• Home
  • Разумно сушене (дехидриране)
0 0
Разумно сушене (дехидриране)

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Разумно сушене (дехидриране)

Directions

Share

Здравейте, Приятели!

В един от последните коментари потребителка на портала ни зададе интересен въпрос :  как така се смятат едни крекери (същото важи и за всички останали дехидрирани ястия/продукти) за сурови, при положение че в повечето рецепти предлагаме първоначално температурата на сушене да е около 50-55С (130-150F) за първите 30-60  минути.

Доколкото си спомням, неведнъж сме обяснявали причината да прилагаме тази техника, която ние нарекохме “разумно сушене”, но тъй като нямаме спомен дали сме писали подробно причините, решихме да затвърдим материала и да Ви предложим своето логично обяснение.

Както всички вече знаете (надявам се), за момента основното мнение е, че оптималната температура за максимално запазване на ензимите в продуктите е 42-46С (110-115F). Не може да сложим всички ензими под един знаменател, защото има и такива, които издържат и на по-високи температури. Логически приемаме, че загубите са минимални, ако се придържаме в упоменатите по-горе граници.

Тогава обаче възниква въпросът защо се използва по-висока температура през първите 30-60 минути и отговорът е лесен и еднозначен: има разлика между температурата в сушилната камера, на повърхността на сушените изделия и във вътрешността им. През първите 30-60 минути от сушенето по-високата температура способства за по-бързото и равномерно нагряване на въздуха в дехидратора, както и подготвя продуктите за сушене като ги загрява до 40-42С. Разбира се, ако забравим да намалим темпертурата в сушилнята/дехидратора, тогава няма как да си гарантираме максималните количества ензими, защото те постепенно ще започнат да се разпадат, започвайки от повърхността на продуктите и продължавайки към вътрешността. Именно по тази причина Ви предлагаме да стартирате сушенето в среда с малко по-висока от допустимите температури, след което да я намалите до стандартната за сурово сушене.

Прилагайки този малък хитър трик, си гарантирате не само по-бързото сушене на продуктите, но и малка икономия на финанси, тъй като в резултат на правилно прилагане на “разумното сушене” продуктите изискват по-малко време за достигането на желаната консистенция/твърдост.

Няма абсолютно никакво значение дали ще опитвате да сушите сурови лакомства в дехидратор или фурна, стига да имате реалната възможност да си гарантирате постоянна температура, която да не надхвърля 55-60С през първите 30-60 минути и 42-46С (110-115F) след това до края на сушенето.

В случай на прилагане на естествено натурално сушене  на слънце, опасността от прегряване на сушените ястия е минимална, освен ако не се намирате в някоя от пустинните области, които са лишени от влага. Ако Ви се случи подобно нещо, вземете си повечко вода със себе си или се оглеждайте за кактуси и/или агаве 🙂

Еми това е от нас. Надявам се вече да е станало ясно защо, кога и как да прилагаме “разумното сушене”. Опитайте и не забравяйте да споделите. Ако има нещо неясно, питайте смело и безотговорно.

(Visited 5,152 times, 1 visits today)

Milen

Билки и бременност
previous
Билки и пoдправки по време на бременност част 1
Билки и бременност
previous
Билки и пoдправки по време на бременност част 1

31 Comments Hide Comments

Здравейте, Пешо. Ако в действителност дехидраторът ви поддържа постоянна температура според описаните от теб степени, не мисля, че ще е проблем да се използва 48С градуса защото това ще е температурата установена във въздушната камера, а не в продукта. Ако не се чувствате комфортно с моето предложение винаги можете да намалите температурата на 38, но това би забавило (в зависимост от влажността на въздуха) готовността на крайния продукт. Тук е добре да вмъкна, че температурните диапазони важат за повечето продукти, които целим да консумираме сурови или леко притоплени. Има, разбира се, такива, чиито здравословни качества не се променят особено дори и след термична кулинарна обработка (джинджифилът е явен пример за това).

