• Home
  • Кефирни зърна
0 0
Кефирни зърна

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Кефирни зърна

Directions

Share

Кефирни зърна
Кефир (kephir, kewra, talai, mudu kekiya, milkkefir, búlgaros) е ферментирала млечна напитка, произхождаща от населяващите Централна Азия тюркски, монголски и тибетски народи. Получава се след коагулация на краве, козе или овче мляко с помощта на кефирни зърна или т.н. кефирна гъба, Тибетска гъба. Възможно е и използване на конско мляко – нарича се кумус. Кефирните зърна са комбинация от полезни бактерии и дрожди в матрица от протеини, липиди и захари. Тази симбиозна матрица формира зърна, приличащи на карфиол. Напоследък кефирът се възражда и става много популярен, поради нови изследвания и открития, свързани с ползата от тази напитка и пробиотиците, които тя съдържа. Много различни полезни бактерии и дрожди са открити в кефирните зърна, представляващи комплексни и променливи колонии от микроорганизми. Традиционно кефирът се ферментира на стайна температура, обикновено за 24 часа. След ферментирането на лактозата се получава леко кисела, газирана и слабо алкохолна напитка. Количеството алкохол е пренебрежимо малко – от 0.08% до 2%. Съдържанието на алкохол в кефир, ферментирал 24 часа е от 0.08% до 0.1%. Кефирът има консистенция на разредено кисело мляко (айрян). На фабрично произведения „кефир“ му липсва именно газираността и алкохолното съдържание и по-скоро се доближава до кисело мляко. Кефирните зърна могат да съществуват и в друга среда, различна от млечната. В такъв случай вида и микробиологичния състав са съществено различни. Воден кефир (или kefir d’acqua) се отглежда във вода, захар, лимонов сок (или половинка от един лимон) и изсушен плод – напр. смокиня, стафиди. Обикновено престоява на стайна температура за един или повече дни. Ако зърната са били преди това в млечна среда, след измиването им с преварена и изстудена вода са нужни 2 и понякога 3 дни за добра ферментация.

(Visited 3,815 times, 1 visits today)

admin

previous
Мус от боровинки с коноп
next
Пънчета от тиквички
previous
Мус от боровинки с коноп
next
Пънчета от тиквички

38 Comments Hide Comments

Здравейте, аз също знам добри рецепти за здравето и искам да кореспондирам с вас. А защо сурово, нали пише, че трябва да е преварено млякото? И кашкавала ме интерисува как става.

П.С. Преведено от латински. Моля, не използвайте шльокавица в коментарите. Нека улесним четенето за всички потребители. Благодарим Ви.

Здравейте, ако накой има кефирни зърна за подаряване в София, ще се радвам да ми пише на : kaloyan.ivanov@gmail.com
или да се обади на: 0988807850

Благодаря.

ПОДАРЯВАМ КЕФИРЕНИ ЗЪРНА, ТЕЛ. 0895469113

От много време търся кефирена гъба,но така и ненамерих откъде да си купя.Задачата се усложнява и от това,че съм от провинцията(Хасково). Моля Ви за съдействие! nani_v81@abv.bg ОГРОМНО Благодаря!

Превърнах се вече в латерна – кефирната гъба е комбинация от бактерии и дрожди, чийто състав варира в зависимост от средата, в която се отглежда. Млечната захар не е наложителна за синтеза на кефирана, затова гъбата може да вирее и в среда, различна от млечната.
Аз използвам основно кокосово мляко, което сама си правя, но може да използвате и готово кокосово мляко (без добавки), също соево и оризово. С други растителни млека – вкусът му не би се харесал всекиму.
Не изхвърляйте и водата от зрелите кокосови орехи, кефирните зърна ще я ферментират (както и плодови сокове и всякакви захарни разтвори).

Няма ли кой да напише това на видно място, че вече додяха тези „кефирни разновидности“ и „специалният“, отглеждан в растително мляко кефир?!

