• Home
  • Кокосова мазнина
1 0
Кокосова мазнина

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Кокосова мазнина

Directions

Share


За никого не е тайна факта, че кокосовата мазнина е една от най-полезните мазнини, които човек може да консумира директно или да използва за естествен увлажнител в кремове и маски. Дълго време репутацията и беше онеправдано опетнена (през 80-те и 90-те) поради нейното високо съдържание на сатурирани (наситени) мастни киселини и на широко разпространеното по онова време мнение, че те са вредни за здравето. В наши дни учени от световно признати съвременни лаборатории, диетолози и доктори са на едно мнение, че сатурираните мастни киселини в кокосовата мазнина са ценни за здравето на човешкия организъм, както и че нейната консумация може да подпомогне организма да достигне едно прекрасно здраве, цялостен баланс и хармония ускорявайки метаболизма и повишавайки енергийните нива.

В действителност е вярно твърдението, че 92% от мастните киселини в кокосовата мазнината са сатурирани. Това обаче, което много лекари и учени пропускаха през годините бе факта, че повече от 2/3 от тези мастни киселини са средно-верижни (СВМК). Те се различават от останалите видове сатурирани аналози по това, че попадайки в кръвния поток те отиват директно в черния дроб където се превръщат в енергия. Докато другите диетични мазнини и дори въглехидратните излишъци могат да бъдат съхранявани като мазнини в клетките на мастните депа, СВМК съдържащи се в кокосовата мазнина осигуряват почти незабавно големи количества енергия, която всъщност може да ускори метаболизма значително.

Благодарение на потенциалната възможност за ускоряване на храносмилането кокосовата мазнина/маслото е добър избор за хора с нарушени функции на щитовидната жлеза, лениви черва и др, както и за хора, които трудно успяват да задържат теглото си. Високото съдържание сатурирани мастни киселини я прави изключително стабилна дори при високо температурни нагрявания. За разлика от почти всички останали видове в нея не се съдържат никакви транс мазнини и е изключително устойчива на свободно-радикални образувания при готвене на по-висока температура. Няма друга известна за момента мазнина, която да е толкова безопасна при готвене. Тя има свойството да облекчава храносмилателни проблеми.

Много хора, страдащи от хронични възпалителни заболявания на червата (болеста на Крон и др.) успешно използват кокосовата мазнина поради нейните противовъзпалителни и успокояващи свойства. Свойството на мазнината да подобрява баланса на микрофлората в червата е още една причина тя да бъде използвана при хора с храносмилателни смущения. Изненадите не свършват до там, тъй като кокосовото масло също така е и ефективен натурален увлажнител за кожата. Именно по тази причина тя се използва за направата на редица козметични маски в домашни и промишлени условия. Тази мазнина не съдържа каквито и да било канцерогенни химикали, които се откриват в редица козметични марки. Тя лесно се абсорбира в кожата, с което подпомага борбата на организма с кожните поражения от свободните радикали (бръчки и стареене). Мазнината има способността да възстановява силата на свързващите подкожни тъкани.

Ето накратко някои от причините да използвате тази мазнина:

* Подобрява енергийния баланс
* Намалява риска от сърдечни заболявания
* Намалява риска от образуването на ракови клетки
* Подобрява значително храносмилането и абсорбира ценните хранителни съставки
* Спомага свалянето на килограми и поддържането на оптималната телесна маса
* Подпомага организма при борбата с бактериалните, гъбичните и вирусните инфекции
* Подобрява и поддържа функциите на имунната система
* Подпомага регулирането на кръвната захар и предпазва и/или контролира диабета
* Намалява риска от остеопорозис
* Помага при борба със стареенето на кожата и появата на бръчки
* Помага на организма да поддържа кожата мека и нежна
* Помага на организма при борбата с кожния рак и пигментациите
* Помага на организма при балансирането на холестерола в кръвта
* Предпазва от образуване и срастване на плаки и съсиреци в кръвта

Приготвяна в идеални условия, кокосовата мазнина/масло трябва да бъде подложена на минимален брой обработки, което гарантира оптималното извличане на кокосовия аромат, жизнено важния мастно разтворим витамин Е, полезните сатурирани мастни киселини и всички останали полезни съставки.

