• Home
  • Защо суровоядство?
0 0
Защо суровоядство?

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Защо суровоядство?

Directions

Share

Защо ни е нужно суровоядството?

Подобен въпрос, зададен на активен суровоядец, ще се стори най-малкото странен. Разбира се, че ни е необходимо, за да можем нормално да живеем. За суровоядеца норма в живота се явява идеалното здраве, прекрасното самочувствие и устояването на всички видове заболявания. Към хубавото бързо се привиква и именно по тази причина въпроси от сорта на “За какво ни е суровоядството” могат да предизвикат обратен въпрос – “А как без него?” 🙂

Обаче за другите, които за момента не са суровоядци, си струва да се дадат някои разяснения. По-скоро въпросът не е “Защо?”, а “Защо точно така?”.

Като начало трябва да се отбележи, че болшинството човешки заболявания не се появяват в следствие на лошите екологични условия. Разбира се, и екологията оказва влияние върху нашето здраве, но нейното значение е силно преувеличено. Изобщо не е редно да обвиняваме микробите, бактериите и другите подобни дребни организми за нашите болести. Преди всичко ние самите провокираме болестите чрез нашето пренебрежително отношение към собствения ни организъм. Природата ни е дарила с идеално устройство за живеене на нашата планета, наричано “човешки организъм”. Човек е първоначално приспособен да живее пълноценен живот и да му се радва в продължение на повече от сто години, а ние се опитваме всячески да претоварим този перфектен механизъм за няколко десетилетия, като много скоро преставаме да се наслаждаваме на този живот и просто съществуваме.

Основните “инструменти”, с които постепенно се самоунищожаваме са привързаността към готвената храна (“блюдомания” или “хранителна наркомания”) и вървяща след нея медицина, която услужливо ни тъпче с всякакви лекарства. Естествено, в този момент много от вас може да възкликнат: “На къде бият тези думи и твърдения? Как ще живеем без топлата храна, към която човечеството е привикнало от милиони години? А защо да сме против медицината въпреки милионите спасени?” Спокойно, уважаеми приятели, поне прочетете до края тази статия преди да се противопоставяте и може би ще Ви се изяснят много неща.

Всички заболявания възникват в резултат на “правилно” хранене с готвена храна. Преди всичко тук се говори за голяма част от хроничните болести и нарушения на обмяната на веществата. Те се пораждат поради излишека на едни и недостига на други хранителни компоненти. Термообработката и консумацията на X продукти от животински произход водят към повишаване съдържанието на белтъчините и мазнините и към унищожаването на много нужни за нашия организъм елементи. За съжаление, много малка част от тези вещества е открита от науката. Нека обърнем внимание на факта, че колкото повече учените изследват, толкова повече новости откриват. А това може да продължи до без край. Безсмислено е да се делят продуктите на съставни части и да се класифицират по степен на полезност. Произволен жив продукт е ценен сам по себе си и съдържа всичко необходимо за живота. Абсолютно безсмислено е да се пресмята количеството калории, витамини, микроелементи и прочие ненужни информации, интересни единствено за статистиката.

Да поразсъждаваме върху най-разпространения медицински страх свързан със суровоядството: необходимият на човек витамин B12 се съдържа само в месото от животни и без него суровоядите са обречени на ужасна мъчителна смърт. Но да се запитаме: откъде се е взел този витамин? Например в телешкото месо… ако кравата през целия си живот се храни само с трева? Организъм, получаващ храна, която първоначално е предназначена за него, е способен сам да синтезира необходимите му вещества. Как става това все още не е известно, но е факт, който няма как да не бъде признат. Човешкият организъм е най-съвършенния на нашата планета и умее да синтезира всичко необходимо не по-лошо от кравите.

Но да се върнем към заболяванията. Гореспоменатите такива прогресират бавно и незабелязано. Докато болестта не е стигнала до заключителния стадий, докато органите не отказват да работят, човек си мисли, че е здрав. А после се започва: “Имам слабо сърце”, “Имам камъни в бъбреците”, “Отказа ми далака” и изведнъж като по чудо “на помощ” се притичва медицината, но за нея ще поговорим малко по-късно.

Още един разпространен вид заболявания са инфекциите. В човешкия организъм съществуват немалко всевъзможни микроорганизми, които при нормални условия изпълняват добра служба и са под контрола на специализирани негови клетки. Но когато, в следствие на неправилно хранене, тези клетки отслабват, то микробите се опитват някак си да оправят ситуацията, като се превръщат в патологични и се явяват причина за всички познати ни инфекциозни заболявания. Истината е, че чрез тези “инфекциозни заболявания” организмът се мъчи да се избави от всичките онези вредности, които са вече в него. Кашлицата, хремата, повръщането – всичко това са отчаяни опити на организма да изхвърли боклуците от себе си. И тук отново “неоценима услуга” ни оказва медицината, която всячески потушава тези опити. Да не забравяме, че лекарите се борят със симптомите на всяко заболяване, но не и със причините за появата му. Болестите са сигнали на организма, че нещо не е наред. Това са опити на организма да се самоизцери. Представете си самолет, на борта на който е възникнал пожар. На пулта светва сигнал тревога, а пилотът просто изгасва лампичката. Включва се системата за автоматично пожарогасене, а храбрият екипаж безмилостно подтиска тази система. Организмът сам прекрасно може да се справи със ситуацията. Най-главното е да не се пречи. Забелязвали ли сте как при болен човек се губи апетита? В такъв момент се включва най-силният механизъм за чистене на организма – гладуването. Въпреки това, много често болният, едва ли не насила, го карат да яде. Ако организмът не иска да поема храна, няма нужда да го тъпчем. Гладуването е мощен способ за очистване на организма, макар че без суровоядство няма да има много смисъл. Какъв е смисъла да се чисти организмът, ако след това отново го задръстваме. Както беше казал някой от класиците: “Чисто е не там, където чистят, а където не цапат”. Именно суровоядството позволява да не се цапа, да не се доведе организма до състояние, в което ще му се налага да се чисти чрез своите методи. Именно поради тази причнина при новите суровояди се изострят стари болки и се откриват нови проблеми, които до този момент старателно са се крили. Причина за тези състояния е пречистването на организма, защото, когато той получава жива храна, изхвърля от себе си всичко онова, което се е трупало с годините. Не пречете на организма си и продължавайте да го храните с жива растителна храна, а ако не усещате глад, не се насилвайте. По този начин след известно време той ще Ви се отблагодари подобаващо с великолепно здраве.

Сега да поговорим относно факта, че “човечеството векове наред се е приспособявало към готвената храна”. Човечеството се храни с готвена храна едва от няколко хилядолетия. Това е незначителен срок, в течение на който не са могли да се случат някакви еволюционни модификации. Разбира се, нашият супер организъм се е опитал да се приспособи, но пожънатият успех е за сметка на болестите. Това без затруднения може да бъде обосновано с факта, че всички заболявания малко по малко изчезват, след като човек промени своето хранене, а организмът се връща към нормалното си функциониране.

Съставящите елементи на храната, без които не е възможна организацията на сложните процеси в клетките, и техните висши специални функции бързо умират под въздействието на огъня. По този начин варените продукти, които във въображението на “блюдоманите” са хранителни, в действителност са лишени от тези елементи, но за сметка на това са претрупани с белтъчини, мазнини и въглехидрати в количества, превишаващи многократно реалната потребност на клетките. Клетките на организма, постоянно лишавани от тези висококачествени компоненти на храната, които осигуряват тяхното нормално развитие, или не се доразвиват за изпълнение на своите функции, или съвсем изгубват способността да ги осъществяват. Освен това, хората, консумиращи варена храна, виждат признак за богатство и хубав начин на живот в многообразието на продуктите, чиято ценност е силно намалена или в някой случаи е почти нула. Това от своя страна довежда (както при умножението) до разнообразие на вредата, непосредствено отражение на което се явява огромното число заболявания, открити днес в света.

Човек се превръща в привърженик на храните, които съдържат вредни вещества (кафе, чай, какао, тютюн, алкохол, опиум,хероин, морфин и т.н). Най-силното влечение към тези храни се стумулира от техните вредности, натрупващи се в човешкия организъм. Варената храна продуцира колосално многообразие от отрови, които с времето се натрупват в разни части на организма ни. Например: по стените на вените и капилярите, в ставите, в коремната област (под формата на отложени мастни клетки) и в много други участъци. Силното влечение към хероина,примерно, не протича в следствие на нормалните физиологически нужди на организма. По същия начин влечението към готвената храна не произлиза от чувство на естествен глад и не се явява изискване на организма. Всички тези потребности произтичат от хранителната привързаност. Това е изражение на импулси, които се стимулират от отровите, натрупани в човешкия организъм. Това е потребност на заболяванията, притаили се в организма и явяващи се най-страшния враг на човека.

Именно по тази причина на много хора им е сложно да се върнат от блюдоманията към нормалното хранене – суровоядството. На хранителния наркоман с няколко десетилетия стаж е трудно да се освободи от тази зависимост. Но сложно не значи, разбира се, невъзможно. Ако се преминава към суровоядство постепенно, то тогава няма никаква опасност за организма и успехът е гарантиран. Резкият преход също не е опасен. Запомнете, че от суровоядство досега нито един човек не е умрял 🙂

Дали сега на всички нас ни стана ясно защо ни е жизнено необходимо суровоядството? Ако трябва да обобщим: суровоядството е необходимо, за да можем да живеем нормално. Първоначално сме били създадени да бъдем супер здрави, супер устойчиви, да се радваме ВИНАГИ на живота!

Тази статия не е мое творение, а е превод от руски с малко подобрения. Споделям вижданията на автора. Иска ми се само да спомена, че през последните 30 години съм се хранил с готвена храна. В един момент искрата пламна и за седмица-две без никакви усложнения преминах към суровата храна. Така че всичко е възможно. Не искам да ме разбирате погрешно. Нашето семейство тепърва има много да учи, не сме 100% суровоядци, не сме идеални. Важното е, че сме положили основите. 🙂

Ако имате нужда от съвет, приятел, учител, пишете е-мейл, абонирайте се за ежедневния бюлетин или оставяйте коментари. Не сте сами. Всеки от нас си има един идеален учител – нашия организъм. Нека всички си научим урока и да продължим да пишем и след 100 години 🙂

(Visited 1,806 times, 1 visits today)

admin

previous
Какво е суровоядството?
next
Оригинално Гуакамоле
previous
Какво е суровоядството?
next
Оригинално Гуакамоле

169 Comments Hide Comments

Стефани, малко късничко забелязвам коментара/въпроса, но да отговоря все пак.
За 80/10/10 мисля, че не може и не е редно да се прилага в дългосрочен план. Аз даже не бих си го причинила и в краткосрочен.
Специално нашето семейство (5-членно) предпочита по-нисковъглехидратни режими и такива, които не плашат колко са вредни мазнините. Също така за нас е важно да се прилага сравнително един и същ режим на хранене с много малки отклонения според предпочитания и активност. Непосилно е откъм време/финанси/организация всеки да си следва индивидуален режим.
Според това, което ние сме чели/интересували/проучвали, не смятаме, че 80/10/10 е оптимален режим за здравето в дългосрочен план.
Ако на Вас Ви се струва хубаво, логично и усещате, че ще се справите, следвайте го.
Ако смятате, че тялото ще успее да се адаптира и ще можете да усвоявате всички важни макро и микронутриенти на този режим, следвайте го.
Но не забравяйте, че много от суровоядците, все известни и все тръбящи колко са сурови, ефирни и щастливи, се отказаха да са суровоядци – и на 80/10/10 и не на този режим.
Някои от тях се осмелиха дори да предупреждават до какви здравословни проблеми са достигнали. Най-често със зъбите. А при някои имаше фатален край.

За бананите – най-кратко и общо: висок ГИ.
Не мисля, че трябва един човешки организъм да се концентрира в постоянно ядене на банани.
Има други плодове, има и други храни все пак. 😉
Разбирам колко лесно, бързо и вкусно е, но не сме и израстнали на палмата. Пък и да сме израстнали там, убедена съм, че пак нямаше да се ядат такива количества банани, за каквито се агитира на 80/10/10.
Поздрави!

Здравейте! Какво мислите за суровата диета 80/10/10 ? И защо мислите, че не трябва да се набляга на бананите?

Здравей, Мария.

Макар Варна да е любимият ми град, комуникацията ще може да се осъществява най-вече посредством Интернет, тъй като сме отвъд океана на 5-6000км от морската ни столица. Мога само да пожелая много здраве и да посъветвам да размишлявате и стъпвате бавничко напред, вместо да се хвърляте в “дълбоките води”. Ако Ви се хапва нещо, не се обвинявайте, защото може пък тялото Ви по-добре от вас и нас да знае кое е правилно, за да продължи своето съществуване и престоя на Земята колкото се може по-дълго 🙂

Здравейте , аз съм от Варна . От скоро съм на здравословен начин на живот – суровоядство . Ще се радвам ако контактуваме .

zdraveite
iskam da se vkliu4a kym vashata grupa na dobro hranene, no ne znaia kakvo e website
I oshte mn s rabota s komputyr
ne moga da pisha na bg
mn syjaliavam za tova, ama ne znaia kak da napravia moia laptop da pishe na bg
mn cenen e vashia opit
goreshti pozdravi

Здравей и от мен, Van!

Имам една молба към теб, която отправям и към всички останали потребители, които пишат на латиница. Моля Ви да използвате нашата красива родна кирилица, тъй като много от написаните думи звучат доста странно с латински букви и едно погрешно прочитане може да доведе до объркване и дори личностни обиди.

За пример ще дам думата: “curovoiadec” , в която първата буква би се прочела като “К” и тогава нещата биха изглеждали по доста странен начин. Убеден съм, че писането на латиница е било неволно, но както неведнъж сме споделяли, не са никак малко потребителите, които имат затруднения да разчитат подобни писания, и така, както ние се стараем да използваме кирилицата (без значение дали ни е приятно или не), надявам се, че и всеки един от вас може да положи малко усилия в тази насока.

Благодаря предварително за разбирането и се надявам думите ми да не бъдат погрешно изтълкувани като заяждане или нещо друго.

За споделянето на опита – няма лимити и граници, нито пък е важно дали сте прав или знаете много/малко. Важното е да се споделя, а всеки може сам да си направи своите изводи и ако реши, да опита едно или друго предложение. Така, че при желание и възможност да пишете на кирилица, ще се радваме да прочетем споделеното 😉

minalata godina biah 100% plodoiadec za 12 meseca
sega sam 85-90 % curovoiadec s tendencia da se varna kam 100% curovoiadstvo. Prez godinite sam pravil dva pati po 45 dni gladuvania na distilirana voda I bezbroi mnogo kratkovremenni na distilirana voda gladuvania ot 1 do 21 dni . bih iskal da spodelia opita si v tazi oblast no ne me biva mnogo v pisaneto na klaviaturata . no ako niakoi ima po konktetni vaprosi bih spodelil moiata opitnost v sveta na estestvennoto hranene (higiena). makar che mislia che edva sam odraskal povarhnosta na tazi tema I ne znam dali e udachno da se iskazvam po tozi vapros.

Zdraveite vsi4ki,

Izvinenie za latinicata.

Po4erpih dosta info ot tozi forum za koeto sam blagodaren.

PS: koito ne e probval surovi tikveni semki mnogo e propusnal.Goliama zalagalka sa i sa mnogo vkusni AKO sa suhi.

витамин Б12 има в алое вера приятели.Не само в месото :)))

Което си е истина, истина си е и аз също напълно споделям твоите виждания 🙂

Da blagodaria, az vinagi sam usmihnata, zashtoto jivota e edno ogledalo!

Силве, наистина съм пропуснал линкчето и е хубаво, че Вили го е дала, но бих ти предложил да поогледаш портала и да се позапознаеш с неговата функционалност при възможност и време 😉 . В началото на сайта има навигационни линкове и меню с всички налични категории и статии, изложени в портала. В менюто ще откриеш линк за директен достъп и до форума, както и до всички останали раздели.

Поздрави и се усмихвайте на всички (дори и на слънцето!) за да Ви се усмихват и те 😉

Zdravei, blagodaria Milene bih iskala da mi kajesh kade si napravil ti tazi procedura i si dovolen, che ima na mnogo mesta – za hidrokolona stava vapros. I si zabravil da mi napishesh linka na foruma da se registriram.

