОДПРАВКИ (SPICE GRINDER)

Мелачката за подправки (кафемелачката) е полезна за смилането на цели подправки, малки дози ядки и редица семена (лен, сусам и др.). Притежавайки мелачка, ще може да си приготвяте дори различни видове домашни брашна от покълнали и изсушени зърнени култури и семена. Макар по-горе да споменахме, че и блендера може да бъде използван за производството на брашна и мелене на подправки, установено е, че кафемелачката ще консумира много по-малко електроенергия и ще образува много по-малко топлина. От една страна ще подпомогнем екологията и семейния бюджет, а от друга страна по този начин ще запазим витамините и ензимите в максималните им количества. С две думи, мелачката е необходима в случай на необходимост да смелите малки количества продукти/подправки, както и за приготвянето на любимата ми сол от селъри. Нея може да я намерите почти във всеки магазин и модела, мощността и капацитета оставяме на вашия избор.

УРЕД ЗА СПИРАЛИ (SPIRALIZER)

Уреда за спирали е още един инструмент, който не е жиззнено необходим, но защо пък да изпускате забавата, когато се храните! Ако и Вие като нас сте били любители на спагетите и макароните, тогава със сигурност ще Ви трябва този малък но ценен кухненски уред. Всеки един зеленчук и/или тиква можете да превърнете в спагети за не повече от 5 минутки. Различните модели може да Ви предлагат различни подобрения от класическия уред, като например различна дебелина на спагетите/макароните, рязане на големи спирали, рязане на чипс и др. Разбира се, колкото по-функционална е вашата машинка, толкова по-скъпа обикновено би струвала, така че оставяме изцяло на вас да си прецените размерите, модела и функциите удобни за вас.

КУХНЕНСКИ ИНСТРУМЕНТИ (UTENSILS)

Острите ножове, с които Ви е удобно да работите ще Ви достави много по-голямо удоволствие суровото готвене. За предпочитане са керамичните ножове поради по-чистите остри ръбове, тяхната много по-малка тежест и повишена устойчивост. Употребата на керамични ножове ще намали също и разхода на витамините, тъй като се избягва допира им до метал. Естествено, ако нямате финансовата възможност да си набавите такива ножове, бихте могли да потърсите в местните вериги магазини за пластмасови ножове, които вършат не по-лоша работа, но не се справят много добре с по-меките продукти. От гледна точка на витамините, те ще си останат също толкова непокътнати, както ако бяхте ползвали керамичните им събратя.

ДРУГИ ПРЕПОРЪЧАНИ АКСЕСОАРИ (RECOMMENDED GADGETS)

Сито – за прецеждане на смеси с течна и твърда част, както и за изплакване на кълнове и продукти
Дълбоки купи – за приготвяне на различните видове кулинарни блюда, както и за сервирането им в готов вид
Картофобелачка – за отстраняване на люспите и кожите на някой продукти, както и за производството на домашен чипс.
Мерителни чашки и лъжички – за едно перфектно дозиране на продуктите във вашите ново изпробвани блюда
Голяма дъска за рязане – за удобно и бързо рязане на няколко различни вида зеленчуци едновременно с едно зареждане
Силиконова шпатука – за разбъркване на различни видове гъсти теста в блендер, както и за размазване на смесите за сушене в дехидратор.
Стъклени буркани с винтова капачка – за съхраняване на суровини и вече приготвени блюда, сосове, пастети и др.
Преса за чесън – В някой блюда се изисква да се счука 1-2 скилидки, което сами разбирате не е удобно нито в блендер, нито кухненски робот.
Марля, тензух или торбичка за цедене – за отделяне на фибрите от сока, както и за прецеждане на различни видове консерви

(Visited 1,064 times, 1 visits today)

admin

previous
Тиквен дресинг
next
Температура на храните
previous
Тиквен дресинг
next
Температура на храните

49 Comments Hide Comments

От известно време използвам Vitamix Pro 750 и мога само да кажа, че тази машина е звяр… Коментарът е излишен и инвестицията определено си заслужава (имайки предвид честото му използване). Е, разбира се, класата и удобството си имат цена. А засега Vitamix S30/50/55 е най-добрият персонален блендер (чудесен е и за малко домакинство). Да, наясно съм, че става дума за прехваления Vitamix, но уви, все още няма блендер, който да предлага по-добри комплексни услуги от него. Ако е необходимо само стандартно смесване, то с него могат да се справят и куп други мощни високооборотни блендери: Blendtec, Optimum, Ninja, NutriBullet, KitchenAid, Omega, Dash Chef, VillaWare и пр. За масла и пастети обаче, Blendtec направиха Twister Jar, който засега няма еквивалент; но аз не бих си купила Blendtec само заради Twister Jar.

