• Home
  • Кайсии (Prunus armeniaca) – Rosacae
0 0
Кайсии (Prunus armeniaca) – Rosacae

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Кайсии (Prunus armeniaca) – Rosacae

Directions

Share

Кайсиите са сладки и леко кисели плодове с неутрална енергия. Те са богати на бета-каротен, витамин C, мед, желязо, магнезий, калий, силиций и кобалт. Благодарение на високото съдържание на фибри и пектин, те действат като ефикасно средство за разхлабване при запек. Изследвания са доказали наличието на ликопен (lycopene) в плода, който се счита за вещество, подпомагащо организма при борбата с рака.

Кайсиите са алкални, хранителни и богати на антиоксиданти плодове. Те са идеална храна за средата на лятото, тъй като имат свойството да овлажняват белите дробове и да снабдяват тялото с Yin флуиди (Yin/ Yan енергийни полета). Консумацията на кайсии може да подпомогне лекуването на акне, анемия, астма, бронхит, катар, запек, хипертония и туберкулоза, както и подпомага изхвърлянето на токсините от тялото. Пулпата на кайсиите може да се използва за маска за лице, която да успокоява кожата и да намали значително появата на бръчки.

Кайсиите са най-вкусни когато са равномерно тъмно оранжеви на цвят без следи от бледи жълти и/ или зелени петна. В противен случай те не са добре узрели и техният вкус ще бъде значително по-кисел и на моменти силно тръпчив. Те може да се консумират пресни или сушени, като намират широко приложение в различни видове сосове, пастети, крекери, торти, смутита, плодови сокове, супи, салати и др. Сушените на слънце кайсии може да се накиснат за едно денонощие във вода и на следващия ден да им се наслаждавате заедно с любимите си зърнени закуски или да бъдат още една възможност да Ви върнат усещането за лято дори и през най-студената зима.

Внимание!!! Консумацията на големи количества кайсии може да предизвика разстройство и в някой случаи диария. По тази причина яденето им по време на бременност трябва да е в разумни дози и при повишена чревна активност временно да се преустанови.

Не бива да пропускаме да отбележим също факта, че за наше огромно съжаление повечето сушени кайсии, които се продават в търговската мрежа са обработвани със серен диоксид (вид промишлен консервант), който може да предизвика остри алергични реакции при поглъщане и се препоръчва избягването на консумацията на такива плодове! Ако решите да угодите на сетивата си извън сезона, най-здравословният вариант е да откриете снабдител на био сушени кайсии, който да Ви гарантира липсата на серни съединения в този райски плод. Има много лесен начин да разберете дали дадени кайсии са сушени на слънце без химикали или са обработени набързо – по цвета. Ако той е тъмно кафяв, значи можете да сте спокойни. Ако обаче кайсията е със стандартния за добре узрял плод цвят, то тогава в 99.9% от случаите Ви гарантираме наличието на вредни за организма съединения.

В домашни условия излишъците от кайсиевата градина може да се изсушат, след което да се съхраняват за дълго време в затворен подходящ съд/ контейнер.

(Visited 940 times, 1 visits today)

admin

previous
Ябълки (Malus Species) – Rosacae
next
Сурово лешниково мляко
previous
Ябълки (Malus Species) – Rosacae
next
Сурово лешниково мляко

22 Comments Hide Comments

Петьо, не разбрах каква е идеята на твоя коментар, честно казано 😉

Това, че един лечител е загинал от една или друга болест не го прави по-малко прав или крив в своите знания/теории и тези. Може да си прав, че е починала от рак, но би било твърде лекомислено и прекомерно наивно да разглеждаме така повърхностно който и да било случай. Има много информация за рака, като част от нея се базира на една интересна за мен и моето семейство “медицина” – Германска Нова медицина, според която ракът може да се явява лечебна фаза на един или друг конфликт в зависимост от типа му. Не всичко е храна и пречиствания и ако човек няма желание да опитва да се лекува след като лекарите са безсилни, тогава мисля, че има само едно място, към което клетникът значително бързо се устремява (ако главата му е пълна с подобни мисли). Всеки сам намира своя отдушник и своите методи на лечение, но ако човек няма друг избор освен да опита (нещо като последен шанс в живота), не мисля, че би било разумно да не изтегли и той своя Джокер 😉

В крайна сметка всеки сам избира своя житейски път и накъде вървим, кога да спрем или променим посоката си решаваме само ние. Пожелавам всекиму да не се сблъсква с участта на Хулда и да се радва на дните си както намери за добре 😉

Huldea Klark umira ot rak,otuka natatak bez komentari ot rakovo bolni…

Здравей, Мария!

