• Home
  • Суровоядци или не?!
0 0
Суровоядци или не?!

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Суровоядци или не?!

Directions

Share


Много често се случва напоследък из Интернет дебрите и в живота различни общности/класи от хора  да имат различно мнение по даден въпрос, в което, разбира се, няма нищо лошо и нередно. В повечето случаи се дават различни имена на групите, които охарактеризират тяхното поведение и начини на мислене. Това ни наведе на следния въпрос: “Поставяме ли етикет на всички и всичко?”

В наши дни хората обичат да се делят на групи дори и според начините на хранене. Появиха се “немедоядни”, “сурово-месоядни”, “сурово-яйцеядни”, “50-60-70-80-90-100-процентови суровоядци” и какви ли още не подразделения. Често ни питат дали сме суровоядци, кулинари и прочие. Бихме предпочели всичките по-горни групи да ги опишем като хора, които по една или друга причина приемат консумацията на сурова храна като един от най-здравословните и хранителни режими.

Да, има някои храни, като къдравото зеле например (Kale), при което се образуват повече хранителни вещества когато се сготви. Това означава ли, че като сме суровоядци не можем да си сготвим къдравото зеле? Не мисля. Дали сме 100%-ови суровоядци? – Понякога. Дали се храним предимно със сурова храна? – Със сигурност. Но и в този случай веднага ни се лепва нов етикет: “Високо процентови суровоядци”. А дали имаме нужда от всичките тези имена, характеристики и категории и за какво го правим?! За да се чувстваме добре? За да погалим собственото си его? За да поставим себе си над останалите, които не са на нашето ниво?

Ако потърсите в Гугъл “суровоядец” или “суровоядство” ще откриете доста забавни описания какво предимно включва едно сурово меню. В повечето случаи писани от хора, които си нямат ни най-малка представа за суровите ястия. Много се забавляваме, когато масово срещаме препоръки в Интернет преди промяна на хранителния режим и увеличаването на суровите храни да се посъветваме с личния си лекар, защото кой знае какво може да се случи, когато тялото ни получава в пъти повече хранителни вещества от преди. По-скоро човек би следвало да се консултира с личния си лекар преди да се запознае с комерсиалните продукти на веригите за бързо хранене, супер-биг-мак-шляк бургери и прочие, свръх производството на хранителната индустрия!

Проблемът с въпросните етикети (суровоядец, моносуровоядец, слънцеяд- хич не ми харесва това определение, веган, лактовеган, вегетарианец, 100, 90, 80, 70 и т.н. процента) е, че те ни разделят. Обществото, изкривената хранителна система, големите корпорации и бляскавите реклами по медиите и без това затрудняват нашето здравословно хранене. Имаме ли нужда да поставяме всеки път етикет и да съдим хората по това какъв процент сурова храна консумират? Това не ни обединява, а отново ни РАЗДЕЛЯ!

Имаме приятели, за които месото и барбекюто са като неразделна част от трапезата. Зеленчуци? Те не растат на кокал! Постепенно тези хора, виждайки промените, се интерисуват в една или друга степен и проявяват желание да опитат магията на суровата храна, макар и за кратко. Решават да въведат малки количества плодове и зеленчуци, но и това е нещо. Постепенно, дарявайки на телата ни необходимите им протеини, минерали, витамини, мазнини, киселини и прочие, ние не осъзнаваме как някак си неволно искаме още и още. Защото всичко, което е необходимо да се стори, е да се предприеме една малка стъпка напред, да се позаинтерисува човек, да почете малко допълнителна информация, да забрави поне за миг за категоризациите и да вкуси менюто на суровата кухня. Не мисля да се отказваме от приятелите си, само защото по един или друг начин те не споделят нашите хранителни виждания! Всеки има своето право да избира кой път да поеме в живота и това в никакъв случай не изключва и техните хранителни навици. Разбира се, иска ни се всеки да може да се радва на добрата форма, жизнеността, блясъка в очите, радостта на новия ден и липсата на безспокойство и страх от болести. Именно по тази причина неуморно се опитваме да помагаме на близки, приятели, просто познати и непознати да открият и те своя път към по-здравословно хранене. Нашето хранене предимно със сурова храна дава УНИКАЛНИ РЕЗУЛТАТИ за нас самите, както и за всички решили да опитат (дори и за кратко!). Това е причината да сме тук и да посвещаваме част от времето си, за да може повече хора да живеят спокойно и в мир със себе си.