Ето това произтече от моите „скромни“ дългогодишни проучвания, терзания, наблюдения и опит. ツ Предварителните програми са доста полезно нещо, особено за деца, много възрастни и много забързани хора… ツ

Пийте си зеленото смути, яжте си зелената салата и бъдете здрави! ツ

Здравейте, Андрияна!
Боя се, че няма да съм особено полезна, тъй като не съм работила с тази марка. Но гледайки от линка, ми прилича много на Ninja. Мисля, че в коментарите беше обсъждана бегло.
Поздрави

Здравей, DEV!
Примерно тези:
http://www.recipemagician.com/recepti/surovi-osnovni-iastia/aromatni-bademovi-spageti/

http://www.recipemagician.com/recepti/surovi-osnovni-iastia/spageti-po-gradinarski/

А това съм писала в едно наше дневно меню:
“Спагети от тиквички и моркови; доматен сос с магданоз, босилек и кедрови ядки”

Със сигурност съм давала идеи и във форума към сайта.

Има, разбира се, и други вариации според наличните продукти и вкусове. Експериментирай.

Поздрави!

Здравейте, заинтригувахте ме с уреда за спирали, но никъде не откривам рецепти, уреда намерих. Малко помищ може ли?

Здравей отново,

Преди време, една подобна Ninja “изпуши” (а аз съм доста сръчна и внимателна), та оттогава пренебрегвам всички техни “творения”. Неотдавна видях, че са на първо място в класацията за най-продавани Full Size Blenders (най-вероятно заради цената), но просто им нямам доверие. Хората с право се опасяват да си купуват китайски “боклуци”, па макар и прехвалени. Не казвам, че не може да са направили подобрения и въпросната машинка да върши работа известно време, разбира се.
Много ти благодаря, че си се сетил за това и ще проуча как стои въпросът отблизо.
Живея в Испания – страната на jamón-а и най-безобразното лошо хранене в историята човешка (болниците им са като мини-градове). Испанците са експерти в плюскането на абсолютни боклуци и налагат лозунга: Да избием всички витамини и ензими “до крак”! В тая държава няма “кьорав” истински* веган (и да има, той се е “заровил дълбоко” ツ), камо ли суровоядец (е, имаше един, който живееше от слънчева енергия, но какво стана с него?… ツ).
Само за протокола: Когато ми свършат семената за зелени кълнове (люцерна, синап, лук, броколи и пр.) и съм си вкъщи, пътувам до Мадрид (2×500 км), за да си купя такива; макар че и там асортиментът е много беден (а опитът преди време за online пазаруване, сложи край на надеждите ми). Ех, тия испанци!… Май не се обичат много, да перифразирам Дарма. ツ
“Спасява ме” това, че пътувам много. След месец съм в Клифорния, а там имам много познати и ще се опитам да се запозная отблизо с това ново блендерско “чудо”.

Отново сърдечно ти благодаря!

*За Испания трябва да се прави такова уточнение, защото болшинството испанци смятат, че сиренето и рибата например, са веганска храна… или вегетарианска беше… ツ. Те всъщност, въобще не знаят за какво иде реч.

Здравей, AmiD

Днес бяхме на кратка визита у наши близки приятели, които отскоро са в нашата “махала” та у тях открихме една доста прилична машинка, наречена Ninja bulet или нещо от сорта. Този пакет е 1000 вата (по думите на притежателката) и има 3-4 приставки, като в комплекта се включва кана за кълцане и омесване, блендер кана и още някакви си там добавки (предполагам кафемелачка и т.н.)

Като се има предвид пълната гаранция с подмяна за 2 години + цената от 200-250$, мисля, че не е никак зле тази оферта, но тъй като нямам представа за местонахождението ти ми е трудно да предложа повече информация откъде може да се намери машинката в близост до теб. Виж, Гугъл ще знае много повече от мен, затова можеш да провериш за Ninja blender и да се ориентираш от там дали ти допада и дали си заслужава финансите. Пластмасата ми се видя устойчива на пръв поглед и се надявам да не е успяла фирмата-производител да ме подведе (че и новата притежателка 😉 ).