Здравейте. По повод зеленчуците и детството, и аз да разкажа една смешна история. На село имаше оранжерия, което ще рече, че от рано имаше домати и краставици. Аз съм прословута вкъщи със страстта ми към краставиците. Та тогава(още не ходех даже на училище) само дебнех в оранжерията и късах и най-малката краставичка, която забележех. Тогава моето леленце ме викна и ми каза; ‘Не късай краставичките’. И аз се съгласих. И представете си колко смях се смяха всички , когато след няколко дни леленцето обяви, че краставичките вече никой не ги къса… но ги отхапва. Уви, зъбчетата ми ме бяха издали.
Поздрави 🙂

Силве, на много от зададените въпроси можеш да откриеш информация на сайта ако използваш търсачката. Описали сме подробна статия за хидроколоничната процедура, за която питаш. За твое улеснение, ето ги линковете:

http://www.recipemagician.com/nashiat-opit-kato-surovoiadi/chrevno-prechistvane-hidrokolonika/

http://www.recipemagician.com/polezno/hidrokolonika-vyprosi-i-otgovori/

Относно начините за плавен и правилен преход към веганство и/или суровоядство – трудно е да се направи предварителен план, както и да се изготви меню без да сме наясно за твоите хранителни навици, пристрастия и др.

Има доста ценна и подробна информация във форума, като там ще откриеш информация за нашите различни маратони и не само. Обикновено когато планираме нов маратон публикуваме тема на сайта и отваряме нова такава във форума, където всеки желаещ да участва може да се включи и споделя опит, мнение, както и да получи отговори и подкрепа на своите появили се въпроси и терзания. Бих те посъветвал при желание и време да си отворите тема във форума и да опишете своя хранителен избор, за да можем по-обстойно да се запознаем и да се опитаме заедно да изградим едно комплексно меню, което да Ви държи далече от глада и в същото време да поддържа желанието Ви за още и още. Ако не ние, то някой от останалите потребители с радост и удоволствие ще Ви помага и споделя своя личен опит, което е по-ценно от 1000 прочетени книги и учебници.

Ето го и линка към форума, където можете да се регистрирате и да не пропуснате нови отговори на вашите публикации, както и на теми, горещо вълнуващи Ви, в които сте абонирани.

Поздрави и ще Ви очакваме в редиците 🙂

Zdraveite, blagodaria vi za otgovorite!!! Iskam da se hrania sas surova hrana, pravilno i zdravoslovno, molia vi pomognete mi, ako mojete, vartia se v edin omagiosan krag. Zapochvam da se hrania ambicirana iam plodove, salati, iadki izkarvam niakolko dena i posle sam osvirepiala ot glad nahvarliam se na vsichko drugo ne polezno i nemoga dase spra. Chetoh che ako iskash dase izlekuvash ot neshto po estestven pat, moje, ako ostavish tialoto ti da se spravi samo, kato iadesh samo plodove salati, zelenchuci samo s zehtin i limon podpraveni i surovi iadki kolkoto vreme e nujno. Kazaha mi sahto taka, che 21 dena sa nujni dokato se izchisti organizma, posle zapochva dase lekuva. Kk da izdarja? Kak da premina kam tova hranene lesno i priatno??????? V nachaloto triabva prechistvane li? Za izchistvaneto na chervata chuvali li ste, hidro – kolon terapia se kazva 3 proceduri parviat pat i posle po edna na 6 meseca??? Kakvo mislite????

Хвърлих едно око.
Не съм ги проучвала, нито пробвала.
Предполагам, че става дума за различни видове добавки. Коя по-точно те интересува?

По принцип ние сме резервирани към добавките. А и много хора казват добавка на нещо, което за нас е храна – спирулина, хлорела, мака.
Аз в момента, вече година стана, пия добавки в капсули, но от дъжд на вятър и като приключа със сега наличните ми, нямам намерение да се въртя и в този омагьосан кръг. За да почна да ги взимам, съм се консултирала с натуропат и сме правили с него изследвания.

Поздрави!

Може би ме питаш за обикновения картоф.
Най-често съм чела, че правят сок от него и е много лечебен. Също така съм срещала, макар и много рядко, че си го режат на малки кубчета към салата. Ние не сме пробвали и нямаме намерение. Когато ни се прияде картоф, си хапваме готвен. По възможност гледаме да е жълт сорт, а не бял.
Ние не сме все още на изключително сурова храна.
Сладкият картоф и разни други разновидности стават за консумиране в сурово състояние.

Добре дошла, Силвия!
Извини ни за забавянето с отговорите. 🙂
Не те разбрах за рецептите. Тук има известно количество.
За кое пречистване по-точно питаш? Кажи кое точно те вълнува и се надявам да мога да те упътя.

Поздрави 🙂

Zdraveite ne ste mi otgovorili ama az oshte vaprosi imam, kakvo vi e mnenieto za Herbalife?

Aaaaaa moje da e greshka pri men sega i pri men e 14, sori. Iskam da popitam kartofi iadat li horata koito se hraniat surovoiadno i kak prigotveni ako iadat?? Blagodaria

Zdraveite, dnes e 14 datata ne e viarna gore. Strafotni neshta ima super ste mnogo ste mi polezni az sega navlizam v tozi nachin na jivot. Kade ima recepti za surovi iadeneta? i iskam da popitam za prechistvaneto kolko dni e hubavo da se napravi kak tochno, izviniavam se ako ima otgovorite na moite vaprosi niakade i ne sam gi vidiala.Blagodaria palzotvoren den

Галя, как сте?

Ефикасен домашен сироп е този от черна ряпа с мед, но детенцето е малко за такъв лек.

Както пише и Милен, ние оставяме да се оправят сами децата. Случвало се е и при двамата да се провлачи кашлицата т.е. да си откара 3-4 седмици.

Но ако не чувстваш, че това е товят начин, Галя, не постъпвай като нас.

Поздрави! 🙂

Здравей, Деяна! 🙂
Виждам, че коментарът ти е останал незабелязан в морето от такива. 🙂

Милен също е имал астма като малък, но я е излекувал най-вече с чист въздух. Бил е в едно селце до Велико Търново – Кесарево. След това астмата не е напомняла за себе си. А и аз съм с него вече 10 години, не е имал никакви симтоми. Той даже и не боледува много много. За този период да е имал 2-3 по-сериозни настинки.

В класическата хомеопатия вярвам.

А на теб ти пожелавам здраве и успехи! 🙂

Ееех, Вили, взе ми думите от устата… И аз като се замисля и ми става драго на сърцето и мъчно на душата, защото имахме много голям двор, село в планината и т.н. но един ден дядката реши да закупи заедно с бабата къща в Бургас и затова трябваше да си продаде мястото. За жалост така и не успя да се порадва на своята нова покупка, защото натъжен заключи входната вратичка, облегна се за последно на оградата и си замина с отворени и насълзени очи. Просто не можа явно да се раздели с всичките си спомени и корените си и така си се спомина пред дома на своето детство. Иска ми се някой ден да намина през селцето и да се опитам да се ориентирам за къщата, но дали ще стане това – там божа работа. Само да спомена, че селцето се казваше Кесарево и аз обожавах да ям каквото ми падне от градината неподозирайки по онова време каква опасност се крие зад по-малките пиперки, които дедото и бабата наричаха люти чушки 😉

А гроздето какво беше… Още помня чудния вкус и аромат на малките зърна, които като сдъвчеш миришеха не на грозде, а на ягоди. Не помня какъв сорт беше точно, но беше нещо УНИКАЛНО за моите детски спомени и вкусове 🙂

Светле, не е нужно да си като нас, защото ти вече си! 🙂 Ние с нищо не сме по-различни от всички останали, освен по начина ни на хранене и разбиране за околния свят. С две думи все неща, които не са никак сложни за разбиране и прилагане от всеки, който има желанието или физическата нужда да опита. Ако споделиш по-подробно какво те притеснява за да се присъединиш “към нас”, ще можем да споделим своя опит за нашите първи стъпки, които надявам се ще са Ви в помощ на теб и семейството.

cvetla, какво ти пречи да си суровояд или поне от части да си такава. Щом толкова ти се иска, отскочи до близкият магазин “плод зеленчук” и пълни в кошницата от каквото ти око види и душа сака (иска)- патладжани, моркови, зеле, тиквички, гъби, пиперки, краставици и плодчета всякакви. Прибираш се у дома и ги почваш…само трябва да ги измиеш. Като се върна в детските си спомени…дори не сме ги и миели. През лятната ваканция родителите ни на работа, а ние на село тичаме и играем по цял ден и като огладнеем, влезем в градината и си късаме домати, краставици, пиперки и перца зелен лук или бакла. Спомени, спомени…от преди 50 години…

Здравейте, Галя!

Извинявам се за закъснението в отговора защото както сигурно сте забелязали от вчера сайта е с променена визия и се наложи засилено да тестваме неговата функционалност и съответно да отстраним леките козметични дефекти.

Относно сиропа за кашлица, ако детето е в настроение и има желание за игра и пакости, на ваше място не бих се притеснявал освен да му давам повечко вода и/или други освежаващи напитки като чай и домашни сокчета. Може да Ви се стори малко трудно да не предприемате нищо конкретно, но според мен само така тялото ще може ефикасно и ефективно да е бори с всички телесни дразнители.

Поздрави и ще се надяваме на едно по-бързо оздравяване.

Здравейте, харесва ми много сайта ви и затова се обръщам към вас за съвет. Синът ми е на 11 месеца вече само на кърма и опитва плодове и зеленчуци за тези, които ме посъветва Вера като киноа, амарант и др., за което съм ти много благодарна. Нужен ми е съвет как да се справя с кашлицата, която го повтории един път. Не сме взимали нищо. Само мед на гърдите и сега слагам, но не може да се изкашля да отхвърли секрета. Сополите са му безцветни, много е игрив и без температура. Има ли сироп, който аз да направя за да му помогна? Аз също понеже е на кърма вземам повече витамин С с плодове, а не закупен. Вече е така 1 седмица и затова се притеснявам. Благодаря Ви предварително. Благодаря и за хубавите рецепти. Радвам се много за такива хора като вас.

П.С. Съобщението е преписано на кирилица за по-лесно разчитане без никакви промени по неговото съдържание.

много интересна е книгата “Fed Up ” Sue Dengate. Дава много обяснения за химикалите, добавките, отровите в живота ни чрез храната, както и природните химикали, съдържащи се в плодове и т.н. За това как храната влияе на децата, тяхното поведение, способности за учене….Много се говори за астма. Моят съпруг е имал като момче и отново се появи на 57 год. възраст. Той сега яде много малко /евентуално по-малко дразнители и химикали, добавки внася в организма/. За съжаление обича мляко и не се вслушва в съвета ми да го избягва. Но астмата е победена с упорито лечние – хомеопатия – няколко години. Няма следа.

аз много искам да науча повече за суровоядството, защото вярвам че лекува и искам да помогна /най-вече с инфо, за да спечеля внимание и доверие/ на приятелка със заболяване.

Здравей, I’m Sorry!

Искам само да попитам ти лично за кой от двамата си знаел че са вегани/суровоядци преди да не са сред живите? Не мислиш ли, че да управляваш една мултимилионна (ако не и по-крупна) корпорация би те изложило на доста стрес? Аз лично не смея да твърдя дали Стив е бил веган, суровояд и т.н., но наистина да се храниш със сурово само не е достатъчно, особено ако не се храниш правилно. То и млякото може да е сурово, и месото, и виното, но това не значи, че да си подобен суровояд те прави здравословно мислещ и хранещ се. Там има много подводни камъни и аз лично също бих се радвал ако споделиш и ти своята гледна точка. В крайна сметка интересното е да се чуе не само едното твърдение, а и обратната страна и другите мнения без значение колко различни са те. Никой никого не съди, нито пък целта ни е да убеждаваме, просто за всеки един потребител е добре да има повече натрупана информация, която той сам да си отсее и преценя и решава накъде в последствие.

Поздрави и дори и да не споделяш частично или изцяло веганството и/или суровоядството, опитай да му се насладиш в умерени количества и прецени сам за себе си как се чувстваш 🙂

също има живи свидетели в армения доживели 120 год които са се хранели основно с месо…..с добро здраве……..но всяко изключение си има изключение…………….а колко ли щяха да доживеят ако бяха вегетарианци….суровоядци……

еее….това е късогледство…..маикъл джексън има хиляди операции ,които му са променили изцяло белтъчния състав на организма,т.е. човешката намеса му е повлияла…от там и естественния баланс на организма…от там и проблеми със здравето…всичко е навързано…причина-следствие,аз говоря за сувороядство+йогА…винаги може да се търси под вола теле…

Да, такива са били някога в живота си.
Но…има много да се пише по темата според мен. Най-общо ще ти кажа засега, Айм сори, че не всичко е храна. Съжалявам, че няма да мога точно в този момент да се включа адекватно, но е хубаво и аз малко да си отпочина. 🙂 После да не влезна и аз в графата на зле завършилите вегано-суровоядци. 😉
А ти, Айм Сори, имаш ли мнение по въпроса? Защо се е получило така?

Пресен Пример – Стив Джобс – йога и соровоядец – рак
майкъл Джексън – суровоядец – умря като куче от какво ???

суровоядство в съчетание с йога се получават чудеса………

Защото това е естественото гориво, с което двигателят наречен човешки организъм може да работи без здравословни проблеми. Кой ще сложи нафта на скоро подарената му бензинова кола за 50 000$ само защото му харесвала миризмата на нафта повече от миризмата на бензин? Кой ще сложи некачествено, замърсено, погрешно, неподходящо и неотговарящо на стандартите за дадения двигател гориво?

Извинявам се за латиницата
Мир на вас и всички ваши приятели.

П.С. Съобщението е преведено на кирилица за да се улесни четенето и разбирането без да е модифицирано и/или цензурирано. Много точно и добре казано, само ще си позволя да вмъкна, че съгласно всеобщоприетите стандарти писането с големи букви в Интернет означава повишаване на тон, кряскане, викане, а ние сме разумни и културни хора, затова си позволих съобщението да го напиша с малки букви и така, както си му е реда.

Здраве и на теб, Триба!
от Milen
————————————

ZASHTOTO TOVA E ESTESTVENOTO GORIVO S KOETO DVIGATELIAT NARECHEN CHOVESHKI ORGANIZAM MOGE DA RABOTI BEZ  ZDRAVOLOVNINI PROBLEMI
KOI SHTE SLOGI NAFTA NA SKORO PODARENATA MU BENZINOVA KOLA ZA 50 000 $
SAMO ZASHTOTO MU HARESVALA MIRIZMATA NA NAFTA POVECHE OT MIRIZMATA NA BENZIN?
KOI SHTE SLOGI NEKACHESTVENNO ZAMARSENO POGRESHNO NEPODHODIASHTO I NEOTGOVARIASHTO NA STANDARTITE ZA DADENIA DVIGATEL GORIVO?
IZVINIAVAM SE ZA  LATINICATA
PEACE TO ALL OF YOU FRIENDS.

Иване, какво и да е станало и направено, вече е минало. Няма смисъл да се обвиняваш. Така си мислил навремето, че е най-правилно, така си постъпил.
Вили, браво! 🙂
Тученица не сме дори и пробвали. Тук не съм я срещала дори и по парковете. А може би малко се заглеждам. 😉

И аз съм тук и ви следя и чета. От доста време хрупам плодови и зеленчукови салати. Хляб не хапвам, от време на време хапвам по някой зеленчуково-ядков крекер. Мъжа ми е фен на хляба и понеже аз ходя на работа му показах как работи хлебопекарната. Купуваме пълнозърнести брашна и така правим хлебеца. А суровата царевица и аз я обичам. А вие хапвате ли тученица приятелчета, защото я има сега в изобилие? Аз не пропускам нито на обед, нито на вечеря да я сложа в салатката или в ядковият таратор. Днес обядвах със салата от домати и тученица пред смаяните погледи на колегите. 🙂 Хайде със здраве приятели!

Дъщеря ми е на 15год.Когато беше малка ,още когато я държах на ръце и я хранех и давах пилешки дробчета,пилешко месо и т.н.Затова и аз нося отговорност, че сега изяжда огромно количество месо,но да се надявам ,че ще прозре вредата от това след време.

Тук сме, тук сме, Иване. 🙂 Всеки ден поглеждам и на сайта и във форума, а се старая да отговоря максимално бързо.
Обновяваме много неща по сайта и затова от средата на май до момента има затишие от към новости. Уж тези дни всичко трябва да влезне в релси.
За хляба- сещам се за какво говориш. Да, има го и тук, много видове, но е с мая и рядко сме купували.
Браво на жена ти! Лека по лека. Хубавите работи стават бавно. 🙂
На колко години е дъщеря ви?
Насила не бива нищо да се случва. Не само за храненето важи това правило. 🙂
Прясна, млечна, сурова царевица е много вкусна, само да сме сигурна, че не е с ГМО.