Всичко се свежда до вас самите. Вашето тяло и вашите усещания са УНИКАЛНИ! Вижте дали някои неща Ви допадат и дали ще намерите логично обяснение за самите себе си. Помислете какви са целите Ви и какво бихте желали да постигнете. Вместо да се “етикетизираме”, нека заедно да подкрепяме всички, които са направили първата крачка (без значение колко малка и незначителна е тя!) към един по-здравословен начин на живот. Да свалим етикетите ЗАЕДНО и да споделяме рецепти и идеи. Да даваме примери и обяснения вместо да съдим. Да бъдем общност, а не хайка вълци.

Мир, Любов и Благословия на всички поели по пътя на по-здравословното хранене и не само!

(Visited 445 times, 1 visits today)

admin

Сурови трюфели
previous
Суров трюфел “Вера”
next
Твърдо сирене от кашу
Сурови трюфели
previous
Суров трюфел “Вера”
next
Твърдо сирене от кашу

32 Comments Hide Comments

Здравей, xITSOx !

Много пъти сме се сблъсквали с д-р Греъм, неговия режим и привържениците на този начин на хранене. Има доста за и против, като ние лично се стараем нито да насърчаваме, нито да отричаме всеки един съвременен и вегански начин на хранене. Важно е обаче да се знае и НИКОГА ДА НЕ СЕ ЗАБРАВЯ, че това, което за едни действа уникално добре, може да има обратен ефект върху други и най-добрият хранителен режим е онзи, който ние сами си изградим на база личния опит, виждания, разбирания и т.н.

За да се установи реално дали един хранителен режим действа добре е необходимо да се поддържа такова хранене за срок 5-6 години според мен. Едва тогава ще може всеки за себе си да реши дали това хранене е довело до положителен или негативен ефект. Не мисля за правилно да се твърди, че хранейки се 2-3 месеца с плодове или каквато и да е друга храна и чувствайки се привидно прекрасно не може да се случат неща, които да доведат до усложнения в по-дълъг аспект. Именно по тази причина е доста трудно човек да се довери дори и на по-известните лица в света на суровата кухня, защото повечето от тях нямат необходимия опит и също като нас всеки ден продължават да търсят своята истина.

Не се втелявайте в един или друг режим, но и не се отнасяйте с пълно пренебрежение, ако откриете противоречива информация. Опитвайте и преценяйте индивидуално. Само така ще сте поне на крачка по-близо до успеха, който на моменти ни се струва толкова близо, а на практика можем да вървим цял живот и пак да не го достигнем.

Благодарности за книжката, макар да не сме сигурни дали имаме право да разпространяваме това копие легално. Екипът ни ще провери за авторски права, и ако авторите не са упоменали изрично за безплатното разпространение ще отстраним линка своевременно. Редно е, ако човек се е потрудил да напише труд, статия, книга и т.н. да бъде възнаграден за своя труд (още повече, когато човек е на мнение, че дадената литература си струва). Затова бих посъветвал всеки интерисуващ се да погледне за какво става дума в книгата и ако му допада да си я закупи (в случай на продажба от екипът на автора/ите или неговия/те издатели).

Бъдете здрав и Ви пожелавам час по-скоро да откриете своя правилен път и да се придържате към него доживот!