Ами това е от мен за момента, дано съм бил полезен 🙂

Здравей, Милене!*
Дерзайте с КПД-то, добре се справяте! ツ (LOL)
Относно нахалството и любопитството от твоя страна ツ ще кажа, че хората със свободни професии често са в движение, като нямам предвид, че живеят на палатка, ツ а че живеят в хотелски и подобни условия.
Веганът-суровоядец, без блендер и/или сокоизтисквачка, води много Back to Nature начин на хранене. А, то не че има нещо лошо в това, аз я карам така много години, но като се прибера вкъщи и си врътна нещо във Vitamix-а… разбирам, че много ми липсва разнообразието и чудесното ядково мляко.
Та, има едно “нещенце” (600W Personal Blender) наречено “Nutri Bullet”, който за съжаление, като предшественика си за нищо не става, но който като идея се доближава до това за което говоря. Хвалят Hamilton Beach Personal Blender, но с неговите 250W става само за smoothies. Толкова “боклуци” съм изхвърлила, че ми е дошло до гуша от експерименти. Затова се допитах до вас, а чрез вашето местенце в интернет пространството и до други хора с подобни “терзания”. ツ

Много усмивки, и да се радваме на слънцето, тревичките и птичките!

*Много се надявам “ти”-формата да не те подразни. Смятам, че така общуването е по-непосредствено и приятелско. ツ Иначе ми изглежда, че искам аудиенция. ツ(LOL) (Ах, този пуст речеви етикет!)
А е добре и да използваме звателните форми, нали сме българи? В западните езици няма обръщения, затова пък имаме възможност да използваме богатството на нашия език (разбира се, когато става дума за български лични имена).

Krisi, наистина сте прави за Седона ТрайБест и ненапразно писахме преди време за него своето лично мнение. Технически тази сушилня е взела всичко хубаво от Екскалибур и го е внедрила в своя продукт плюс редица добавки, но нима и в живота на човека не е така – когато има от кого и как да се учи, нещата се развиват по-добре 😉

Ели, няма как (за жалост) да имаме допир до всяка излизаща и налична техника поне докато не си организираме свой магазин за да можем отблизо да се сблъскваме с машинките 😉 , но така като гледам от клипчето, спокойно мога да оприлича машинката с вече познатите Омега и Самсон, с които сме имали взимане даване (и още си го имаме 😉 ) и сме доволни. Е, винаги има какво още да се желае, но като цяло на база на параметрите цена, качество, здравина и гаранция, мисля, че подобна машинка би Ви радвала поне 5 годинки (колкото предполагам и е гаранцията), ако не и повече. Степента на изцеждане варира не само въз основа на различните модели сокоизстисквачки, а също така и на сортовете култури, сезона и редица други показатели. Със сокоизстисквачка като тази, например, ще е по-трудно да се приготви чист ябълков сок или такъв от сини боровинки, но пък за сметка на това зеленолистните, тревите, цитрусовите и по-твърдите култури ги мачка безпощадно и доста качествено.

Амид, сърдечни благодарности за милите думи, само не ми стана ясно къде се вижда въпросното КПД 😉 Иска ми се да дам по-точен отговор относно блендерчето, но преди да направя това ще се наложи да понахалствам и полюбопитствам малко задавайки Ви въпросче: Какво се подразбира във вашият случай под Personal Blender удобен за из път. По принцип блендерите изискват електричество, което пък не винаги е налично, когато сме напът, а за ръчни устройства не съм чувал, а ако ги има, те със сигурност няма да Ви свършат кой знае каква работа. Ще очаквам вашият отговор за да можем да продължим дискусията, а дотогава ще продължаваме да се стараем да повишим “КПД”-то 😉

Здравейте, Вери и Милен,

Много се радвам, че КПД-то на това уютно местенце в интернет пространството е толкова високо. ツ

Ама сте големи сладури — грижливи, обичливи… повече няма накъде. За съжаление, не се навъртам много често насам, защото съм в постоянно движение (по света и рядко у нас).
Аз съм от ония шантавите хранещи се с “трИвЪ”, дето не помнят откога го правят и разбира се, с годините съм си изградила “гъвкава” система за оцеляване в свят пълен с хамбургери, кифли и манджи (досещате се, че няма невъзможни неща, има всевъзможни оправдания). Има нещо обаче, което много би ми “улеснило живота” и което търся вече второ десетилетие ツ — мощен Personal Blender (незаменим за хора на път). Знам, че все още “такова животно нема”, ама да се сещате за нещо, което да се доближава, макар и бегло до него? “Разравям” периодично Интернет, питам насам-натам — може пък някой евентуално да е успял да си направи ядково мляко (веднъж-дваж ツ) с някой мини съвременен уред…

Радвам се, че ви има и ви е грижа!

Здравейте,тъй като съм в треска за закупуване на валидна сокоизстсквачка искам да попитам някой дали има мнение за тази:Oscar Neo DA 1000 http://www.youtube.com/watch?v=fp936Mfkye8 тъй като не съм срещала никъде по форумите отзиви за нея. Благодаря 🙂

Sedona Dehydrator,strahoten e ,polzvam go ve4e polovin godina,mnogo e tih ,po4ti ne se 4uva za razlika ot Eskalibur,ima staklena vrati4ka i kop4etatat sa otpred,mnogo e udoben za operirane i e krasiv sa6to 😉

Здравей, Aveolun!

