• Home
  • Juice fasting или juice feasting
0 0
Juice fasting или juice feasting

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Juice fasting или juice feasting

Directions

Share

Много потребители ни отправиха запитвания във връзка с нашето решение за хранене с течна храна (сокове) по време на кърмене. Някой бяха по-крайни, други просто се интерисуваха, трети подкрепяха това начинание. Разбираме всеки и затова решихме да отделим малко време, за да обясним причините за взимането на това съвместно и 100% обмислено решение подкрепено с доста четене на книги и различни мнения по въпроса.

Да започнем от причините.  От доста време сме променили изцяло начина си на хранене и голяма част от менюто ни е сурова и растителна. Първоначалната причина за желанието на жена ми да премине към течна храна под формата на зеленчукови и плодови смеси със зеленолистни е, за да се отучи от навика да търси готвена храна. Отделно от това на моменти и се прияжда черен шоколад, което според някои суровоядци е липса на калций, а за нас е недостиг на минерали.

До тук всичко е добре, стига да не беше фактът, че кърми 19 месечния ни син все още и то на моменти доста активно (той така си успокоява болката). Много са твърденията, че по време на пречистване тялото отделя големи количества токсини, които иска да изхвърли и те се предават в кърмата. Това, разбира се, не е далече от истината, само че както винаги има едно “НО”. Първоначалната логика на жена ми беше, че природата със сигурност не би ни устроила по начин, по който да навредим на кърмачето по време на едно пречистване (желано или случайно). Моето лично проучване през цялата изминала нощ и доста четене на мнения на видни сурови личности, доктори и случайни хора, преминали през това, показа частична правота в първоначалното ни мислене. В действителност организмът отделя по-големите количества токсини през уринарните, фекалните и очните канали, кожата и носоглътката. Няма как да се избегне варианта някакъв процент от токсините да попадне и в кърмата след като проучванията са доказали, че всичко което преминава в кръвта за изхвърляне се разпространява из цялото тяло. Но друг е въпросът каква е концентрацията на токсини в този случай. Тук вече никой не може да даде точна информация, но едно е 100% сигурно – ако се прилага правилно пречистването, отделянето на токсини е доста слабо и така се получава ефект по-скоро на телесна почивка от твърдата храна и душевно извисяване отколкото пълно пречистване.

Съществуват 2 вида пречистване със сокове – “juice feasting” (фийстинг) и “juice fasting” (фастинг). И при двата вида се консумират същите плодови или зеленчукови смеси със зеленолистни под формата на сок, като основната разлика са количествата им.

За да разберете по-точно разликата, ще разгледаме поотделно двата вида хранене. Да започнем с по-лесното – фастинга (fasting). При него се консумират различни количества сок при поискване от организма. Това ще рече, че един ден можете да изпиете 1-2 чаши сок и няколко чаши вода (зависи с какво се занимавате, какво е емоционалното и физическото Ви състояние и т.н), а друг ден можете да изпиете и 2-3 литра сок, за да утолите глада си. Съществуват мнения, че фастингът е измислен с маркетингова цел и не дава почти никакви резултати и надежди. Това, което се постига при него, е възможността на организма да си почине от храносмилането на фибрите и целулозата и да използва част от съхранената енергия за душевно извисяване. В такива периоди човек се чувства много приятно, леки болежки изчезват и всичко му се струва повече от розово. При този вид пречистване, макар да не се консумират фибри, организмът не получава всичката необходима енергия за пълна регенерация на клетките и тъканите, което от своя страна води до по-малко токсино-отделяне. В такъв случай рискът от токсикация при кърмене е минимален. Още повече, ако не прилагате фастинга при обикновено хранене с животински продукти и не само. За да разберете по-добре принципите на фастинга, се замислете за работата на организма Ви от момента на раждане до смъртта. Това е начин да дадете на тялото си почивка от тази отговорна и доста натоварена задача. По време на тази почивка Вие ще имате възможността да се докоснете до духовното ниво, до което не сте имали достъп преди по време на старото Ви хранене. На тялото Ви не му се налага да работи, затова спестената енергия ще Ви позволи да “отключите” и други нива.

Другият по-дълбок и в пъти по-ефективен метод за пречистване е джус фийстинга. При него количествата приемани сокове на ден варират от 5 до 6-7 литра (при режим 5 пъти на ден ядене). Много специалисти препоръчват при джус фийстинг следния хранителен режим:

1. 8:00ч. зеленчуков сок
2. 10:30ч. плодов сок (или зеленчуков)
3. 13:00ч. плодов сок (или зеленчуков)
4. 15:30ч. зелен зеленчуков сок
5. Най-накрая, ако се върнете от работа вечерта и сте гладни, можете да си приготвите зеленчуков сок.