Добре казано. Етикетите са без значение и по-добре да ги захвърлим настрана и да последваме своя индивидуален път към усъвършенстване и развитие. Зимата попаднах на изключително ценни материали относно храненето и здравословния живот като цяло. Става въпрос за така наречената Натурална Хигиена (Natural Hygiene) и веганско суровоядство с ниско съдържание на мазнини (Low Fat Raw Vegan) или казано по друг начин диетата 80-10-10. Източникът е докто Дъглас Грахам, който е суровоядец повече от 30 години, бивш професионален спортист, а понастоящем личен наставник, треньор и автор на няколко книги по темата. Накратко ще кажа, че според него оптимално здравословното хранене се постига чрез консумация на цели, пресни, узрели, сурови, органични, растения (предимно плодове + зеленчуци и в много малки дози семена и ядки) като 80-10-10 е съотношението на въглехидрати ( получени главно от плодове) протеини и мазнини. Аз лично съм изключително доволен от този вид хранене, единствената спънка е че на моменти излиза скъпо от финансова гледна точка. ето ви линк към книгата:

The 80-10-10 diet

 

Поздрави за хубавия сайт и продължавайте да споделята хубави статии и материали 🙂

 

П.С. Коментарът беше модериран поради публикуване на продукт, защитен от авторски права. Линкът по-горе ще Ви помогне да си закупите легално копие от книгата на Др. Греъм и неговата популярна хранителна система 80/10/10. Нека всеки желаещ да опита тази система да отдаде дължимото на авторите, без чиито трудове нашият здравословен път би бил в пъти по-сложен, ако не и невъзможен.

:)Еййй,Вери, не са нужни много хора, важно е,че има няколко – има те теб, има го Милен, има го Веско /моята половинка/, има ги нашите прекрасни деца, в които се оглеждаме ежедневно, винаги ще има и такива, които ще ни отхвърлят, но то е само за да ни помогнат /без да го съзнават, разбира се/ ДА БЪДЕМ ПО-РЕШИТЕЛНИ И НЕОТСТЪПЧИВИ ПО ПЪТЯ:). По някога и на мен ми става мъчно….за хората…., но всеки си прави изборите:) Аз съм щастлива, че ви открих, а когато сме готови ще се срещнем и ще си направим общество:))) Много гуш и до скоро!Най-слънчеви и топли прегръдки от България!

Много, много си права, Петя:

“Така, че съм се убедила, че когато сме готови за промяната тя се случва без сътресения, появява се човек, книга, статия и….се запалва пламъчето:). Няма значение от къде ще тръгнем – дали от тялото или от душата, в крайна сметка кръгът се затваря, а целта е една и съща – да постигнем хармония със самите себе си.”

Точно така! Кръгът в един момент се затваря. Вярвам в това.
Иска ми се повечко хора да има и да мислят като теб! Но на моменти губя тотална надежда и ми е много мъчно.

Привет,Вери! :)Това с прегрешаването си е семеен сарказъм, понеже нашият татко мнооого рядко опитва нещо готвено и все се шегува, че това си е жив грях спрямо тялото му :). Аз смятам, че всичко си идва по естествен начин (поне при мен), не съм употрябавала свръх усилия, за да променя начина си на хранене, то просто се случи. Аз започнах да работя върху себе си първо на психично ниво – медитации, хипноза и автохипноза, релаксации и така в последствие се появи и промяната в храненето, като се срещнах с моята половинка. Така, че съм се убедила, че когато сме готови за промяната тя се случва без сътресения, появява се човек, книга, статия и….се запалва пламъчето:). Няма значение от къде ще тръгнем – дали от тялото или от душата, в крайна сметка кръгът се затваря, а целта е една и съща – да постигнем хармония със самите себе си. Гуш и до скоро!

Няма защо да се притесняваш, Петя. 🙂
И аз минах през разни съмнения като видях, че не иска нищо освен кърма на 6-7 месечна възраст, но бяха краткотрайни. Според мен щом едно бебе се кърми, до една годинка това е най-важното. А останалото нека го оставим на децата.
А ти, Петя, недей да казваш, че прегрешаваш, когато ядеш термично-обработена храна.