Доколкото ми е известно има начини да се поръчат и двата електроуреда от европейски доставчици, което би следвало да улекоти малко или много крайната цена. Като вариант за техника бих казал, че сте направили доста приличен избор (това е мое мнение, разбира се, и нямам нищо против, ако някой не е съгласен с това 😉 ), но ако търсите прилична алтернатива на ВайтаМикс, бих се сетил предимно за техния достоен конкурент BlendTech, който се води дори малко по-мощен, но за сметка на това няма бутало. Запознат съм с факта, че последните модели BlendTech имат променена структура на капака на каната и към нея е прикачено подобие на бутало, с което може да се остъргват стените на каната докато се пасират продуктите, но дали е практично, рационално и по-ефективно от буталото в случая с ВайтаМикс не мога да кажа, тъй като не съм имал достъп до новите машинки за да ги тествам собтвеноръчно и споделя личен опит, а не просто нечие мнение базирано на лични пристрастия, емоции и т.н.

На ваше място бих проверил страни като Гърция и Англия, защото съм чувал, че мнозина си закупуват техниката именно от там.

Успех и ще сме Ви благодарни ако споделите за своя избор на доставчик и техника в крайна сметка след покупката 😉

Здравейте,

и аз да се включа с въпросите. Сега си търся и дехидратор и блендер и то мн спешно. Спряла съм се на Ескалибур и на Витамикс но са ми твърде скъпи. Виждам че цените в Америка са в пъти по- евтини. Някой има ли опит с доставката до България и от къде според вас е най- изгодно да се поръча. А за Витамикс искам да попитам дали не знаете по- евтин еквивалент на такъв вид блендер? Благодаря ви предварително!

Ава.

Здравей, Екатерина!

Ласкаеш ни, описвайки ни като специалисти по кухненската техника, но с риск мъничко да те разочаровам ще си позволя да споделя, че нещата не са точно така. Да, може би ние знаем какво да изберем за себе си, но в нашия избор сме водени от собствените си нужди и потребности, които у всички нас са различни.

Не разбрах как точно искаш от кокос да приготвиш кокосово масло с помощта на робот и да ти кажа честно не мисля, че ще успея и аз да го постигна дори и с нашия сегашен робот, който е почти толкова мощен, колкото е и блендера. По принцип за получаването на кокосово масло се използва сокоизстисквачка (по възможност не центрофужна, но майка ми и с такава си е правила 😉 ), а не кухненски робот. Сега като се замисля, да не би под робот да имаш предвид уредите 3-5-10 в едно, в които има и някаква приставка за изцеждане на сокове? Ако е така, това може да обясни защо не излиза много масло/олио.

Относно роботите – един от най-важните параметри е мощността. Разбира се, дизайна, функциите и приставките към него също не са без значение, но под приставки не визирам кана за пасиране, приставка за макарони и др., а по-скоро ножовете за настъргване, кълцане, рязане, бъркалка за тесто, шпатула, мерителна каничка с метрична и американска система и други от този сорт. Ще си позволя да обясня защо за мен мощността (именно тя, а не скоростта на въртене, както се опитват на моменти да пробутват техника някои фирми на пазара!)е най-важния параметър. Когато пасираме, кълцаме, режем и обработваме по какъвто и да е начин теста и/или продукти, за нас е особено важно това да става максимално бързо и качествено. По този начин намаляваме доколкото е възможно загубите на лесно разпадащите се на въздух и температура микроелементи и хранителни вещества, като в същото време превръщаме суровото готвене в лесно и приятно за всеки. Представете си едно лепкаво ядково тесто за торта, сирене и др., което трябва да се наситни до много фина консистенция в течение на 3-4 минути, а Вие разполагате само и единствено с един 300-400Вата робот. Не ми се ще да предсказвам какво ще се случи на клетата машинка, но по-добре да не опитвате и да не научавате. Когато обаче говорим за робот с мощност над 500-600Вата, тогава нещата потръгват в съвсем друга насока.

До преди 4-5 месеца в къщи ползвахме съвсем конвенционален кухненски робот 500Вата на General Electric (а дали не беше и друга марка – вече не помня точно и това не е от особено значение, защото не се върти скрита реклама 🙂 ). Вършеше ни прилична работа за паричките си, но когато ставаше дума за сурови ядкови масла и най-вече суров тахан – те това си беше наистина непосилна задача. В момента използваме комбинирания кухненски робот на Cuisinart FP14-DC и трябва да си призная, че съм ОЧАРОВАН от всичко получено до момента. Много скоро в портала ще се появи и рубрика за използваните инструменти с подробно описание защо сме избрали точно тях или защо смятаме, че нещо подобно ще ни служи добре (дори и ние да не сме си го набавили все още), така че тогава ще имате възможността да се запознаете по-подробно с наличната в къщи (и не само) техника.