Здравейте! Някой може ли да ми помогне с набавянето на кефир? Ще бъда благодарен :))

Здравейте,
може ли да ми дадете съвет, от къде да си купя във София тибетска гъба.
А ако имате опит с правенето на кефир със ядково мляко, ще съм много благодарна да го споделите.
Благодаря от сърце.

Привет на всички!

Ще ви кажа как аз преди време се справих с проблемното споделяне на кефирна гъба. Отдавна я отглеждам, но винаги съм се чудила как да улесня предаването ѝ. Веднъж ми хрумна да я оставя на подходящо обществено място. Изплакнах добре излишъка от гъбата, сложих я в бурканче, добавих мляко (растително), залепих етикетче на бурканчето, и го оставих в хладилната витрина на един био магазин. Собствениците не само че нямаха нищо против, но се ангажираха и да информират хората. Оттогава минаха години, а този начин се превърна в основна практика за споделяне на кефирна гъба в града. Опитайте, ако вече не сте се досетили за това, разбира се. Без пионер няма да стане… ツ

Здравей, Славей.

Ще те помоля от името на екипа да публикуваш коментарите на български използвайки кирилица, тъй като много често латиницата е неразбираема за част от аудиторията.

Относно кефира, ще се наложи някой да сподели (ако вече разполага със закваска). Нека всеки, който се е сдобил да помогне на Славей, а и не само. Така поне ще си гарантирате, че ако нещо се случи с вашата закваска, ще имате от кого да си вземете ВИНАГИ!

От къде мога да си взема или купя кефир?
slavej77(at)abv.bg

ot Sofia sam i mnogo iskm da imam kefirni zarna ili gbata .imam zdravoslovni problemi i iskam da probvam i s gbata mowe i da mi pomogne ni6to ne se znae.Ako nqkoi ima da mi podari 6te mu bda mnogo BLAGODARNA

Здравей, Рима!
Сега виждам и твоя въпрос…не че ще помогна с кой знае какъв отговор, тъй като нямаме подобен опит.
Извинявам се за закъснялото включване.

Поздрави

Здравейте, искам да попитам, с мед може ли да се направи водния кефир, някой пробвал ли е такъв вариант?

Здравей, Албена! 🙂

Можеш да ползваш гъбата за ядкови млека приготвени у дома. Самите млека е хубаво да са леко топли т.е. с телесна температура, да е приятно при допир с кожата. След това държиш кефира на стайна температура, а ако е хладно в помещението, можеш да увиеш съда в одеало или подобно (така както се подквасва стандартно кисело мляко). Самата гъба не е хубаво да има допир с метален съд или прибор. Така че ползвай дървен прибор и откъсни с ръце това, което не ти трябва. След което го сложи в друг съд и не я оставяй на сухо.
Поздрави

Здравейте, имам тибетска гъба и се чудя дали мога да я ползвам в домашно приготвени ядкови млека. Също дали млеката трябва да са сурови или може и в леко сварени /до 50 градуса С/. И още един въпрос – как се дели гъбата, когато е много пораснала? Благодаря и усмихнати дни 🙂

Здравейте, молбата ми е ако някой знае откаде може да се закупи морски алги/японски кристали/ да пише

Не прекаляваш! 🙂
Нека хората четат и други мнения на други хора.
Няма само нас да четат, я. 🙂

Имам. В София съм. Отглеждам и ползвам отдавна. Доволен съм, Изключително щадяща и същевременно подчертано ефективно средство и за профилактика и за терапия на стомашно-чревния тракт. Да не забравяме, че според титаните по въпросите за здравето, най-важно за общото здраве са точно състоянието на стомашно-чревния тракт и на крайниците. При продължителна употреба на кефир, мой възрастен /70г/ приятел отрегулира /освен състоянието на стомаха и червото, разбира се/, лошия холестерол, кръвното налягане и кръвната захар.
От години го ползвам. Лесно се прави кефира и много лесно се съхранява самата гъба. При правилно боравене с нея, тя нараства бързо /2-3 седмици – двойно/. При желание бих споделил и повече детайли. Само още един съвет за проблемите с тракта – кислородна вода – 20 капки на всяка чаша вода /който е с по-остри проблеми, нека опита с по-малко, 5 примерно и ако не го боли, да мине на 20.
Да не прекалявам с търпението на всички! 🙂
Хайде със здраве, но преди всичко с любов!
/Скайпа ми – igochev7/

