• Home
  • Отваряне на млад кокос
0 0
Отваряне на млад кокос

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Отваряне на млад кокос

Directions

Share

За създаването на сурови рецепти кокосовият орех е един идеален здравословен заместител на редица млечни продукти, които сме изхвърлили от ежедневието и трапезата си. По принцип не е тайна, че суровата храна е веганска, т.е. не включва консумацията на животински продукти, макар някои суровоядци да не се ограничават, консумирайки ги в сурова форма. За да се получи една приятна сурова рецепта, наподобаваща добре познатите стари вкусове на сметана, масло, различни видове сирена и др., се изисква известна доза креативност в използването и комбинирането на различни сурови продукти. В такива случаи се използва кокосовия орех и различните видове ядки.

Месото и маслото от кокос са широкоспектърни здравословни хранителни заместители. Редица проучвания напоследък доказват, че сатурираните мазнини в кокоса ни предпазват от сърдечни заболявания, удар, и артериални задръствания/ запушвания. Кокосовото масло съдържа големи количества лорична киселина (lauric acid), която е основната мастна киселина в човешката кърма. Лоричната киселина укрепва имунната система и предпазва човешкия организъм от вирусни, бактериални и гъбични инфекции.

Има два различни вида кокос, които успешно намират приложение в нашите рецепти. Най-често използваме тайландски млад кокос, който представлява добре познатия на всички кафяв кокос, но в по-ранна фаза на узряване. Характерното за него е тъмно зелената кора отвън и значително по-меката черупка, в която се крие фин и нежен тънък слой кокосово месо. За разлика от добре узрелия кокос (кафевия), който дори и пасиран в мощен блендер остава осезаемо тричкав, месото на младия орех лесно може да се превърне в разбита сметана за броени минути.

Няколко потребителя ни попитаха има ли разлика между кокосово масло и кокосово олио (това е един прекрасен въпрос, на който да си призная и аз не знаех отговора). След проверка установихме, че в действителност има разлика между двете. Кокосовото олио се извлича чрез пресоване на кокосовото месо под действието на центробежни сили (нерафинирано, екстравърджин кококово олио) или чрез студено пресоване. Кокосовото масло е смес от кокосово олио и месото, което е фино пасирано.

Отваряне на кокосов орех: Когато за пръв път започнахме да експериментираме със сурови продукти изпадах в шок срещайки в рецептите кокосово месо, защото само като си представех кокос и го свързвах с голямо мачете, чук, тесла и т.н. Нямах никаква идея как се отваря едно такова изкушение и опитвах с различни видове дърводелски инструменти (трион, пила, голям чук) и макар да успявах да го отворя винаги присъстваше страха да не се нараня. В последствие реших, че трябва да има по-лесен начин да се прави това по-цивилизовано. Разрових се из Интернет и открих, че отварянето на кокоса е толкова лесно, че със сигурност и малко по-голямо дете, което може да държи стабилно нож, би се справило. Направо не можах да повярвам колко нерви съм изхабил, когато всичко е било толкова безобидно.

1. С помощта на голям нож отстранете излишната кора до твърдата стена:

2. Вече изрязания млад кокос ще изглежда така:

3. С долната остра част на ножа направете разрез в горната част на кокоса:

4. Продължете да забивате острието на ножа в кръг около капака:

5. Отворете капака, излейте водата в буркан и изстържете месото с лъжица:


ВНИМАНИЕ!!! Не изхвърляйте водата на кокоса, защото тя е също толкова вкусна, колкото и месото му. Тя ще зареди тялото Ви с електролити и е с нежени приятен леко сладък вкус. Можете спокойно да си я комбинирате с плодове или зеленчуци във вашите смутита, сокове, кремчета и дори салати. Месото можете да го нарежете на ситно и да поръсите салатите си, да превърнете обикновен крем от сурови овесени ядки във фина и нежна прелест, да си приготвите домашен сладолед и много много други. Отпуснете юздите на  въображението си и го оставете то да Ви води в кухнята.

За жалост в България малко трудно може да се намери млад кокос, но ако Ви попадне, поне ще знаете, че отварянето никак не е трудно и няма да планирате полета му от високо, да посещавате дърводелница и т.н.

* Ако все още се съмнявате, че можете да го направите, изгледайте това клипче, което ще внесе яснота по въпроса!

