• Home
  • Правилно хранене за оптимално здраве
0 0
Правилно хранене за оптимално здраве

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Правилно хранене за оптимално здраве

Directions

Share


Какво е веганизъм?
Веганизмът е начин на живот, при който се избягва употребата на животински продукти без значение дали са храни, дрехи и/или аксесоари.

Какво означава терминът “сурови храни”?
Суровите храни са такива, които по време на приготвяне не са били нагрявани при по-висока от 42-44С (110-118F) температура. Тяхната жизнена енергия и ензимите, които тялото използва за усвояването на всичко необходимо, са непокътнати на 100%.
Един идеален пример и доказателство на суровото определение е крекер приготвен с ленено семе, който въпреки хрупкавината и приятния вкус, ако се засее в земята, ще поникне и израсте здраво растение (стига семената да не са били смляни на брашно, разбира се!)

Защо е необходимо да се консумират сурови растителни храни?

1. Ензими и хранителни вещества

Сигурно вече сте чували твърдението: “Нагряването на храната над 46С (118F) унищожава естествените ензими в нея.” Ензимите са субстанции, които спомагат директното разграждане на храните до по-прости съставни елементи. Казано с други думи, те ни помагат да отделим мазнините и да разградим протеините заедно с редица други жизнено важни и ценни за нас функции. Нашите тела произвеждат и двете основни групи ензими – метаболически и храносмилателни, но повечето хора вегани, хранещи се частично или предимно със сурова храна, смятат, че приготвените от тях храни вече съдържат тези ензими, което значително улеснява работата на тялото, както и неговия храносмилателен стрес. В крайна сметка много по-лесно е да се взима наготово, отколкото да се налага регулярно да се следва строгоопределената процедура за синтезиране на всички необходими ензими, което не само си е сериозна химична реакция, ами също така консумира известна част от телесните енергийни запаси.

Никой не твърди, че тялото ни се справя зле с поставената задача да синтезира и използва своите запаси за разграждането на храните, но и никой не може да отрече, че готвенето на храната променя състава и, което няма нищо общо с ензимите. Много храни загубват своите запаси от витамини и други фитохранителни вещества по време на термичната обработка: водоразтворимите витамини (включително B & C) са особено чувствителни към температурата. Вярно е също така, че има някои продукти, които значително подобряват своите хранителни качества по време на готвене: ликопена в доматите, фитонутриентите в броколите и др. По тази причина не отхвърляме консумацията на готвени храни (варени на пара, задушени и/или леко запечени), но със сигурност ако желаем да извлечем максималните количества хранителни вещества, минерали, витамини, е най-добре да се обърне по-сериозно внимание на суровите храни, които за повечето хора са в недостатъчни количества.

2. Алкалност

Помните ли в училище времената, когато в час по химия сте учили за скалата на киселинността? Е, и нашите тела също са в непрекъснат баланс между киселинната и алкална среда. За постигането на това равновесие се грижат нашите бъбреци, които не позволяват едните или другите стойности да превишават определени граници. Постоянната консумация на високо-киселинни храни изисква значително по-продължителна работа на тези телесни алхимици, което отново довежда до нежелания телесен стрес. Доказано е, че консумацията на следните храни/съставки със сигурност довежда до завишени киселинни нива: месо, дивеч, различни видове сирена и кашкавали, различните видове рафинирана захар, всички видове избелени брашна (особено тип 500), както и никотина и кофеина (особено въздействието на кофеина трайно увеличава киселинните нива!). На противоположната страна стоят зеленчуците, кълновете, пониците и тревичките, както и няколко вида безглутенови зърнени култури (предимно спелта, киноа, елда, амарант и просо).

Нашите дробове, бъбреци и останалите органи работят синхронно да неутрализират висококиселинните храни и протеиновите излишъци чрез процес, наречен буфериране (свързване на киселините с основни минерали). Такива минерали са натрият, калият и калцият. Съществуват многобройни проучвания, които доказват, че висококиселинните храни, които обикновено съдържат и завишени дози протеини, довеждат до калциева загуба. Защо? Защото нашето тяло се опитва да неутрализира кръвния поток чрез изолиране на калций от костите и неговото вливане обратно в кръвоносната система.