……..онзи ден изядох една махалка млечна царевица……страшно вкусна…:)

Здравеите Милене,Вери и другите….къде сте бе хора,живи ли сте?Пишете как я карате….сега е нашия сезон ,пълно е с пресни плодове и зеленчуци……от пролетта аз съм само на зелении,зеленчуци и плодове …..всичките в сурово състояние и се чувствам прекрасно.В последно време наблягам на пълнозърнест хляб,на истиски направен от цели зърна пшеница.По-скъпичак е ,но е по-вкусен и мисля че наяжда повече от другия,така че цената се компенсира.В Канада сигорно имате богат избор?Наи-важното е че и женами стана вегетарианка,не е като мен с тенденция за суровоядец ,но пак е някакъв напредък.Ако мога да я приуча на йога практиките ще е още по-голямо постижение…:)….Само дето дъщеря ни яде месо и то доста,но там и аз имам вина.Надявам се че като поотрасне а и с нашият пример дано постепенно да направи първите крачки към вегетарианството……насила не бива нали така….:)

Вили, за жалост при нас май все още не сме видяли тученица 🙁

И тиквичките и патладжаните са си супер, но не съм се сещала до сега да ги комбинирам. Ще поправя пропуска и ще разказвам. Тученицата е вече доволно голяма и я ръся в салатките и ядковия таратор.

thank you…за изчерпателния отговор ще пробвам с патладжаните и тиквичките по малко…..поне в началото….

Здравей, Ванка!

Книжката наистина е много интересна и е едно ценно четиво. Аз лично суров жълт картоф съм ял в училище, за да шмекерувам при мед. сестрата (знаеше се, че ако хапваш картоф, ти се повишава температурата и после може да те пратят вкъщи вместо да учиш, стига прегледа да не е по-късно от 20 минути след изяждането на картофа 🙂 ). Отделно от това съм опитвал на няколко пъти да го хапвам директно, но все не ми харесваше силно изразения нишестян вкус. Твърди се, че сокът от суров жълт картоф (особено от сорта “Golden Yams”) е полезен за тялото, но и него не съм опитвал. За сметка на това, обаче, сладкият червен картоф се хапва без абсолютно никакви проблеми суров и от него става отличен сушен чипс. Него съм го пил на сок с малко канела и индийско орехче и вкусът в известна степен докарва на мляко (не може да се сравни с мляко от семена и ядки, но си е приятно и вкусно за пиене).

А сега да кажа за хляба. По принцип не сме се ограничили за момента да консумираме 100% сурова храна и това не веднъж сме го споменавали вече, но консумацията на рафинираните храни е елиминирана отдавна след изчерпването на запасите (става дума за няколко пакетчета детски макарони-фигурки, бял ориз и т.н., които заминаха през първите дни на нашето суровоядно пътешествие). Честно казано белия хляб не ми е никак вкусен, защото усещам прекалено сладкия му вкус и това по-скоро ми докарва на кифла, а не на хляб. Опитвал съм може би малко парченце преди време най-вече от интерес да проследя как се променя усещането при дъвчене на такива продукти, но със сигурност не ми хареса. Ако консумираме хляб, то той си е от 100% пълнозърнесто брашно с гарантиран произход (не е бяло, боядисано с меласа, както стана модно да се прави през последните 2-3 години), като към него добавяме трици и зародиш. Предполагам, че вече се досещаш по коя рецепта си го приготвяме (содената питка без мая, която преди седмица-две доусъвършенствах, за да се получи пухкав и шуплест хляба).

Всеки сам за себе си трябва да приема решенията дали да консумира или елиминира вредните храни, но едно е особено важно да се разбере – когато един продукт се потопи дълбоко в дебрите на съвременната химична индустрия, от него не излиза почти винаги нищо хубаво. Какъв е смисълът да се консумира бял хляб и продукти с него, когато на практика от него е останало само името. Ние консумираме храната, за да дадем възможност на тялото да извлече от нея необходимите за продължаване на живота вещества. В действителност, обаче, самият процес на избелване унищожава именно всичко ценно и оставя един бял и “красив” прашец, който един господ знае през какво е преминал и какъв е неговия химичен състав. Същото се отнася и за бялата рафинирана захар.

Ако някой иска хляб, може да използва зърно, за да елементира риска от плащане на висока цена за боядисано черно брашно (не казвам, че всички са такива и отдавам 100% респект на фирмите, които не приемат тази практика за стандартен начин да припечелват добри пари). Накисва се зърното за 5-6 часа (може и за повече, ако се използват по-твърди зърнени култури), елиминират се инхибиторите чрез изплакване на течаща вода, омесва се тесто от всички съставки, накълцва се в робот или блендер на ситно, суши се или се пече (тук изборът отново е до личните предпочитания и разбирания) и накрая се получава един наистина вкусен, ароматен и най-вече наистина хранителен и засищащ хляб. Крайно време е да се отърсим от всичката химия и да допуснем в дома си натуралната и естествена красота на вложените продукти без консерванти, избелващи вещества, умопомрачаващи подобрители (натриевия глутамат и подобните визирам в случая), ненужни подсладители, стабилизатори, оцветители и т.н.

Бъдете всички здрави и нека вашият избор е правилния за телата Ви!

Милене здравей….прочетох преди малко книгата на Атерхов-Суровоядство.Страхотна е….препоръчвам я на всички,макар че можеби вече някои са я чели.Едно обаче искам да те питам теб…..за лещата и фасула разбрах че трябва да се накисват,но за картофите Ахтеров не пише нищо….т.е.пише ,че се нарязват сурови наситно и заедно с морковите или ряпата се ядат така.Даи повече инфо за това и ти като човек с по голям опит ядеш ли бял хляб?…предварително благодаря:)

Гери, за бронхиална астма е много полезна йогийската дихателна гимнастика.

Здравей, Gerity!

Радвам се, че си открила своя начин на хранене и че при теб действа добре. Има няколко вероятности за появата на астмата и не ми се иска да поставям “диагнози” на база догадки. А и това не е важно. По-скоро важно според мен е да се знае, че голяма част от астматичните реакции и пристъпи са базирани на психическа основа (стрес, паника от безизходица и т.н.)

На 3 годинки аз също съм развил бронхиална астма и нашите са били изправени пред дилемата да изпратят в балнеосанаториума в гр. Сандански или при баба и дядо в село Кесарево (малко и китно селце по моите спомени в балкана и не много далече от Горна Оряховица). Прекарвайки по-голямата част от детските си години с дядката на чист въздух и идеална хармония с неговото куче, астмата си изчезна така, както се беше появила. Отнесох повече от 55 инжекции в 2та крака на 3 годинки, които може би бяха стимулирали нашите да вземат други мерки, щом медикаментите не действат. Нямам спомен за някакви панически пристъпи на младини, но то в детската глава едва ли може човек наистина да надникне и да успокои всички бушуващи емоции. Със сигурност по друг начин стоят нещата при появата на астма в по-напреднала възраст.

Тъй като бронхиалната астма засяга респираторната система, бих ти препоръчал да опиташ да елиминираш за известно време лакто-ово продуктите и да се придържаш изцяло към веганския начин на хранене. Причината да ти препоръчам това е доказаното негативно действие на млякото върху лигавицата на червата и не само (образуват се лепкави наслагвания по стените, в които понякога може да се развиват патогенни организми и не само).

Това е нещо, което аз бих опитал да променя и да видя дали има подобрения. Ако имаш и най-малките съмнения, можеш да се информираш повече по въпроса и/или да обсъдиш предложението с натуропат, на когото имаш доверие.

Поздрави и ще се радваме максимално скоро да узнаем за твоето значително подобрение!

AAA…mi kakvo da kaja ostanah bez duh.az sam laktoovovegetarianka i surovoqdka ot 2,5 god !4ustvam se super.az bqh 98kg,za 6 meseca svalih 48kg i ve4e mnogo vreme podurjam kilogrami,sega sam 55-56 kg nqkade tam ! ot zimata na sam mi se otklu4i edna bronhialna astma,koqto moje bi sam q imala ,no ne se e proqvqvala,vinagi sam bila adski zdrava.qvno kakto kazva6,moje bi organizma mi e ve4e tolkova pro4isten i se 4uvstva super 4e e ulovil tazi dreme6ta dulboko v mene astma! no kakvoto i da e az ve4e nemoga da se promenq ! ZA MENE TOVA VE4E E NA4IN NA JIVOT! MNOGO CELUVKI ! nqkoi ako iska da se svarje s mene SKUPE mi helloween271 to4no taka se pi6e!

Здравей и от мен, Ники!

Радвам се, че постепенно се увеличава броя на хората, които не само пишат, ами и споделят от кой край на родината са. За момента има числено предимство от нашия град, което не е никак зле. Искаше ми се да се организират срещички, но за жалост няма как да стимулираме това освен да разпространяваме дати и часове на организираните от вас самите такива.

Относно прехода и начина на хранене изцяло подкрепям мнението на Вери. Няма как да ти даде някой съвет кое как, защото всички колкото и да си приличаме по “устройство” сме толкова различни, колкото са различни мечтите ни. За едни прехода идва с гръм и трясък, други предпочитат по-бавно да се разделят със старите си навици, като по този начин се уверяват, че са ги забравили напълно и не им липсват. Наистина ти и твоето тяло най-добре знаете кога, как, по колко и т.н. е добре да се допускат промените.

Относно вдигането на тежести, аз лично смятам, че АБСОЛЮТНО ВСЕКИ ЕДИН СПОРТ е повече от желан стига да не е подкрепен с употребата на различни видове купешки енергостимуланти, протеинови блокатори, *боли, *иди и т.н. Винаги съм уважавал хората, които дори и в едно супер претоварено ежедневие съумяват да си “откраднат” 30тина минутки (ако не и повече) дневно за спортни прояви. Това не само развива и укрепва тялото физически, ами и действа много добре на мозъка и психиката. Все пак за да се “открадне” това свободно време се иска да се понапъне човек и да планира по-добре нещата си 😉 При по-силовите спортове ако човек иска да поддържа телесна маса и да я превръща в добре оформени мускули е добре да си изгради едно меню базирано на енергийните нужди за деня. Това едва ли ще може да се нагоди от раз, но едно е важното – количеството енергия, необходима на тялото да достигне края на деня не бива да е по-малко от количеството храна, доставящо тази енергия. Не мисля, че протеини могат да се набавят само от ядките и може би аз съм жив пример за това. След като преминахме първо ниво на д-р. Казънс установихме като цяло, че поради пълното елиминиране на плодовете се набляга повече на зърнените покълнали култури и ядките. Сега пък вече почти 30 дена консумацията на ядки е сведена до нула, но не забелязвам засилено намаляване на телесната маса освен споменатите вече 5кг., които според мен се дължаха по-скоро на задържана вода вследствие на завишените дози консумирана сол. В Интернет четох преди време, че за активните спортисти и силови атлети се изисквало 1-2гр. протеин на килограм телесна маса. Поправи ме ако греша, но това означава, че при 80-90кг. маса са необходими около 150-200гр. протеини дневно. При ядките на 100гр. протеина е около 30гр. средно, но ако човек добави към менюто си и водорасли (спирулина, хлорела, келп, дулсе, араме, уакаме, нори и т.н.) тогава протеиновата дажба е почти 90%. Иска ни се след края на соковия режим да опитаме известно време да намалим значително ядките за да можем да удадем дължимото на различните видове салатки, зеленолистни култури, водорасли и т.н. Надявам се, че това ще бъде полезно и за останалите, които имат желанието да си похапнат нещо вкусно, а не могат да насмогват със закупуването на ядките.

Много хора твърдят, че суровоядството довеждало до загуба на килограми и кльощавост, но според мен няма начин да се избегне загуба на маса ако човек не изгради правилния хранителен режим за себе си и своите нужди. Ако изразходваме, например, 3000 калории дневно, а консумираме храна, довеждаща до 2000, няма как тялото да не започне да топи де що намери запаси из мастните депа и т.н. Ако всичко е балансирано и се елиминират всички видове психически дразнители (хормоналния дисбаланс и стреса водят до завишени количества консумирана храна като утеха за безспокойството, както и до смущения в храносмилането), нещата си идват на мястото.

Поздрави на Бургас, и ако се престрашите да организирате срещи, свиркайте да публикуваме информацията при нас за да може повечко хора да знаят за тях. Може пък и някой от другите градове да минават покрай нашето китно градче и да нямат нищо против да споделят своя опит, мнение, настроение, рецепти, съвети и т.н. с вас. Според мен за един качествен и “трайно засаден” преход си има нужда от откриването на съмишленици и сродни души. А какъв по-добър начин от това да се срещат хора, да се сприятеляват, опознават и общуват по темата?!

Благодаря за отговора. Харесва ми във вашия сайт че има жива връзка и помагате със съвети. Аз ще си преценя да. Имам една техника “1месечни проби” С нея ще реша. По принцип около месец е нужно за изкореняване на стар навик и придобиване на нов и усещане на ползите от него за това я препоръчвам на всички :”1месечни проби” 🙂
Поздрави!

Добре дошъл, Николай! 🙂
Като за начало бих написала, че има хиляди теории и течения и ние (хората) избираме това, което най ни допада, а не това, което някой е казал/писал, че е най-добро.
Относно Аюрведа- да, знам, че е позната от древността; знам, че обръща внимание цялостно на човека; интересна ми е и даже в момента чета една книга в тази област (индийски автор); но нямам задълбочени познания, нито дългогодишен опит. Не вярвам, че греши, обаче. И мисля, че е хубаво да се прави съществена разлика между топлинно-обработени храни и топли такива (канела, чили, индийско орехче, джинджифил и още много, много такива). Г. Казънс според мен съчетава успешно суровоядство с Аюрведа, но имам наблюдения, че някои, които са привърженици на тази древна наука (макар че суровоядството също е познато от древността 🙂 ), не приемат неговите теории и го считат за шарлатанин. 😉
Относно тежестетите: не съм писала, мисля, мнение по въпроса, така че не мога да съм полезна. Нямам опит. Но ако все пак съм се изказала неподготвена по въпроса, всеки е свободен да ми направи забележка. Няма да се разсърдя. 🙂
Рязък или плавен преход? Ти решаваш. Както го чувстваш. По-добре познаваш себе си от мен.
Лекарят-хомеопат в Бургас е класически и аз много я уважавам. Признателна съм и и съм и благодарна. Ще ти пиша на мейла координати, но по-късничко.
Всичко най най-хубаво ти желая! 🙂

Аз, ти си знаеш най-добре. 🙂
Винаги си добре дошла!
Нито ще почна да те агитирам, че се отказваш от нещо неземно ценно, нито ще тръгна да те съдя, че не искаш да се опиташ. 🙂
Поздрави!

Здравейте отново 🙂
Тези дни доста “говорих” с тялото си и разбрах,че суровоядството категорично не е за мен.Нещата се случват само когато са осъзнати и мотивацията е силна.Аз не съм убедена,че такова огромно усилие,като хапването само на сурови храни,е оправдано и полезно за мен.Мисля,че едно балансирано хранене съчетано с положително мислене е моя път за добър живот!
Желая на всички здраве и хармония 🙂
И нека всеки намери своя си път
Не се сбогувам с вас-лесно няма да се отървете от мен :))))Ще ви чета,особено раздела за болестите-с надеждата постоянно да чета как някой се е преборил със своите болежки

Здравейте.И аз съм човек който се стреми към хармония.За 3 месеца бях станал вегетарианец но не почувствах положителна промяна на психическо ниво и за това се отказах. И сега смятам да пробвам веганство или суровоядство.Сигурен съм че един е от тези е правилния,естествения начин на хранене но кой точно.Доста са противоречиви мненията.Най вече обърнах внимание на древната индийска медицина Аюрведа, сигурен съм знаете за нея и ще се съгласите че това е истинска медицина холистична и може да и се вярва,та при нея храненето е термично обработено. Въпроса ми е може ли тази велика медицина да греши?Нима е възможно да греши?Ако позволите още 2 въпроса.Споменахте че вдигането на тежести не е измежду здравословните действия.Аз обаче освен,перфектно здраве и всичко друго искам красиво мускулесто тяло.Как да го изградя без тежести и протеин .За протеина предполагам повече ядки но нали не е полезна прекомерната употреба.Разкъсван съм от хиляди въпроси не само относно храната разбира се но това е друга тема.И последно имам воля мога да премина към суровоядство от раз.В статията по горе пише че няма проблем рязката смяна но все още не съм сигурен, а аз съм човек на крайностите по-лесно ще ми е без плавен прехот отведнъж.Между другото аз също съм от Бургас,взимал съм хомеопатични лекарства без резултат но не пречи пак да опитам.За коя хомеопатка говорехте може ли координати.Благодаря ви предварително.И сега искам да обърна внимание на момичето което е с паническо разстройство Стеф.Аз също имах пр,изчел съм стотици книги по психология,езотерика,религии и продължавам да чета, приложим съм какви ли не терапии и това което постигнах за сега е че когато получа паника знам че има пик и ще мине и не и обръщам толкова внимание.Така че смело мога да заявя че съм го излекувал.Е вярно има още много да работя за себе си и да се подобрявам и да еволюирам но специално паниките не ме притесняват.Така че спокойно ако искаш подробности може да ми пишеш но смятам че това да знаеш че друг се е оправил е почти достатъчно.Дава голяма вяра и надежда 🙂

Аз, ти сега зелените сокове ги остави. Доста информация ти се събира за кратко време. На мен знаеш ли колко време ми трябваше да ги заобикна и да правя в момента с лекота соковото разтоварване.
Килограмите също ще се регулират. Просто си дай време.
Както ти писах, много е рано да се шашкаш, че не става и да се отчайваш.
Киселото мляко от животинските продукти мисля, че е най-малко проблемно, стига ти да си го правиш или да ти е сигурен източника.