Това е един начин да доставите на организма си в пъти повече храна, отколкото той някога е получавал, като разбира се се избегне преяждане, тежест в стомаха, остър глад и т.н. Отделно от различните хранения като изискване е да се пият същите количества филтрирана вода. В крайна сметка в организма на ден ТРЯБВА да влезнат 10-12 литра течности, в които има разтворени огромни количества растителни протеини, хлорофил, различни видове витамини, минерали, мазнини, ензими и т.н. Консумацията на вода се изисква, за да може организмът да “измие и нулира” клетъчната памет, в която се съхранява информация за нашите предишни хранителни нужди (животински мазнини, токсини, кофеин, никотин и т.н). Често срещано явление е хора, приложили правилно джус фийстинга, да забравят за цигари, алкохол, кафе и други вредни енергостимуланти.

Разбира се, причината хората да практикуват джус фийстинг съвсем не е да се спрат цигарите, да се намали кафето и т.н, а да се даде възможност на организма да постави ново начало и да настъпи “пълна промяна”. Получените огромни количества енергия позволяват на тялото да изхвърли и регенерира всички мъртви клетки и тъкани, при което се лекуват редица заболявания на храносмилателната система, ставите, органите и дори РАК! Не са малко случаите, при които инсулинозависими хора забравят за “иглата” завинаги и заживяват отново предишния си живот без грам притеснения за бъдещето. Ако трябва да изготвим пълен списък с всички лекувани болести именно чрез това пречистване (ако изобщо е възможно да се опише това), статията сигурно щеше да бъде не по-малко от 100 страници. Същото важи и за описанието на положителния ефект от думите на всеки опитал.

И фийстингът и фастингът могат да отключат достъпа до вашето духовно извисяване. Много хора изпитват това, докато прилагат едното или другото пречистване. Така че, когато сте готови да приложите фийстинг или фастинг, е много важно за вас да решите какво искате да постигнете:

1. Ако причината за това желание е породена от здравословни проблеми и/или болежки? – джус фийстинг
2. Ако причината е в желанието за душевна връзка и извисяване? – джус фастинг
3. Ако причината е да върнете оптималното си тегло – фийстингът е по-подходящ в случая, тъй като при него хората усещат мощен прилив на енергия и могат да използват част от нея за по-усилени тренировки и натоварвания.
4. Ако искате да се отървете нацяло от старите хранителни навици – джус фийстингът е отново по-подходящ, тъй като по всяка вероятност тялото Ви по време на предишното хранене е изпитвало остра нужда от повече храна и трябва да бъде нахранено, пречистено и излекувано.

Отделно от пречистващия ефект върху организма, консумацията на течна храна коренно променя вижданията ни като ни помага да оценим какво несметно богатство имаме растящо на метри от нас навсякъде. Понижените нива адреналин значително намаляват агресията и ще Ви превърнат в център на вниманието (на такъв блясък в очите и лицето никой не може да устои без да попита какво става с вас).

Ако имате желание да опитате, но се притеснявате, че ще трябва да се лишите от храната и ще Ви е много трудно, можете да опитате да замените едно вечерно хранене, например, с домашно приготвен плодов или зеленчуков сок и да усетите каква разлика ще имате в настроението и тонуса на другата сутрин (ако Ви се спи изобщо).

Ако желаете да се присъедините към маратона или да зададете своите въпроси и споделите мнение, можете да се обърнете към форума. Там ще намерите доста отговори на въпроси, вече задавани от други потребители, както и съмишленици.

(Visited 269 times, 1 visits today)

admin

previous
Джинджифилова бира
next
Бадемово масло
previous
Джинджифилова бира
next
Бадемово масло

7 Comments Hide Comments

Много ми харесва, когато мъже говорят/пишат за кърмене. 😉 С най-добри чувства.
 
Сиси, ако търсиш още мнения, мога да ти дам линкове към блоговете на 2 консултантки по кърмене в България (към Ла лече лигата са). Да питаш и за тяхното становище. Със сигурност ще знаят повече от мен/нас. Разбира се, ако вече не си се допитала и не ги знаеш. 🙂
Поздрави

Здравейте, SISI!

Не сме Ви забравили, но все още е доста трудно за нас самите да отговорим на въпроса дали всичко отива в кърмата или не. За момента не сме открили точна информация в каква степен токсините се предават в кърмата. Нашето лично мнение е, че природата не би ни устроила така, че да предаваме своите отрови на плода, но за съжаление по време на бременността е доста голяма вероятността плода да получава известни дози токсини през кръвния поток.

Доста учени и диетолози предлагат и дори пропагандират едно качествено пречистване на организма (соково/водно пречистване, разтоварване на органите и т.н.) преди планирано забременяване и хранене със сурова храна по време на бременността, за да се избегне недохранване и предаване на големи дози вредни вещества към плода.

Едно със сигурност е сигурно, че дори майката да поема/освобождава големи дози токсини тяхната концентрация в кърмата ще е доста по-малка, тъй като органите на родителското тяло пречистват известна част от тях.