Добрата новина е, че при един балансиран растителен хранителен режим базиран на зеленолистни, водорасли, зеленчуци, кълнове, не много сладки плодове и качествени зърна, най-вече безглутеновите, ще можете да поддържате алкалната среда в оптимални стойности. Консумацията на такива видове продукти не само ще намали киселинната среда в кръвния поток, ами ще намали и загубата на ценните жизненоважни минерали за нашето тяло (регулярното извличане на калция от костите и ставите за неутрализация на киселинността води до неравни костни повърхности, шипове, по-лесни фрактури при натиск и т.н.).

3. Здрава храносмилателна система

Много хора страдат с години от нарушено храносмилане и изпитват болезнен дискомфорт при смилане на храната в червата. Преходът към един растителен режим, при който продуктите не се нагряват над 45-46С (110-115F), значително подобрява първоначалното храносмилане, като постепенно болката и дискомфорта изчезват напълно. Причината за това се крие във факта, че повечето сурови неживотински храни (зеленчуци, плодове, сокове, семена, ядки и зърнени култури) са лесно усвоими и преминават през нашата хранителна система с минимални усилия. Месото, кравето мляко, сирената, дивечът и повечето обработвани храни от друга страна се разграждат значително по-бавно. В много от случаите за усвояването на онова, което е останало след тежките комбинирани топлинни обработки се изискват огромни количества енергия и усилия. Прекомерната консумация на такива храни може да причини по-горе споменатия стомашно-чревен дискомфорт/болка, редица други храносмилателни оплаквания, включително и болестта на Крон (хронично възпалително заболяване, свързано с появата на язвени изменения на храносмилателния канал, като засегнатите зони могат да се простират от хранопровода до ануса).

4. Животински vs. Растителни протеини

Някои от темите в храненето и диетологията напоследък са по-засукани и от протеините в телата ни. На всички ни се твърди, че те са ключа към силата, здравето, мускулната маса и безграничната енергия. В това има известна доза истина, защото ние в действителност се нуждаем от протеини в нашия хранителен режим и тези протеини могат да заситят хранителните нужди в повечето случаи. Това, което обаче не се споменава е именно фактът, че ние нямаме нужда от завишени количества протеини, нито пък е наложително да комбинираме различни видове продукти за да си набавим “комплексни протеини” със всяко хранене. В действителност имаме нужда да си набавяме всички необходими аминокиселини, но тялото ни не стои безучастно в този процес и ни помага чрез комбиниране, съхраняване и освобождаване на въпросните киселини от телесните запаси при нужда. Така че ако получаваме прилични дози от необходимите ни аминокиселини ежедневно, няма да имаме проблеми. Нещо повече, около 1/6 от нашите дневни протеинови дози идва от рециклирането на телесните тъкани.

Световната Здравна Организация препоръчва 5% от дневните калории да са от протеини. Замислете се само: при 2000 калории диета това означава само 100 калории да се набавят от протеините дневно! Повечето растения ни снабдяват с поне 10% от протеиновите калории, като количествата са значително по-високи в зеленолистните култури. В допълнение към казаното до момента, е редно да уточним, че не само не е полезно, а е дори опасно да се консумира твърде много животински протеин (повечето американци и европейци консумират повече от 100 грама протеин дневно). Прекомерната консумация на животински протеин се свързва директно с появата и разрастването на тумори, костно-скелетни проблеми, холестерол и сърдечни заболявания, увреждане на бъбреците и др. Както вече споменахме по-горе, животинският протеин заедно с кофеина, рафинираните захари, брашна и нишестета, както и никотинът довеждат до загуба на костната маса вследствие на тежките висококиселинни дози, които се внасят в тялото ни. Колкото повече се нагрява протеина, толкова по-киселинен става той. На всичкото отгоре, повечето животински протеини са изключително трудни за храносмилане и усвояване. Месото, например, престоява в хранителния ни тракт за повече от половин ден. Кравето мляко от друга страна е високо слузообразуващо, което означава, че то покрива стените и забавя движението на храната в стомашно-чревния тракт.