Здравей, АЗ!

За нас този начин на живот не е лишение, дори напротив! Ние сме си го избрали да го следваме и супер много се забавляваме. Според мен имаш доста нещица все още в менюто, които ще “позамърсяват” тялото, но кои, как, кога и по колко си решаваш ти.

Нещо мира не ми дава мнението ти за яйцата, тъй като в природата кокошките снасят яйца, за да се репродуцира поколението. Верно е, че в наши дни кокошките не снасят “истински” яйца, защото са стимулирани да го правят с разни видове антибиотици, хормони и кой знае още какво, но и в двата случая консумацията не ми се вижда разумна.

Не го приемай като упрек или укоряване, защото ВИНАГИ сме твърдяли, че човек прозрява и осъзнава своята лична истина бавно и няма моментален преход, който да му действа добре.

Относно подуването, права си, че се дължи на консумацията на увеличените дози зеленолистни и зеленчуци. Ако се консумират само такива продукти, този ефект преминава максимум за седмица-две, но в твоя случай може да бъде и за по-дълго, тъй като комбинацията на изброените видове продукти не ти дава явна представа кой от всичките може да е “проблемен” за момента.

Причината да се получава това подуване се крие във факта, че при консумацията на готвена храна тялото ни “забравя” как да обработва храните, когато са богати на целулоза. За тези седмица-две тялото си “припомня” кое как е било преди и всичко си идва на мястото, защото ще започнеш хем да намаляваш количествата поемана храна с времето, хем и ще доставяш в пъти повече хранителни вещества за телесните нужди.

Радвам се, че си открила за себе си истината за кравето мляко. В действителност има в пъти повече начини да си набавиш цялата гвардия жизненоважни елементи чрез приготвянето на различните млека от ядки, семена, елда, киноа, кафяв ориз и т.н.

Поздрави и по-бързо регенериране на всички “болежки”!

Хора,чудесни сте!
Ще отговоря на отправените ми въпроси по памет-дано не пропусна нечий въпрос-благодаря ,че се интересувате!
Не съм решила да елиминирам всичко животинско-идеята ми е,че млякото и яйцата са естествена храна,т.е.никой не е убут за да бъдат на трапезата ни.А за месото и хормоните на стреса всички знаем….Да добавя,че само кисло мляко консумирам вече-прясното го изключих,защото има сериозни данни,че е слузообразуващо,а аз имам и проблеми с носоглътката.
Реших да се храня без месо,за да си реша най-вече кожния проблем.А също почти не ям пакетирани храни от магазина-бисквити,сухи и течни подправки/изключени нацяло!/.
Когато е празник или сме на гости хапвам месо /срам/.Абе пишман вегетарианка съм :)))Може да опитам и някоя домашна торта.Но-мноооого рядко мисля да си го позволявам.Дано не проваля оздравяването си…
Освен това не ям бял хляб,готвя с брашно от нахут или грахам,соево и т.н.Поръчала съм олио от грозде,че зехтина ми е крайно неприятен./Не съм ползвала олио от грозде,дано ми хареса/
Зелена салата обожавам.Кълнове също.Със зелените сокове да видим как ще се заобичаме :))А и май трудно се добиват,а нямам мн време.Стомаха ми обаче много се подува напоследък-май е от зелениите дето ги ям.Или защото ям неравномерно-нищо не ме засища като месото.И ям много въглихидрати-ядки,ориз,картофи,трици…А имам килограми за сваляне-май няма да стане :((
Бива ли да е толкова трудно.Възхищавам ви се на волята.Толкова лишения трябва да бъдат възнаградени :))

Аз, хубаво е да хапваш през деня (на обед). Пък ядките и банана си ги остав иза междинно хранене. Не се вторачвай в това, че ядеш готвено. Преходът е хубаво да става постепенно и без стрес, за да е траен ефекта. 🙂
Не знам какви цели имаш: да елиминираш само месото или изцяло животинските продукти; да си на растителна храна, но и главно сурова такава.
Според мен кожните проблеми се влияят и от ограничаването на млечните продукти.
Щом ти се хапва сладичко, по-добре яж плодове- пресни и сушени.
Ако искаш, можеш да се включиш и във форума:
http://recipemagician.com/forum/

Аз, бих те посъветвала да наблегнеш на зелени сокове с коприва и спанак както и на зеленолистните салати с репички, краставици и т.н. Сутринта си хапвай 1-2 плода. Наблягай на храните с повече водно съдържание, а не на концентрираните. Към салатите добавяй по шепа накиснати семена или ядки.

Здравей Аз! Поздравявам те за начина по който си решила да се справиш със здравословният проблем. Още бащата на медицината – Хипократ ни е завещал “НЕКА ХРАНАТА БЪДЕ ВАШЕТО ЛЕКАРСТВО, А ЛЕКАРСТВОТО – ВАШАТА ХРАНА.” Специално за кожните заболявания вегетарианството дава много добри резултати. Кожата е орган на очистването и щом по нея се появи проблем, това означава, че в организма има какво да се чисти. Това, че си изключила месото от менюто си е правилен подход, но е добре да се обърне внимание и на самата комбинация на храните. Аз също ще кажа, че с магическа пръчка няма да се случат нещата. Малко съм изненадана, че споменаваш, че този начин на хранене ти е зор. Самото хранене трябва да се прави с удоволствие. Аз съм абсолютно убедена, че Верка, Милен и малките им сладурковци не поглъщат дори един залък без да се удоволстват от това. Ако не обичаш дадена храна, по-добре не я употребявай на сила. Кръвната захар може да се поддържа с плодове и зеленчуци, мед, сушени плодове…За здравословният проблем не се отчайвай, аз съм излекувала тежко кожно заболяване, така че имай вяра, че нещата ще се случат. Ако желаеш сподели здр. проблем с мен на gospodinova1703@abv.bg и много ще се радвам, ако мога да помогна с нещо.

Благодаря,Вери 🙂 забравила съм да напиша,че топлата вода е първа сутрин !После триците със семената и ядките.През деня обикновено сурови ядки 100 гр и банан.Вечер малко се изтървам-вегетарианствам,но с готвена храна/риба,сирене и кашкавал също/.Гледам и бяла захар да избягвам,но понякога хапвам сладко,защото си мисля че може и захарта да ми е паднала и за това да ми е още по-зле.
Приемам съвети,разбира се!
Но това със здравословния проблем ме отчайва-мислех,че за това го правите.То иначе се обезмисля толкова зор.Сега ще кажете,че на вас не ви е зор :))) И на мен нямаше да ми е ако бях heppy
Ама не се получава нещо 🙂

Здравей, Аз! 🙂
Мисля, че е много рано да се отчайваш.
Казваш, че сутрин почваш с трици, семена, ядки. А след това как се храниш?
Аз все пак бих препоръчала да стартираш деня с леко топла вода, а след това с плод, зелен нектар или зелен сок.
Промяната не настъпва с магическа пръчка и е нужно търпение. 🙂
Да се чувстваш некомфортно и депресирана за мен е нормално в момента. Това е знак, че тялото ти малко или много се чисти.
Също така според мен кожните проблеми отшумяват бавно при взети правилни мерки т.е. съобразени с цялостта на един организъм (на психическо, физическо и емоционално ниво).
Така, както ги описваш нещата, се нуждаеш от някакво пречистване, а те са много. Поинтересувай се и виж какво би ти допаднало. Ние можем да помогнем с насоки, стига да имаш желание.
Най-общо: имай търпение! 🙂
Причините да суровоядстваме не се крият в здравословен проблем. Просто това е пореден етап от нашето развитие.
Поздрави!

Здравейте,
аз от около 40 дена не ям месо и избягвам бялата захар.всяка сутрин хапвам трици,семена,ядки.Мислех,че това е добре за здравето.Но се чувствам зле-постоянна умора,тъпа болка в очите,замъглено виждане,а стомаха ми се подува ужасно.И депресия.
Започнах с цел да се излекувам от кожен проблем,но май започвам да се предавам.С лишенита се справям,но това постоянно неразположение ми е в повече.А уж трябваше да ми е леко и бодро с толкова жива храна и без месо.
Някой имал ли е подобни проблеми?
Бихте ли спопделили с какви заболявания сте се разделили след преминаване към суровоядство.
Благодаря

Здравей, Милена!

Изключително ни радва фактa, че по едно стечение на обстоятелствата сте попаднали на нашия портал и особено сме щастливи, че Ви допада този начин на живот. За някои решение за такава промяна може да бъде твърде дръзко, крайно, лекомислено и немислимо, но всеки от нас върви по своя път и понякога поемаме по неведоми пътища, които никога и не сме предполагали, че съществуват, а още по-малко, че ще чувстваме като своята вярна пътека.

Няма смисъл да се претоварвате излишно с цялата изписана информация. Със сигурност има изписано доста по темата и тук и във форума, но най-важното е да си определите свое лично темпо за промените, с което да се чувствате поне толкова комфортно, колкото Ви е било и преди. Да бъдеш веган и/или суровоядец не е призвание, нито титла. Това е просто още една алтернатива да сме здрави, да сме щастливи и да преоткрием простите неща около нас, които ни заобикалят, но по една или друга причина, преди за нас те са били просто обкръжение и нищо повече. За да променим средата, трябва да променим първо себе си. Ако ние се променяме към добро, всичко в нашия мироглед ще се променя в същата посока.

Ако имате каквито и да е въпроси, питанки, защотки, съмнения и др., питайте, питайте, питайте. Порталът се посещава от прекрасни и емоционално освободени усмихнати хора, от които поне един (ако не и всички) ще знаят отговорите на някои от зададените от вас въпроси. Същото важи и за вашите интересни рецепти, наблюдения, размисли и всичко онова, което е свързано с вашите промени. И тук и във форума сте повече от добре дошли винаги и по всяко време.

Бон Шанс и на Успех по пътя към перфектната форма и оптималното здраве!

Зравейте,преди около час разбрах за суровоядството и за вашия сайт и съм безкрайно очарована.Искам и аз да стана веган!!!Мисля че точно от това имам нужда.Старая се да пипия всичко което пишете за да могат нещата да се случат по бързо и ….да наваксам пропуснатото.

Здравей, Виксата! 🙂 И добре дошъл в суровоядния свят, нищо, че в момента си всеяден. И ние сме били такива. 🙂
Ще започна с по-краткия отговор.
Най-често ГМ храни са следните: соя, рапица, царевица, памук.
Как да ги разпознаеш- нямам точен отговор. На първо време елеминирай всякакви колбаси, кренвирши, полуфабрикати, консервирани храни, вафли и подобни.

Относно нашето суровоядство, ще си позволя да копирам едно мое мнение, което съм писала през февруари мисля:

“Ние скоро ще направим 2 години откакто се стремим към суровоядство. Давам такова определение, защото в никакъв случай не мога да заявя, че съм суровоядка. Писах наскоро на друго място (много станаха другите места 🙂 ), че за мен такъв човек е този, който поне 5 години е имал сравнително постоянен суров режим. Ние сме все още в преход с разни залитания т.е. увеличаване на готвената, но постна храна, желание за хляб, ориз, картофи, варен нахут. Иначе суровоядството ми се отразява добре, няма да се откажа скоро от него. Физически: отслабнах, но не ми е била това главна цел, намали се целулита, не ме е хващала настинка- хрема, кашлица, температура през зимния сезон. За друго нещо положително и съществено не се сещам. Минуси не забелязвам. Скоро си правих тест на жива кръв и имам някои дефицити. НО в никакъв случай не мога да обвинявам веганството и суровоядството, защото в началото на промяната не съм се “проверявала”, за да мога да правя сега сравнения. Тялото стана по-чувствително: не мога да понасям разни миризми на пафюми и масовата козметика, перилни и почистващи препарати. А психически….не съм по-изнервена от преди. Напротив. Не съм изпадала в депресии. Мисля и анализирам повече дадена постъпка, хора, семейството, мен самата. Задавам си много въпроси. Забелязах, че когато се решавах да мина на соково пречистване ( на 2 пъти за 2-3 дена, тъй като повече не издържах), това желание за анализ се засилваше . И този факт много ме изнервяше . Затова спирах пречистването. И също така усещах, че този процес ще ме откъсне от много минали неща, ще ме накара да ги загърбя и да се кача на по-горна стълбичка, а аз не бях готова за това. И все още не съм. Но продължавам да дерзая.”
А сега откакто сме на режима на д-р Казънс (вече 3-ти месец), смея да заявя, че едно пречистване, независимо какво е то, много влияе на психиката. Какво искам да кажа: много зависи какъв живот преди това е водил даден човек, дали психически е стабилен или лабилен, какви проблеми и конфликти е имал (всички ги имаме- малки и големи, дребни и сериозни). На мен лично често ми се случва за този период да си поплача ей така без особена причина, да съм много по-чувствителна към разни случки от ежедневието, да се вглъбя и осамотя, да ми се мълчи, да не ми се пише, да размишлявам върху дадена случка 3 дни. Изобщо суровоядството влияе физически и психически. Затова винаги сме казвали, че плавния преход е най-подходящ. Защото никога не се знае. Много си зависи и от човек. Примерно за мен една рязка промяна в хранителния режим щеше да бъде голям стрес и съответно щеше да настъпи и срив. И сега не ми е особено лесно, но не искам да се отказвам. Просто ми е необходимо да направя тази голяма крачка. Психически искам да се променя и да не тъпча на едно място. Тук е момента да благодаря на мъжа ми- Милен, че винаги е на разположение за разговор. Разискваме и анализираме всички мои чувства и моментни състояния.
Надявам се и той да се включи по темата с коментар. 🙂
Поздрави от мен! 🙂

Привет! Съвсем случайно намерих сайта ви и прочетох някои от вашите публикации относно суровоядството и здравословният начин на хранене. Аз и моята приятелка много харесахме идеята “суровоядство” Както можете сами да предположите аз не съм суровояд, ям от всичко и то по много. Особено месо във всички вариянти – пържено, печено, варено, задушено и т.н. Имам няколко запитвания към вас. Как промени живота ви суровоядството? Предполагам не цял живот сте били такива и сте хапвали месце и в един момент сте се осъзнали, че това не е правилния начин на живот. Как се промени живота ви и как започнахте да се чуствате след като започнахте да се храните здравословно? В смисъл по-малко боледувате, чуствате се по-бодри и живи и т.н. Другият върпос е относно ГМО-то. Как да познавам дали даден продукт е ГМО? Кои са продуктите от растителен произход, при които най-често се среща ГМО.

Май е време да разделим коментарите на страници, че нещо много скролиране стана 🙂 Или пък да пуснем нови теми във форума и да се обсъжда там, че голямо зареждане ще пада 🙂

За замразяването: аз все пак си мисля, че когато не сме в сезона на дадения зеленчук, по-добре замразен, отколкото купен от пазара. Макар че според мен веднъж замразен, не знам дали ще може да се консумира в суриви състояние.
Ние сме правили сладоледи със замразени плодове, но в този случай се действа бързо: и при приготвяне и при ядене. 🙂

А моля, моля 🙂
В момента имаме 4 вида леща, 4 вида боб и 2 вида нахут.
Децата наистина пощуряха при вида им и не се спряха да ядат. Правихме салата с всичките 10 вида бобови ( от всеки вид по малко). Сложихме още: домат, краставица, жълта и оранжева чушка, листа салата, зелен лук, авокадо, лимон, зехтин, сол. Няма такава вкусотия.

Иване, вкусовете се променят. Дай си време!
Тук искам да кажа колко не ми понасяше на вкус покълналия нахут. Е да, ама вече не от днешна дата. 🙂
Сега остава да видя дали ще ми се понрави и във вид на хумус ( в пасирано състояние).

Онзи ден правих на децата супичка с червена(белена) леща, зеленчуци, картофи. Пробвах една лъжичка, ми не ми хареса.

Така че имай търпение! В момента бадеми, карфиол, броколи, зелени сокове- почти във всичко намирам и сладка жилка.

Пропуснах да напиша за витамините и загубата им при замразяване. Не мога да говоря точно в проценти, но със сигурност голяма част от витамините за наше огромно съжаление се разпада/окислява при полагане на високи или ниски температури. Витамин C, например, се окислява при допир до редица метали, при съхранение на открито (в допир с въздуха), при замразяване, при нагряване, при разтваряне във вода и т.н. Някои видове са по-устойчиви, но и там не остава кой знае колко.