Като цяло, моите наблюдения и опит с продукти на фирма Мулинекс не са никак лоши, така че бих Ви посъветвал ако нямате конкретна причина да желаете подмяната на домашната техника с по-нова, да си ползвате роботчето и съм сигурен, че ще Ви служи вярно още дълго време. Преди около година избирахме заедно с майка ми кухненски робот за нея, и тогава тя се спря на Кенууд (модела сме го уточнявали във форума, но вече не помня), който си е 600 вата и тя е много доволна от него. Цената беше някъде около 300-350лв, което може за някого да е множко, но с времето се избива многократно.

Еми това е от мен и се надявам да съм отговорил на вашите въпроси без да съм пропуснал нищо.

В заключение ще споделя swoeto мнение за специалистите, a Вие ако искате се съгласявайте или не с него – това са човек или група от хора, които са изучавали, наблюдавали и използвали дадена техника, търговска марка или поредица от продукти дълго време и знаят всичките им плюсове, а работят по минусите и подобренията. Дори и в такъв случай специалистите могат да говорят за конкретна група, категория, модел и т.н. но не и да бъдат специалисти във всички останали сфери. Ето защо не ми се ще да се сравняваме със специалисти по всичко, защото целия живот е все още пред нас и имаме мноого да учим за техниката и не само 😉

Поздрави и пожелания за една супер успешна, приятна и усмихната седмица!

Здравейте,

Поздравления за чудесния сайт – изключително полезен за начинаещия суровояд, както откъм рецепти, така и откъм “техника” за готвене. Бихте ли ми препоръчали кухненски робот, който за в бъдеще да си взема, било то и да поръчам от чужбина. Сега разполагам с кухненски робот Мулинекс, 800 вата, не е лош, но примерно получаването на кокосово масло не се получи, или поне не в този вид, в който показвате във вашето клипче. Отдели се много малко количество, което е по-гъсто от това вашето, но мисля, че ще мога да го използвам и в този му вид, както и надробеното месо на кокоса за сладкиши например. Ще съм благодарна, ако споделите от вашия опит сполучливи модели на кухненски робот.

Силве, за съжаление си много права. Фармацевтичният сектор не само в България е на пиедестал.

Ние също сме с Ескалибур, само не му знам модела, но е с 9 тавички.
Пожелавам ти като достигне до теб уредчето да си го ползвате със здраве! 🙂

Здравейте Силвия!
Много ми хареса вашия коментар, особено това за фармацията. Бихте ли споделили от къде ще си зкупите Excalibur 3900 Deluxe Series 9? Може и на мейла да ми пишете. В момента аз видях в http://www.amazon.com/Excalibur-3900-Deluxe-Tray-Dehydrator/dp/B001P2J3K0/ref=sr_1_1?s=home-garden&ie=UTF8&qid=1328183294&sr=1-1
поздрави

Здравейте. Благодаря за бързият отговор. Проверих във метро,кауфланд, но се разочаровах. Моделът в кауфланд приличаше на детска играчка като ‘домакинските уреди’, които купувам от хиполенд на дъщеря ми. Във метро са пускали по няколко бройки периодично, но в момента нямаха налични. Снощи поръчах ето тизо модел – Excalibur 3900 Deluxe Series 9. Смятам, че поне съотношението цена – качество е по-обоснована. В момента са и с около 15% намаление. Старанен ми е , да не кажа смешен подобен казус – как може нашия пазар да е залят от всевъзможни излишни артикули, които въобще не влизат в работа на някои потребители и търсенето им не е толкова голямо, а стоките, касаещи здраословен начин на живот и хранене са ограничени !! Но фармацефтичния сектор е на пеедестал в Б-я !… Поздрави и благодаря за полезната информация и компетентното мнение

Здравей, Силве!

Въпросът с дехидраторите сме го нищили доста пъти както тук в портала, така и във форума, но ще споделя отново как се справя по-голямата част от суровоядите в България, на които не им се струва трудоемко, имат желание, време и възможност да си приготвят дехидрирани храни. Тъй като ние за момента пребиваваме извън пределите на страната не можем да дадем компетентно мнение за машинка с оптималните параметри и цена. По мнението на потребителите, голяма част от тях ползват дехидратори, които се продават в Метро веригата и други по-малки магазинчета и са вертикални (т.е. тавичките са кръгли и с дупка по средата). Подобна машинка ако не бъркам струва около 60-80лв. Разбира се, ако имате желанието да си набавите нещо по-качествено (за жалост и по-скъпичко), тогава можете да проверите за доставката на двата от най-популярните дехидратори – Excalibur или Sedona TriBest Dehydrator в Интернет и да изберете оптималната за вас оферта. На ваше място бих проверил гръцките или английските пазари, от които много хора си набавят подобна и не само техника.