Здравейте,
имам един бърз въпрос: на какви градуси е най-добре да се суши бразилски орех?
Порових доста в интернет (логично) и според различни източници (40-42, 42-46) излиза, че оптимума е между 40 и 46 градуса, но това било загряване на продукта. Имам дехидрататор, който за съжаление има избор на желани градуси, но предифинирани през 10 градуса (38, 48, 58, 68). Та кое е по-добре 38 или 48?

Силве, няма за какво да се извиняваш, винаги си добре дошла в редиците 😉 Преди няколко дена приключи поредния соков маратон и в момента съм в процес на плавно и постепенно “запознаване с твърдата храна” отново, но това не пречи да почетеш (при интерес и любопитство 😉 ), кое как, защо, кога, по колко и др.

Ако някога решиш да опиташ и се появяват въпроси, насреща сме 🙂

Здравей, Емо.

Извинявам се за закъснението в отговора, че последните няколко дена излизах поставях края на соковото разтоварване и трябваше да се погрижа за смелите ентусиасти от местната група, които се присъединиха към моето разтоварване.

Колкото до температурата на сушене – няма определена разлика м/у температурите на различните продукти и важното (и основно в случая ) е да не се превишават 46-50С (говорим за температурата на продукта, а не на сушилната камера!)

Времето за сушене на ядките също е доста трудно да се определи с точност. Ние лично се ориентираме на вкус – когато ядката при сдъвкване докарва твърдостта на печена, значи настъпва края на сушенето. Ако се усеща все още влажна, значи продължаваме за още известно време. Разликата може да се дължи на редица фактори, някои от които са ефективност на сушилнята, температура на сушилната камера, брой вентилатори/тавички в сушилнята, степен на равномерно разпръскване на ядките, влагата в климатичната зона, сезона и др. Така че именно по тази причина ние сушим своите ядки около 24-48 часа за да сме сигурни, че когато ги върнем обратно в пакета, няма да има опасност да гранясат и/или плесенясат поради останала в тях влага от накисването.

За по-голямо семейство като нашето е по-удобно да се накисват и сушат по-големи количества ядки и семена за да са ни в последствие винаги под ръка накиснати и готови за консумация та именно по тази причина решихме да играем на сигурно и да сушим ядките дори малко по-дълго отколкото се налага, но пък след като температурата не превишава онази, за която се твърди, че разпада ензимите, дори и 10 дена да се суши продукцията, това само ще утежни семейните сметки за електричество, но няма да се отрази негативно на вкуса и хранителните качества на ядките и/или семената.

Здравейте,

Специално за ядките, на колко градуса е оптимално да ги сушим след като са били накиснати за определено време и колко часа е необходимо да прекарат в фурната?

Здравей, Силве. Не мисля, че е много удачно да се обсъждат сокови разтоварвания, уредите за провеждането им и останалите въпроси в темата за разумно сушене. Бих ви посъветвал да се регистрирате във форума към портала (ако вече не сте го направили) и там да прочетете повечко за интерисуващите ви теми.

Ще добавя само, че в момента протича един такъв “всеобщ” соков маратон, и аз лично съм вече на 15 дена. Всичко е описано в съответната тема. Там сме писали и споделяли за различни видове сокоизстисквачки и други домакински електроуреди.

Здравейте, как сте? Запалила съм се по прочистване на сокове и смутита и бих искала да ви помоля за съвет каква сокоизтисквачка да си взема и шеикър или мощен блендер??? И къде мога да прочета за вашето прочистване и захранване след това? И за клизмите – много ме е страх да си направя. Всеки ден ли се прави – лекари казват, че не е полезно? Благодаря ви прекрасно семейство

Ми уж на кирилица сме писали. 🙂
Какво не се разбира и разчита, Дени?

Незнам за другите ама аз трудно разчитам какво пише тука.

