• Home
  • Лятна детоксикация и пречистване
0 0
Лятна детоксикация и пречистване

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Лятна детоксикация и пречистване

Directions

Share

С настъпването на лятото всички градини се препълват с безброй вкусни плодове и зеленчуци. Ако някога сте се замисляли да правите пречистване, сега би било идеалния момент. Какво означава пречистване, ще попитате вие? Иначе казано, когато тялото не трябва постоянно да се грижи за комплексните задачи на храносмилането, усвояването и елиминирането, ще може да се заеме с накой от другите му функции, от които най-важни са пречистването и самолечението.

Драстичното упростяване на хранителния режим ще позволи на тялото да изразходва своята енергия за самовъзстановяване. Има много начини да се постигне този резултат. Водния режим е най-екстремната форма. Някой смятат този вид пречистване за невъзможен, но след няколко опита установяват, че този метод помага на тялото да се пречисти максимално ефикасно. Но има едно важно изискване, ако сте решили да опитате този вариант – необходимо ви е да прекарвате доста време в леглото в постоянна почивка.

Тъй като въпросната почивка не е лесно приложима за много от нас, е добре да се знае, че прекрасни резултати могат да бъдат постигнати, ако се “храним” със сокове (juice fasting). Соковете извличат течната част от плодовете и зеленчуците, отделяйки ги от пулпата (месестата част). Консумирайки сокове, позволяваме на тялото ни да си почива от тежките храносмилателни функции, като в същото време го снабдяваме с необходимите му витамини, минерали, протеини и др. Именно през тези почивки се започва възстановителния процес. Един нормален соков план би включвал неограничени количества поемани сокове на ден според нашата лична преценка. Ако желаете може да започнете деня с прясно изстискани плодови сокове, като към обед преминете към зеленчукови. Много хора използват 100% сок от моркови по време на пречистването, но много специалисти препоръчват да консумирате 50% сок от моркови с 50% сок от зеленолистни и други зелени източници (краставица, селъри, спанак, кале, зелеви листа, покълнали семена на маруля). Сока от моркови съдържа големи количества захари, но чрез добавянето на зеленилищата нивото на кръвната захар се поддържа в норма. Също така хлорофилът в зелените култури е едно идеално средство за вътрешно и външно пречистване. Друга причина да разредим сока от моркови е и протеина, които се съдържа в зелените култури (колкото по-тъмно зелени са продуктите, толкова по-високо е съдържанието на хлорофил в тях). Всички сурови плодове и зеленчуци съдържат ензими, минерали и витамини, благодарение на които вие можете не само да пречистите тялото си, но и да го хидратирате добре, благодарение на високите количества поемана вода.

Добре е да има плавен преход от нормалната храна към соковата диета. Онези от вас, които се хранят с готвена храна за момента, могат като за начало да намалят постепенно месните продукти, след това млечните и зърнените храни, като на тяхно място добавят повече сурови плодове и зеленчуци в дневното меню. Това трябва да стане минимум 2-3 седмици преди началото на пречистването. Не се препоръчва рязък преход от нормална храна към соково пречистване, тъй като в такъв случай рязко може да се вложи състоянието в следствие на завишените нива на освобождавани от тялото токсини. Високите нива на свободни токсини може да бъде съпроводено с главобол, постоянна умора, гадене и световъртеж. Изброените симптоми може да не се проявят при някой, докато при други може да са с по-силен интензитет. Това разбира се не означава, че отпадналост и гадене не може да се появи в момент на соково пречистване и при хора, хранещи се по-здравословно. Всичко е индивидуално и зависи от нашето тяло, околната среда, емоционалното ни състояние, както и количествата “токсични запаси” в организма. Ако по време на консумация на сокове, влошаването на състоянието достигне критични точки, се препоръчва незабавно спиране и изчакване на по-подходящ момент, макар това влошаване да е най-точния индикатор на започнало се пречистване.

При нормално протичане на детоксикацията, бихте могли да продължите незабелязано ежедневните си дейности, но се препоръчва при възможност да се наслаждавате на повече от обикновено слънчеви лъчи, защото слънцето предразполага тялото към почивка и понижава стреса под който се намира то в такъв момент.

Нямате сокоизтисквачка, или пък времето ви е ограничено? Няма проблеми! Ще останете приятно изненадани и изумени от лечебните свойства и предимствата на суровата храна, консумирана за период от 3 дена до 2-3 седмици. Под сурова храна се разбират предимно пресни плодове и зеленчуци, които е добре да по възможност да бъдат отгледани в личната градинка или да са био. Доказано е, че био продуктите имат повишени количества минерали, витамини, аминокиселини и др. но разбира се при отсъствие на градинка или достатъчно финанси може да подберете плодовете и зеленчуците в местните магазини. Постарайте се при избора им да бъдат с приятен за окото външен вид, без видими външни наранявания и/или загнивания и със характерния за всеки продукт цвят и аромат.

Най-простият метод на пречистване чрез консумация на сурови плодове и зеленчуци са моно-ястията (консумация на един продукт на едно ядене). Например, за закуска бихте могли да похапнете праскови. Само праскови! Консумирайте колкото прецените че ви е достатъчно да бъдете сит. Прасковите са идеален чистач на бъбреците и пикочния мехур. Отделно от това в тях се съдържат Калций, Магнезий, Фосфор, Витамин C, Калий и фолиева киселина. Голям резен диня е също един прекрасен начин да започнем деня, тъй като динята бързо се преработва от организма и има алкализиращи и диуретични свойства, съдържа Бета-Каротин, Тиамин, Витамин C и Калий.