(Visited 3,196 times, 1 visits today)

admin

previous
Доматена супа
next
Карфиол със сирене
previous
Доматена супа
next
Карфиол със сирене

21 Comments Hide Comments

Само за едно грешиш суровиядство то не е задължително веган

Ели, ако се търси повишаване на трайността на кокосовото масло, добре е месото преди екстрактиране да се дехидрира за няколко часа. По този начин ще се елиминира наличната влага, която се явява катализатор за ферментацията и промяната в органолептичните качества на готовото масло.

Много благодаря за отговорът-аз търпеливо чаках :))) Междувременно разбрах, че маслото от кокос няма голяма трайност, защото след седмица установих, че се е развалило :(Мислех, че като е в твърдо състояние ще е трайно, но уви-не :)Но вече ще зная-2-3 дни. Желая на вас също много весело,слънчево и ползотворно лято!!!

Здравей, Ели.

Извинявай за закъснелия отговор, но при нас нещата през лятото кипят на пълни обороти и се опитваме да “огреем на всякъде” (то на слънцето не му се получава, а какво остава за нас 😉 ).

Относно комбинирането на стар кокос с бадемово мляко – не виждам абс. никакъв проблем освен в случай на неприятен за вас вкус/аромат на вложените продукти или евентуален телесен дискомфорт. Аз лично доста често комбинирам кокосови продукти (вода, месо) с различни видове млека за обогатяване на хранителните стойности, както и за придаване на по-екзотичен вкус и аромат на крайния продукт/рецепта.

Относно трайността – тук може да се даде двузначен отговор, тъй като всичко зависи от начина на екстрактиране на мазнините от кокосовото месо. Ако се използва прясно отворен зрял кокос, изцеденото масло съдържа влага и това значително намалява неговата трайност и нестабилност. В такива случаи маслото се препоръчва да се изцежда непосредствено преди употреба в рецептите, но ако се налага съхраняване, бих казал, че е добре до ден-два да се употреби, защото в противен случай то променя своя цвят (порозовява) и мирис (придобива странна миризма на сапун).

Ако пък бадемовата пулпа и наличието на фини частици кокосово месо в млякото Ви не са Ви проблем, не бих цедил напитката, тъй като това са си фибри, които допринасят за здравето и очистването на тялото.

Поздрави и приятно лято!

Здравейте, искам да ви попитам може ли месото на стар кокос да смеля в блендер заедно с бадемово мляко, да го прецедя и консумирам като шейк или това е тежка напитка?И кокосовото масло каква трайност има в хладилник?Благодаря :)))

Здравей, Деси!

Въпросите наистина са интересни и няма никакъв проблем да питаш когато и каквото прецениш. Нали все отнякъде трябва човек да започне да си изяснява позициите 🙂

Относно уредите – малко сме затруднени да дадем точна информация, защото за момента можем само да се доверим на споделеното от потребителите в България, тъй като ние сме извън пределите на страната. Доколкото си спомням по-евтини дехидратори има в търговската мрежа на редица вериги като Метро и сие и ориентировъчната цена е около 80лв, но пак казвам, не мога да знам точно кое как. Лошото при този вид дехидратори е, че имат дупка посредата и това леко затруднява приготвянето на ястия, изискващи форма без дупка, но за крекери и сие ще е идеален.

Отделно от това има и друг проблем, който е добре човек да отстрани преди да започне активно да суши – регулацията на температурата, тъй като в предлаганите модели доста често температурата не е прецизно контролирана (ако изобщо е) и се налага човек да си поиграе малко с височината на тавичките и да замери няколко пъти температурата в работната камера за да не се получи прегряване и загуби на ценни хранителни вещества.

А сега на забавната част от въпроса – месото и рибата. По принцип аз съм роден и израснал покрай морето и би следвало морската храна да заема почетно място на трапезата, но с риск да Ви разочароваме, нещата стоят малко по-иначе. Не съм се отказвал никога нито съм се заричал категоично да не консумирам морски продукти, но съм преценил, че това ще става само в случай, че ми се прияде нещо. Е, до момента не съм имал такъв случай и един хайвер, който осолихме преди повече от 3-4 години така си стои в хладилника и се “пече” от солта непокътнат. Навремето ми се прияде хайвер и помолих приятел рибар да ми събере мъничко за 1 доза, но той ни донесе 1 тенджера пълна догоре, та така. Не ми се ще да се впускам в подробности, но за мен лично рибата нека си плува във водата и да допринася за дивната красота на природата.