Поздрави и се надяваме да сме били полезни. Ще сме благодарни на всички останали потребители ако и те се включат и дадат по-компетентно мнение за своите закупени/харесвани машинки.

Здравейте ! Дали ще можете да ми помогнете с информация къде на българския пазар мога да си закупя дехидрататор. Благодаря Ви предварително

Когато става дума за кокос, е хубаво да се прави разлика м/у олио и масло. 😉

Здравей, Аni!

За приготвянето на растителни масла от ядки и семена се изисква специална приставка и/или преса. Единственото масло, което може да се извлича с абсолютно всяка по-мощна обикновена (центрофужна) или друга сокоизстисквачка е кокосовото, тъй като неговото месо по твърдост наподобява моркова и няма никакви проблеми при изстискването.

За приготвянето на масла от ядки може да се използва и по-мощен кухненски робот, стига да имате малко повечко свободно време (поне 20-30 минутки) и търпение. На сайта имаме публикувано клипче за приготвяне на такова масло.

На въпроса за сусама е добре да се знае (споделяли сме това и в други статии и коментари), че тахана може да бъде само и единствено от сусам. По тази причина не е нужно да се уточнява от какво е приготвен тахана, защото то е повече от ясно, че единствената възможна суровина за този сос (ако мога така да го нарека) е сусама. Иначе може да се уточни от какъв сусам е приготвено, но не е правилно да се нарече масло от бадеми, например, бадемов тахан (както на места се среща).

За жалост нито Омега сокоизстисквачката, нито Самсон могат да приготвят тахан с първоначалната конфигурация. Докато Омега Джусър (нашата беше Omega Juicer 8006) няма възможност за маслопреса, към сокоизстисквачката Самсон (нашата е 9005) има възможност да се закупи отделно приставката (цената е около 100USD). Нямаме опит дали с въпросната приставка ще може да стане качествен и фин тахан, тъй като се стараем да намалим количествата консумирани мазнини в рецептите и нямаме нужда за момента от въпросната приставка.

Повече по въпроса за сокоизстисквачките ще може да се научи на указания от теб/вас сайт.

Ако някой има опит – относно правенето на растително масло – получава ли се с сокоизстисквачките (тези, които имат такава приставка, разбира се) или е нещо като пасирано?
Също и за суров сусамов тахан стават ли?

Здравейте,

Попаднах на много полезен сайт за сокоизстисквачки – независимо сравнение на параметрите на различни модели и отзиви.

http://www.joyfuljuicer.com

Ето и на български как е направено сравнението: http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=bg&prev=/search%3Fq%3DHealthy%2BJuicer%2BElectric%2BGP62%26hl%3Dbg%26client%3Dfirefox-a%26hs%3Dbc4%26rls%3Dorg.mozilla:bg:official%26prmd%3Divns&rurl=translate.google.com&sl=en&u=http://www.joyfuljuicer.com/juicer-reviews-ratings.html&usg=ALkJrhh5NY5xoaDcRSEJTjXb5i0mWfuWSA

Здравей, Jori!

Щом се чувстваш прекрасно, това не е болест 🙂 Относно авокадото, както Верка спомена при нас то може да се яде денонощно стига да го има в хладилника. Верно е, че оптималния вариант е да се консумират продукти от нашата ширина, но от друга страна това би било доста трудно в България особено през зимата, когато по магазините се намират предимно ябълки, круши, дюли и още няколко плода. Всички останали култури – цитрусови, банани, манго, авокадо и т.н. със сигурност не са от нашата ширина за жалост.

Има между другото голяма вероятност да се намери в България авокадо от Гърция, но предполагам по-голямата част от пазарния дял идва от Латинска Америка и редица други страни.

Най-важното е, да Ви е вкусно и да не се притеснявате, че ще качвате/сваляте килограми. Тялото Ви се адаптира към промените и не след дълго ще придобие желаните изваяни оптимални форми 🙂

Да, явно всичко е наред – няма за какво да се притеснявам. (Нямам главоболие, световъртеж и т.н.)
Започнах от няколко дени по цяла купичка бадеми и лешници да хапвам. Увеличих кълновете.
Вери и аз много обичам авокадо, но по рядко го консумирам – тъй като предпочитам храни които са от нашия регион (заради енергийната информация която носят) – авокадото пирстига от много далеч. Нямам представа дали се отглежда в Гърция, иначе бих си купувала повече.