За разлика от по-малките компании при които кокосовото масло се извлича в по-малки количества, след което се подлага на нагряване/хидрогениране за да се отдели мазнината от останалите съставки и да добие снежно бял цвят, редица големи компании прибягват до съвсем прости методи на екстрактиране чрез настъргване на кокосовото месо и центруфугирането на получената смес. В този случай крайния продукт (мазнината) е изключително лека и фина и в нея са съхранени всички етерични масла, които допринасят за този божествен аромат. Най-добрата мазнина се получава при обработка без ферментация и нагряване.

Ако искате да увеличите консумацията на кокосова мазнина можете да добавяте по 1 ч.л. към вашите любими смутита, което ще допринесе за по-лесното хомогенизиране на сместа и за нейния още по-фин и приятен вкус.

Ето и някои от най-често задаваните въпроси относно кокосовата мазнина:

Има ли и каква е разликата между кокосовата мазнина и кокосовото масло?
Някои фирми наричат “кокосова мазнина” и “кокосово масло” своя краен продукт кокосовата мазнина. В тези случаи под кокосова мазнина се разбира когато е в течна форма и масло, когато е втвърдено. Температурата при която кокосовата мазнина преминава от течна в твърда форма е около 25C (76F). Други фирми реално пасират месото на младия кокос заедно с мазнината докато се получи кокосово масло. Крайният продукт е фина алтернатива на кокосовата мазнина и може да се консумира директно от буркана (все едно консумирате млад кокос), да се добавя към смутита както и да се маже на крекери, хлябове и т.н. Разбира се кокосовата мазнина е по-добра алтернатива пред маслото при приготвянето на козметични маски за кожа и коса, термична обработка както и за приготвянето на различни видове салатни сосове и дресинги тъй като в тези случаи се изисква течна консистенция.

Какъв е срока на съхранение на кокосовата мазнина/маслото?
Качествената студено пресована кокосова мазнина съхранявана при стайна температура или хладилни условия може да изтрае поне три години, като през този период е гарантирано запазването на всичките вкусови и хранителни свойства.

Необходимо ли е кокосовата мазнина/маслото да се съхранява в хладилник?
В никакъв случай не е необходимо, тъй като в някои рецепти се изисква мазнината да бъде в течно състояние и съхранението и в хладилник би забавило процеса на готвене докато се размрази.

Можем ли да консумираме не био кокосова мазнина/масло?

Кокосовите ферми са си био по принцип. Всяка кокосова плантация изисква средно 3 хектара земя, което означава, че по-голямата част от фермерите не използват пестициди, хербициди и/или други видове химически торове. Много от тези ферми предпочитат да не плащат скъпите суми за сертификация, тъй като това би оскъпило значително тяхната продукция. Това разбира се в никакъв случай не означава, че етикетът ще направи кокоса по-качествен. Разбира се ние в момента говорим за студено пресованата без подлагане на термични и химични обработки качествена кокосова мазнина. В много от случаите службите по Био Сертификация не различават извличаната от млад и стар кокос мазнина, като дори сертифицирани с БИО ЕТИКЕТ в тях се разрешават минимални количества химикали, които удължават живота на продукцията.

Колко калории и грама мазнини се съдържат в една супена лъжица кокосова мазнина?
Една супена лъжица кокосова мазнина/масло съдържа приблизително 112.5 калории и около 13.05 грама полезни мазнини. Както споменахме по-горе мазнината се състои предимно от средно-верижни сатурирани мастни киселини, които ефективно се превръщат в енергия. Реално погледнато в нея не се съдържат въглехидрати или протеини.

Консумацията на кокосова мазнина/масло ще повлияе ли негативно на холестерола в кръвта?
Отговора е категоричен и еднозначен – НЕ! Консумацията на кокосова мазнина (директно или чрез добавянето и в рецепти) в никакъв случай няма да повиши или занижи нивата на кръвния холестерол, т.е. тя се приема като “холестероло-неутрална мазнина”.

Сега вече имате още един източник на бърза енергия и лесен начин да регулирате и поддържате стройно тяло. Очакваме вашето мнение и коментарите както винаги. За нас те са безценнни!

(Visited 6,266 times, 1 visits today)

admin

previous
Лесно отваряне на кокосов орех
next
Сурови шоколадови рошльовци
previous
Лесно отваряне на кокосов орех
next
Сурови шоколадови рошльовци

38 Comments Hide Comments

Така е, кокосовото масло/олио има много приложения. 🙂
Аз мажа и кожата на бебето при нужда, което е много рядко. И за една нощ всичко отминава.
Случвало ми се е да го ползвам върху бебешката кожа, когато дупето е зачервено или има някъде някакъв много малък сух участък.