Благодаря ти,Вери!:)) И Калоян се самозахрани на 9 месеца с плодове и до 1г. ядеше само плодове и домати от време на време и отказваше всякаква термично обработена храна. Аз хем се радвах, че е така, хем се притеснявах дали си набавя всичко необходимо, въпреки уверенията на баща му, който се храни най-вече с плодове и салати+сокове от глухарче, люцерна, черен оман и други билки. Сега като ви открих вече съм по-спокойна…имаме си сродни души.Аз понякога пригрешавам с готвена храна и Калоян се включва:)). Обича грах, боб, леща, картофи,ориз с къприва, супа от коприва, но всичко това в много малки количества. Основно с охота приема плодове и салата от настъргани моркови и зеле и плодови и зеленчукови сокове. Решила съм да му се доверя и той да ме води, малкият мъдар сладур. За съжаление в България знаеш, че зимата плодовете не изобилстват, а разните есзотични такива по по-големите супермаркети са със съмнително качество. Много гуш и прекрасни мигове ви желая!Бъдете живи и здрави и Бог да Ви благослови!

Петя, навремето, преди 6 години, дъщеря ми я захраних с всичко. Първо започнах с домашно направени каши, после плодове, след това варени зеленчуци. Сокове не съм включвала. На сина ни не сме му давали и не даваме никакви животински продукти. Той се самозахрани около 9 месечна възраст с плодове. След това бяха разни приготвени от мен кремчета, бисквитки, крекери, зеленчуци, пастети, но в малки количества. След годинката включи бобовите кълнове и ядките. Сокове не съм му правила единствено и само за него. Опитвал е покрай нас.
Дневното меню обикновено е като нашето. Но сега, когато сме на сокове, им готвим на тях, разбира се. Сутрин обикновено почват с плодове. Тези дни им правихме разни бисквитки, торта, бонбонки. Това е за следобедна закуска. Сутрин и вечер- или нещо сурово приготвено (примерно вчера ядоха сурови нори рулца) или постна манджичка (най-вече нахут, картофи, бамя, леща, броколи на пара). Опитвам се да вмъкна в клипчетата понякога какво ядат децата сега по време на нашето соково разтоварване.

Здравей, Петя!

За бананите има доста материали в Интернет които водят еднозначно до извода, че колкото са вкусни и приятни за децата поради сладкия вкус и нежен аромат, толкова са и коварни. Добре е да се внимава с количествата, защото по 3 банана дневно са си доста според мен и всички, говорили по темата. Обикновено се препоръчват не повече от 5-максимум 10 банана на месец, за да се избегнат евентуалните проблеми, а и наистина е добре да се научат децата да консумират и други продукти. Нашият син първоначално беше влюбен в бананите и всеки път като огладнее признаваше само тях. Спряхме да ги купуваме за известно време и всичко си дойде на мястото. Почна да търси боровинки, малини, къпини, ягоди и т.н. Сега пак поисква банан от време на време, но по-често търси беритата.

За млечните – Маги е яла сирене и кашкавал тъй като преди 2 годинки тя беше на 4. Преди промяната ние обичахме млечните и не я лишавахме от тях. Сега единствените сиренца са от ядки и семена и вече не търси старите млечни продукти. Е, случвало се е да опита някъде на гости вегетарианска пица, която да е била поръсена с малко кашкавал, но за наше щастие количествата там са минимални и не нанасят големи “щети”.

Нормално е подрастващото поколение да си “пада” по тахана, тъй като той е един уникален източник на калций, който в ранната възраст на човек е жизненоважна градивна единица. Предполагам, че ако опитате да му предлагате и други храни, богати на калций ще ги приеме не по-зле от тахана.

Поздрави и лек и приятен уикенд със семейството и дечко!

Благодаря ти, Вери!Страхотни сте!И банановият сладолед е невероятен, но ние му слагаме и стафиди. Кое ви кара да мислите, че бананът е слузообразуващ?Ако се комбинира правилно с други плодове и не се смесва с ядки например,мисля, че не натоварва тялото или ние сме още доста интоксикирани и не усещаме тежестта. Освен към сурова храна ние се стремим и към правилното комбиниране на белтъци и въглехидрати, а бебока унищожава по 3-4 банана на ден:)) и нямаме проблеми за сега. Прекрасните ви дечица само с плодове и сокове ли сте ги захранили?Какво им е менюто за деня? Някога опитвали ли са млечни продукти?Нашият син не проявява никакъв интерес към краве мляко /за мое щастие/, надявам се като спре да бозае да му допаднат млеката от семена и ядки.В момента освен плодове и сокове, много си пада и по сусамов тахан :)) Сърдечни поздрави !