Аз съм 47кг и съм висока 167:)) Като кърмих, пак бях толкова и се чувствах мн добре – без млечни храни и месо. Сега съм веги, но млечни понякога хапвам.поздрави:)

Жори, аз също все още кърмя. Синът ми е на 2год и 3мес. Нашата промяна почна, когато той беше 7-8 месечен. От самото раждане до първата му годинка отслабнах с 10-11кг. Не помня кога за последно съм била 49кг, може би в пубертета. Но пък съм висока 155см. Сега това лято забелязах, че съм качила 2кг. Но аз хапвам много храни богати на мазнини. Авокадо и ядки много обичам, особено първото. Срам е да кажа по колко съм способна да изям. Тези храни присъстват всеки ден в менюто ми. Плюс зелени салати, кълнове и плодове.

Здравей, Jori!

По принцип написаната по-горе формула има подобрения спрямо стандарта за “френско гадже”, при който от височината се вади 110, а не 100 🙂 Така че според мен Вие сте в своята перфектна телесна форма. Със свалянето на излишните килограми много приятно се учертават мускулите и тялото придобива съвсем нов вид. Ако към хранителния режим се добави и физическо натоварване по ваш избор (фитнес,тай-бо, йога, бойни изкуства, тай-чи, гимнастика, велоезда, ски и т.н.) ще сте повече от неотразима!

Въпросът ми обаче към теб е дали след достигането на въпросните 49-50кг. ти си ги задържала и не сваляш повече или свалянето продължава с бавни темпове? (Ако си се “заковала” на това тегло поне 3-4 месеа, значи можеш само да се радваш, че тялото ти бързо е изхвърлило всичко ненужно от мастните депа и не само и в момента функционира отлично.

А някакви други оплаквания от сорта на световъртежи, слаб главобол, липса на сили, гадене, постоянна умора, “пулсираща глава” и т.н.?

Поздрави и смело напред!

Да, ще увелича количеството на ядките – до сега не присъстваха всеки ден в менюто ми. Аз сега съм 49кг, висока съм 165, преди винаги съм била 55-56, като изключим периода когато бях бременна – тогава бях качила 12кг отгоре, но те се “изпариха” още в деня когато родих. Но както и да е аз се чувствам добре – предполагам че всичко е наред.
Благодаря за съветите и приятен уикенд и на вас 🙂
 

Напълно съм съгласен с Biljana, Jori! Да сваляш килограми няма нищо лошо и наистина на моменти е възможно първоначално да се понижи теглото значително. Ако формулата: височина – 100 e приблизително равна на килограмите, то тогава няма от какво да се притеснявате. Много хора биха мечтали за такива резултати без да се ограничават в броя хранения и количествата им. По-хранителните храни са онези, богати на протеини. Въглехидратните храни дават временна енергия, докато протеините ще Ви засищат и поддържат енергийните нива през целия ден. Със сигурност и кърменето допринася за загубата на калории, но това е един от най-чистите природни процеси и това е прекрасно, че все още се кърмите! Консумацията на кълнове, различни видове ядки, авокадо, сусам/тахан, коноп под различни форми (млека, пастети, сосове, сирена или просто така) ще подхрани организма и ще му осигури всичко необходимо за да можете спокойно да се радвате на живота. Не мисля, че в това да сваляте килограми има нещо нередно, защото тялото Ви цели да си възвърне отличната и оптимална форма.

Поздрави и приятен уикенд!

Jori,
 
Секако тоа се јатките како бадеми, лешници, ореви и сл
Јас бадемите ги потопувам во вода 12-24 часа, па после ги лупам и ги јадам, така ми се највкусни.
Од нив ќе добиеш многу масти, минерали и ензими.
Продолжи си да си го храниш бебето, тоа е најважно за него.
Поздрав 🙂

Привет!
Наистина добре се разбира македонския.
Непременно ще ги прочета книжките.
Благодаря за подкрепата – за един начинаещ това е много важно.
Да ви питам – след като постепенно преминах предимно на сурова храна аз свалих доста килограми. Почнаха разни познати и приятели да разпитват съпруга ми дали не съм болна. Малко започва и мен да ме притеснява, че продълавам да свалям килограми, въпреки, че доста си похапвам. В момента кърмя (вече 1г.и 1м.) и предполагам, че там също отиват доста калории.
Може ли да ме насочите към някои по-калорични храни?
Поздрави 🙂

Здравей, Биляна!

Не мисля, че вече ще има нужда да превеждаме написаното. Толкова е лесно да се разбира, така че можеш да продължаваш спокойно да си пишеш на македонски без да се притесняваш, че някой намя да те разбере. Само думата “вреди” на македонски има малко по-друго значение на български, така че предполагам че в искаш да кажеш, че цената не е недостъпна.