Здравейте,

нашата компания от скоро е официален представител на Tribest за България.Щастливи сме, че предлагаме едни от най- добрите уреди за здравословно хранене и се надяваме да Ви бъдем полезни.

Здравейте! Аз си купих дехидратор от Метро, но не е с градуси, а направо се включва едно копче и започва сушенето.

Здравейте,в Метро (Варна,предполагам и в другите градове)има дехидратори.Предлагат 2 модела-около 45 лв единия и около70 лв-другия,който е със задаване на температура.Но и двата модела са кръгли с 5-6 тавички.Може някои друг да е споделил вече ,не съм изчела всички коментари.

Здравей, Силве!

По принцип аз лично харесвам повече TriBest Sedona Dehydrator. Той излезна преди година-две и има всичко хубаво от Екскалибур модела + много подобрения. При него има две камери за сушене с два отделни вентилатора, докато при Екскалибура е една; има електронен таймер и температурен процесор, докато при Екскалибур е биметална пластина като при повечето домашни уреди и аксесоари (ютия и сие). Големината на новия дехидратор съвпада с големината на микровълнова за встрояване в кухненски шкафове, така че напрактика човек може при желание да елиминира микровълновата и да постави на нейно място дехидратора. Той има тих режим (с 1 работна камера) и най-важното – панелите за контрол на температурата и времето са отпред, като за да се проверява готовността на продукта има стъклена вратичка, която се отваря като при фурните (при Екскалибур модела за проверка трябва да се свали предния капак).

Не казвам, че екскалибур не работи добре и прецизно, защото аз лично съм го замервал нееднократно с ел. термометър за разлики в указаната и реалната продуктова температура, но всички екстри са си + за новата машина.

Остава само цената като фактор, защото ако Екскалибур може да се намери от 160 до 320$, Седона е около 400-450$ в зависимост от това кой къде, кога и как го продава.

Изборът оставям изцяло на вас и съм убеден, че която и да е от двете машинки ще Ви служи вярно поне 5-10 години, а дали ще изберете този с повечкото екстри или Екскалибур, ще се надяваме да споделите след като се сдобиете с него 🙂

Ето ги двата линка към машините за ваше улеснение:

Sedona Tribest Dehydrator SD-P9000:
http://www.tribestlife.com/productcart/pc/Sedona-Raw-Food-Dehydrator-p708.htm#.UH_6CoZmLs0

Excalibur Dehydrator:
http://www.excaliburdehydrator.com/dehydrators

P.S. Виждам, че Екскалибур са си обновили сайта и сега предлагат модели от неръждавейка. Май май изборът Ви ще бъде труден 🙂

Здравй, аз съм в Гърция в Солун. Но мисля да кажа на вуйчо ми да ми го изпрати от Германия, той от Америка ще го поръча доколкото разбрах тази втората марка за нея знам само. Ако може да ми кажеш кой модел тогава и от коя фирма ще ми е най – полезен в крайна сметка веднъж го копуваш. Много благодаря. Много сладко семейство сте много любов и светлина ви желая.

Силве, здрасти!

Малко ми е трудно да препоръчам дехидратор преди да съм наясно в коя част на света се подвизавате. По принцип за мен има две марки дехидратори, които аз най-много уважавам – едната е Sedona TriBest, а другата е Excalibur-Dehydrator. Последният е почти наполовина по-евтин, но първият си заслужава всяка похарчена стотинка и го превъзхожда по температурна прецизност и не само.

Ще очаквам да споделите Вие къде се намирате, за да мога по-точно да дам мнение по въпроса.

Здравейте бих искала да ви помоля за съвет, препоръка кой дехидратор да си поръчам,защото не разбирам английски и не мога да преценя. Благодаря ви много.

Пробвай, Мария, и после, ако искаш, сподели. 🙂
Да, каквото съм сушила, е еластично. Без сладкия картоф и без къдравото зеле. Те си хрупат.