Има нова технология (колко е нова не мога да кажа точно, защото много неща в наши дни са преоткрити добре известни стари с малко подобрения), при която продуктите се замразяват много бързо (така наречената “flash freezing” технология). Твърди се, че в този случай всичко се запазва или поне в значително по-големи количества, но при нас продукти замазявани по тази технология са доста скъпи (30гр. сушени хрупкави ябълки или банани са около 4-5$). Отделно от сушенето, тази технология също така се прилага с голям успех и за пастьоризирането на натуралните сокове, които наистина съдържат 100% сок (без захари, вода и т.н.).

През пролетта и лятото България се превръща в една био градина и човек може да се храни с много продукти, които растат в близките паркове, градинки и т.н. То не е млада коприва, то не е балдаран, то не е глухарче (тук се продава и то по 2-3$ връзката), то не е киселец и и и и. Дето се вика в гората да ни изоставят като Хензел и Гретел, от глад няма да умрем 🙂

Ако приемаш съвети, Ванка, постарайте се да консумирате зеленчуците си пресни и свежи. Ако имате достъп до село, можете да си набавяте от там зеленчуци на доста по-достъпни цени. Много хора садят повечко зеленчуци за да изкарат някой лев на пазара, така че предполагам няма да имат нищо против да споделят част от реколтата си с вас. За цената оставяме на вас да преговаряте и да се разберете. А ако ли не, едно малко парцелче в гора или поле ще Ви върши идеална работа. Ние си търсим такова за през лятото, но ако не успеем да намерим, ще си превърнем дома и терасата в градина или по-скоро джунгла. Ще ни се сами да си отглеждаме всичко, което консумираме, защото ще знаем как се полива, как се отглежда, как се бере и т.н. А като награда ще си хапваме минералите и витамините, които сме обогатили с горска пръст, натурални минерални смеси от водорасли и т.н.

Здравей, Ванка!

След като половинката те примамва в кухнята с тези вкусни нейни гозбички можеш да направиш 2 неща. Първото е да си поговориш с нея да започне да ги готви не толкова вкусни, та да се откажеш 🙂 Второто е да си дадеш почивка и просто да разредиш консумацията им веднъж на седмица да речем, като през останалото време заместиш готвените варива с покълнали. В момента децата си играят а пред тях има една огромна купа прясно покълнала леща и мунг боб (зелени малки бобчета, които ги има и в БГ). Наистина е вкусно както на салати, така и на известните вече супички, но в суров вид. На сайта сме публикували сурова леща супа или чорба (не помня вече), която си правим понякога. Това, че ти се хапва готвено не бива да те смущава кой знае колко, защото тялото ти явно все още е в период на преход. Най-важното е както ти писа вече да намериш хармонията си и да живееш с нея. Не се укорявай, че хапваш понякога готвено, защото това е първото нещо, което ще действа на дисбаланса ти. Дай си време, всичко се променя – вкусовете, любимите ястия и т.н. Ние сме във фаза на преход повече от 2 години и все още понякога има ястия, които ни се похапват (макар откакто сме почнали Казънс да сме изцяло на сурово).

Още един въпрос към теб Милене а и към всички участници във форума.Запазват ли по някакъв начин витамините и минералите си замразените зеленчуци,тези дето купуваме от фризерите на магазините.Основната ми храна е от тях съчетана с ориз.

Милене здравеи…към теб имам въпрос….кажи ми какво да правя като толкова много обичам фасул,леща и другите варива…….как да ги ям…..а и жена ми толкова добре готви….даи съвет не мога без тези манджички.

Бравус Мая,…бравус……..още едно доказателство, че ако човек кривне от правия път природата му го връща тъпкано.Трябва да живеем в хармония с природата…..ХАРМОНИЯ е правилната дума,защото ги гледам млади момчета как се напъват на щангите в залите и си дишат изпаренията един на друг,после отидат в някоя кръчма и се наблъскат с кюфтета и си мислят че водят здравословен живот.На другия ден започват да се обаждат ставите ,защото от щангите само това може да се получи.Суровоядство съчетано с правилно дишане на чист въздух или техниките на пранаяма,плюс хата(хатха) йога и веднъж седмично 24 часово разтоварване от храна(гладуване) ни осигуряват прекрасно здраве,което всъщност е естественото състояние на човешкия организъм.Това е хармония.Нито твърде много ,нито твърде малко.

Здравей, Мая!

Нямам думи от твоята история. Искало се е доста смелост, кураж и решителност да промениш нещата в тази насока преди 10 години и наистина се възхищавам на такива хора, които са успели. Със сигурност не си само ти, познавам и други хора, които по времена, когато вегетарианците бяха приемани като странни и хипари за суровоядите сигурно щеше да има затвор направо 😉

Със сигурност ще ни е безценен опитът ти с лечението и възстановяването на тялото и бихме се радвали да се присъединиш към групичката във форума, където обсъжданите теми са в пъти повече.

Ето го и линка, ако изпитваш затруднение да го намериш:
http://recipemagician.com/forum/

Ако има ястия, които ти се похапват готвени, а ти се ще да опиташ суровата им алтернатива, винаги сме насреща. Досега сме се справяли с боза, мусака, (НЕ)млечен таратор, шкембе чорба и т.н. така че смятам, че заедно ще намерим вкусна алтернатива на всяко готвено ястие.

Ще те чакаме (и не само нея 🙂 ) и още веднъж поздравления за успехите!

Здравейте, удовлетворение за сърцето и разума ми е това, което прочетох от Милен.Пълна суровоядка съм от 1 година и на практика съм проверила ползите от този начин на живот. Съжалявам, че толкова късно промених живота си.
Малко история. 2002 година при ренгеново изследване след пълно блокиране на червата (невъзможност за изпразване, се установи пълно скъсване на червата от “престилката” и скупчване в таза, комбинирано с намаляване на перисталтиката. Разумно не взех таблетките, които ми изписаха, а чистех червата си един път седмично с йогийско очистително упражнение с подсолена вода.Съзнавах, че това не е достатъчно,за да подържам организма си здрав,но инерцията, обкръжението,липсата на подкрепа,ми попречи да реша проблема си радикално.По принцип не ям месо, понякога правех изключение за риба,но готвех на двамата си сина.Имах информация за суровоядството – бях чела Атерхоф и други автори,но не направих решителната крачка.
До един прекрасен ден на месец април 2010 година,когато червата ми блокираха отново и дори специалното очистително упражнение не бе в състояние да ми помогне.Пропуснах да отбележа факта, че практикувам и уринотерапия вече 6 години.
Спрях да ям . пиех вода и урина в продължение на 2 месеца.При голяма слабост изпивах и по една чаша фруктов сок.Правех и уринови клизми,когато усетех,че ми прилошава,за да помогна на черния дроб и бъбреците да елиминират отровите.
В резултат функцията на червата ми се възстанови напълно – след 10 години проблеми,независимо от местоположението им.На ренгеновата снимка съм като извънземно – само гръбнак,но като се вгледаш по-надолу, се забелязва струпването на черва в таза.
Преди двумесечното гладуване при ръст 168 см бюх 52 кг, сега съм 47 кг.Тежките главоболия,ниското кръвно,голямата отпадналост,вече са само минало.
Смятам,че смяната на начина ми на хранене е най-голямата ми лична победа.Убедена съм,че пълното суровоядство лекува всички болести.
Готова съм да споделя опита си,който по мое мнение е доста богат и да обменя информация с други практикуващи.

Много ме е срам да си призная, че упражненията “петимата тибетци” съм ги правила” и ги изоставих (след три поредни операции). Напоследък прелиствам книжките и се каня да ги започна. Ето тек можете да откриете древната тайна на извора на младостта
http://zashto-kak.hit.bg/tibet.htm

Ванка, огромни благодарности за инфото. Ще ги изнамеря 5та тибетци и може да пуснем тема във форума за да не разводняваме тук коментарите. А за опита – винаги сме готови за предизвикателства нови 🙂

Още веднъж мерси от мое име и името на всички ни. Пожелаваме ти близките до теб хора да се вслушат в мъдрите слова и да почерпят малко от щедро предлагания опит наготово!

Здравеи Милене,здравеите всички които мислите за здравето си:)….Има една индииска или китаиска мъдрост, ,в секи иска добро здраве,а никои не мисли за него,,….и още една,,здравето е култура,,…..доброто здраве означава добра култура,а тя от своя страна предполага висок интелект.Тялото е нашия дом и както си почистваме у дома така трябва да се грижим за тялото си,Жалко само че много малко хора го разбират това….та дори и жена ми.А толкова много искам тя и дъщеря ми да се грижат за здравето си.Искам да ви предложа една система за перфектно здраве.Система която е изпитана хилядолетия наред.Лично аз съм я изпитал върху себе си вече близо 1 год.откакто я практикувам.По този начин и аз искам да имам малък принос в развитието на човечеството към по добро.Уверявам ви приятели тя деиства.Тук в този форум съм сред ,,свои,,…..в ,,свои води,,затова ви я предлагам.Тя идва от древността на изтока,хилядолетия наред е пазена в таина,давана е само на просветлени и духовно извисени .Сега вече тя е напълно достъпна тази ,,таина,,.Нарича се ,,Древната таина на извора на младостта,,…или,, петте тибетски ритуала,,…или ,,,,окото на възраждането,,…или само,, петтимата тибетци,,Лесно ще ги откриете в нета.Тази йогииска система съчетана с правилно хранене каквото е съровоядството или вегетарианството дава прекрасни резултати.Аз съм богат човек …..защото знам древната таина на извора на младоста и ежедневно практикувам тези упражнения.Пробваите я и вие……тя е голямо богатство.

Аз си мисля, че не ям много плодове, но предполагам, че съчетавам храните доста неправилно. По-скоро не спазвам правилата на разделното хранене и да – определено не консумирам плодовете самостоятелно. Сега ще се опитам да се наблюдавам и да установя причината. Много благодаря!

Мария, да не би да ядеш множко плодове?

Относно гладуванията: нищо не съм правила лично аз и затова нямам опит и мнение. Но може би като съвет бих дала: да не се прекалява и да се превръща в мания.

А Милен може би е забравил, че беше 7 дена на вода лятото на 2009-та. 🙂 Тогава помня, че не беше много въодушевен. В менюто ни нямаше отдавна отт.нар. боклучливи храни, но пък бяхме в началото на прехода към веганство и суровоядство.

Благодаря Милене,благодаря и на Мир за изказаните мнения….човек от тук може доста неща да научи……всеки споделя опит,впечатления,изживявания,……..прекрасен форум

Здравейте,
по повод темата за гладуванията само на вода, напълно се придържам към мнението на Милен. Специално за 1-2 дневните гладувания мисля, че няма проблем, само след това първото ядене задължително трябва да е сок/плод/салата в не големи количества. Ако се правят дълги гладувания от по няколко дни до няколко седмици само на вода, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО е човек да се осведоми доста по въпроса, а това, което е от изключително значение е поне половин-една година преди това да е преминал на по-естествени храни, да прилага що годе принципите за разделното хранене.. има доста добри материали по въпроса – системите Сила за Живот, тази на Георги Гайдурков, Казънс, естествено Пол Брег и др… те всъщност почти не се различават една от друга. Аз лично съм правил гладувания на вода за седмица/десет дни/ две седмици, но отчитам като голяма грешка, че не бях наблегнал преди това на цялостна промяна на стила на хранене, основните принципи на разделното хранене, изключване на индустриални храни и т.н.т…, т.к. в противен случай човек само си изтощава организма и после пак го ”цапа” – така няма никакъв смисъл, дори е противопоказно. Най-важното при гладуванията е периодът на захранване, но не мисля за нужно да пиша подробно по въпроса, т.к. е добре всеки, който се интересува, сам да прочете някой книги, където това е описано подробно и да се придържа стриктно, т.к. това е критичен период – тялото след няколко седмично гладуване на вода е напълно обновено – то е ‘самоизяло’ голяма част от патологичните тъкан(така се лекува и рак, както и много други ‘нелечими’ заболявания, но и могат да се ‘докарат’ заболявания, ако не се направи правилно захранване) и и в някой отношения организмът станал като на новородено, изключително важно е как ще се подхрани, т.к. в първите дни от захранването може да натъпи така наречения ‘вълчи глад’ и човек да се изкуши да хапне нещо ‘непозволено’ – маслина, солена храна, ядки, животински продукти…. дори са известни много смърти случаи от подобна непредпазливост. Най-популярната книга за гладуване несъмнено е “Чудото на гладуването” на Пол Брег, ”Гладуване за Здраве” на проф. Юрий Николаев, също много ми допаднаха и книгите на Шелтън, Лично за мене е много важно да се

Здрасти, Ванка!

Мислех, че се знае кой се “крие” зад админа, но явно не е точно така. Името ми е Милен и за никого не е тайна. Коментарът ти обаче (ще си позволя да пиша на Ти и се надявам, че нямаш нищо против това) ми даде една много добра идея – да създам Милен като потребител и да си пиша с него. Така че след ден-два ще “уволним” админа и отново ще се придържаме към установената и утвърдена вече стратегия – нищо скрито и покрито.

Относно гладолечението е малко трудно да говоря, защото не съм го съблюдавал строго и регулярно, но това не ми пречи да изкажа своето мнение по въпроса, а ако някой не е съгласен или има да сподели нещо друго, нека не се спотайва 😉

Според мен гладуването/гладолечението е трудно да окаже негативно въздействие, ако човек е наясно защо го прави, и го прилага правилно и планирано, а не да действа спонтанно, да очаква сваляне на килограми или пък да го прави само защото е модно или препоръчано от някого. Не ме разбирай погрешно, в никакъв случай не съм против, стига човек да се информира как да подготви тялото си за гладуването, какво да очаква, какво наистина се случва по време на едно такова пречистване (за мен гладуването е още един начин тялото да се разтовари и да му се даде възможност да елиминира ненужните отпадъци, които са съхранявани в депата и органите).

Също така е особено важно след всяко гладолечение човек да се захрани правилно без да пренебрегва факта, че всичко е било само за ден и няма нужда да се захранва.

По време на 92 дневния ми соков маратон имаше един период от 3-4 дена, през които буквално ми бяха втръснали соковете и затова се хранех само с вода, която умишлено дъвчех бавно сякаш в устата ми има истинска храна. Не казвам, че някой трябва да следва примера ми, защото при мен си беше и малко мързел, но и нямах усещане за глад макар и да се натоварвах доста физически на моменти.

Та така, вече знаеш името ми, както и мнението ми за гладолечението. Ще се радвам ако и други споделят своето мнение, защото не е задължително човек да е опитал за да има какво да сподели. И помнете, че няма грешно или глупаво мнение. Глупаво е да не споделяме с останалите всички изникнали въпроси, съмнения и т.н.

admin…..как се казваш?разбрах че живееш в Канада,но не видях името ти никаде…..

….а от днес започват великденските пости…

Благодаря за посрещането, а какво ви е мнението за гладолечението.Аз от скоро правя разтоварващи дни….по 24 часа веднъж в седмицата само на вода.Днес е един такъв ден….след време смятам да увелича на 2 дена.

Миме, аз лично не съм чувал за въпросните тестове. Ще се поразровя да видим какво ще излезне. Тестовете, за които споменах, че Вери си направи са теста на жива кръв, същия като моя преди повече от 2 години, както и един нов за терапевта тест BIA (Body Impedance Analysis). Тъй като чакаме окончателните констатации от натуропата, се налага да забавим публикуването на резултатите, но и двата теста бяха супер полезни за нас, както и ни помогнаха да се ориентираме към посоката. Както предполагам вече сте разбрали, винаги сме се старали да няма скрито покрито, така че и този път ще останем верни на принципите и убежденията си при споделянето. Имайте малко търпение, тъй като и ние самите все още чакаме…

Много благодаря за отговорите! А чували ли сте нещо за вега тестовете. Моята информация от хора, които са ги правили е доста негативна.

Здравей, Maria!

Не мисля, че ще може някой да даде по-конкретна информация за причините за увеличаването на телесната маса. Те наистина може да са много и разнообразни. Прекрасно е, че не консумирате животински продукти, но наистина е особено важно да се осигуряват на тялото всички необходими минерали и елементи за да може то да функционира като едно перпето мобиле. Както писахме вече преди седмица-две Вери направи два особено интересни теста, за които подготвяме подробна статия с реалната картина за състоянието. Дори и след 2 години консумиране на предимно сурова храна има още много много работа, докато постигнем желаните резултати. От голямо значение за идеалното здраве е физическото натоварване и емоционалния и енергиен баланс. Ако тялото ти е стресирано или усеща недостиг на минерали, витамини, протеини, мазнини и т.н. то той започва да трупа запаси в мастните депа. Когато всичко се нормализира, тогава запасите вече не са необходими и ще започнат да се изхвърлят. Друга причина за набъбване на депата е наличието на тежки метали, токсини и други ненужни вещества, които тялото “изолира” в предназначените за целта бунища – депата.