:))) Няма значение в кой край на света се намираме, когато нещата трябва да се случат те се случват,.Сега всеки от нас търси своя път към по-добро здраве и личностна реализация и се справя в средата, в която се намира. За съжаление около нас,/ визирам Габрово,В.Търново/ хората, които трептят на тази честота май…липсват или ние не сме ги срещнали, та затова изпаднах във възторг от този сайт и от това, че ви открих:))). Някак живите срещи със себеподобни ми действат супер зареждащо, но и интернет комуникацията е нещо много полезно! Както казва Викторас Кулвинскас рано или късно ще си направим общност от себеподобни и …така ще оцелеем:))) в този обезверен и месояден свят! Хубава вечер на всички плодоядци!:))))

Петя, за наше огромно съжаление делата ни задържат извън нашето китно кътче и дивна природ, но със сигурност срещата ни е неизбежна. Надяваме се и всячески се опитваме да организираме срещите по градове, но сами разбирате, че няма как да дадем личен пример за това освен да осъществим телемост с групите сред природа 🙂

За момента моята статистика сочи преимущество към бургаската агитка, но дали в някой град се организират срещи не мога да кажа. Знам, че в Пловдив има доста хора, тръгнали по нашите следи или дори смело крачещи пред нас, така че наистина няма да е никак зле да се организират хората. Много по-приятно е да се събираш с хора, които споделят изцяло или поне в известна степен твоите виждания, не са лош пример за хранене и “заплаха” за режима на децата и растат здрави, весели и изключително забавни. Природата ни позволява да бъдем част от нея голяма част от дните през годината, което тук при нас в известна степен липсва, но не се предаваме.

Нашите срещи на местна почва са си традиция и покрай тях се запалиха доста други градове да се организират. Предложението е просто и лесно за следване – всеки носи по нещичко сурово според финансите, възможностите, времето, желанието и настроението. Събираме се сред природата и споделяме своята трапеза, своето лъчезарно излъчване, усмивки и новини, знания, трикове и т.н. Супер забавно и приятно е и абсолютно винаги времето буквално лети. Не мисля, че би било кой знае колко трудно, стига поне веднъж човек да се опита и да положи малко усилия. След време ще се чудите защо не сте почнали по-раничко.

Някой беше казал, че нас Българите (за гордост го пиша с голяма буквица) все трябва някой да ни побутва. С две думи работливи и дружелюбни, ама трудно се мотивираме. Нека заедно да докажем, че това може да е било верно преди време, но новата генерация (тоест ние) сме омесили едно съвсем ново “тесто” (сурово, надявам се 😉 ) и нямаме нужда да ни тласка някой по пътя към щастието и веселбата.

Суровоядци от всички махали, квартали, селца, градове, общини и т.н. обединявайте се!

Милен,напълно съм съгласна с теб. Ние сме биологичен вид, който е пригоден да бозае само майчина кърма, а не животинска. Доказателство за това са постоянните хреми, кашлици, ангини, запек и всякакви гадни заболявания на деца, които не са кърмени или са кърмени много малко, а в замяна са хранени с краве мляко. Всички млечни продукти са слузообразуващи точно защото не можем /не сме пригодени да ги преработваме/. За съжаление дори традиционната медицина не подкрепя естественото хранене на децата след 6-я месец. Както и да е, всеки има глава на раменете и право на личен избор. Ние със съпругът ми сме щастливи, че в този форум открихме съмишленици и се надяваме това да прерасне и в организарани за обмяна на опит срещи /ако вече не са организирани такива, защото аз ви открих днес:))/. Прекрасна вечер желая на всички!

Upotrebitel, уважавам твоя избор без значение какъв е той, но няколко неща не проумях и бих желал да си разясня:

Първо, в тази статия не се споменава никъде прясното мляко нито да се пропагандира 100% суровоядство и т.н. Винаги сме заставали (и продължаваме да го правим) зад мнението, че храненето е личен избор на всеки. На никого не диктуваме, натрапваме и т.н. с какво, по колко, кога и как да се храни. Всеки е способен сам да избере и да поддържа свое собствено меню според нуждите си, разбиранията, натоварването и редица други фактори.