Здравейте!Имам майко магазинче за здравословни храни и от клиентки разбрах,че ползват кокосовото масло като крем за тяло,а не правят бонбони(както си миослех).Казват,че прекрасно хидратира кожата им през зимата,а лятото помага за равномерен кафяв тен.Някои споделят и за чувствително заличаване на стрии.Освен това,тялото излъчва много фин аромат на кокос.Аз предпочитам аромата на какаовото масло,но разбирам за какво става дума и ги подкрепям.Кожата толкова добре се хидратира,че ако се пропусне ден или два-не се усеща,нещо,за което при употреба на козметичните кремове и лосиони, не може да се каже.А с кокосова мазнина се правят успешно и сладкарски кремове за торти,за хора с непоносимост към лактозата(знам го пак от клиенти),мажат го филийки,пържат палачинки и мекици-а,бе почитателите му се умножават с всеки изминал ден.Информацията в наше време,може да ти спаси живота.

Здравейте, VesSs!

Аз лично не съм запознат с тази марка кокосово масло, но ако в упътването не се споменават други негодни за консумация примеси (ако въпросното масло не се използва като мазило и не съдържа разни консерванти или други подмладяващи/разкрасяващи или пък омекотяващи кожата агенти) не виждам причина да не може да се консумира. По принцип е добре да се закупува кокосово масло/олио, което да е предназначено предимно за консумация, защото 60мл. опаковка ми звучи по-скоро като мазило, отколкото като масло за готвене. Пак казвам, не искам да Ви подвеждам с погрешна информация, защото не съм запознат именно с тази фирма и техните продукти.

Поздрави и ще сме Ви благодарни ако уточните дали този продукт е годен за консумация и според Вас!

П.С. М/у другото най-доброто масло е това, което се приготвя собственоръчно в домашни условия, така че ако имате сокоизстисквачка под ръка и няколко зрели (кафеви) кокоса, ще можете да си изцедите самички едно наистина завидно количество (и най-вече супер евтино и вкусно) кокосово масло. За целта е необходимо само да следвате този линк.

Здравейте !! Днес си купих от аптеката Кокосово масло на Ikarov 60мл. Искам да Ви попитам може ли да го използвам за готвене ? И как след като то е твърдичко.. ?

Ах, че хубава статия! На един дъх я изчетох 🙂
И много, много ме окуражи да ползвам повече кокосово масълце!

Разбира се, че нямам нищо против да си пишем на ти. Благодаря за информацията. Къде изчезна статията за папаята? Снощи се появи, но не можех да я прочета.

Здравей, Таня!

Надявам се, че нямаш нищо против да караме на Ти. Така нашата комуникация ще бъде по продуктивна 😉

Относно маслото, за да се получи качествено и дълготрайно масло е добре след като се отвори зрелия кокос да се настърже и изсуши в дехидратор или на слънце за 24 часа. Това се прави с цел да се изпари водата и да останат само фибрите и мазнината. След като се изцеди маслото от вече изсушения кокос, то може да се съхранява в хладилник за дълго време макар при толкова сурови глезотийки да е доста трудно да се устои на изкушението.

За приготвянето на маслото от млади кокоси винаги пасираме месото директно с или без водата. Месото е много нежно и не се изисква някаква специална техника. Пасирането става и с най-обикновения домашен пасатор, само че е по-трудно да се намери млад кокос и то на прилична и достъпна цена (ако сте в България).

Поздрави и пожелания за динамичен и слънчев остатък от седмицата!

Здравейте,
Малко се обърках като прочетох съвета Ви към Аделина. Доколкото разбирам, сокоизтисквачката се използва за добиване на масло от зрял орех, а описаното в “Съвети – Домашно кокосово масло” се прилага за добив от млад кокос? И още, след като се изстиска месото на стария кокос, трябва ли да се нагрява, за да излезе водата?
Таня Тодорова – изчетох почти всичко в сайта и започвам да го прилагам. Благодаря за информацията и затова, че Ви срещнах навреме.

Здравейте, Аделина!

Доста труднно е да споделим откъде може да се намери млад кокосов орех в България поради отсъствието ни от страната. Тук в Канада го има на доста места, но в България доколкото ни е известно се среща рядко и на висока цена.

Ако целта на търсенето Ви обаче е да си приготвите домашно студено пресовано масло, можете да използвате зрял кокос, който да изстискате през домашната сокоизстисквачка. Полученото масло си е чисто, с идеален кокосов аромат, а отпадъчната суровина е домашни кокосови стърготини. На сайта сме публикували информация как се приготвя маслото и сме тествали този метод с най-обикновена центрофужна сокоизстисквачка.