Благодаря ти Вери. Не държа да са хрупкави, но не знаех дали трябва така да останат еластични или да са хрупкави. Ще пробвам и тиквичките.

Привет отново, Мария! 🙂
За да хрупат, се използва съвсем друга технология на сушене в промишлеността. Или ягодите се “пекат” в специални фурни, или се замразяват светкавично. Също така в индустрията се обработват с мазнина и разни други консерванти.
Във всички останали случаи след сушене са еластични и се посвиват. Това се случи и с нашите доматки.
С тиквичките можеш да напправиш опит и после да ги мариноваш.
Специално само тиквичка не сме сушили. Винаги е била в компанията на друг зеленчук и марината.
Почти съм сигурна, че няма да стане хрупкава, ако търсиш точно този ефект.

Здраве, Вери! Направих опит да изсуша ягоди на дехидратор, но нещо не се получиха. Станаха едни като еластични, не са хрупкави и много се свиха. Сложи и цели ягоди /от по-дребните/ но и те не ми харесаха. В България още няма от хубавите месести домати, но по-нататък ще се опитам да изсуша, дано да се получи. Сега в момента имаме тиквички и се чудя дали да направя опит с тях.

Здравей, Мария!
Миналата есен сушихме много домати, които затворихме в стъклени големи буркани, без допълнителна обработка и без някакви подправки. Само добре изсушени домати от месестите. Нямаше фалове. Даже още имаме от тях.
По принцип можеш и да ги мариноваш след сушене.
От плодовете сушихме ябълки и ягоди. Съхраняваме пак в буркан, а може и в книжна кесия.
Държим ги в един шкаф в кухнята т.е. на стайна темпетатура. Но у нас не поддържаме много топло.
За Коледа си правих украса от ябълки и цитруси – портокал, грейпфрут, лимон и лайм. Не е мухлясала и не се е разпаднала.
Ето една полезна статия за допълнителен ориентир:
http://frugalliving.about.com/od/foodsavings/ht/Dehydrate_Foods.htm
само т.4 бих прескочила.
Ябълките не съм обработвала предварително с лимонов сок.
Някои зеленчуци можеш да мариноваш след сушенето. Зависи какво си решила да сушиш и с каква цел.
Честита придобивка и със здраве да си я ползваш!
Поздрави!

Здравейте! Купих си дехидратор. Искам да попитам могат ли да се сушат плодове и зеленчуци за зимата и как трябва да се съхраняват.

Мария, сега виждам, че си оставила тук комнентар. Не си първата, която се терзае дали дехидраторът е екологичен. Аз, за жалост, нямам информация. По-скоро не ми е останало време да се поровя и потърся. Може би Милен ще знае, но не знам кога ще успее да се включи.

Верката, здравей.
Може би питаш за уреда от снимката. Така като гледам е Sedona. Да, ето:
http://www.ultimate-weight-products.com/H-tribest-sedona-food-dehydrator.html?gclid=CJvsr5C-ua4CFcPAKgodcjnIHA

Този модел е по-скъп от Ескалибур, който пък ни е имаме.
За Ескалибур знам, че вече има хора в България, които си го закупиха от чужбина (Европа). За Седона нямам информация, предполагам, че все още никой не го е внесъл.

Ето го в Англия за 400 лири…
http://www.juiceland.co.uk/item–Sedona-Dehydrator–TRISED.html

Поздрави!

от къде може да се закупи този уред за сушене.Моля пишете ми.

Много благодаря за обяснението! Звучи наистина логично. Аз съвсем наскоро се сдобих с дехидратор и съм много щастлива, че най-после мога да правя истински кракери – моята фурна по-скоро ги изпича. Но все още се терзая (екологично) от това, че трябва дехидраторът да работи толкова много часове. Затова това ‘разумно сушене’ е много добре дошло.

Add Your Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kayseri escort aydın escort denizli escort çanakkale escort bursa escort