Тъй като всички сме различни, различни са и нуждите на телата ни във всеки един момент. Много от известните вегани/суровояди дори и след 7 години 100% консумация на сурова храна установяват редица стойности, които имат нужда от подобрение. Няма нищо лошо да се убедим, че не само храната ни е правилна, а и че тялото ни я приема равнодушно.

Много благодаря,
Ще прочета повече наистина, защото е толкова интересно да търся причината 🙂

Е, това е доста дълаг период наистина. Но все пак храната не е единственият фактор, важно е как се комбинира, количеството… ако няма достатъчно движение, спорт, връзка с природата.. можеш да разгледаш и книгите на нутрициониста д-р Георги Гайдурков, той е жив пример за ефекта на неговата система (не че се различава много от тази на Сила за Живот), аз преди години се запознах с него и останах много очарован. Можеш да го посетиш за лична консултация, ако решиш http://gaydurkov.wordpress.com/
Успех 🙂

Благодяря за съвета, ще погледна книгата! Аз мисля, че мина достатъчно време, за да кажа, че се чувствам “приспособена”, защото от около 7-8 години не ям месо, а от около няколко години почти не консумирам млечни – само един-два пъти годишно, но… Явно има нещо, в което греша и се опитвам да го разбера, защото странното е, че преди при толкова погрешно хранене бях слаба, а сега при толкова здравословен режим и след няколко пречиствания, качих тези килограми и то като мазнини. Аз не съм пълна и не е въпроса в естетиката, но се чудя каква е причината за това, защото по принцип всички казват, че ефекта е точно обратния.

Здравей Мария,
до колкото знам при много хора се получават подобни ‘аномалии’ в началото – при мене беше обратното, бях станал прекалено хилав и това продължи около 6-7 месеца. Има нужда от известен период докато организмът се пренастрои, дори и рязкото намаляване на млечни продукти също води до определен стрес, за това е добре, може би, човек да прави постепенни, но сигурни крачки към промяна 🙂 Мога да ти препоръчам книгата “Сила за Живот 1”, на Харви и Мерилин Дайамънд, мене много ме вдъхнови преди години, а и авторът точно е имал проблем с наднормено тегло главно, както и други болести и разказва и дава съвети той как се е справил. За мене това е една от най-страхотните книги като за начало – дава съвети и как човек най-безвредно може да комбинира млечни и риба/месо, ако не иска или не ‘може да се откаже от тях, защо се предизвикват тези временни ‘аномалии’ при прехода от изкуствена към естествена храна и т.н.т… http://www.book.store.bg/p28744/sila-za-zhivot-pyrva-chast-harvi-dajymynd-merilin-dajymynd.html
Поздрави и успех 🙂

Сетих се и още нещо, което искам да споделя – откакто спазвам предино суровоядски режим се получи нещо странно – качих около 5 кг., а не мога да кажа, че консумирам много хляб, дори много рядко, както и ядки… Тази промяна вероятно има своето обяснение, но аз не мога да си отговоря защо така се получи. Може ли да ме посъветвате за някакъв режим, който да ми позволи да сваля тези килограми и сътветно да се храня правилно, защото не ми се иска да се отказвам от суровоядството. Много ви благодаря!

Здравей, Ванка.

Мерси за милите думи. Много се радваме, че още една сродна душа откри нашето веганско сурово кътче. Неведнъж сме писали, че не е необходимо да се спазват проценти и да се стреми човек към повече/по-малко суровоядство. Когато имаш нужда от нещо, тялото ти ще си го набавя, още повече, че си човек (доколкото разбирам), с опит в йогата.

Трудно ми е да отговоря на въпроса за извисяването и променените усещания, защото всичко при всички е абсолютно индивидуално (в това е и красотата на Майката Природа, че е дарила всеки с различни таланти, способности и т.н.). 2-3 години суровоядство според мен са си все още преходна фаза, така че за изостряне на сетивата и възприятията за мен лично е рано да се говори. Но едно е сигурно, хората, които са преминали към слънцеядство със сигурност не са го направили след парти край барбекюто 😉 Изисква се много работа, прочистване на разума от всякакви ненужни мисли и медитация и релаксация.

Страхотни мнения на Мир и на admin………йога +суровоядство…прекрасно…….поздравления към двамата 🙂

p.s…..горните редове ги копнах от друг форум ,но се отнасят и за тук с разликата, че в случая благодаря на admin за прекрасния саит.Които желае може да ми отговори на въпроса….предварително и наи-сърдечно благодаря 🙂

Привет,привет на наи-умните хора на земята.Във вас е бъдещето на човечеството.Казвам във вас защото още не съм изцяло суровоядец,но и това ще стане.Човечеството бавно и безспирно върви към вегетарианство,а после и към суровоядство….а вие предусещате еволюцията на човек,което пък означава по- силно развит интелект.Затова писах по- горе наи-умните хора.Доказано е….всички умове на света са били вегетарианци…Конфуции,Плутарх,Платон,Сенека,..за Анщаин има непълна информация по темата….Толстои,Ганди…и мн.други….а и наи вече Буда и Исус.Тук съм нещо като сред ,,свои води,,…макар че съм за сега само лактоововегетарианец и практикуващ йога .Радвам се за саита и мисля че маи трябва да благодаря на Мер,която го поддържа ,а и ако мога да попитам и всички вас….на няколко пъти по-горе беше писано ,че суровоядството изостря сетивата….вярвам и знам че е така …особено в съчетание с някои,,техники,, .Искам обаче да попитам допустимо ли е изостряне на сетивата до степен примерно…ясновидство или пак примерно развитие на някои телепатични усещания?Благодарство на всички които решет да ми отговорят….vanko71@mail.bg..:)

Здравей, Zzo.
Пратих ти книгата току-що на посочения мейл от теб.
Поздрави!

здравейте;))) преди малко се присъединих към вас;)
първо искам да ви благодаря за полезния и вдъхновяващ сайт;)))
не съм напълно суровоядка, но се опитвам в менюто- и в моето, и на сина ми- да има колкото се може повече сурови продукти.
прочетох по-горе, че обсъждахте ваксините и искам да ви помоля, ако е възможно, да ми изпратите материалите, които имате по въпроса. за съжаление малкият вече е с атопичен дерматит след дтк-ваксината и се опитвам да реша какво да правим оттук нататък по въпроса… ще ви бъда много благодарна, ако споделите съображенията си в тази насока;))) благодаря отново. чудесни сте.

Здравейте, колеги, ако мога така да ви нарека.. хахах :)) Поздравления за прекрасния сайт и особено за статията. Добре е да се разпространява такава информация и най-вече да се знае, че има хора, които са открили това, което ни дава живата храна – здраве и дълголетие. Аз преди време имах много съмнения и предразсъдъци, но благодарение на подходяща литература и лични примери като Пол Брег, Лидия Ковачева, д-р Гайдурков, Венцислав Ефтимов и др….. успях да си пре-настроя мисленето. А на всички, които още се колебаят, което е нормално в началото, само мога да кажа да не се отказват и да не слушат какво им говорят близки и познати (освен, ако не ги подкрепят де 🙂 ), в началото винаги има съмнения, неразположения, често чувство за глад придружено с нервност, при прехода докато организмът се пренастрои. И точно тогава съмненията – “явно този белтък не мога да си набавя от суровата храна или пък онзи витамин…” това са пълни заблуди на умопомрачените ни мозъци! След тези неразположения всичко ще си дойде на мястото – откакто промених начина на хранене, не съм боледувал от нищо (преди това имах доста сериозни болести, за което съм много радостен, иначе щях да си карам по старо му), след преходния период вече не изпитвах никакъв глад – в момента, без въобще да се ограничавам, дори се храня само 1 или 2 пъти на ден – плодове и следобяд по-концентрирана храна и имам енергия през целия ден, а преди време това количество храна – сготвено, запържено, посолено..смесено със сирене и какво ли още не, не можеше да ми стигне и за едно ядене – като ядях поне 4-5 пъти дневно, както и доста ‘паразитни’ похапвания между основните яденета. Храна, храна, храна… когато човек е изнервен- яде и то най-вече боклуци, а истинската храна не само, че ни засища, а и когато се усвоява пълноценно, си спестяваме много време, за да не мислим какво ще ядем после :)) Йога + суровоядство е това, което мога да препоръчам на всички- естествено глупаво де да си поставяме някакви строги режими и програми, от които ще се откажем само след седмица – нека да е един плавен и съзнателен преход без големи очаквания и надежди за бързи резултати, А и след известно време много от близките ви, които до преди това са ви критикували, сами ще тръгнат по същия път, като видят резултатите.
Важното е постоянство и няколко прочистващи диети в началото докато организма и мисленето ни в тази насока се балансират, един прочистен и интелигентен организъм, никога няма да ни подведе коя храна е правилна и коя не.

Т.к. прочетох, че се заговори за медитация и справяне с натрапчиви и негативни мисли.. не знам дали сте чували за 10 дневните Випасана курсове. Центрове в тази будистка традиция има по целия свят, в България от няколко години се каният учители от чужбина и всяка година се води такъв курс, тази година участниците ще са 100-тина, безплатни са – дори и храната и спането, т.к. всичко се организира и поема от ”старите ученици”, които вече са изпитали благоприятния ефект и искат да споделят това преживяване и с другите хора :)) Бях и във Франция на същия курс (те се водят по 1н и същи начин независимо в коя държава) и ефекта е направо поразителен – не мога да го сравня с никакво друго учение, методи за релаксация или каквото и да е…. накрая на 10тия ден умът е като нов – изпразнен от всякакви натрапчиви мисли и негативни преживявания! Техниката е нерелигиозна, няма мантри, мистични ритуали, гуру-та, не се създават изкуствено положителни, нито отрицателни емоции, не се използва визуализация на въображаеми обекти… – състои се в това да се научим да наблюдаваме собствения си ум обективно, такова каквото е състоянието му в дадения момент – страхове, натрапчиви мисли, желания… най-вече усещанията в тялото и връзката м/у тях. По време на курса има и доста трудни моменти, човек се сблъсква с най-големите си страхове.. но наградата накрая е голяма 🙂 Ако се интересувате, може да видите в сайта http://www.dhamma.org или http://www.bg.dhamma.org .
Съжалявам, доста се отплеснах от темата със суровоядството, но като видях, че някой хора се интересуват от медитация, не можах да се сдържа :))

Поздрави на всички

Атанасия, пратих ги успешно току-що на мейла, който си дала като пишеш коментар. 🙂

Veri,mnogo shte se radvam ako mi pratish i na men tazi kniga za imunizaciite,za da moga da se argumentiram,kogato sporq s nqkoi za vaksinite!

Стеф, здравей отново!
Добре че беше коментарът ти за брашното от рожкови, за да се сетя, че не съм ти отговорила тук. 🙂

Споменаваш, че си на 23год сега, а преди 5 са се появили проблеми. На 17 години има имунизация против дифтерия и тетанус. Аз мисля, че има връзка между двете неща. Нашето семейство е с особено мнение относно ваксинациите. Ако искаш, мога да ти пратя една книга.

Стеф, нищо не се иска от теб 🙂 Всичко е само съвети, а какво ще предприемеш и как си остава твой/ваш личен избор 🙂

Имунизацията, за която Вери говори е различните миксове препоръчителни/задължителни ваксини, които за жалост понякога нанасят доста повече вреда, отколкото полза. В много от случаите последствията от ваксините може да се усетят/видят след години, така че не винаги човек свързва здравословните проблеми с миналите събития. Повече инфо ще ти/Ви даде Вери 🙂

Здравейте на всички. Много сте мили, благодаря за информацията. Да, изгледах клипчето за Tonya Kay и съм впечетлена. Остава ми наистина да направя това, което се иска от мен и да се надявам. 🙂
Вери, много любопитно ми стана, за каква имунизация говориш?

Здравей, Стеф!
От скоро съм на сурови храни и не мога да кажа, че съм експерт по темата, но гледах много клипчета в youtube, където хора твърдят, че суровоядството помага при психически разстройства. Най-заинтригуващият случай, на който попаднах, е на едно момиче – Tonya Kay, което овладява, дори почти лекува нейното биполярно разстройство/маниакална депресия чрез сурови храни. Освен това тя спира всички медикаменти, които до тогава е приемала. Гледах и за няколко човека излекували се от ADS (хиперактивност). Вярвам, че суровата храна много ще ти помогне. А мозъкът е изключително пластичен и може да не възстанови старите структури, но пък образува нови. Пожелавам ти успех!

Стеф, мисля си, че това разстройство е свързано с някаква имунизация преди 5 години. Но не това е важно сега и няма смисъл да се чудим кой е виновника.
 
Реших и аз да се включа, за да предложа сокова терапия/лечение и релаксации. На сокове аз не съм била, но пък съм била пряк страничен наблюдател на положителните промени, които настъпват при консумирането им. А релаксации правя и смело мога да заявя, че ми помагат. Аз си имам разни страхове и стари конфликти, които е хубаво да изчистя.
Видях, че Милен също ги е споменал двете.
Други мои приятели биха те посъветвали да се обърнеш към йога практиката.
Въпросът е ти да намериш за себе си най-правиланата комбинация от действия. Не се отказвай и отчайвай! Всичко зависи от нас!
 

Здравей, Стеф!

В нормални условия бих изказал съжаление, че си се сблъскала с подобни неприятности в толкова ранна възраст – етап, в който човек би следвало да се радва максимално на комбинацията от младост и здраве.

Убеден съм обаче, че това няма да помогне кой знае колко, затова ще се опитам да обърна повече внимание на бъдещето, отколкото на миналото (то вече се е случило и да се тюхкаме и вайкаме полза няма да има!).

Самият факт, че ТИ (ако ми позволиш да карам на ти за да избегнем дистанцирането) си решила да търсиш информация за решаването на по-горе споменатите проблеми автоматично ти решава поне 10% от проблемите. Има хора, които си карат така без дори да осъзнават, че цялата медикаментозна гвардия в ниакакъв случай не им помага, дори напротив – обърква организма още повече!

По принцип суровоядството само по себе си нищо не прави, защото всичко се прави на няколко нива само и единствено от тялото и разума. ТИ и никой друг не прави промените. Да, суровоядството ще постави организма ти в пъти по-благоприятна среда и ще го доведе до състояние, в което тялото ще е готово да се пребори с проблемите си много по-ефикасно. Драстичното понижаване на енергоразходите е това, от което имаш най-много нужда в момента, тъй като храносмилането по време на консумация на сурова храна е значително улеснено поради наличието на ензими в живите продукти.

За жалост колкото и да ми се иска да кажа, че с един соков/смути/100% суровояден маратон всичко ще си дойде на мястото, ще бъде само опит за утеха, защото психологическите проблеми са на доста по-високо ниво. Това, от което имаш нужда е да се заемеш като за начало да пречистиш тялото си от всичко ненужно, което се е натрупвало през годините, след което да се заемеш по възможност с някой енергобалансиращи техники (медитация, релаксация, ароматерапия, йога и т.н.). В едно здраво тяло органите функционират пълноценно и по начина, по който Майката Природа ги е “инструктирала”. Разумът обаче се влияе от редица други фактори – средата, близките, приятелите и т.н. Ако има “дразнители” покрай теб, най-добрия подход би бил да ги елиминираш изцяло или да се опиташ да не обръщаш никакво внимание на техните упреци/думи и/или действия. Понякога хората когато са безсилни да променят нещата или не ги разбират преминават в по-агресивна фаза, надявайки се с това да успеят да помогнат.

Като за начало е добре да имаш с кого да споделяш всичко, което те притеснява (особено в моменти на пристъпи!!!). Осъзнаването на проблема е наполовина решен проблем!

Предлагам ти да опитаме да поработим заедно и да видим до къде ще стигнем като крайна точка след известно време. Можеш спокойно да се представиш във форума и да отвориш тема, в която да споделяш своите опасения, страхове, чувства и проблеми. Всички сме се събрали тук да си помагаме и никой няма да те упреква/укорява или пък поучава. По-скоро ще получиш безценното мнение на останалите Потребители, които по една или друга причина са съпричастни със започнатото от теб дело и без които този сайт бе би просъществувал нито ден!

Относно хомеопатията също е ОСОБЕНО ВАЖНО да попаднеш на подходящ хомеопат, който правилно да определи твоята конституция. Нашето семейство в крайни случаи прибягва до услугите на хомеопатка от Бургас, с която поддържаме виртуална връзка и ЗА НИЩО НА СВЕТА НЕ БИХМЕ Я ЗАМЕНИЛИ. Ако те интерисува, Вери ще ти даде повече информация.