Успех!

Здравейте!

Благодаря за подробната информация! Искам да ви попитам откъде си купувате малди кокосови орехи. В големите магазини съм виждала само стар кокос.
Благодаря предварително!

Здравей, Яни!

Благодарим Ви, за безценната информация. Добре е винаги да има човек избор. Ако можете да си го приготвите в къщи, по-вкусно и полезно от това няма да има без значение колко сурово е другото, но това вече е друга тема, защото се изисква малко или много подходяща сокоизстисквачка.

Поздрави и лек и приятен уикенд!

Кокосовото масло на Rapunzel не е студено пресовано. Препоръчвам кокосовото масло на Morgenland, то е студено пресовано и има много нежен аромат на кокос. Има го в повечето био магазини.

D.K. идеята ми звучи прекрасно и вкусно. Ще я опитаме при първа възможност и ще споделим коментарите, макар да съм убеден, че и тази рецепта като всички сурови ястия и десерти ще е с лек и уникален вкус.

Поздрави и приятни мигове със суровата кухня!

Здравейте отново!
Искам да споделя с вас една измислена от мен рецепта за шоко-торта с кокосови стърготини и кокосово масло – това за абсолютните фенове на кокосовия аромат като мен. 😉 Направих я вчера и я опитах още днес със сутрешното кафе – стори ми се фантастична. 🙂 Не знам на колко от вас ще допадне – още съм начинаеща в суровоядството, но със сигурност е много полезна заради съставките.
И така, необходимите продукти са: 100 гр кокосови стърготини, 100 гр кокосова мазнина/масло, 1-2 с. л. студено пресовано масло /в случая използвах орехово такова/, 3-5 с. л. качествено какао на прах, 3-5 с. л. разтопен мед /или друг подлсадител/, бадеми или лешници за украса /или парченца сурово какао/.
Начин на приготвяне: В не много голям стъклен съд или купа се омесват на сухо кокосовите стърготини и какаото. Добавят се разтопената кокосова мазнина/масло, студено пресованото масло и медът. Разбърква се много добре и се заглажда повърхността до гладкост. Украсява се с филирани бадеми или ситно натрошени лешници /съответно с парченца сурово какао/ и се оставя да се стегне за няколко часа. Консумира се с усмивка и много настроение! 😉
PS: Височината на моята торта беше към 3 см, а диаметърът на купата – към 15 см. Всичко направих на прима виста, така че можете да променяте съотношението на продуктите по собствен вкус и предпочитание. 🙂
Хубав ден на всички!

Здравей, Ванн!

Със сигурност има опция и сме я планирали, само ми трябва още малко време, защото добавяме няколко функции на веднъж и в момента правим тестове за да сме сигурни, че няма да има издънки.

Извинявам се от името на екипа за неудобството и гарантирам, че много скоро ще има и тази функция на сайта.

Поздрави и лек ден!

Имате много хубави статии, няма ли начин да сложите за ПРИНТ опция. Аз обикновено си изпечатвам интересни статии и с години си ги пазя и е много добре. Не че не мога да ги копирам и пействам,. но ако можете, защо пък не…  “ВАРИАНТ за ПЕЧАТ”

Ето това е вече сериозна приказка. Ако някога усетиш дискомфорт, то тогава това ще бъде сигнал от тялото ти да намалиш темпото или да спреш употребата на тази мазнина. Щом ти помага и усещаш разликата, нека не ти пука кой какво пише и казва.

Поздравления за правилното решение! Сигурен съм, че и тялото ти ще те възнагради много скоро с още по-блестяща и еластична кожа!

Още веднъж много благодаря за мненията! Ще продължавам да си ползвам кокосовото масло за лицето без притеснения.

Не се притеснявай от промените, всичко с времето ще се нормализира. Нормално е по време на цикъл да се получава лек хормонален баланс. По-скоро проблем е, ако проблема продължи след цикъла. Предполагам, че Дейвид е предложил кокосовата мазнина да се замени с какаова за маска за лице, което малко ми се вижда като комерсиализация на предлаганите от неговата фирма продукти. След като нещо ми действа добре, не бих опитвал да го сменям (това разбира се е моя съвет и към вас).

Поздрави, блясък в очите и по кожата и най-вече море от любов и положителни емоции!