Нищо не е налудничаво когато действа положително за някого и му помага. Аз лично за пръв път чувам за подобна техника и опитвайки я доста се посмях заедно с Вери и децата. Не ме разбирай погрешно, не се смях на момичето, споделило за своя начин да открива качествените продукти (нито пък на теб!), а по-скоро на начина по който изглеждах.

Важно е да проумеем, че всеки един от нас е част от тази “ИНДУСТРИЯ” и няма невъзможни неща. Напоследък се случиха доста събития, които ни карат да се замислим сериозно над това до какво води човешката немърливост и стремежът към трупане на лични облаги на гърба на другите. Наистина всичко опира до нас самите и ако ние като консуматори/потребители постепенно ЗАГУБИМ ИНТЕРЕС към всички продукти, които застрашават по един или друг начин здравето ни, тогава те също ще започнат неизбежно да изчезват и биват заменяни с ИСТИНСКИ и КАЧЕСТВЕНИ алтернативи.

Тази тема е доста дълга и обширна и за жалост и 5 семинара и симпозиума няма да стигнат за да се каже дори 1/10000000 от нещата по темата. Тези дни сме свидетели на поредния отчаян опит да се наложи ограничение върху земеделството в по-малките, но БОГАТИ откъм климат страни, както и налагането на правото на ИЗКЛЮЧИТЕЛНА СОБСТВЕНОСТ над “патентовани сортови семена”, бактериални щамове и какво ли още не. Убеден съм, че първият опит да се наложат ГМО културите в земеделието не успя, та сега това ще е поредната манипулативна офанзива да се ограничи достъпа до семената, защото все повече и повече хора (млади и възрастни) се отправят натам, откъдето преди време нашите предци са тръгнали в търсенето на повече блага и развитие – ЗЕМЯТА. България е една толкова малка страна, че в много от случаите на карти с формат А4 или не е нарисувана или е като една малка точица, но пък за сметка на това все още притежава един уникален климат и възможности за почивка и отдих. Ето какво дразни “Крупните монополисти” и какво се опитват да ни отнемат – качествената собственоръчно отгледана храна, знанието как да правим това и да избягваме употребата на всякакви химикати и химии без да вредим на природата и най-вече да ни поставят в едно максимално информационно затъмнение (както беше през 90те години по времето на токовите и водните режими). Дали ще успеят – всичко това зависи от нас и какво ще направим за да може това да не се случи. Нека всеки сам да си реши кое е по-важно за него и как ще действа за да защити своите и тези на семейството си интереси!

Бъдете здрави, четете етикетите, информирайте се и се постарайте да избягвате продукти, в чието продуктово описание присъстват поне две имена, които абс. нищо не Ви говорят 😉

Много благодаря за безценните съвети!

Така е – за съжаление хората, които тези въпроси ги интересуват сме малцинство и няма да има в скоро време законодателство, което защитава напълно интересите ни, всъщност интересите на всички потребители, само дето голяма част от потребителите нехае по-една или друга причина. Най-лошото е, че срещу нас стои индустрията, за която всички наши потенциални изисквания са голямо бреме. Така, че ще следваме съветите и интуицията си…

Казвам интуицията, защото искам да задам още един въпрос, свързан с радиационното облъчване на продуктите. В много страни то е разрешено и се практикува широко. Ето тук има много полезна информация: http://www.organicconsumers.org/irradlink.cfm . Не е разрешено да се облъчват био-храните, но дори и за тях има съмнения, защото няма как лесно да се контролира това. Наскоро една жена обясняваше, че за да подбира храни, които не са облъчвани, дори в био-магазините тя използва нещо което тя нарича ‘енергиен балон’ – обхваща пред себе си въображаем балон и с него приближава храните – ако балонът започне да се свива от само себе си, това означава, че храната е мъртва, негодна за консумация. Тя открива такива зеленчуци и плодове и в био-магазините. Тя обясняваше, че може първо да се пробва вкъщи как работи това, напр. като се приближават контакти балонът трябва от само себе си да се свие.

Много дълго стана, и съзнавам, че звучи налудничевоно, но все пак исках да попитам дали сте чували за такава ‘техника’ за познаване на истински суровите, нетретирани и необлъчени продукти?