Второ, споменава се природният и най-естествен начин на хранене с кърма, но тук нещата са доста объркани. Все пак не мисля, че е редно да сравняваме най-ценната за децата ни жена – Майката (пиша я с голямо М от уважение!) с една крава. Защото от написаното по този начин излиза, че млякото от крава е едно и също по формула и състав с това на майката.

Понякога си правя шегички с всички, които всячески ме убеждават да пия краве мляко като им предлагам да “врътнем” по чашка котешко, кучешко, слонско или тигрово мляко. С какво кравето да е по-различно от това на останалите животни?

Абсолютно си прав и двамата с Вери безрезерно вярваме, че майчината кърма е УНИКАЛЕН ДАР от Майката Природа за лечение на редица проблеми при бебето и подрастващите деца на възраст от годинка до 2-3-5 и т.н. (според зависи от разбиранията и желанието за кърмене при майката). Този вид храна е предназначен за нас (като биологически вид) и съдържа всички жизненоважни елементи, от които тялото на детето се нуждае. Няма как някой да ме убеди, че кравата и жената имат еднакви биологични нужди от минерали, витамини, протеини и т.н. за да слагаме под общ знаменател едната и другата кърма.

Интересен опит е проведен от международна група учени, които са хранили новородено теленце с майчина кърма. До трети месец всичко е било отлично (след този период теленцата се очаква да поемат по своя път и да си хрупат и те сурова прясна тревица за да се започне тяхното активно развитие и последваща лактация). Да, но учените продължават да хранят теленцето със същата кърма и в края на седмия месец теленцето умира. Експериментът е проведен неколкократно, като при всичките случаи резултатът е бил аналогичен с малка разлика в дните. С това тази група доказва, че кравето мляко е полезно само и единствено за представителите от същата раса и ако това захранване продължава след природно заложените срокове, дори и за тях то се превръща в отровна субстанция.

Верно е, че в млякото има протеини и за това никой не спори, но това, което не ни е казвано преди е, че този вид уважавана от теб/вас храна носи генната информация не на човек, а на един съвършено друг вид организъм и тялото ни по-скоро го приема като всеки един бацил-натрапник, отколкото радушно и с приветствие да посреща и калция и всичко, което се съдържа в него. Излишно е да говорим и за образуващата се слуз по стените на дебелото черво и не само, които са буквално като новопостроени блокчета за живуркане от най-различни патогенни микроорганизми.

Опитайте поне да предлагате от време на време млека-заместители от ядки и семена и вижте как се приемат те при децата и не само. Това е не само по-изгодно финансово, а и по естетически издържано, хуманно, вкусно и полезно.

Нека здравето не напуска дома Ви и близките Ви!

upotrebitel всъщност млечната индустрия е доста по-жестока от месната. Съдбата на животните е една и съща, само пътят им към кланицата е по-дълъг. Знаеш ли, че масово телешкото е месо от изтощени до смърт крави, които, след като вече не могат да дават “достатъчно” мляко – отиват за месоядните? Целият им живот е цикъл от лактация и тъпчене с хормони, за да дават повече и повече. Най-жестокото е, че са изкуствено осеменявани (изнасилвани) и когато бебето им е съвсем малко, то се отделя от майката, а тя дълго след това страда за него. Малките бебета се взимат, за да отиде тяхното мляко при хората в индустриалното животновъдство. А теленцата са връзвани до обездвижване, за да атрофират мускулите им и са убивани едва на няколко месечна възраст! Вадят им рогата без никаква упойка и още много, много извращения.
Как със тази чиста съвест пиеш млякото на друго същество, убито заради кърмата, която природата му е дала? Да, човекът Е бозайник и бозае докато е бебе – от собствената си майка. След това, всичко, което описах за живота на кравите няма как кърмата им да е “нормалната, естествено храна, предназначена точно за човешкия метаболизъм”. Така както и никоие друго животно в природата не пие човешко мляко.