5. Готвена животинска мазнина vs. сурова растителна

Много често хората ни питат: “Не се ли притеснявате да изяждате по цяло авокадо? Толкова е мазно?!” Отговорът е категорично “НЕ”. Ние не се боим от мазнините, защото знаем, че тези видове, които ние консумираме (авокадо, ядки и различни видове масла в умерени количества) са полезни и здравословни за нас. Те са “добрите мазнини”, за които толкова много слушаме напоследък: моно-несатурирани мазнини (като авокадото), Омега-3 мастни киселини (като лена и конопа), както и поли-несатурирани мазнини (като орехите). Тялото ни усвоява тези мазнини много лесно и ефективно с минимални усилия, което няма как да доведе до увеличаване на телесната ни маса.

Готвените мазнини от друга страна са по-малко хранителни. Тялото ни не ги разпознава, в следствие на което не може да ги усвоява толкова ефективно колкото в случая с авокадото, студено-пресованите масла, ядките или кокоса. Многобройни статии излизат през последните години, в които се изследва ефекта на температурата върху мазнините. Може да сте срещали вече твърдението, че нагряването на мазнините освобождава карциногени като “бензопирен”. Това е и причината в наши дни редица производители да описват своята “безопасна точка на нагряване” по етикетите на бутилките. Когато консумираме сурови мазнини и масла ние нацяло елиминираме тези факти и опасности заедно с транс- и сатурираните мазнини. Със сигурност има някои видове масла, с които може да се готви сравнително безопасно, но все пак е добре да ги подбираме внимателно.

6. Няколко думи за 100% суровоядството и неговите фенове

Някои суровоядци се гордеят с факта, че се хранят със 100% сурови храни. Ние лично смятаме, че колкото са различни хората, толкова и различни са техните нужди. Някои може да нямат абсолютно никакви проблеми да консумират само сурова храна през целия си живот, докато за други би било полезно от време на време да консумират готвени (варени на пара или печени) храни като зърнени и бобови култури, някои видове зеленчуци. Ние вярваме и твърдо заставаме зад своята позиция, че да се гонят проценти е неразумно (по-скоро дори глупаво). Вече писахме веднъж за това в тази статия. В крайна сметка ние се храним именно, за да задоволим всичките нужди на телата ни, а не за да ни причисляват към някаква група/класа хора. Ако тялото Ви усвоява, примерно, кафевия ориз значително по-добре варен, не виждам причина да се тормозите да го избягвате като невъзможен за сурова консумация. Това, обаче, в което вярваме ние самите е, че суровоядството за нас не е мода (колкото и да изглежда то така в наши дни за някого), а е начин да осигурим онова, което не ни е стигало преди. Трудно е да се открие правилния ритъм за кратък период от време, но нима ще отречете, че човек се учи докато е жив? Ако се чудите дали ще продължаваме и занапред да се храним така, отговорът е повече от ясен – категорично “ДА”. И не само това, ами ще се опитваме колкото се може повече да “внедряваме” суровата храна в своя хранителен режим, когато се чувстваме комфортно с нейната консумация.

(Visited 362 times, 1 visits today)

admin

previous
Пица “Прима Вера”
next
Райски чийзкейк
previous
Пица “Прима Вера”
next
Райски чийзкейк

20 Comments Hide Comments

Не зная доколко е достоверно, научно обосновано и лабораторно проучено относно нагряване – протеин – киселинност. През всичките тези изминали години на четене разбрах, че има много теории на вероятностите. Или с други думи казано да си проверяваме информацията, на която попадаме.

Има зеленчуци, които е по-добре да минат термична обработка.
Има и хора, на които не им допада и не им понася да ядат сурови зеленчуци.

Поздрави

Снимката е много сладка на детето хапнало тези ягоди, макар, че има доста голяма част от населението,които са алергични към ягодите, които иначе са страшно полезни и вкусни.Благодаря ви , че ни пишете и обръщате внимание на това какво слагаме в организма си понеже е важно да бъдем здрави, не знаех, че колкото повече се нагрява протеина, толкова по-киселинен става той. Но си има тънкости за всичко!Не съм особено голяма привърженичка на суровите храни, но като чуя това и веднага се сещам за местните изделия,което не е така, все пак плодовете и зеленчуците са готови да се ядът и необработени.