Мария, няма как да се появяват промени в закона без да има проблеми в дадена сфера/отрасъл. След като много малка част от хората (за наше огромно съжаление!) не се интерисуват от това как са обработвани продуктите и храните преди да достигнат до трапезата им, не мисля, че някой ще седне да се занимава. Ако се загледаме и сравним преди и сега, мисля, че нещата вървят към подобрение, макар и в едната и другата фаза да се крият “подводни камъни” и трябва човек да внимава и да е нащрек.

Ще Ви споделя една много проста и лесна философия, която почти безпогрешно ни помага да отсяваме “зърното” от “плявата”. Ако на опаковката не пише, че са био, гарантирано сурови, сушени на слънце или нещо от този сорт, което да Ви устройва, то те със сигурност не са такива ;). Същото важи и за абс. всички видове сушени плодове и зеленчуци, които изглеждат сякаш току схто са набрани и сушени и цветът им е идентичен с този на пресните култури. Ако попаднете на подобна продукция, мога да Ви гарантирам, че в 99.9% от случаите продуктите са третирани с различни видове стабилизатори, консерванти и сие именно за да запазят УНИКАЛНО ПРИВЛЕКАТЕЛНИЯ?!? си вид.

Една сушена на слънце култура (без значение дали е плод, зеленчук, трева и т.н.) променя своя цвят и в повечето случаи значително потъмнява. Аз лично да си призная, не очаквам от моите сушени плодове или зеленчуци да изглеждат с привлекателно ярки цветове, а по-скоро да са запазили максималните количества хранителни вещества и най-вече безценната за телата ни слънчева енергия. Който търси красота в подобен вид храна ще има доста голям избор за момента по щандовете на търговската верига. Дори в дехидратора сушени, домашните био домати леко потъмняха,а какво остава за такива, стоплени от слънчевите ласки…

Така че, както се вижда, няма нужда да чакаме законодателството да се вземе в ръце преди да е станало късно, за да се научим да избираме правилната за нас и най-вече удължаваща здравето храна.

Поздрави и здраве, здраве и пак здраве!

Трябва явно много да се внимава със сушените плодове. Жалко, че няма законодателство, което да задължава производителите да изписват на етикета как е третиран продукта.

Здравей, Мария. Хубаво е, че започваш да си задаваш толкова логични въпроси относно сушените плодове. За да не подронваме авторитета на многоуважавани фирми, които наистина държат техните продукти да носят не само стикер/етикет Суров/Сурово ще кажа следното: ако на пакета/опаковката не е изрично написано, че продуктите са сушени на слънце, остава само да се надяваме, че прилаганите температури на сушене не са по-високи от допустимите за суровите продукти такива – 45-46С.

Относно сушенето на слънце – малко са местата по света, в които температурите на въздуха надхвърлят 46С (предимно по-сухите райони и пустинята). В останалите случаи дори температурите на въздуха да достигнат 40С, това не е проблем за сушенето и дори напротив – колкото повече пряка слънчева светлина, толкова повече енергия се събира. Разбира се, при сушенето оказват също така влияние и влагата на климата, вятъра и редица други фактори, така че при желание и възможност можете спокойно да сушите на слънце и/или проветриво място (по възможност светлината да не се пречупва през стъкло/прозорец, а продуктите да са директно изложени 😉 ).

Поздрави и приятен остатък от уикенда!

Въпросът ми е по-общ: сурови ли са сушените плодове? Знаете ли на каква температура сушат био кайсиите? В упътването на дехидратора пише да се сушат всички плодове на 70 градуса и мога да си представя е индустриални условия ще предпочетат да сушат по-бързо, т.е. на по-висока температура. Струва ми се, че дори на слънце се достига температура по-висока температура от 40 градуса… А, не ми се иска да изключвам сушените плодове от диетата…

Ginger,

Благодарим Ви за ценната информация. Аз също съм чувал за благоприятния ефект на черния орех. Не само Хулда Кларк ами и доста други го препоръчват при качествените пречиствания, като според мен Хулда наистина дава идеята как да се направи едно перфектно пречистване. Ако не бъркам дори се предлагат готови продукти с всичко необходимо за едно пълно домашно пречистване, само дето няма да са много евтини.

Както всичко останало в природата, и тук важи златното правило – от всичко по малко и с мярка. В противен случай изобилието на едно ще доведе до недостига на друго.