Страхотна е статията!Този начин на живот и хранене сме приели и в нашето семейство.Невероятно е какви трансформации търпят тялото и душата, когато им предоставяме жива, неумъртвена храна. По този начин се храних преди бременността, през бременноста си и след раждането. Вече година и пет месеца кърмя нашия син,хранейки се с плодове, заленчуци и кълнове, а той освен кърма приема най-вече плодове и сокове и не проявява интерес към друга храна /за ужас на бабите си/. Расте по-интензивно от връстниците си и най-важно – здрав.
Мир,любов и хармония да изпълват душите на всички, които са се “осмелили” да поемат по пътя на здравето и благоденствието!

Прочетох с интерес статията. Вегетарианец съм вече 25-та година, не ям месо и яйца от втората година в армията. Но си мисля, че отказването от млечните произведения е крайност, която няма нищо общо с доброто здравословно състояние. Човек преди всичко е БОЗАЙНИК. И каквито и дивотии да ни обясняват разни псевдо-учени, които твърдят, че на възрастния човек липсвали н’ам к’ви си ензими и не можел да разгражда млечните произведения, не съм склонен да им вярвам. Млякото е нормалната, естествено храна, предназначена точно за човешкия метаболизъм. След като в първите месеци от живота си, когато на организма е най-трудно да се адаптира, се храним само с нея, не разбирам защо трябва да се лишаваме от нея в последствие. Не случайно в менюто на почти всички столетници млякото и неговите производни – сирене, кефир, кисело мляко – заемат основно място. Така че, предпочитам да слушам гласа и нуждите на собственото си тяло, отколкото теориите на веганите, колкото и добре да изглеждат 🙂

Здравейте. Прочетох статията с голям интерес и у мен възникнаха някои въпроси. Чел съм, че храната от неживотински произход не дава някои незаменими аминокиселини и не е подходяща за хора, които спортуват активно, по-специлано за хора, които изкат да понатрупат мускулна маса. Доколко това е вярно/невярно? Ще бъда много благодарен на всеки, който ми отговори. Благодаря Ви предварително.

Бай Къне, радушно приемаме поправката и благодарим за корекциите. В нашия случай сме използвали думите риторично тъй като всеки в наши дни приема себе си или за индивид, човек, особа, персона и т.н., но е добре да се хване самата идея на автора 🙂

„…групи/класи от хора и/или индивиди…“
Малка стилистична корекция: в социологията — науката, която борави с групи, общности и класи — хората се събират в групи или общности. Класите са нещо коренно различно и никак, ама никак не са синоним на предходните две. За сметка на това, хора и индивиди е едно и също, така че няма нужда от „и/или“, да не говорим, че този правен паразит няма място в ежедневната реч. 🙂

Здравей, Мария! 🙂

За малко да пропусна коментара ти…

Протеини има също така в кълновете, бобовите, зърнените, зеленолистните ,водораслите.

Здравейте,
Съжелявам, ако мястото за този коментар не е тук. Вече втора година следя сайта ви и непрекъснато се уча и вдъхновявам от написаното. Сега обаче въпроса ми, макар и малко тъп, е следния – как може да си набавяме пълноценно белтъчини. Проблема е, че аз не обичам ядки и може би затова често забравям да си купувам. Но освен ядки и семена, има ли още нещо, което мога да включа.

Браво! Чудесна статия! Напълно споделям! Просто няма какво друго да добавя!

Здравей,Бианка! 🙂
Мъжът ми е автор на статията, той е по-големият писател.
От нашето семейство само синът  ни не е захранен с животински продукти. Роден веган не мога да го нарека,тъй като по време на бременността бях всеядна.
 