Същото в общи линии се отнася и за месото. Консумирано в сурово състояние (макар и сушени, колбасите, надениците и суджуците са си технически погледнато сурова кайма с подправки) крият в себе си известни рискове от хранителни токсикации и натравяния в случай, че не се използва месо с доказан произход и то не е от някоя безумна промоция в хранителните вериги (замразявано и размразявано до безобразие).

С две думи има ли очи – да си ги ползва и да не скача на трапезата ни, която и без това е претрупана с китна растителност под формата на кълнове, зеленчуци, поници, накиснати ядки и семена(тях в по-малки количества), зеленолистни, зеленчуци и плодове.

Поздрави и се надявам да съм отговорил на въпросите 🙂

П.С. относно кокоса – от стар кокос излиза по-качествено кокосово масло, но месото на младия кокос ако се смила заменя отлично ядките и превръща ястията в по-фини, леки и вкусни. Откъде да се снабдите обаче – това е труден въпрос все още за България, защото по думи на потребители цената се въртяла около 12лв за бройка и не мисля, че това е реалната пазарна стойност на един кокос, който във Флорида струва по-малко от долар. По всяка вероятност за момента младия кокос все още се води екзотичен и труднооткриваем продукт, та затова и цената му е ЗНАЧИТЕЛНО завишена. Аз лично не одобрявам подобна маркетингова стратегия и винаги съм бил убеден, че е по-добре човек да продава количества на по-ниска цена отколкото бройки на висока, при което никой в последствие няма да повтори или ако евентуално го направи ще е по случай някой по-специален повод. Но, това си е мое лично мнение и не ми се ще да изпадам в подробности, защото не съм запознат с таксите и данъците на всички митници, през които минават продуктите за да достигнат до България.

Привет и от мен!

От известно време следя блога ви и много ми харесва. Поздравления за всеотдайността и желанието да споделяте цялата тази полезна информация с всички, които се интересуват!
Аз не съм суровояд в истинския смисъл на думата, но се старая поне 70% от диетата ми да включва сурова непреработена органична храна, затова и материалите, които намирам тук са ми много полезни.
Вчера си направих малко кокосово масло и смятам, че се получи добре – бледо розово стана, тъй като не обелих кокоса преди да го смеля, но това не пречи.
Направих го от зрял кокос тъй като не намерих друг. В тази връзка искам да попитам откъде се снабдявате вие с млади кокоси?Можете ли да посочите магазин в София, който да е зареден?
Също така много от рецептите ви изискват сушене на храните в дехидратор. Откъде мога да закупя такъв уред и коя марка е надеждна и съответно не прекалено скъпа? Гледах на едно място дехидратор за 200лв, което не бих могла да си позволя.
Също ми трябва и спирализатор за зеленчуци – търсих на много места , но никъде няма. Ако можете да ми помогнете и с това ще съм много благодарна!
Относно храненето, интересна ми е позицията ви относно сушената риба напимер. Вие допускате ли я в менюто си, след като не се подлага на термична обработка? (Както и суджука например?) Знам, че не звучи много сериозно, но това са си хубави протеини, които при умерена консумация зареждат организма с полезни вещества.

Благодаря за вниманието! Продължавайте все така да радвате читателите си с полезни и лесни за изпълнение рецепти!

🙂

А имате ли насоки за отваряне на орехите, които стандартно се внасят у нас – твърдите мъхести кафяви? Днес купих един поради липса на пакетирани кокосови стърготини, но ме е шубе да се пробвам да го отварям. Като малка така се праснах по палеца със сатъра за кокали на баба ми. 😀

Здрвей, Вержи! 🙂
Кокосовата вода е това, което изливаме/пием от самия кокос при отварянето му.
Кокосово мляко е разбито кокосово “месо” с вода. Най-добре е с неговата вода. Когато се прави мляко със стар кокос, може след това да се прецеди, за да е максимално фино. Съотношението е като при ядковите млека – 4 или 3:1 – вода:”месо”.

Приятни празници!

Моля, знаещ да ми обясни, каква е разликата между кокосова вода и кокосово мляко?
Предварително благодаря.
С поздрав – Вержиния

Здравей, Morty, и добре дошъл/ла!