За обед една голяма зелена салата с малко украса от червена чушка, зеле и/или броколи, овкусена с лимонов сок. Вечерята може да се състои отново от зелена салата с различна украса, но не се престаравайте. Използвайте червена чушка, няколко стръка целина и краставички. За междинните хранения може да консумирате произволни плодове и/или зеленчуци налични у дома. Напълнете голяма купа с плодове и ги оставете на видно и леснодостъпно място, за да може да си избирате каквото ви се прияде. Няма да е зле да заредите и хладилника си с добре измити зеленчуци и листни култури, достатъчни за ден два. Така при всеки порив на глад ще можете умело да избегнете кутията за хляба и да не се отегчавате в тягостни процедури по миене и почистване на продуктите. Просто минавате покрай хладилника, грабвате първото към което ръката ви се протегне и да ви е сладко. Естествено не забравяме правилото за моно-храненето!

Пасирането на някои ястия е друг вариант. При него храната се смила на ситни частици, което я прави много по-лесна за храносмилателната ни система. В така приготвената храна се съдържат всичките необходими фибри и не се наторварва стомаха. Освен това, храната не се съхранява дълго време в стомашно-чревния тракт, където да загнива, а след няколко часа бива изхвърлена от тялото през отделителната система. По този начин по-голямата част от енергията на тялото се изразходва предимно в пречистване на организма и “довършване на насъбралата се работа” през времето ни на хранене с готвена храна.

(Visited 445 times, 1 visits today)

admin

previous
Хумус от тиквички
next
Сурова Pizza Hut
previous
Хумус от тиквички
next
Сурова Pizza Hut

7 Comments Hide Comments

С какъв вид сокоизтисквачка се получават соковетв от зеленолистни звлвнчуци?

Здравейте, Екзотични почивки! 🙂

Да Ви кажа и аз не съм много ЗА водното гладуване. Никога досега не съм го прилагала и така като си мисля, не бих избрала него при евентуален проблем.
Мъжът ми е бил само на вода 11 дена от чисто любопитство и експеримент.

Имаме 3-4 годишен опит с разтоварването на зелени сокове (зеленолистни, зеленчуци и в малки количества плодове). Аз съм била за месец, мъжът ми и за три. Имаме и видеоклипове в ютуб относно соковете.

Поздрави

Ех подобно пречистване е добре да си правим може би след всеки сезон, за да подготвим организма към следващата смяна на климата.Радвам се че ни пишете толкова полезни неща , дано да продължавате и през тази година да ни радвате.Макар, че с този воден режим никак не съм съгласна, може би половин ден да бъдем на него и след това да хапваме някакви по леки плодове или зеленчуци, но за повече лично аз за жалост не мога да издържа понеже ми става лошо и най- вероятно ще припадна.Но имам приятелки които всеки месец имат така да се каже по един воден ден и са страшно доволни.Явно е до човек и до организъм.Пробвала съм моно- ястията, да не ги мешаш плодовете и действа така може да се издържи.

Здравей отново, Лина!

Не се притеснявай за подуването, това е нормален ефект от прехода и преминава бързо (обикновено от няколко дена до седмица). И при нас беше така и четенето на литература и търсенето на отговорите ни отведе до факта, че консумацията на суровата храна е свързана със завишени количества фибри, които тялото трябва да обработва. Това си изисква значително повече работа отколкото готвената храна и когато тялото не е свикнало, се налага то да се пренастрои. За да се улесни работата може да се приемат ензими, които да помагат на храносмилателната система да превъзмогне по-бързо “стреса”. След като всичко се нормализира не е необходимо да се продължава с ензимите, освен в случай на желание и възможности. Когато преходът става отведнъж, тогава най-силно се усещат газовете, от там и подуването и тежестта, които в повечето случаи се съпровождат от мелодични звуци ;). Не това е усещането за лекота, за които всички вегани и суровоядци говорят. Дай си малко почивка и ще премине и това.

Успехи с прехода!

Благодаря Ти Аdmin ! Да,не ми влияе мн.добре това с пасираното,з-то пасираната храна ми падна направо като на топка в корема,и корема ми се поду ужасно!За мен мисля,че по-добре ще е сокоистисквачка (juicer)от пасирането,но като си купя ще видя резултата.

Здравей, Лина!

От гледна точка на улеснената работа на организма, със сигурност когато едно нещо е наситнено максимално или фино пасирано ще доведе до намалени енергозагуби, тъй като в противен случай стомахът ще трябва да “запретне ръкави” и да свърши тази работа. Това обаче, не означава, че трябва да ядем само пасирана храна, защото постигането на различния кулинарен вид се дължи на комбинацията от цветове, продукти и аромати. Ако всяко ястие сервираме пасирано на пюре, едва ли ще може да се получи визуално стимулиране.

Ако Ви се иска да улеснявате своето тяло, можете да консумирате смути сутрин, при което да пасирате избраните от вас продукти и ще получите повечко енергийни запаси още с началото на деня.

Поздрави и успешен ден!

Да разбирам ли,че пасирането е по-добро от нарязаните за консумация?

Add Your Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kayseri escort aydın escort denizli escort çanakkale escort bursa escort