Склонна съм да се съглася с Вера (ако тя е автора ). И аз не харесвам определенията. В смисъл такъв, че те наистина ни ограничават в крайна сметка. Макар да наричам себе си веган, това е защото се старая в живота си да нанасям максимално най-малко вреда на останалите живи същества и природата, искрено се опитвам да сведа до минимум убийствата на животни чрез консуматорския си избор на храна, козметика, обувки и така нататък. Затова го правя, не защото е модно или държа да имам етикет “веган” на челото. И не държа, защото много години избягвах месото по една или друга причина, но не съм наричала себе си вегетарианка, просто защото не ми беше дошло времето.
Сега, с моя приятел заедно, не консумираме животински продукти, и съм напълно съгласна с първото мнение. Социалното обкръжение много ми се промени, мисленето като цяло се промени. Не ми харесва да ида на ресторант/кръчма и навсякъде да “ухае” на скара, цигарен дим… да гледам пияни млади хора, пържоли във всяка чиния 🙁 И това не е някакъв каприз, мисля, че вие ще го разберете, става ми много тъжно да ида на някакво такова място и всички да те гледат като изкопаемо…
И най-важното: не е правилно за мен да ги слагаме тези етикети, най-вече защото всички сме били месоядци преди! Едва ли някой от тук се е родил веган или суровоядец, така че много добре осъзнаваме какво ни е коствала тази промяна, понякога дори и с цената на разни “приятели”.

Важното е винаги да помним, че помагайки на другите помагаме и на себе си и никой няма полза от нападки, разделения, критики и прочие.

Повече от добре казано!!!
Така е

Здравей, Керанка!

Много мили думи, за което сме Ви изключително благодарни. В действителност първата промяна, която забелязахме в поведението си бе факта, че започнахме да се радваме доста повече на нещата, които имаме сякаш са чисто нови за нас. Не съдим хората, а само ги обсъждаме и се опитваме да проумеем техните прични за поведението/храненето.

Относно етикетите, когато най-малко очакваш ще си лепнеш такъв не 100, ами 120% ако щеш 🙂 . Всичко е въпрос на нагласа и най-вече на това, от какво се нуждае тялото ти. Сега Вие с половинката се учите да го слушате и то със сигурност ще Ви ръководи по-добре от всичко написано и каквато и да е препоръка. Не спирайте да го правите, защото дори и най-перфектната машина изисква подръжка от време на време.

Поздрави и респект за решението и на двама Ви!

страхотно казано!БРАВО!АЗ напълно споделям написаното.Знаеш ли ,от горе -долу 6 години с моя съпруг променихме коренно начина си на хранене и изобщо на живот.Аз станах вегетарианка ,той вече не консумира алкохол ,всмисъл,само  по някакъв повод чаша вино или бира понякога,не яде “храни”от супер маркетите като салами ,и пр.и тази промяна се отрази много на социалните ни връзки.Ограничихме много кръга от приятели ,защото вече ние виждаме нещата от друг ъгъл.Съпруга ми не е компанията която беше преди,не харесва замъглените погледи на старите си приятели,начина по който се държат към околните и започнахме да страним от тях.Вчера излязохме на разходка в морската градина двамата и говорихме точно за това ,за което ти си писал.Ами ние вече мислим по нов начин ,радват ни обикновени неща,смеем се и се забавляваме без да се налага да пием алкохол и това вече ни прави различни и странни.До преди време говорихме за ползата от този начин на хранене с” приятелите “си  и те ни гледаха по особен начин .Вече  говорим само с тези ,които наистина се интересуват от това и виждаме положителна промяна в тях дори и минимална и това ме прави наистина щастлива.От няколко месеца се храня предимно със сурова храна и смятам да продължа така ,защото ми харесва.Няма да си слагам вече етикета “90%суровоядка “защото наистина това няма смисъл.АЗ ДОРИ СЕ ОПРЕКВАХ ЧЕ ми се прияждат боб ,нахут които не ми харесват в покълнало състояние ,затова ще си ги хапвам сварени .Благодарение на хубавите неща които се публикуват с сайта аз хаправих прехода от веге към сурово и се чувставам страхотно .И най -важното за мен е това ,че с написаното в тази статия ,вече не се упреквам ,че така и не успях да си сложа етикета 100%.,но направих най -доброто нещо за себе си -да стана суровоядка.БЛАГОДАРЯ ,МИЛЕНЕ!

Add Your Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kayseri escort aydın escort denizli escort çanakkale escort bursa escort