В същото време кърменето не е само хранителен процес, а и едно незаменимо удоволствие от близостта както за майката, така и за детето. Много изследвания са доказали, че майката усеща и разбира детето от какво се нуждае, преди да проговори, ако се кърмят. Сякаш се установява мисловна връзка майка/бебе и тя в доста от случаите си остава така за цял живот.

Допитах се до мнението на специалистите, които ползвах по време на соковото пречистване и те ми отговориха, че не препоръчват да се прави соково пречистване по-дълго от десетина дена, тъй като това ще доведе до някой нежелани промени. Основната причина да не се препоръчва такова пречистване не е заради освободените дози токсини, а поради факта, че по време на пречистване тялото ни има нужда от всяка излишна доза енергия, за да си възвърне отличната форма и достигне пълната регенерация. При кърменето се отделя доста енергия за лакто производството и това ще намали възстановителните процеси.

От гледна точка на хранителността на кърмата тя със сигурност ще е доста по-хранителна по време на соково хранене (според мен), защото в такива моменти се получават огромни количества зеленчуков сок, в който приблизително 30% са протеини.

Така че ако се питате дали да кърмите по време на суровоядство – нашият отговор е “ЗА”. Ако искате да правите соково пречистване по време на кърмене — по-добре е да изчакате края на кърменето или да се ограничавате до ден-два на седмица. Ако изобщо се чудите дали да кърмите или да преминете на БИО формула, тогава нашият съвет е да си останете на кърмене. Колкото и да е БИО всяка една формула съдържа АНАЛОЗИ на човешката кърма, които реално погледнато не може да са по-добри от оригинала. А и се замислете дали искате да се лишите от тези безценни мигове, в които Вие и вашето дете си гугукате и установявате контакт на физическо и емоционално ниво.

Ние все още се кърмим (и то доста активно) макар да сме вече от година на сурова храна и единствения “проблем”, който имаме с малкия е, че той има огромни излишъци от енергия, която на моменти не успява да изразходи (как няма да я има тази енергия, като тялото му не се мъчи като нашите, преди да издребнява храната, да синтезира ензими, да регенерира органи и т.н.).

Съжалявам, че не мога да Ви дам точен отговор на конкретния въпрос, но това е всичко, което мога да кажа на база на прочетените поредици от материали. Има книга на Др. Казънс — “Съзнателно хранене” (ако така се казва книгата “Conscious eating” на български), в която по думите на специалисти и много хора в Интернет са засегнати доста въпроси относно кърменето.

Надявам се да сме били полезни и Ви желая една НЕТОКСИЧНА, но за сметка на това УНИКАЛНО ПРИЯТНА седмица и безброй щастливи мигове с всички около вас!

Ехо,здравейте,какво стана с моя въпрос.Аз търсих и се рових доста и намерих много и относителни отговори-някои неща преминават,други не,за трети зависи  т.н.
Много учудващо ми стана ,например,че пише ,че до 10-15 цигари на ден са ок,на места пише дори и повече,предтавяте ли си,ужас,не ми го побира ума…

Благодаря за прекрасните думи! 🙂
За да бъдем полезни и да отговорим на въпроса ти, ще трябва да се разровим малко по-обстойно. За момента нямаме достатъчно информация за категоричен отговор.

Страхотни сте!!!Възхищавам се на ентусиазма,желанието,любознателността,търпението и всичко,което проявявате за да живеете така и да ни снабдявате с толкова полезна и интересна информация.
Имам един въпрос не е много по темата,но понеже пак стана въпрос за кърмене…и винаги съм се чудела дали абсолютно всичко преминава в кърмата(тоест ако сме изяли ,сладка с хидрогенирани мазнини,със захар;плод с пестициди;или зеленчук с нитрати и т.н. и т.н.)Много ще се радвам ,ако можете да помогнете …

Здравей, Bella. Задали сте прекрасни въпроси на които с удоволствие ще се постараем да отговорим максимално изчерпателно. Понеже не само Вие попитахте за соковете и пожелахте да се поинтерисувате по-дълбоко, решихме да пуснем тема, в която да отговаряме на всяко потребителско запитване. Ето къде можете да прочетете отговорите на вашите въпроси и не само:

http://recipemagician.com/forum/viewtopic.php?f=9&t=24&p=278#p278

Благодаря за тази полезна информация! Отдавна искам да направя такова прочистване и ето днес се ориентирах точно какво трябва да правя! Имам обаче няколко въпроса, ако може да ми отговорите ще Ви бъда безкрайно благодарна.
Джус фийстинга  променя ли кода на клетките и ако е да  след колко време става това?
И как може да се направи такъв режим, ако човек е на работа или е необходимо да си е вкъщи?
 
 

Add Your Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kayseri escort aydın escort denizli escort çanakkale escort bursa escort