На Дейвид Улф е коментара. Той препоръчва маслото за тялото, но не и за финните пори на лицето. На други места четох, че помага при всякакъв вид кожа дори и мазна каквато е моята. Но аз от почти 2 месеца си почиствам лицето с него и виждам голямо подобрение. Порите лека полека се почистват. Кожата в началото се влошаваше, но постепенно започна да се изчиства. Аз отдавам и този детокс на плавния ми преход към суровоядството, който трае вече 1 година. Също така наблюдавам, че при мен влошаване се наблюдавам преди цикъл и след това кожата се изчиства. Явно при мен е на хормонална основа. Сигурно отворих доста обширна тема за което се извинявам. Мястото й може би не е тук.

Здравей отново, Деси!

Честно казано не съм срещал информация за неблагоприятно въздействие на кожата за това не мога да потвърдя или отхвърля това твърдение. Аз лично не виждам как кокосовото масло би навредило на кожата, след като се използва в голям брой козметични маски за почистване на лице и т.н.

Много лесно можеш да установиш помага ли ти или ти пречи, като си почистиш лицето с тази мазнина. Ако се чувстваш по-добре и не виждаш/усещаш никакви проблеми, не виждам смисъла да спираш процедурата. Обещавам да се поразровя по-специално за твоя конкретен случай и ще споделя коментарите.

А дотогава едно е сигурно – в храната кокосовото масло е изключително полезно за организма. Наслаждавайте се на всичките рецепти, в които се добавя!

Аз използвам от една година органично кокосово масло за сурови бонбонки и им придава невероятен аромат. Но основно за козметични цели-вместо крем за тяло и като слънцезащитно масло. От почти 2 месеца си почиствам и лицето с него-Oil Cleansing Method.  Аз имам проблемна кожа, но ми се отразява много добре. Скоро бях попаднала на информация, че не е добре да се използва за мазане на лице. Нещо по въпроса може ли да ми кажете! Благодаря предварително!

Ванн,

На този линк можеш да видиш нагледно как се отварят и младия и стария кокос. Месото на стария го използваме предимно за приготвянето на кокосови стърготини, но месото на младия е изключително фино и нежно и е неразделна част от супите, кремчетата и основните ястия, които си приготвяме. Опитайте и Вие, в крайна сметка от 1 кокос излизат около 100-150мл. кокосова мазнина, 200-300гр. стърготини и около 200-300мл кокосова вода (изключително богата на електролити течност).

Приятна дегустация!

Може ли един глупав въпрос?
Как се яде кокосов орех?
Аз си купих  на времето, може би 10 години го държах и не го отворих, за украса стоеше.
Не е задължително АДМИН да отговяря само, аз просто питам, който е ял кокосов орех. Заинтересова ме това, за кокосовия орех, може и да си купя и да го отворя даже, а не след 10 години!!!

Благодаря за интересната информация, въпреки че аз лично не обичам вкуса и аромата на кокоса. Но ако маслото не мирише, бих го опитала в рецепти и напитки. Бих желала да обърна внимание на admin за следното, за да може с още по-голямо удоволствие да четем материалите в сайта – нека да се ползва множественото число на “който” и “някой” – например в горния текст е записано “някоЙ фирми”, а правилното е “някоИ фирми”, или “някоИ от причините”, “някоИ неща” и т. н. Надявам се ще приемете пояснението съвсем добронамерено, както го и правя.
Поздрави и по-нататъшни успехи!

Всичко се намира, макар за момента цените да са все още не толкова достъпни, колкото ни се иска, но постепенно постепенно всичко си влиза в релси. А и както вече много пъти сме се убеждавали, някои неща наистина е лесно да се приготвят в домашни условия и така да се каже са ни винаги под ръка.

И аз се придържам към пожеланията за успешна и динамична седмица!

Благодаря за своевременния отговор. Просто за миг се притесних, че нещо с мазнината не е наред /вече схващам разликата между кокосова мазнина/олио и кокосово масло/. 🙂 Скоро ще пробвам и кокосовото масло на MorgenLand /води се масло, но може пак да се окаже мазнина/ – за кокосовите им стърготини мога да кажа само хубави неща. Изобщо, аз съм голяма фенка на кокоса, само дето трудно го намирам на пазара във Варна. 🙂
Успешна и ползотворна седмица на всички!

Здравей, Меги!