Мария, бих Ви посъветвал по време на вечеря да наблягате по-скоро на зелените салатки отколкото на плодовете, тъй като последните са енергиен източник и биха объркали малко организма според мен. Едва ли имате желание час преди лягане да се появи енергия, която да не позволи на тялото да премине в състояние на покой и да го поддържа будно още известно време. Чрез консумацията на зеленолистни култури ще получавате същите количества енергия, но тя се извлича по-бавно и по тази причина тялото няма да получава начален тласък, когато няма нужда от него.

Този принцип ни бе предложен да опитаме от един наш приятел, с когото имахме честта да се срещнем и запознаем на негова лекция в Монреал – Джон Филдер.

Опитайте и най-добре ще откриете своят оптимаен хранителен режим. Важното е да се подхожда спокойно към поставяните през този период задачи и да се елиминира стреса от физическото и умственото натоварване доколкото това е възможно.

Благодяря много!
Ще има предвид вашите съвети. Каквото мога ще спазя от тях.
Получих съвет и се уверих, че леката вечеря от плодове или някаква зеленолистна салата помага на тялото да се отпусне и определено така ми е нужен по-малко сън или поне е по -качествен.

Здравей, Мария!

Относно енергийните храни има доста варианти, но никак не ми се иска да Ви съветвам за храни, които да бъдат заместител на вашия сън, тъй като сънят е единственото време, в което тялото ни е на 100% господар над разума и именно през този период се осъществяват почти всички жизненоважни телесни процедури. През този период тялото ни е почти неподвижно и наличната енергия се изразходва по очистване и регенериране на клетки и тъкани, както и балансиране на различните видове енергия.

За да се избегне сънливото състояние е добре да се увеличи (според мен) броя на храненията за сметка на обема консумирана храна. По този начин тялото няма да усеща известна тежест в стомаха, но ще получава това, от което има нужда. Не е зле да се добавят и различни видове сокове, които да освежават тялото, внасят известни дози вода и да бъдат лесна и удобна храна на работното място.

Би било добре да се консумират кълнове, защото те са богати както на енергия, така и на протеини, но във вашия случай бихте могли да постигнете оптимални резултати чрез увеличаване на кълновете от люцерна, елда, мунг боб, репички, синап, броколи и т.н. (с две думи по-зелените пред зърнените). За паметта ще е добре да се консумират малко повечко продукти богати на Омега киселини (коноп, лен и т.н.). За балансиране на калция – суров сусам смлян или на зърна, който да се дъвче старателно докато не стане на каша в устата. Ще предам на Верка и тя да се включи ако има нещо да допълва, поправя и т.н., но пак казвам – не ми се иска да се приема за нормално храната да замества съня. Във вашият случай разбирам, че е за кратко, но загубата на съня води до стрес, а стресът както вече се знае, води до синтез на различни хормони, което е съпроводено с излишни енергоразходи. Чайовете също ще помагат за отпускането на тялото и неговото освежаване.

Здравейте,
Имам известни притеснения във връзка с предтоящия режим на живот, който ми предстои и затова питам тук за някакви съвети.
В момента съм и още около месец се очертава да бъда в такава ситуация, в която на работното ми място ще ми е необходима много умствена и психическа енергия. Освен това имам и други ангажименти и се очертава около 12-14 часа на ден да съм все заета – ще ми е необходима добра памет и отлична концентрация при малко сън. Не пия кафе и се храня основно със сурова храна. Чудих се може ли да ме посъветвате за подходящи храни или режими, за да бъда за по-дълъг период от време в добра форма – както споменах – с отлична концентрация и добра памет:) и как мога да привикна към по-малко сън:)Много благодаря!