В заключение искам да добавя, че съм убеден, че няма как да се влошат нещата, ако се подходи правилно към проблема и да изкажа своите искрени надежди скоро да получим твоето официално изявление за значителното подобрение. За жалост в момента не сме в родния ми град – Бургас, където можехме да помагаме по-ефективно, но не губи надежда, винаги има варианти. Ако ползваш/те други видове комуникационни канали (Skype, ICQ, MSN, Yahoo,FaceBook и т.н.) можеш спокойно да ни прибавиш и да се чуваме.

Като за начало ти предлагам да се замислиш кое е най-любимото ти нещо, мисълта за което те кара да се чувстваш супер приятно (може да е вещ, сезон, спомен, случка, човек). Това ще бъде твоята опора, която да развее лошите мисли и чувства в случай на наченки на пристъп.

Чакаме те във форума и знай, че признатия грях е половин грях 🙂 (никой не твърди, че имаш вина или грях за случилото се!!!)

Приятели, здравейте отново. По-горе бях споменала че съм на 23 години, но не уточних, че се натъкнах на суровоядството поради здравословни причини. Те вече са се превърнали в хронични проблеми и са свързани с физически страдания. Тъй като се бях съсредоточила основно в тях забравих да помисля за най-важното нещо всъщност, което бе причината организмът ми да се срине. Това което искам да ви попитам е ужасно важно за мен и бих била много щастлива ако се намери някаква информация по въпроса. Основният ми проблем всъщност е психически. От близо 5 години страдам от паническо разстройство и обсесивно-компулсивно разстройсто, като се опитвам да се боря с тях чрез алтернативна медицина, хомеопатия, мнооого книги и каквото ви дойде на ум. Проблемът е, че явно нещата не стават така, а това ме плаши до безумие. Тъй като силно вярвам във всичко, на което суровоядството е способно искам да знам възможно ли е, има ли все пак някакъв минимален шанс да възстанови, поне от части, мозъчната структура или да и повлияе положително. Знам, че мозъкът е част от нашето тяло, но нещата там  сякаш са много по-сложни и имам някакви съмнения…
Ще ви бъда страшно благодарна ако имате някаква информация, защото аз не намирам! Желая ви пракрасен ден!

:))) Не, в никакъв случай не ме сплаши, даже много ми помогна. Много благодаря за изчерпателния отговор. Приятно е, че сме съграждани! Хаха, а това за гларусите е наистина много странно… Пожелавам на всички все повече мигове на  вътрешно удовлетворение :)))

Здравей, Стеф!

Първо да те поздравим с правилния избор и да изкажа благодарност за морските усмивки, които не съм виждал от близо има няма 3 години. Аз също съм от Бургас (само дето съм малко по-голям) и отлично разбирам какво имаш предвид под отказването от морски продукти.

Ще се опитам да отговоря колкото се може изчерпателно, но ако пропусна нещо, моля те да свиркаш (ще си позволя да пиша на Ти за да премахнем бариерите 🙂 ).

Относно рибата, проблема идва в това, че не се знае що за вид е, къде е отгледана, с какво е хранена и в какви води е живяла. За жалост природата и представителите на морския и животинския свят не са същите като преди. Отделно от това една от идеите на веганството и суровоядството като негова по-висша стъпка (ако мога така да го нарека без да засягам веганите в нещо!) е да се не се консумират животински продукти. В това число се включват и всички видове живи морски храни (изключение са водораслите и различните видове водни треви). Всичко произхожда от желанието да се запази природата такава, каквато са я виждали нашите деди, баби и дядовци и ние за момента. За жалост с навлизането на технологичния прогрес доста сериозно се набляга на масово изтребване и безразборно харчене на природните блага и ресурси, а това рано или късно ще доведе до криза.

Така казано, по принцип суровоядството помага на хората да възстановят жизнените си сили, емоционалния баланс, позитивното мислене и т.н., докато животинските храни не са помощник в това дело (ако мога така да се изразя).

Макар да съм живял и расъл край морето, за мен консумираните риби са били цацата на капаните, скумрия на скара, попче (рядко заради костите, но се е случвало) и Ципура и Лаврак в последствие благодарение на Вери. В момента смело мога да заявя, че не ми липсва нито една от рибите, които съм консумирал в БГ, както и в Канада. Ако разбира се, ти се прияде нещо морско, не го приемай за грях! Важното е да дадеш на тялото си това, от което има нужда, а докато намериш суровите хранителни заместители ще мине известно време.

Виж за алкохола има много противоречащи мнения. Едно е сигурно, че набавянето на Витамин Е е от жизненоважно значение за организма, а той е от групата мастноразтворими витамини, които за жалост се разтварят отлично в твърдия алкохол. При виното проблемът идва от ферментацията на бактериите и безкрайния списък от стабилизатори, оцветители, аромати и прочие, които се съдържат в крайния продукт. Не виждам проблем да се приготви шара, която да се остави да ферментира леко в домашни условия. Разбира се, ако предпочиташ да си пийваш винце от време на време бих препоръчал то да е домашно, като така поне ще избегнеш ненужните и неизвестни съставки и големите количества захар, които се добавят за ускоряване на ферментацията.

Относно витамина B12 няма абсолютно никакъв проблем да се взима допълнително. Обаче бих сметнал за неправилно, ако се взема само този изолиран витамин, тъй като в природата (доколкото аз знам) не се съдържа само 1 витамин а доста повече от групата на B. Така че бих уточнил, че ако имате желание за допълнителни добавки, по-добрия вариант (и логически правилен) е да се взима B-Compleks / Б-Комплекс.

За месото и кравето мляко сме писали доста. Проблемът е, че доста дълго сме били в заблуждение, че то ни помага с НЕЗАМЕНИМИТЕ аминокиселини в него, но този мит отдавна е опроверган от безброй научни изследвания, лабораторни тестове и прочие. Веднъж консумирано месото се преварява от организма за повече от 20-30 часа и е една прекрасна среда за различни видове ненужни за организма (да не казвам вредни!) бактерии, които убиват нашите добри помощници (пробиотиците) или поне подтискат техните основни функции.

Надявам се, че не съм те сплашил много, защото веднъж сдобили се с първоначалните необходими уреди и опитали няколко рецепти мога да ти гарантирам, че няма да имаш спиране, а на тялото му е все тая от къде идват хранителните вещества, стига те да са в правилните количества, качество и т.н. Много скоро ще си забравила доста храни, без които за момента ти се струва, че животът би бил супер скучен.

Моята майка от както се помня готвеше с тежки запръжки, доста месо, плодове със захар и т.н. но само преди няколко месеца прекрати това безразборно хранене и сега с гордост и огромна радост споделя, че минавайки покрай месните щандове нищо не я привлича.

В заключение ще ти препоръчам да прочетеш и тази друга наша статия, която се надявам да внесе повече светлина:

http://www.recipemagician.com/polezno/surovoiadi-ili-ne/

Поздрави на морето и чайките 🙂

P.S. Тук в Канада дори и гларусите им са различни – хранят се с прясно окосената трева, което за мен беше супер супер нереално, смешно и нелепо. Все се каня да снимам това зрелище, но ще видим кога ще се наканя 🙂

Здравейте на всички. От съвсем скоро съм суровоядка и засега не се справям лошо, но имам няколко въпроса, за които се извинявам предварително ако звучат някак си глупаво. Аз съм от морски град (Бургас) и едно от най-трудните неща ми се вижда проблемът с морските храни. Искам да попитам проблем ли е да се консумира осолена, веяна риба или перла, например, защото найстина не бих могла без нея.
Другият ми въпрос е свързан с алкохола. Как процедирате с него? Не знам дали този въпрос звучи смущаващо, но аз съм 23 годишно момиче и смятам, че е нормално, когато излизам с приятели понякога да се почерпим. харесвам много червеното вино. Чувала съм хубави неща за него…
Другото ми притеснение е Б12. Аз прочетох горенаписаните неща, но все още съм някак си объркана. Какъв е проблема ако се пие като хранителна добавка, или пък, възможно ли е да не бъдеш пълен суровоядец, например да си позволяваш някакво месо, да речем, веднъж седмично?
Още веднъж се извинявам ,ако някй от въпросте ми се дължат на липса на елементарни познания по въпроса, но все още не ми е останало време да си набавя подробна информация. Благодаря ви предварително. Усмивки от морето:)

Няма за какво да ни благодарите.  В крайна сметка хора сме и именно това ни различава от останалите обитатели на планетата. А още повече тук сме се събрали хора, желаещи да променят своя начин на хранене/живот и да помагат.

По принцип писането на латиница затруднява някой потребители с четенето, но след като нямате друга възможност и това си е вариант. Никога не сме налагали мнения, задъжения и цензури на коментари и постинги, така че можете да сте спокойни.

Ако имате желание, мога да опитам да Ви помогна с кирилицата на вашият компютър, но както казах, Вие си преценяте.

Относно информацията, по-добре ще е там да отворим тема и да обсъдим информацията, която ни е необходима. Така ако има и друг, който да се сблъсква с подобен проблем, ще може да се информира.

10x za burziq otgovor. ot dve sedmici qm samo qbulki, greipfrut i banani. ima opredeleno podobrenie, no omaznqvaneto si e su6toto. moje bi ne se liushti tolkova. tozi problem me mu4i tolkova vreme i iskam 4as po-skoro da go re6a. kakvo info konkretno vi interesuva? za men e vajno vasheto mnenie po problema i preporuki otnosno hraneneto. moje li na latinica vuv foruma? 🙂

Здравей, Adiko!

Мога да Ви предложа да се регистрирате във форума и там да обсъдим малко по-обстойно информацията за вашия проблем и мнението на медиците по въпроса. Това, което мога да Ви гарантирам е, че ако не успее суровоядството да Ви помогне да се излекувате на 100%, поне ще Ви намали значително проблема. Има много начини организма да се самолекува, само че преди да Ви посъветваме нещо конкретно, трябва да знаем малко повече информация за проблема.

Като начало е добре да опитате 100% сурова храна за 10-15 дена, като ако не усетите сериозни проблеми да продължите срока до 30 дена. За това време според мен ще са налице първоначалните подобрения.

zdr. imam problem ot 10, 4e i pove4e godini. mnogo mazna koja po liceto i skalpa, koqto postoqnno se liushti-mazna seboreq.  na kakvo se dulji i moje li da se lekuva tova sustoqnie, kakvo e dobre da se qde i kakvo da se  izbqgva. na 27 g. sum. blagodarq vi predvaritelno.  🙂

Става въпрос за преминаване на все по леки храни (комбинирано с психо-духовно израстване(винаги вървят заедно) докато се стигне до първоизточника на енергия и съответно настройката да я получаваш. Именно за това става въпрос последите години. Преминаване на друго ниво на съществуване чрез ascension. Суровоядството е само еднс стъпка от многото за пренастройка на тялото за този процес (който е съвсем реален физико-химичен процес).

Stony, малко не ми стана ясно за какво става дума в по-горната схема. МесТни или Месни (животински продукти) имаш предвид? И това своеобразен преход от SAD (Standard American Diet) към природосъобразен начин на вижот ли е, или ? Би ли пояснил, моля те?

Да ви подметна и нещо интересно за размисъл върху очакваният ascendtion цикъл: Употреба в храната на местни продукти -> вегетарианска диета позволяваща да се употребяват млечни продукти -> вегетарианска диета, изключваща употреба на млечни продукти -> плодова диета -> Божествено Хранене с Енергията на Праната. Това е за всеки, който иска …

Здравей, Фея!
Ще си позволя да допълня нещо относно твоето меню. Забелязвам, че липсват зърнени, бобови, кълнове. Смятам, че именно те биха те заситили и заредили с енергия. 🙂
Поздрави и да се похвалиш, че си намерила твоето решение

Feia, самият факт, че гладуваш, води тялото до резервираност към новия хранителен режим и съответно то е под стрес. А какво те кара да ограничаваш количествата приемана храна след като те са сурови? Мисля си, че ти в момента буквално гладуваш и от там идва изтощението и не толкова доброто приемане на новия хранителен режим. Ако ти се ядат ядки, хапни си дори и 150гр. да е. Добре е да оставиш организма ти да те води. Отделно от това се постарай да му даваш храна през 2-3 часа (по малко, но редовно). Така тялото ти ще свикне да получава храна регулярно и няма да бъде стресирано и да трупа запаси в мастните депа. Аз лично преди се хранех по 2-3 пъти на ден максимум (понякога и по веднъж) и тогава се налагаше да наваксвам с количествата. Съответно и килограмите ми бяха в повече и усещането за тежест и и и. Сега се храня по 5 пъти на ден и на моменти по-скоро ми тежи от храната, а не от глад.

Мотивацията води до прекрасни резултати, но си ти трябва и храна. Верно е, че зимата е малко ограничен суровият ресурс, но има начини човек да се пребори, като си покълва сам различни кълнове, консумира сокове (домашни), хапва наличните и достъпни сезонни продукти и т.н. Ето там според мен е най-големият проблем. Ако човек е сит, сетивата му не са така изострени и спокойствието надделява. А такова състояние няма как да не ти допадне и да не искаш да го поддържаш максимално дълго.

Относно рецепти със суров нахут, бих ти препоръчал да опиташ да си приготвиш хумус с магданоз. Тази рецепта наистина промени мнението ми за суровия нахут, който приготвян по други опитани начини има специфичен нишестян вкус.

Наистина е малко по-сложно да готвиш за останалите, а ти самата да се храниш по-различно, но както вече писах веднъж видели резултатите пред себе си, всички ще започнат да желаят промяната. Там вече се иска търпение, за да може идеята за суровата храна да “узрее” в семейството.

Успех и знай, че не си сама! Винаги може да споделяш тук или във форума!

Моля,ако имате рецепти с покълнал нахут ми напишете някоя по-простичка,като за начинаещи.Нахута покълна и не зная какво даго правя-така без нищо неми е вкусен,а ми е .жал да го хвърля

Ако знаете от колко време ровя из нета само за да чета за суровоядство и суровоядци-вие сте моите хора!Благодаря ,че сте толкова добронамерени и споделяте опита си.
Относно дневното ми меню/ако мога да го нарека така/-не мога
да си позволя голямо разнообразие на плодове и зеленчуци
само това което предлагат зел. павилиони около дома ми.
Старая се преди обед да са плодове,обяд-салата,ядки около
100 гр.накиснати от предния ден,вечеря-кисело мляко или плод.Но все съм гладна.Затова имам чести сривове.Но не спирам да чета за мотивация и да купувам литература по темата.
Вярвам,че ще стане постепенно.Много ми пречи и това,че
готвя за другите у дома.

Здравей, Feia!

Какво включва едно твое сурово дневно меню?

Стърженето, за което споменаваш по-горе е от рода на такова от глад или като неприятно/болезнено усещане? В някой от случаите при преход от стандартна кухня към сурова храна се наблюдава ускорено изхвърляне на натрупаните в тялото токсини, което може да доведе до определен дискомфорт за няколко дена. Това разбира се зависи от храната, която се консумира през първите дни, тъй като някой продукти засилват детоксикацията (джинджифил, хрян, селъри, куркума, лимон и т.н). Ако стърженето продължава след 3-4 дена, може би е добре да опиташ по-плавен преход като заместваш първоначално едно хранене със сурово (вечер например) и постепенно увеличаваш суровите прелести.

Успех в прехода и ако имаш въпроси към екипа и/или останалите потребители, винаги има място за още един суровояд във форума.

А бихте ли ми казали как се справяте с ужасното стържене в стомаха,
което съпровожда всичките ми опити да стана суровоядец и ме
кара да се предам?Или аз не съм в ред нещо и за това се получава?

Админ, сега прочетох на много места в нета,  за кисненето и на ядки! Не знаех…Благодаря!!!! Човек се учи цял живот!:’)

Админ, наистина не съм разбрала правилно за приятелите ви, за което се извинявам:’)  За ядките исках да попитам, защо те трябв ада киснат във вода? Нали трябва да са се смелят в мелачка, а ако са мокри ще станат на каша? Не бях чела никъде, че ядките се накисват,а че само  сушените плодове…
Благодаря ви за отговорите! Чета ви с голям интерес, сащо така и рецептите които сте пуснали, са много хубави! Прекрасно е, че има и снимки към тях:’)

Здравей, Миглена!

Абсолютно си права за полезността при консумацията на разнообразни зеленчуци и плодове. Може би не си ме разбрала правилно..

Когато споменах за нашите познати и приятели моно суровояди, исках да кажа, че те се хранят на едно ядене с определен плод или зеленчук. Като се приеме, че през деня се храним 4-5 пъти, това в никакъв случай не ограничава избора и полезността на продуктите. Идеята при моно суровоядството е, че организма изразходва много по-малко енергия за смилането на един вид култура пред комбинацията. Естествено ако сме избрали банан за закуска, за обед краставица или кълнове, за следобед моркови, за вечеря още нещо, тогава ние в никакъв случай не ограничаваме разнообразието на приеманите храни и техните безценни минерали, витамини, мазнини и т.н.