Сега поне знаем кого да попитаме, ако имаме ландшафтни проблеми 🙂

Поздрави и пожелания за една изключително приятна седмица сред природата и под дебела орехова сянка за кратко време 🙂

Здравейте 🙂
Честно казано, аз никога не съм го опитала този Черен Орех. Виждала съм обаче големи дървета в България, покрай практиките ми в университета- аз съм ландшафтен архитект 😉 Та знам, че е доста по бързорастящ от нашия орех и мисля, че с 10 пъти повече йод- сигурно направо ще си е горчив! Чувала съм, че заместват с него зелените(обикновени) орехчета в настойката от 40 орех4ета залети с водка, за да стане по силна. Това (с обикновените) съм го пробвала- леля ми го прави и има вкус на ликьорче, но в никакъв случай не трябва да се прекалява, заради многото йод. По скоро се дозира като лекарство 😉
Купувала съм си капсули от Черен орех, които се използват за прочистванията от паразити, за които пише и Х.Кларк.
Мисля си, че както и с всяко друго нещо и с него не трябва да се прекалява 🙂 Също, тези настойки и капсули не се приемат при бременност!
Поздрави от мен 🙂

Stoyka, ако искаш да използваш чесъна като лечебно средство те съветвам да си изстискваш сока или приготвяш чеснова паста непосредствено преди използването и. В противен случай рискуваш да се загубят много ценни вещества и да се намали значително ефекта от компреса. Чесъна се използва като силно противовъзпалително и антибактериално средство за повърхностни наранявания. За ореха не знам точно как се приготвя, но в него имя големи дози йод, а йода както всеки знае е най-често използваното дезинфекциозно средство в традиционната и природната медицина.

Поздрави!

Не знам дали не съм изън темата, но да кажа, че от орех и чесън може да си правим и тинктура. За ореха е рано още, но за чесъна до месец и ще напълним шишенцата. Ако някой е правил да дава съвети и препоръки зн начинаещите като мен 🙂

Здравей, Ванн!

Не искам да те отчайвам, но доколкото знам трябва да си мине доста време, преди дръвчето да започне да дава плодове. За сметка на това обаче ще си е вашето БИО/ОРГАНИК съкровище 🙂

Днес видях първите листенца на ореха, но не  си личат много.
Др. Хулда Кларк говори за екстракта от зелените орехчета на черния орех и ние затова си поръчахме такъв. Като дойде само една пръчка, направо паднах. Кога ли ще порасне?!

Значи следователно трябва да е по-тръпчив тогава а? 🙂 Аз както “не обичам” орехи, и негро и снежко да са, все ми е тая. Стомахчето често ми благодари за щедрите дози с които го даряваме.

Черният орех е Juglans nigrа. Не се учудвай на листата- по различни са от тези на обикновения- Juglans Regia. Знам, че има доста повече йод в него 🙂

Папаята трябва да е добре узряла, като това се разбира по ярко оранжевия клонящ към червеникав цвят на месото (ако е отворена на половинки).  Има и друг начин – като я натиснеш леко с пръст, трябва да се усети потъване на пръста в месото, но не да хлътва (в този случай вече е кефнала). Та останалото е вече ясно – белите кората, запазвате семките за друга рецепта и си хапвате сладко сладко месото. Ако се ядат семките директно имат доста странен парлив вкус, но пък са пълни с антиоксиданти и витамини. Тук на сайта има рецепта за “хайвер” със семки от папая. Опитайте!

Ако някой   ми каже, как я ядете тая папая.
Много искам да я ям, без да правя гримаси.
 Даже питах един индиец в магазина и той ми вика, най-доброто за стомаха е папаята.
 Само, че засега дъщеря ми я ползва като козметично средство.

Аз лично обожавам кайсии (покрай суровоядството май нямам плод, който да съм пренебрегнал 🙂 ). Но дори и по време на стария ми хранителен режим обичах да хапвам най-вече по-екзотичните вкусове (кайсии, ананас, папая, манго, карамбола и т.н), но не мога да кажа, че ги ядях кой знае колко. Виж сега е вече друга история 🙂

Поздравления за дръвчетата. Рано или късно ще жънете от плодовете на днес посятото и няма да Ви пука био ли е или не вашата домашна продукция.

Бъдете здрави, красиви, весели и пълни с енергия всеки ден!

Грешка, кайсийките са хунски, а орехът е черен орех, незнам защо така са го кръстили.

Ако след консумацията на кайсиите се пие вода и то студена, може да се появи разстройство. Иначе е добро разхлабващо естесвено бих казала средство.

Не правете грешката да изхвърляте костилките. В повечето случаи са ядливи. Води се жесток спор за тях, но си е отделна тема. Аз лично съм ЗА тях. Даже тия дни си посадихме цели три дръвчета и два хунски ореха. Те са още пръчици, но няма значение. Ще дойде ден да пораснат.

Add Your Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kayseri escort aydın escort denizli escort çanakkale escort bursa escort