Здравей, Таня!
Много ми е трудно да ти дам съвет, защото не съм навътре точно в тази материя.
Ако съдя какво меню-диета за спазване се дава от болниците на хората с панкреатит и диабет, мога да си представя какво ще кажат и на твоя мъж. Със сигурност не съм съгласна с известните ми диети препоръчани от лекарите.
В една наша много хубава книга: Juicing bible, пише следното на какво е хубаво да се набляга от храната:
плодове и зеленчуци: ябълки, кайсии, банани, боровинки, пъпеш, череши, червено грозде, манго, папая, круша, авокадо, зеле, моркови, краставица, броколи, зеленолистни, лук, кресон;
от билките/подправките: невен, канела, карамфил, dandelion root (корен на глухарче), ехинацеа, чесън, лайка, джинджифил, зелен чай, женско биле, корен от бяла ружа, магданоз, куркума, прах от кора на хлъзгав бряст (това е хубаво наистина да се взима; има го в България, проверих):
http://www.nanocom-bg.com/test/index.php?option=com_content&view=article&id=2078:paraziti&catid=19:zabolyavaniya&Itemid=31
Плодовете и зеленчуците е хубаво да са узрели; да се набляга на хлъзгавия бряст, особено преди лягане; да се пие вода и билкови чайове и то само между храненията; да се минимизира солта;
да се елиминират:
кафе, шоколад, газирано, напитки, на които е извлечен кофеина; млечни, алкохол, рафинирани храни, лекарства като аспирин, противовъзпалителни, със стероиди; цигари, много горещи течности; пържено
От храните може да се наблегне също така на ечемик, пшенична и подобни треви (консумират се във вид на сок), зехтин, мед, бобови, семена, овес.
Да се яде по малко и на често, без преяждане и късно вечер.
Да се прилагат антистресови методи/техники- медитация, тай чи, йога.
Може да се приложи разделно хранене.
Сокът от сурово зеле има благоприятен ефект- по 250мл, 4 пъти на ден и на гладно и веднага след изстискване на зелето.
Информацията, която давам/пиша е само насочваща. Не е задължително човек да се придържа към нея и да я спазва стриктно.
Успех!

Здравейте! Радвам се , че ви открих.Прочетох доста неща от вашия форум, защото търся начин да променя храненето в моето семейство. Причината е , че на моя съпруг откриха NHL малт лимфом на стомаха при биопсия на язва. Предстои му операция, а и лечение след това, затова моля да ме ориентирате какви храни да му приготвям преди и след операцията. За сега сме изхвърлили месото и готвя растителна храна и пресни сокове, но през цялото време се страхувам да не активизирам язвата. Моля, ако някой е компетентен или знае от опит нещо по проблема да ми пише.

Мария,
специално за напълняването, д-р Гайдурков, д-р Пол Брег и много други нутриционисти подчертават колко е важно да се изключи солта (или в краен случай да се замени с калиева, хималайска..)- поради нейното наличие се задържа много вода в кръвта – напълняването е най-малката вреда от нея. Специално Пол Брег на преклонна възраст поставя световен рекорд при поход в Долината на Смъртта като се състезава с 20-30 годишни младежи, поемащи солени напитки (заради горещината – според лекарите загубата на сол била много вредна), а Пол Брег в същото време пиел само дестилирана вода и постел през целия преход – температурите били свръх високи… та този рекорд на Пол Брег е посветен специално като доказателство, че на човек не му е нужна допълнителна сол – това, което има в плодовете и зеленчуците в пресен вид е напълно достатъчно. Струва си да се обърне голямо внимание на въпроса – Горещи теми в храненето – на Гайдурков – примерно, е една прекрасна малка и много полезна книжка, където пише за солта точно, кратко и ясно и по какво тя се различава от другите полезни подправки – босилек, куркума, чили, червен, черен пипер… в умерени количества естествено 🙂

Аз само да добавя, че разделно хранене има и при суровоядството. Но ние не сме стриктни. И понеже се споменаха плодовете, колкото се може да се хапват отделно от всякаква друга храна. Изключение правят зеленолистните.

Здравей, Мария!

Много е трудно да се каже на 100% кое е най-правилното комбиниране на мазнини, тъй като информацията е доста противоречива и сред най-известните среди. Едно със сигурност е ясно, че ако е възможно да се използва един вид мазнина, тогава храносмилането ще бъде най-ефективно. В много рецепти обаче на същите автори, които съветват ограничаването на мазнинните смесвания, се предлагат различни разновидности, в които участват повече от един вид мазнина.

Можем да споделим как процедираме ние в случая, защото това за момента не влияе негативно на телата ни. При приготвянето на салати понякога добавяме 1-2 с.л. студено пресован зехтин и по 1/2 авокадо на човек (намачкано или нарязано на кубчета). Ако обаче приготвяме гуакамоле или различни видове солени ядкови пастети не миксираме ядки с друг вид мазнина.