Не ми стана много ясно как сте си приготвили кокосово мляко (месото + водата, млад или стар кокос и т.н.) но при всички положения в къщи млякото не се застоява дълго, но колкото и да трае, го държим в хладилника. Ядковите млека изискват съхранение не повече от 3-4 дена в хладилник (освен ако не се замразят), но при кокосовото мляко мисля, че срока може да се удължи с още няколко дена, тъй като при него захарите са по-малко и ферментацията ще се забави. Разбира се, оптималният вариант е да си приготвяте количества, които са Ви достатъчни за еднократна консумация, а не да приготвяте големи дози наведнъж, след което да ги консумирате. Същото важи не само за млякото, ами и за всяка храна, от която държите да извлечете максимална полезност.

Много се радвам, че има все повече хора, които имат акъл в главата си и се стараят да живеят здравословно. Принципно съм вегетарианка, но отскоро ми откриха алергия към мляко,сирене,захар и какао (не че ще умра, но ако не искам да съм пъпчива и на петна е хубаво да не ги консумирам). Та търсенето на алтернативи ме доведоха до тук и се радвам, защото открих колко е полезно суровоядството.
Малко се отплеснах , ще мина направо на въпроса. Вчера си направих кокосово мляко, въпроса ми е как да го съхранявам и колко време издържа примерно в хладилника.

Здравей, Нора!

Дори и сама да го пиеш, никога няма да сбъркаш, ако не се отказваш. Дай време на близките да се позаинтригуват преди да поискат да опитат. Рим не е паднал за един ден все пак 😉

Ако увеличиш спанака и кокосовата вода или използваш водата и месото на млад кокос спрямо портокала, тогава ще се получи една още по-хранителна и протеинова напитка. Месото на младия кокос придава на напитката сметанов вкус, спанака пък изисква малко лимонче, за да помогне на желязото да се усвои качествено. На портокалът пък се пада честта да поддържа нежния и фин вкус и да внесе допълнителните дози витамин С. Само не увеличавай сладостта за сметка на зеленото 🙂

Аз понякога си правя смути от спанак,кокосова вода и портокал.За жалост си го пия сама-както повечето смутита 🙁

Здравей, Ritta!

Ако нямате изискване от някоя рецепта, в която да се уточнява използването само на водата или месото, наистина това, което правите е повече от прекрасно и супер вкусно (наподобява растителната сметана). Ако към пасираната смес от месото и водата добавите и малко листа от спанак или къдраво зеле и 1/2 обелена ябълка или банан, ще се получи едно прекрасно и супер хранително протеиново смути.

Аз смесвам месото и водата от кокоса в блендер и директно го пия

Здравей, Ели!

За жалост не можем да Ви упътим към доставчик на млад кокос в София, макар някой от потребителите да беше споделил за намирането на последните, но на доста скъпа цена, която не си заслужава да се плаща. Всичко с времето си ще си дойде на мястото, но за жалост нещата в БГ навлизат “в релси” доста по-бавничко.

Алтернатива на младия кокос е домашно приготвеното кокосово масло от зрелия кокос, което има фина и нежна консистенция и е идеално както за директна консумация, така и за кулинарните цели. Електролитната течност, наречена кокосова вода и при млядия и зрелия кокос е налице, като при зрелия тя е значително по-сладка и с по-силно изразен кокосов вкус.

Поздрави и ако успеете да намерите някъде млад кокос на достъпна цена, ще сме Ви много благодарни ако споделите от къде!

интересувам се къде в София мога да намеря млад кокос, за сега не съм виждала.Пили сме и знаем полезността и хубостта на младия кокос…Много ще съм Ви благодарна ако ми отговорите.
Поздрав  Ели

Здравей, Teodora!

Малко ни е трудно да отговорим на този въпрос, като се има предвид, че сме извън България за момента, но сме убедени, че все някой от потребителите ще сподели с останалите от къде си е набавил такова лакомство. Мога само да добавя, че младия кокос намира много широко приложение както в слдкарството, така и при приотвянето на супи, салати, сосове, пастети и какво ли още не.

Поздрави и лек и приятен остатък от уикенда!

Къде продават млад кокос? аз не съм срещала?

Add Your Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kayseri escort aydın escort denizli escort çanakkale escort bursa escort