За кълновете съм напълно съгласен – колкото по-зелена е храната, толкова е по-вкусна и полезна. За ядките е добре да се добави, че причината да се накисват във вода е за да се разтворят в нея инхибиторите (вещества, блокиращи растежа на ядките), което от своя страна довежда до начало на живота и доста по-лесно храносмилане. Бъдете здрави!

Админ, моите уважения но и  изивинения, но  иисахте,по-горе,  че някои от вашите приятели се насочили само към един вид плод или зеленчук, което според мен си е вредно, защото силата на суровоядсвтото не е в определен зеленчук или в количество на храната, а в разнообразието на  живата храна.
Ако ядем само по един вид , то лишаваме организма си от многото полезни минерали и витамини, които се съдържат в разнообразните сурови продукти. За комбинирането, не е проблем, стига да не се смесват безразборно. например зеленчук с плод.  По принцип меките зеленчуци се режат на късчета, а корените се стържат. Ядките се мелят, а сушените плодове се потапят във вода, за да се размекнат и след това се наразват на малки късчета. Кълновете са много полезни. Могат да се ядат самостоятелно, а може и всалата. Много са вкусни смялни , заедно ядки.

Здравей, Кани! 🙂

От изброените от теб неща сме яли сурови и покълнали леща, нахут, грах. Боб не сме покълвали и яли, освен мунго. А и не всеки вид боб може да се яде суров. Патладжана го ядем суров, но маринован. Има рецепти тук. Месо и животински продукти не ядем, вегани сме. Но суровоядството не изкючва тези неща да се ядат също сурови.

Поздрави! 🙂

много интересна статия,
четейки ми възникна въпросът – А как се ядът боб, леща, нахут, грах,..а яйца или още патладжанът, …???

Здрасти отново, Снежана!

Както обещах от името на целия екип, отделих специално време да се поразровим за да намерим отговор на твоя интересен въпрос за хипер метаболизма. Попаднахме на нколко статии в Интернет, от които като цяло извлякохме информация, която публикуваме в превод:

“Ако имате хиперболизъм, това означава че в тялото Ви има излишък на жлъчна слуз и топлина. Трябва да се постараете да избягвате пикантни ястия, алкохол, различни видове захар и цитрусови плодове. Тялото Ви се нуждае от по-алкална среда, тъй като в момента то произвежда увеличени количества киселини, което предизвиква повишена температура при храносмилятелния метаболизъм. В тибет такова тяло се нарича жлъчен тип. Хората с хиперболизъм са по-неспокойни, изнервени и агресивни. Винаги искат повече и повече храна, за да възстановят енергийния баланс. Когато те са гладни са много раздразнителни. Ако човек с хиперболизъм продължи да консумира по-горе упоменатите храни, ще продължи да се изнервя все повече и повече, да е под постоянно напрежение и да чувства стомашен дискомфорт, което в повечето случай може да доведе до кръвно натравяне, гастрит и/или последвала язва, чернодробни проблеми, хипертенсия (повишено кръвно налягане), понижен имунитет и редица други.”

Надяваме се с това поне малко да сме помогнали да се достигне нормалния метаболизъм. Както повишения, така и понижения метаболизъм се водят отклонения от нормалната работа на организма. Много хора завиждат на други с хиперметаболизъм поради неподатливостта към напълняване, но всичко си има граници и е добре те да не се прекрачват.

Успех, много здраве и нормален метаболизъм на всички!

Благодаря Ви за вниманието 🙂 ще очаквам с интерес по-нататъшните Ви коментари.
Светлина и здраве за всички!

Здравей, Снежана!

Отговора на първия въпрос е доста комплексен. По принцип едно посещение при близки (още повече родители) би изисквало те да се съобразят със вашия избор за начин на хранене. Разбираемо е това да не се случи веднага (поне при мен беше така) и най-вече близките да приемат промяната в хранителния режим като поредната краткотрайна диета и да са “убедени” че много скоро ще ти/Ви омръзне. В такива случаи е добре да се поговори с приятелите/близките и да се изяснят позициите или при посещения да си похапнете сурова храна предварително като в гостите просто да споделите, че храната не е причина за срещата, а интереса Ви към тях. Вече ако родителското тяло много настоява, можете да вкусите нещо готвено, но се старайте от двете злини да изберете по-малката. Аз лично на ваше място бих отказал да се храня или просто 1-2 лъжички за да не обидя, но решението в този случай трябва да е ваше изцяло.

Относно втория въпрос, признавам си, че ме хвана неподготвен. Въпроса наистина е много интересен и с огромно удоволствие ще помоля екипа да се поразровим заедно за малко повечко информация. Мога единствено да изразя свое лично мнение по въпроса (не съм сигурен дали е правилно ест.) в този случай – аз мисля, че дори и хиперметаболизма е отклонение от нормалните функции на организма и с постоянно почасово хранене ще се регулира всичко. В никакъв случай обаче не мисля, че гладуване би подобрило нещата! Дори напротив – организмът ще бъде “стресиран” и ще окаже негативно влияние на храносмилателния процес. Бих опитал да се храня по-често, по възможност повече кълнове и проеиноизточници (ядки, семена и т.н). Ест. и плодовете не бих изключил, защото в тях се съдържат захари (въглехидрати), които са енергоносител.

Като имам повечко информация по този въпрос (вече подкрепена с повече материали) ще пиша.

Поздрави и бъдете здрави!

Как се поддържа суровоядството, когато се наложи човек да отиде в чужд дом, където му сервират готвено, или посети майка си, сготвила с любов 2-3 манджи и десерт?
И още, някой има ли съвет за това с какво трябва да се храни човек с хиперметаболизъм, който никак не умее да наддава, а при най-малкото гладуване отслабва (след като вече почти няма накъде)? :))

Здравей, Kerizi!

Четейки коментара Ви първоначално изпитах съжаление, но миг след това борческия дух надделя. Какво пък е станало.. Трябва да се борим за да преборим проблемите! Още повече, че се чувстваш отлично!

А сега да се върнем към по-интересния въпрос, трябва ли и разрешено ли е да се смесват плодовете, зеленчуците и овесените ядки в ястията или да се ядат поотделно. На този въпрос бих могъл да дам еднозначен отговор – по възможност плодовете е добре да заместят едно от храненията ни, като се консумират самостоятелно. Дори бих добавил, че има няколко такива, които не е добре изобщо да се смесват с други плодове дори. Като динята, пъпеша и банана. Диня и пъпеш е допустимо да се смесват, но не диня, пъпеш и ябълка например. С банана нещата са малко по-строги, при него не се препоръчва смесване с всички останали видове плодове.

В този случай, разбира се, възниква въпроса защо има рецепти, които смесват различни видове плодове с ядки, зърнени и т.н. Със сигурност отговорът ще е доста по-комплексен отколкото можем да си представим, но лично мое мнение е, че смесването се прави, за да се разнообрази менюто и да се осигури на организма един плавен преход от стария начин на хранене към изцяло сурова кухня. Доста приятели суровояди в по-напреднала фаза се ориентират към моно суровоядство (консумацията на само един вид плод или зеленчук или нещо друго по време на едно хранене) и при тях вече се спазват тези правила. Разбира се, не е задължително да сме дългогодишни суровояди и/или моносуровояди, за да се спазват повечето правила, въпроса е до личния избор на всеки.

Ако ви се дояде например торта, в повечето случаи ще са смесени поне 2 вида плодове като подсладител, пълнеж, основа и т.н.

Това, което е важно, според нас, е да не се прекалява с десертите и смесването на плодовете. Все пак десерт не се яде всеки ден, а дори и да е така, не всички са толкова сложни и комплексни.

Плод със зеленолистни може да се смесва (в зеления нектар). Зеленолистните не са зеленчук.

Относно примерното мено- работим по въпроса. Ще бъде в отделен раздел на сайта скоро.

Бъдете живи и здрави!

здраейте!аз съм вегетарианка от 5 години и ми е препоръчано да мина към суровоядство ,но се още не съм направила тази крачка.опитвам се от няклко месеца да имам поне 3 дни в седмицата през които да съм само на сурова храна и успявам без проблем.азпо принцип през деня се храня само с плодове ,но вечер си хапвам салатка с нещо постно.мисля че вече след като ви открих за мен ще е по- лесно да премина към пълно суровоядство.аз съм болна от множествна склероза и благодарение на режима който спазвам вече 5 години се чувствам прекрасно и съм в прекрасно здраве.искам да попитам нещо.чела съм че нетрябва да се смесват плодове и зеленчуци или плодове с овесени ядки ,тъй като плодовете се ядат самостоятелно,а в много сурови рецепти има такива комбинации.и примерно ще може ли да ми напишете едно меню за да мога аз да се ориентирам защото малко ми е каша в главата.много ви благодаря за което и бъдете живи и здрави

или

Суровоядството е най-верният път към здравето.Бъдете сигурни, че ще успеете.Запомнете: на вас ви се хавна готвено, защото отровите искат отрови.Т.е.ядете пържола /аз я наричам отрова/, тя иска пържени картофи /пак отрова/, те пък искат върху тях сирене /отрова/,то пък кетчуп /отрова/,обилно посолено /отрова/.отровния коктейл върви с питие – например вино /отрова/.После пък ни става много солено и трябва да пием веднага вода /грешка – измиваме сока, който сме отделили за разграждане на храната/.Да не говорим, че от прекалено соленото, не се прияжда и сладко – да речем тортичка /отрова/.На другия ден като се стане може да ни боли главата и да изпием поредната отрова – хапчето.Препилите пък продължват към горещата, солена, люта чорба от шкембе /супер отрова/, с нея метват и биричката /отрова/ и ехееее….. в такава отровна спирала ни минава живота.А при хапването на плодове, зеленчуци, ядки, кълнове ТОВА Е НЕВЪЗМОЖНО!Като ядете диня няма как да ви се допие бира.Като хапвате ябълка едва ли ще надигнете после бутилката с вода.Като хапвате мед, няма да ви се прияде пържен чипс.При ядене на сурова тиква, минава ли ви на ум за печена пуйка?Да не говорим, че при сурова храна на човек не му се пуши и даже рядко са тези на които им се пие кафе.Суровоядството е ключът към успеха, здравето, самочувствието!

Roemy, разбираемо е да си объркана, все пак и ние сме от това поколение, на което втълпяваха едно и също – прясно мляко за калций, месо за B12, хапченца флуор в училище против кариез и т.н. Radula много точно е обобщила всичко казано. Макар растителните култури да не могат да набавят дневните необходими дажби, проблема според мен е не в растенията, а в невъзможността за момента точно да се премерят количествата витамин. Все пак човек е еволюирал за един изключително дълъг период, а сега с няколко научни тези искат всичко да се срине. Ако имаш усещане за липса на B12 посъветвай се с личния лекар да ти изпише свестни добавки. Поне не можеш да се преситеш, освен да натовариш бюджета. Смело напред, накъдето то водят тялото и разума. За нас с половинката най-важното за едно здравословно хранене е разнообразието. Няма ли го него, всичко е обречено на провал. И в заключение да отбележа, че Radula много точно е уцелила идеята. Майката природа е всемогъща, само трябва да и се доверим 🙂

Здравейте, момичета. Темата наистина е много дискутирана и бих искала да споделя моите скромни познания. Според мен, нито веганите, нито суровоядците трябва да се притесняват, защото освен в изброените от Admin храни, В12 се съдържа и в конопеното семе, от което става чудесно мляко. Разбира се, намира се и във водораслите, в гъбите и в останалото изброено по-горе. Ако се храним балансирано, няма да имаме проблем с нито един витамин. Още повече, има толкова много вегани и суровоядци от над 25 години, които са в блестящо здраве. 🙂 Така че, смело напред! В крайна сметка, просто трябва да сме отпуснати и да имаме доверие на Майката- Природа, която ни дарява всичко необходимо! 🙂

Здравейте,
Много благодаря за информацията!
Задавам този въпрос във връзка с витамин Б12, защото съм доста объркана.Много хора консумиращи месо страдат от недостиг на витамин Б12, най вече болните от (Pernicioz anemie), въпреки , че учените упорито говорят , че в животинските продукти има достатъчно количество от въпросния витамин.Аз вярвам , че чрез суровоядството може да се намери алтернатива за набавянето на този витамин.

Здравей, Roemy!

Пиша ти с малко закъснение, понеже исках да се поразровя из информацията в Интернет и наличната литература, за да мога да дам по-точен отговор. На много места се споменава, че консумацията на животински продукти не винаги означава приемане на витамин B12. Това зависи от здравословното състояние на животното, приема/инжектиране на антибиотици и редица други фактори.

От една страна човешкия организъм е способен да изгражда сам витамина, на база на специфични бактерии в тънките черва, който е доказано, че може да бъде усвояван. Разбира се собственото производство е приблизително половината от необходимите дневни количества, ако не и по-малко. От друга страна, за момента е открито съдържание на B12 (кобаламин) в киселото зеле, цвеклото, магданоза, соята и редица зърнени култури. Това, че го има в изброените, разбира се, в никакъв случай не означава, че те го синтезират (поне не е известно засега), а че го извличат от почвата, в която около 60% от живеещите бактерии го произвеждат.

Добрата новина е, че хора, хранели се преди време с животински продукти натрупват във себе си големи дози на проблемния витамин, който в последствие могат да черпят от запасите. По приблизителни данни, консумация на животинска храна за 1 година натрупва в организма около 3000 единици витамин, като приблизителна дневна потребност е 3-4 такива. Именно по тази причина съвременната медицина твърди, че “проблемите” започвали при веганите и суровоядите след 10-20 години.

Известни са не малко случаи, в които хора с доказан B12 дефицит продължават да си живеят изцяло на суровоядство/веганство и да се чувстват отлично, като естествено увеличат консумацията на сок от цвекло, магданоз, квасен хляб, редица зърнени култури и някой видове водорасли.

В наша полза е и факта, че има синтезиран витамин B12 изцяло на растителна основа, който може да се приема след консултация с личния лекар и/или диетолог. Доколкото знам, кобаламина не може да се предозира и много лесно бива изхвърлян от организма в случай на ненужни остатъци.

Тази събота ще имаме среща на суровоядите в Монреал, където ще поразпитам по-активните, те на какво мнение са и ще пиша по-късно. Намерил съм доста информация, която искам да синтезирам и обобщя преди да я публикувам. Надявам се чрез нея да внесем яснота по този въпрос, задаван не веднъж и използван като аргумент против суровоядството. Вчера попаднах на един интересен тест, как може да разберем дали имаме дефицит на B12: нарязваме си една чинийка със кисело зеле и го кусваме. Ако имаме нужда да си набавим този витамин, според теста ръката инстинктивно ще тръгне да консумира зелето и то ще ни се услади. Не знам дали може да се вярва на този тест, но си струва да се опита. Все пак какво губим, освен малко кисело зеле 🙂

Здравейте,
Аз съм съвсем от скоро в сайта и не съм успяла още да прочета, всичко, но искам да задам един въпрос. При суровоятство , от къде може да се набави витамин Б12 за организма , мисля , че същия проблем е и при вегетарианството, защото е едно и също.

Здравей,Kalin!

Винаги можеш да задаваш въпроси или да коментираш конкретна публикация, като оставиш коментар към нея. Портала се посещава от много хора, които са на различни нива в суровоядството и може да получиш повече от едно мнения. Успех!

на какав емейл мога да задам въпроси за суровоядсвото

Shogy, едни намират удовлетворение в едно, което за други е вече немислимо. Дали човек ще обръща внимание на здравето си или му е все тая си го решава всеки идндивидуално. Ние просто се опитваме да помогнем на тези, на които им пука. Бъди здрав и щастлив!

Само пържоли му е майката … холестерин, холестерол … и всичко отровно на ин и на ол … 🙂

Аз пък не вярвам някой да си яде пържолите сурови, … ако да то на тази фаза си има определена група доктори … VIVA LA BBQ :o)

Вярвам, да. 🙂 Чела съм много случаи на хора със здравословни проблеми, включително и рак, които са се излекували чрез суровоядство. Ние преминахме на този режим, защото сме убедени, че така ще сме здрави. Можеш да се абонираш, ако не искаш да пропуснеш полезна информация и новите рецепти на сайта. Това става от блок “абонамент” горе в дясно. Радвам се, че се чувстваш добре. 🙂 Ние също от скоро сме суровоядци и много ни допада. Няма връщане назад. Успех!

Pi6a,za6toto ot skoro sum surovoqdec i mi e priqtno da se svurzvam s hora sus su6tite interesi kato moite.4uvstvam se otli4no.Nadqvam se i vie:).Atrehov se e izlekuval ot kup zabolqvane 4rez surovoqdstvo.Vie mislite li,4e surovoqdstvoto lekuva?

Add Your Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kayseri escort aydın escort denizli escort çanakkale escort bursa escort