Малко по-друго е положението с десертите, които със сигурност са любимата част на много потребители и са главна причина за появата на интерес към суровата храна като цяло, но крият свои подводни камъни. При тях в много от случаите се комбинират ядки с мазнини (кашу, макадамия, бразилски орех, бадем и т.н. с кокосова мазнина), като освен това се и добавят различни видове захари (сушени плодове, мед, агаве нектар, кафява захар и т.н.). Именно по тази причина винаги сме твърдяли, че и най-полезната храна в завишени количества ще доведе най-малкото до тежест в стомаха, а от там и натоварване в храносмилателната и останалите системи по веригата.

При ядковата майонеза също се комбинират ядкова мазнина с друга, затова я приготвяме по-рядко и гледаме да не се консумира в големи количества. От последната солена торта за празника на влюбените, например не можех да изям повече от едно парченце, тъй като в рецептата основните съставки бяха ядков пастет с майонеза и т.н.

Относно комбинирането на кълновете с мазнини – там отговорът е значително по-лесен. Можете да приемете кълновете като зеленолистни и да прилагате комбинирането им с мазнините както при последните.

Относно съчетаването на кълновете с други видове храни – според мен няма проблеми да се комбинират както с плодове, така и със зеленчуци, тъй като и в двата случая това няма да влоши храносмилането. В случая обаче не е много удачно да се комбинират плодове със зеленчуци и кълнове (като малко изключение са грейпфрута и лимона поради тяхното значително по-ниско ниво на захари, както и високите им дози витамин C, който се явява един прекрасен антиоксидант и в много от случаите подпомага усвояването на минералите).

Затова аз лично бих Ви посъветвал да поекспериментирате и да откриете за себе си кои комбинации Ви действат добре и при кои усещате известен дискомфорт. В крайна сметка всички сме различни, но наистина би било трудно да консумираме само и единствено зеленолистни съсзехтин и сол всеки ден по 4-5 пъти, вместо да си осигурим необходимото хранително разнообразие.

Здравейте,
От материалите, които чета, ми прави впечатление, че мазнините е препотъчително да не се съчетават по между си, например ако в една салата има ядли или семена, е препоръчително да не се добавя мазнина. Грешно ли съм разбрала. И също бих искала да попитам с какви храни е добре да съчетаваме кълновете и може ли да ги съчетаваме с мазнини?

Mup, няма абсолютно никакви проблеми наистина. В крайна сметка е добре да си казваме всичко без значение дали се харесва или не. Убеден съм, че човекът не е целял да обиди или засяга.

Благодаря за подкрепата все пак!

Не мисля за много основателни подобни критики за правописа да се правят публично – далеч по-удачно е с едно лично съобщение. Все пак човекът влага доста усилия и ентусиазъм, за да поддържа такъв богат и полезен сайт. Дори и филолозите допускат грешки, когато бързат.

Здравей, Критикарче, и мерси много за корекциите. В действителност при писането на накоИ 😉 по-големи статии, както и при превеждането на дълги тематични текстове допускам грешки за жалост. Ако откриете още нещо, където и да е, не се притеснявайте, свиркайте. В крайна сметка повечко очи виждат по-добре от две.

Лека вечер и приятен и динамичен ден утре!

Статията е много интересна, искам да обърна внимание само на правописа.. доста куца по отношение на ед. и мн. ч. на думата НЯКОЙ/НЯКОИ…

някоЙ човек

някоИ теми/суровоядци/видове масла

Мир, малко се пообърках с този пълнозърнест ориз. 🙂 Иначе си прав за останалото. Ние сме пробвали само накиснати житни, но за 12 часа, киноа- накисната за около 6 часа. Нахутът, както сме писали много пъти досега, нещо не ни понася суров макар и покълнал за разлика от другите бобови. Скоро не сме го пробвали, де. Може би пък вече да ни е приятен. Но ако някой не иска да го чака да покълне, бих го посъветвала да го остави накиснат поне 12-15 часа. Варенето- понякога и при нас се случва. Най-вече с нахута.

Супер, и тази статия е страхотна! Между другото много видове пълнозърнест ориз ( киноа, нахут, ръж…) също могат да се ядат сурови (или само попарени в гореща вода) като се накиснат за ден-два във вода дори и да не се чакат до кълнове.

Add Your Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kayseri escort aydın escort denizli escort çanakkale escort bursa escort