Книжката на Бутенко и всички останали са един уникален стимул да се замислим какво сме си причинявали и дали искаме да продължаваме да изпитваме здравината на тялото си или е дошло времето да отворим нова страница. Горещо я препоръчваме на всеки начинаещ, защото тази книжка, както и 12 стъпки към суровоядството са написани на много земен стил.

Поздрави на Македония от Канада 🙂

Jori,
Цената му е висока, ама вреди за секоја пара.
Сакам да ви предложам една книга од Victoria Boutenko “GREEN FOR LIFE” , таа е книгата што успеа да мии го смени мислењето за храната воопшто.
Поздрав од Македонија

Благодаря ти Biljana,
и на мен ми изглежда много полезен този електроуред. Малко ми е множко цената му, но предполагам че е оправдана.
Най-вероятно и аз от там ще си го поръчам.

Здравей, Biljana!

Може би ще е по-лесно за вас, както и за останалите, ако пишете направо на Македонски. В крайна сметка езиците са доста по-близки от английския и ще се разбира почти без проблеми какво е написано.

Позволихме си да добавим към вашия коментар превод на български, тъй като тази информация може да е полезна за потребителите, търсещи вариант да си набавят VitaMix блендер.

Поздрави и безброй вкусни сурови ястия с вашата придобивка!

Hi,
I’m from Macedonia, and I’m on a raw food diet for 2 months.
I bought  the Vitamix in November 2009 from vitamix.mk with 7 year warranty.
This blender is all i have dreamed about. I can’t imagine live without it anymore. The smoothies tastes great…
Now i can use any vegetable, greens or fruit ( even if I did’t like it so much)
My cousin from Croatia bought the blender from Macedonia too, they send it to her for free. 🙂
I understand your language, but i can not write it 🙁 that is the reason i write in English.

“Здравейте,
Аз съм от Македония и се храня със сурова храна от 2 месеца.
Закупих си Vitamix през ноември 2009 от vitamix.mk със 7 години гаранция.
Този блендер е всичко, за което съм мечтала. Вече не мога да си представя живота без него. Смутитата стават супер вкусни. Сега вече мога да използвам всякакви зеленчуци, зеленолистни или плодове (дори и да не ги обичам много)
Братовчед ми, който е от Хърватия също си купи блендера от Македония, като фирмата му го изпрати без такса доставка. Аз разбирам вашия език, но не мога да пиша на него 🙁 и по тази причина реших да пиша на Английски.”
 

За жалост не съм чувал да има фирма, която да ги предлага директно, затова мнозина използват най-близките до България страни, които ги предлагат и си ги поръчват от тях през Интернет или по телефона с кредитна карта. От Канада знам, че може да се поръча и излизаше около 620CAD с включена доставка до адреса и 220В двигател. Но за другите фирми не съм проверявал.

Привет отново,
сега искам да попитам за блендерите Вита-Микс (Vita-Mix) и K-Tech Champ HP3, могат ли да се закупят от България и от къде? Видях, че продават Вита-Микс в Македония, но тук не открих.

Става на слънце, ако мястото където ще се суши е чистичко – без тоновете прахоляк от какво ли не и от къде ли не 😉

Много Ви благодаря за информацията – ще ми е от полза. Усмихвайте се по-често и Вие, живейте добре и се смайте от сърце 🙂
 

Здравейте, Jori!

Наистина е трудно човек да опознае всички марки дехидратори за да си “позволи” да препоръчва, но за момента мога да споделя с вас, че ако някога се налага да си набавяме нови/допълнителни дехидратори, то със сигурност ще се спрем на 2 марки: Excalibur 3600 (9 тавички) и L’equipe. Екскалибур лично съм го тествал с дигитален термометър над 30 пъти за отклонения и се оказа, че работи безупречно без значение периода на сушене. L’equipe е нова марка за нас, но той е значително по-лесен за чистене, изцяло инокс и е доста по-безшумен от Excalibur (не, че се оплаквам от шума, но е редно да се даде повече инфо 😉 )

За жалост всяка качествена техника има своята цена, така че ако някой от по-горе изброените дехидратори не са по финансовите Ви възможности, във веригите на “Метро-България” се предлага дехидратор на цена 70-80лв, който не е перфектен (няма терморегулатор и се налага да се играе с височината на тавичките, за да се получи нужната температура), но по мнението на редица потребители върши работа за първо време.

Останалото го знаете – хапвайте повечко сурова храна, усмихвайте се колкото се може повече и нека лицето и очите Ви сияят от щастие!

Здравейте,
Бихте ли ни предложили качествена марка дехидратор?
 

Add Your Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kayseri escort aydın escort denizli escort çanakkale escort bursa escort