Здравейте,
спешно си търся кефирени зърна, в София съм така че моля тези, които имат да се свържат с мен. Предварително ви благодаря и ви пожелавам много здраве!! Страхотни и много полезни неща прочетох тук!

Как можем да се свържем, за да се уговорим?

Много моля ако имате да ми дадеде кефирена гъба от София съм

Naddy, не мисля, че canat е публикувала рецептата на кашкавала. Може би технологията е аналогична като тофу сиренето, само че вместо да се пресича с температура се заквасва мляко (предполагам, че е ставало дума в случая за ядково такова) и поради културата то се сгъстява. След прецеждането може да се овкуси и да се остави пресовано да “зрее” за упоменатото от Canat време.

Хмм.. това е добра идея – да се приготви кефир, да се прецеди и пресова. Май ще трябва да поекспериментираме и в тази насока.

Канат, как правиш кашкавал? Имаш ли го някъде поместено? Благодаря !!!

А това е коментар на Милен от друга тукашна статия:

В списъка с дарителите фигурира и България с двама разпространители и се надявам да не са се отказали вече. Ето го и сайта, откъдето можете да се свържете с притежателите на кефирните зърна и да се разберете как да се сдобиете с доза:

http://www.torontoadvisors.com/Kefir/kefir-list.php

Марийче, здравей!
За Америка нямам идея къде може да се намери. Може би от човек на човек както беше тук в Монреал. Казвам беше, тъй като скоро не сме поръчвали. Случи ни се 1-2 пъти. Взехме зрънцата онлайн от жена, която имаше в излишък.

Но в Google намерих това за Щатите:
http://www.culturesforhealth.com/starter-cultures/kefir-cultures.html?gclid=CKLvv_L55aoCFQEKKgod-zwQ_Q

Снежа, Поли, благодарим Ви от името на всички, които ще се възползват. Много ни радва, когато хората си споделят, вместо да си го “пазят” само за себе си :)/

Супер сте!

Аз имам тибетска гъба, която не пия в момента и мога да я дам. В София съм.

За всички, които желаят да си набавят кефирни зърна: ПОДАРЯВАМ такива, но съм от Русе, тъй че ще трябва да се съобразите с това! пишете на e-mail: skk12@abv.bg

Здравей, Емо!
Виж тази тема, ако не те затруднява:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=444328.new;topicseen#new
Мисля, че ще се намери някой, който да откликне на молбата ти.
Който има за даване кефирни зърна, пише в темата. Който търси, също.
С друга информация не мога да помогна, тъй като не сме в България.

Поздрави! 🙂

ЗДРАВЕЙТЕ…..ИСКАМ ДА ВИ ПОПИТАМ …..ОТКЪДЕ МОГА ДА СИ КУПЯ КЕФИРНИ ЗЪРНА , ЗА ДА СИ ПРАВИМ В КЪЩИ КЕФИР…..ЩЕ СЪМ ВИ БЛАГОДАРЕН МНОГО…..

Здравей, Canat!

Отдавна не сме се засичали. Със сигурност кефирените зърна ни даряват с огромни пробиотични запаси и то все избрана култура ;). Ние също си отглеждаме тези “душици” в къщи, само че за момента сме преустановили консумацията на кефир поради първото ниво на Казънс. Като изминат 3те месеца, пак сме на линия 🙂

От 6 месеца почнахме да правим кефир от сурово мляко. Възхитени сме! Много вкусно и полезно питие. Също правим от него и кашкавал – след прецеждане и “узряване” за 1 месец.

Add Your Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kayseri escort aydın escort denizli escort çanakkale escort bursa escort