Убеден съм, че аромата на кокосовото масло няма да Ви бъде неприятен, тъй като той в никакъв случай не е толкова натрапчив (ясно изразен) колкото е в самите кокосови стърготини и/или водата. Както писахме по-горе кокосовата мазнина може да се добавя към различните видове ядкови сирена за да даде още по-фина кремообразна структура на сиренето, което при охлаждане ще се стегне. Отделно от това смутитата много добре се комбинират с нея без значение дали са плодови или зеленчукови. Когато мазнината е домашна, тогава (поне при нас) се получава доста по-голямо удоволствие от факта, че си е произведена в домашни условия. Не знам дали това се дължи на факта, че сме наясно какво има в нея или на нещо друго, но наистина ни е приятно. Аз лично не бях се замислял за ценните качества на маслото преди превода на статията, но от сега нататък ще увеличим поне за себе си консумацията, след като по този начин си помагаме и телесно и кулинарно.

Поздрави и пожелания за една УНИКАЛНА И ЕМОЦИОНАЛНА СЕДМИЦА!

Мен пък аромата на кокос ме притеснява – не го харесвам и ми сладни,  за да го ползвам за друго освен за сладкиши. Има една прескъпа кутия Био-масло и точно тя си мирише. Имам и дена 10 пъти по-евтина (и 3 пъти по-малка;) разфасовка някакво кокосово масло, но съм я отваряла още – ще бъда приятно изненадана, ако не мирише!!

Хехе, това, че е тайландка не означава, че е запозната с всичко 🙂 Това, което сами си произвеждаме има аромат. Може да не е идеално дехидрирана влагата и да мирише заради това, но дори на стайна температура (ако паднем малко под 20) и започва да побелява като всяко едно друго купешко масло, така че всичко си му е наред. Има само един начин да се убедите в правотата – като си го приготвите. Не е толкова фатално дали мирише или не, тъй като маслото в повечето случаи освен заради неговите безценни хранителни качества се добавя заради стягащия му ефект в различните ястия, които имат нужда от гъстота или полу/твърдост в охладено състояние.

Още повече, трябва да се разграничават двата продукта – кокосово масло и кокосова мазнина/олио. Предполагам, че тайландката е говорила за кокосовата мазнина по-скоро, тъй като технически не е възможно мазнината и месото да се пасират заедно до фин бял крем, който да не мирише (освен в случай, че кокоса не е много наред или е специален сорт).

Поздрави и тонове положителни емоции през остатъка от неделния ден!

D. K. says аз също си мислех ,че кокосовото масло задължително трябва да мирише на кокос.Но се запознах с една тайландка която ми каза,че истинското кокосово масло няма аромат на нищо.Това което мирише силно на кокос,било ароматизирано.

Здравей, Tsvety!

Срещали сме и двата варианта, но в действителност на български предполагам е по-правилно да се каже наситени. Много благодарим за уточнението. В статията добавихме уточнение, за да може и едните и другите да са наясно.

Поздрави и приятен остатък от уикенда!

На български не е ли по-добре да се каже “наситени”, вместо необичайното “сатурирани”?

Здравей, Даниела!

Задаваш изключително интересен въпрос. И при нас се е случвало да си купуваме био кокосова мазнина, която има вкус единствено на масло и няма аромат на кокос. Предполагам, че закупеното от вас бурканче на Rapunzel (те са си доста реномирана и почитана марка!) е било кокосова мазнина, а не масло. При маслото както е описано в статията месото на младия кокос се смила заедно с мазнината, докато самата мазнина се получава чрез пресоване на месото и каквото излезне се центруфугира за да се отдели вода и масленост.

Тези дни ще снимаме клипче как да си приготвяте в домашни условия кокосова мазнина, за която Ви гарантирам (ако кокосът Ви не е развален 😉 ) , че ще мирише приятно на кокос. Отпадъците от това производство ще са кокосови стърготини, така че няма да Ви се налага да изхвърляте нищо от кокоса (черупките не се ядат, но ако се отворят внимателно стават идеални съдинки, чашки и/или други украси 🙂 ).

Благодарим за добрите отзиви и Ви желаем лек и приятен динамичен ден!

Здравейте,
Преди време си бях купила кокосово масло на Rapunzel, което използвах за направата на шоколад. Направи ми впечатление обаче, че въпреки че беше “био”, нямаше абсолютно никакъв аромат. Въпросът ми е ако едно кокосово масло/олио е качествено пресовано, трябва ли задължително да има аромат?
С най-добри пожелания,
Даниела Колева
PS: Поздравления за полезния сайт! 🙂

Add Your Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kayseri escort aydın escort denizli escort çanakkale escort bursa escort